İran'ın Bağdat Büyükelçisi Mescidi, Tahran ile Riyad'ın Irak'ın ara buluculuğunda görüşmelere başladığını, ancak henüz dikkate değer bir ilerleme olmadığını açıkladı.

İran resmi ajansı IRNA'ya konuşan Mescidi, Irak ara buluculuğunda Tahran-Riyad arasında görüşmeler yapıldığını doğruladı. Mescidi, “Sorun yaşadığımız ülkelerle yakınlaşma için Bağdat'ın ara buluculuğunu destekliyoruz. Irak, İran ile sorun yaşadığı, ilişkilerinin soğuk olduğu ya da siyasi iş birliğinin kesildiği ülkeleri yakınlaştırma noktasında rol oynayabilirse memnun oluruz. İran, Irak hükümetine bu konuyla ilgili görüşünü aktardı” ifadelerini kullandı.

HENÜZ İLERLEME YOK

Irak'ın ara buluculuk noktasındaki her rolünü, adımını ve çabasını memnuniyetle karşıladıklarını aktaran Mescidi, görüşmelerin 3'lü ya da çok taraflı olarak yapılabileceğini söyledi. Mescidi, Irak'ın İran ile Suudi Arabistan arasındaki ara buluculuğundan şu ana kadar sonuç alınıp alınmadığı yönündeki soruyu ise, “Hâlihazırda fiilen net bir neticeye ulaşılmadı ve dikkate değer bir ilerleme sağlanamadı. İzin verin işler biraz ilerleme kaydetsin ve pratik sonuçlar görelim” diye cevapladı.

BAĞDAT’TA BULUŞTULAR

İran ve Suudi Arabistanlı yetkililerin Irak'ın başkenti Bağdat'ta buluştuğu öğrenildi.

İngiliz Financial Times gazetesi ise, görüşmelerde yer alan ancak ismi açıklanmayan bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, İran ve Suudi Arabistanlı yetkililerin 9 Nisan'da Bağdat'ta doğrudan görüşmeler yapmak üzere bir araya geldiğini iddia etmişti. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade de ülkesinin Suudi Arabistan ile ilişkileri düzeltmek için Irak'ın ara buluculuğunda doğrudan görüşmelere başladığına yönelik iddialara ilişkin, Suudi Arabistan'la diyaloğu her zaman memnuniyetle karşıladıklarını söylemişti.

İLİŞKİLER NASIL KESİLDİ?

Suudi Arabistan'da, 2 Ocak 2016'da aralarında Şii din adamı Nimr el-Nimr'in de olduğu 47 kişi “terör” suçlamasıyla idam edilmişti. İdamlara tepki gösteren İranlı yetkililerin birbiri ardına yaptığı açıklamalardan sonra Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binaları İran'daki göstericiler tarafından ateşe verilmişti. Bu olaylardan sonra Mart 2015'te başlayan Yemen'deki iç savaş nedeniyle gergin olan iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler tamamen kesilmişti.