Kahramanmaraş İğdeli-Pazarcık bölgesinde meydana gelen 4,5 büyüklüğündeki depreme ilişkin değerlendirmede bulunan İnönü Üniversitesi İnşaat Teknolojileri Bölüm Başkanı Vehbi Aluçlu, “Esas Malatya’yı çok ilgilendiren segment Erkenek segmenti. Deprem Pazarcık segmentinde meydana geldi. Pütürge segmenti kırılmıştı. Erkenek’te henüz bir kırılma söz konusu olmadı. Bir sonraki segment olan Pazarcık segmentinde bu deprem meydana geldi” dedi.

“ANA DEPREMİN HER AN OLMA İHTİMALİ YÜKSEK”

Pazarcık segentinin Kahramanmaraş’a çok yakın olduğuna dikkat çeken Aluçlu, şunları söyledi:

"Kahramanmaraş’ın bu depremden büyük oranda hasar alabileceğini söyleyebiliriz. Pazarcık segmentinde olan deprem, ana depremin öncüsü konumunda gözüküyor. Ana depremin her an olma riski mevcut. Burada yakınlıkla alakalı bir durum var. Hangi il depremin merkez odak noktasına yakınsa o il daha çok etkilenecek. Kahramanmaraş’a daha yakın olduğu için daha çok etkilenecek. Sonra Adıyaman ve Malatya az etkilenecek.  Malatya, Pazarcık segmentine uzak olduğu için yapı stokumuz daha az etkilenecek. Daha büyük bir deprem olursa Malatya, Gaziantep, Diyarbakır ve Adana çok etkilenecek. Bu segmentin öncü depremi diye düşünürsek, ana depremin her an olma ihtimali yüksek."

“ERKENEK SEGMENTİ MALATYA’YI DAHA ÇOK ETKİLEYECEK”

Aluçlu, Pütürge segmentinde kırılma meydana geldikten sonra Erkenek ve Palu segmentine stres, enerji transferi yüklendiğini belirten Aluçlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Arada Erkenek segmenti kaldı. Erkenek segmenti, Pütürge ve Pazarcık segmentinin tamamen enerjisini boşaltması halinde daha yakın bir tarihte deprem üretmesi mümkün gözüküyor. Bizi en çok ilgilendiren Erkenek segmentinde deprem 1893’te meydana gelmiş. 129 yıl üzerinden geçmiş. İki tarafı kırılırsa Erkenek segmentinin de her an deprem üretebilir. Yakınlık açısından Erkenek segmenti. Pazarcık segmenti sıralama olarak Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya’yı etkilerken, Erkenek segmenti Malatya, Adıyaman ve Kahramanmaraş’ı etkileyecek."

Pazarcık segmentinin Gölbaşı’ndan başlayarak Pazarcık ve Türkoğlu’na uzandığını ifade eden Aluçlu, "Bu fay ana depremi 1513 yılında deprem üretmiş ve 7,5 büyüklüğünde. Erkenek segmenti 1893 yılında ana deprem üremiş ve 7,2 büyüklüğünde" dedi.