İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Umman Dışişleri Bakanı Bedr el-Busaidi ve Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile Filistin’deki gelişmeleri ele aldı.

İran Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Abdullahiyan, Ummanlı mevkidaşı Busaidi ile telefonda görüştü.

Abdullahiyan'ın, Ummanlı mevkidaşı Busaidi ile görüşmesinde, Filistin’deki son durum başta olmak üzere bölgedeki gelişmeleri ele alındı.

Abdullahiyan, İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırı ve hakaret içeren eylemlerinin Filistinli direniş gruplarının tepkisiyle karşılandığını belirterek, mevcut durumda, Gazze ve Batı Şeria halkının, İslami hükümetlerin desteğine her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Filistin halkına taziyede bulunan Busaidi de "uluslararası toplumun, Filistinlilerin kendi kaderini belirleme ve işgal altındaki toprakları özgürleştirme hakkını tanıması gerektiğini" vurguladı.

Abdullahiyan ve Ummanlı mevkidaşı Busaidi, bölgesel gelişmelere ilişkin istişare ve uzlaşının sürdürülmesi ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın acil toplantısının takibi konusunda mutabakata vardı.

İran resmi ajansı IRNA’ya göre ise Abdullahiyan, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile de telefon görüşmesi yaptı.

Al Sani, Katar’ın her zaman Filistin halkının haklarını desteklediğini belirterek Batılı hükümetlerin İsrail’e, saldırılarını bir an önce durdurması için baskı yapması gerektiğini ifade etti.

İran ve Katarlı bakanlar, Filistin'e destek sağlamak için İslam ülkeleri arasında istişare ve uzlaşının devam etmesi gerektiğini vurguladı.

- İsrail-Filistin çatışması

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı.

Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 140’ı çocuk 687 kişinin hayatını kaybettiğini, 3 bin 726 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

İsrail güçleri 7 Ekim'den bu yana Kudüs ve işgal altındaki Batı Şeria'da da 16 Filistinliyi öldürmüştü.

İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Gazze'den düzenlenen saldırılarda en az 900 İsraillinin hayatını kaybettiği, 157'isi ağır 2 bin 616 kişinin de yaralandığı belirtilmişti. (AA)