Friedrich-Ebert-Stiftung Türkiye Temsilciliği ve İvme Hareketi tarafından hazırlanan "İklim Krizine Karşı Yeşil Adil Dönüşüm: Türkiye İçin Politika Önerileri" başlıklı rapor, iklim krizine karşı çözüm önerileri sunuyor. Gökçe Şencan, Fırat Akova ve Anıl Kemal Aktaş tarafından kaleme alınan raporda, iklim değişikliğinin sebep olduğu sorunların son yıllarda daha net bir şekilde gözlemlendiği vurgulanıyor. Türkiye'nin de bu sorunlara şahit olmaya başladığı kaydedilen raporda, "2021’deki ani sel baskınları, kontrolden çıkan orman yangınları, toplu filamingo ölümleri, hidroelektrik potansiyelindeki kayda değer düşüş ve büyükşehirlerdeki su kıtlığı gibi sorunlara hızlı çözümler üretilememesi, Türkiye’nin iklim değişikliğinin getirdiği yeni gerçeklikle baş etmesi için gerekli politika araçlarına sahip olmadığını göstermektedir. Araştırmamızda vardığımız bulgular Türkiye’nin gerekli politika araçlarını geliştirememesi ve iklim değişikliğine hazırlanmaması durumunda karşılaşacağı koşullarla ilgili de karanlık bir tablo çizmektedir" deniliyor.

YEŞİL ADİL DÖNÜŞÜM PROGRAMI

Raporda özellikle Türkiye’nin iklim krizine hazırlık sürecinde "Yeşil Adil Dönüşüm" programının geliştirilmesi tavsiye edildi. Yeşil Adil Dönüşüm Programı'nda ayrıca Yeşil Kalkınma, Yeşil Adalet ve Yeşil Diplomasi gibi başlıklarla atılması gereken adımlar sıralandı. Raporda, Türkiye’nin iklim politikalarında henüz olgunlaşmadığını da vurgulanarak, "Türkiye’nin dünyanın gerisinde kalmasına, iklim felaketlerine hazırlıksız yakalanmasına ve rekabet gücünü kaybetmesine sebep olmaktadır" tespitine yer verildi.

Sonuç bölümünde "Doğa ile olan ilişkimizin yıkıcı etkilerinin kısa, orta ve uzun vadede telafi edilebilir noktalara çekilmesinde ihtiyaç duyulan paradigma değişikliğinin altını somut önerilerle doldurabilmek bütün insanlık adına kaybedilen onca zamanı da telafi edebilir." denilen raporun tamamına bu linkten ulaşılabilir.