CHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, ağız ve diş sağlığı teknikerlerinin kadro sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Ağız ve Diş Sağlığı bölümüne verilen düşük kadro sayısının, ağız ve diş sağlığı teknikerlerini çaresizliğe ve umutsuzluğa sürüklediğini belirten Akkuş İlgezdi, bugün yaptığı yazılı açıklamasında şunları söyledi:

“AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEKNİKERLERİ SESLERİNİN DUYULMASI İSTİYORLAR”

“Sağlık sisteminde büyük yaralar açan AKP iktidarı ve Sağlık Bakanlığının aldığı kararlar, sağlık emekçilerimizi hayal kırıklığına uğratmaya devam ediyor. Şimdi de ağız ve diş sağlığı teknikerlerine isyan bayrağını çektiren iktidar, mezun sayısının yüzde biri kadar kadro ayırdıkları ağız ve diş sağlığı teknikerlerini adeta yok saydı.

Ağız ve diş sağlığı teknikerleri seslerinin duyulması istiyorlar. Almış oldukları eğitim ve sahip oldukları diplomalara rağmen vasıfsız işçi muamelesi görmelerine isyan ediyorlar. Ağız ve diş sağlığı teknikerleri Sağlık Bakanlığının kendileri için ayırdığı 304 kişilik kadroyu yetersiz buluyor. Bu haklı isyanlarında sağlık emekçilerimizin yanındayız. 30 bine yaklaşan mezuna neredeyse yüzde biri kadar bir kadro ayrılıyor. Düşük kontenjanlarla mağdur edilen ağız ve diş sağlığı teknikerleri Sağlık Bakanı’ndan ek kadro talep ediyor.

“17 BİN DİŞ HEKİMİNE 8 BİN AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEKNİKERİ ATAMASI YAPILMASI GEREKMEKTEDİR”

Ağız ve diş sağlığı teknikerlerimiz branş eğitimi almış olan sağlık emekçilerimizdendir. Fakat mezun sayılarına rağmen düşük kadro ayrılarak farklı meslek dallarında vasıfsız işçi olarak çalışmaya mecbur bırakmışlardır. İstihdam edilmeleri gereken yerlerde; diş protez teknikerleri, sertifikalı personeller, İŞKUR ‘dan alınan sürekli işçiler, hemşireler ve hatta temizlik personelleri dahi istihdam edilirken; bu bölüm için eğitim almış, alanında uzman kişiler her geçen gün işsizler ordusunda katılıyorlar. 2021 yılında toplam diş hekimi sayısı 39 bin 851 olarak kayıtlara geçti. 39 bin 851 diş hekiminin yüzde 41,79’u kamu, yüzde 58,16’sı ise özelde çalışıyor. Her 2 diş hekimine 1 ağız ve diş sağlığı teknikeri planlaması baz alındığında, basit bir hesapla yaklaşık olarak 17 bin diş hekimine 8 bin ağız ve diş sağlığı teknikeri ataması yapılması gerekmektedir. Fakat AKP iktidarı 8 bin atama bir yana sadece 304 kadroyu ağız ve diş sağlığı teknikerlerine reva görüyor.”

BAKAN KOCA’YA YÖNELTİLEN SORULAR

Diş hekimi olan Akkuş İlgezdi’nin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yönelttiği önergede yer alan sorular şöyle:

“Mezun sayısı 30.000 olan ağız ve diş sağlığı bölümüne neden mezun sayısının yüzde biri olan 304 kişilik atama yapılmaktadır? 36 ağız ve diş sağlığı hastanesinde ve 133 ayakta ağız ve diş sağlığı merkezinde ağız ve diş sağlığı bölümü mezunları yerine kimler çalıştırılmaktadır? Bu kadar ağız ve diş sağlığı kurumu varken ağız ve diş sağlığı teknikerlerinin ataması neden adil bir şekilde yapılmamaktadır? Ağız ve diş sağlığı merkezlerine bu konuda eğitim almış ağız ve diş sağlığı teknikeri yerine neden başka atamalar yapılmaktadır? Diğer bölüm mezunlarına neden görev tanımlarının dışında işler yaptırılmaktadır ve eğer bu alanda açık varsa neden daha fazla ağız ve diş sağlığı teknikeri atanmamaktadır? 159 Üniversitede ağız ve diş sağlığı bölümü varken, mezun sayısının yüzde 1’i kadar atama yapıldığına göre, bu bölümlere kontenjan sınırı için YÖK’le görüşmeyi düşünmekte misiniz?  Ağız ve diş sağlığı merkezlerine işin uzmanı teknikerler yerine, İŞ-KUR üzerinden neden eleman alınmaktadır? İŞ-KUR üzerinden alınan personellerin branşı nedir? Yönetmeliğe göre her 2 diş hekimine 1 ağız ve diş sağlığı teknikeri düşmesi gerekirken, merkezlerde çalışan ağız ve diş sağlığı teknikerleri neden 5- 6 diş hekimine bakmaktadır?”