Uluslararası Para Fonu uzmanları, gıda krizini körükleyen Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle Türkiye'nin gıda güvenliği riski olan ülkeler arasında olduğunu söylüyor. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı'nın açlık haritasına göre ise Türkiye'de yetersiz beslenen kişi sayısı 14,8 milyona ulaştı.

IMF'den Andrew Stanley yazısında, "Çatışma, Covid-19 ve iklim değişikliği açlık krizine yol açtı. 2021'de gıda fiyatları yüzde 23 arttı ve son aylarda rekor seviyelere ulaştı. Bunun nedeni ekstrem hava koşullarının hasatlara zarar vermesi ve enerji maliyetlerinin artması" sözlerine yer verdi.

869 MİLYON KİŞİ AÇ

Stanley'e göre, uzun vadeli gıda tüketim ihtiyaçlarını karşılayamayan insan sayısı birkaç yıl boyunca büyük ölçüde değişmeden kaldı, ancak 2020'de dünya çapında 118 milyon kişi arttı. Mevcut tahminler bu sayının 2020'den itibaren 100 milyon kişi daha artarak 869 milyona ulaştığını gösteriyor.

2022 yılında ise Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi ile küresel gıda fiyatları endeksi tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Stanley, "İşgal, Ukrayna'nın Karadeniz limanlarını ve Rusya'nın ihracat kabiliyetini engellerken tarlaları bakımsız bıraktı. İki ülke, küresel buğday ihracatının yaklaşık dörtte birini oluşturuyor ve dünyada ticareti yapılan tüm tahılların yaklaşık sekizde birini sağlıyor. Gıda fiyatları diğer büyük küresel ekonomik zorluklarla birlikte artıyor. Enflasyon yükseliyor ve pandemi tedarik zincirlerini hırpalamaya devam ederken, iklim değişikliği daha fazla kuraklık, sel, sıcaklık ve orman yangınlarıyla dünyanın birçok tarım bölgesinde üretimi tehdit ediyor" cümlelerine yer verdi.

TÜRKİYE'DE YETERSİZ BESLENME ARTIYOR

Aclik_6_Haziran_2022_1

Stanley ayrıca Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı'nın açlık haritasını da paylaştı. HungerMapLive olarak bilinen ve 9 Mayıs tarihinde güncellenen haritaya göre Türkiye, "orta riskli ve istikrarlı" kategorisinde. Haritada ayrıca 82,3 milyon nüfuslu Türkiye'de yetersiz gıda tüketimi olan kişi sayısının üç ayda 410 bin kişi artarak 14,8 milyon kişiye ulaştığı belirtildi. Mayıs ayında yeterli gıdaya erişemeyen kişi sayısındaki bir1 aylık artış ise 50 bin kişi oldu.

EN YETERSİZ BESLENEN ŞEHİR ŞIRNAK

Verilere göre, Türkiye'de beş yaş altı çocukların yüzde 1,7'sinde ağır beslenme eksikliği var. Kronik beslenme yetersizliği yaşayan beş yaş altı çocukların oranı ise yüzde 6. Yetersiz gıda tüketimin en yüksek olduğu şehir Şırnak. 540 bin nüfuslu Şırnak'ta 115,7 bin kişinin yeterli beslenmeye ulaşamıyor.
"Yetersiz beslenme", BM tarafından normal bir yaşam sürdürülebilmesi için gerekli minimum fizyolojik ihtiyaçları karşılayamayacak kadar az kalori alınması durumu olarak tanımlanıyor.