AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan 2024 yılı yatırım programı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) 3'ü ulaşım olmak üzere projesi ve finansmanı bulunan, dış kredi ile yapılan 6 büyük projesi programda yer almadı.

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; liste dışı kalan projeler arasında Sefaköy-Beylikdüzü-Tüyap Metro Hattı, Eyüpsultan-Bayrampaşa Tramvay Hattı, ve 300 adet dizel yakıtlı metrobüs alımı yer alıyor. Bu nedenle, İBB son 2 yılda 2 milyar 378 milyon liralık öz kaynak ile 252 yeni metrobüs aracı satın aldı. Ayrıca, Veri Merkezi Kurulu ve Geliştirilmesi projesi ile Kömürcüoda Atık Yakma ve Enerji Üretimi Tesisi projesi de 2024 yatırım programına dahil edilmedi.

Özellikle Eyüpsultan-Bayrampaşa Tramvay Hattı, günlük 40 bin yolcu taşıyacak, 3.2 km uzunluğunda, 5 istasyondan oluşan bir proje olarak dikkat çekiyor. Ancak, proje için gerekli finansman uluslararası kredi kuruluşları ile görüşmeler yapılarak sağlanmaya çalışılacak.

"ENİNDE SONUNDA İMZALANACAK"

Sefaköy-Beylikdüzü Metro Hattı ise, İstanbul'un batı ilçelerini metro ile buluşturmayı amaçlayan bir proje. Ancak, 2021'de finansman için yapılan anlaşmaya rağmen, bu yıl da onay alamayarak program dışında kaldı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, projelerin onay sürecine tepki göstererek, "Bu onay işinde bizi bazen bir yıl, bazen iki yıl beklettiler. Projelerimiz hazır, kredisini bulduk ancak bir imza atılmadığı için başlayamıyoruz. Tüm İstanbul'a anlatacağız, eninde sonunda imzalanacak.  Tüm İstanbul duysun. Projelerini hazır hale getirdik, uygun kredisini de bulduk" dedi.