DÜNYA

İran Adli Tıp Kurumu'na göre Jina Emini darptan ölmedi

İran Adli Tıp Kurumu, geçen ay gözaltında şüpheli şekilde ölen Jina Emini'nin darptan değil "beyin hipoksisine bağlı çoklu organ yetmezliğinden" öldüğünü öne sürdü.

Abone Ol

İran devlet televizyonu, Jina Emini hakkındaki adli tıp raporunu duyurdu.

Haberde, İran Adli Tıp Kurumu'na göre Jina Emini'nin ölümünün 'başına veya hayati organ ve uzuvlarına aldığı darbelerden kaynaklanmadığı' aktarıldı.

'Ameliyata bağlı olarak beynin hipotalamus ve hipofiz bezinde adrenalin ve tiroid bozukluğu olan, bu nedenle hidrokortizon, levotiroksin ve desmopresin ilaçları kullanan genç kadının altta yatan hastalıkları nedeniyle gözaltındayken fenalaştığı' ifade edildi.

Buna göre raporda "İlk kritik dakikalardaki etkisiz kalp solunum resüsitasyonundan dolayı ciddi hipoksiye maruz kaldı ve bunun sonucunda beyin hasarı oluştu" denildi.

Yanısıra İran yargısının web sitesi Mizan, sosyal ve dış medyada Elburz eyaletinin Kerec kentinde protestolar sırasında güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü iddia edilen 16 yaşındaki Sarina İsmailzade'nin 'intihar ettiğine' dair açıklama yayımladı.

Eyalet savcısı Hüseyin Fazeli Harikandi, 'ilk soruşturmanın İsmailzade'nin intihar ettiğini gösterdiğini, genç kızın 24 Eylül geceyarısından 20 dakika sonra şehrin kuzeydoğusundaki büyükannesinin evinin yakınında bulunan bir binadan atladığını' söyledi.

Aynı zamanda yargı, başkentteki bir protestonun ardından 20 Eylül'de kaybolduktan günler sonra öldüğü açıklanan 16 yaşındaki başka bir kız olan Nika Şahkarami'nin ölümünün de 'Emini protestolarıyla bağlantılı olmadığını' savundu.