Haber: Fatoş Erdoğan

İklim İçin Gençlik, Küresel İklim Grevi Günü'nde 'Fosil Yakıtlara Son Ver' çağrısıyla Kadıköy İskele Meydanı’nda basın açıklaması düzenledi.

İklim ve çevre aktivistleri, fosil yakıtlar çağını sona erdirmek ve adil geçiş sürecini başlatmak için, beraber mücadele çağrısında bulundu.

Kadıköy İskele Meydanı’nda bir araya gelen iklim ve çevre aktivistleri, yok olan tüm türlerinin bulunduğu dövizler taşıdı.

'İklimi değil sistemi değiştir' Fosil Yakıtlara, Kömüre Hayır sloganlarının atıldığı basın açıklamasını İklim İçin Gençlik adına Seren Anaçoğlu ve Atlas Sarrafoğlu okudu.

Açıklamada, şöyle denildi:

"Bugün dünyanın dört bir yanında, küresel ölçekli bir yenilenebilir enerji dönüşümü talep etmek için bir araya geldik.

Küresel İklim Grevi, ‘Fosil Yakıtlar Çağını Sonlandırmaya’ yönelik küresel çabaların bir parçasıdır.

Bizler de İklim İçin Gençlik Platformu olarak, fosil yakıt şirketleri milyar dolarlık kârlarını büyütmeye devam ederken, adil bir yenilenebilir enerji geçişinin sadece mümkün değil, aynı zamanda şart olduğunu göstermek için bir kez daha sokaktayız.

Hayatlarımız şirketlere feda ediliyor!

Ekosistemleri, toplumları ve gezegenimizin hayat damarlarını, para hırsı uğruna sömürüyor, tahrip ediyor ve verdikleri onulmaz zararları zerre kadar umursamıyorlar.

Tıpkı Akbelen örneğinde olduğu gibi,  orantısız güç, hak ihlalleri, darp ve şiddetle ormanlarımızı katlediyor, suyumuzu kirletiyor, biyolojik çeşitliliği ve yerli halkın geçim kaynaklarını yok ediyor, iklim değişikliğine karşı kırılganlığı arttırarak sömürü ve sömürgecilik sistemini sürdürmeye çalışıyorlar.

Şirketlerin kazarak, yakarak ve kirleterek elde ettiği servet, dünya genelinde milyonlarca insanı daha da yoksullaştırdı, iklim felaketlerini büyüttü, şiddetlerini artırdı, türleri ve bizleri ölüme sürükledi.

Ya öldürüyor ya da yoksullaştırıyor, milyonları aç ve susuz bırakıyor, türleri katlediyor, yoksul toplulukları çaresiz bırakıp göçe zorluyorlar!

Bizim buna tahammülümüz kalmadı!

Hepimizi öldürme pahasına her şeyi sömürmeye niyetli bu açgözlülere zerre kadar tahammülümüz kalmadı!

Fosil yakıtların çıkarılması da sömürgeci egemenlik döngüsünü sürdürmek anlamına gelir. Kömür, petrol ve doğalgaza olan bağımlılık gezegenimize ve toplumlarımıza büyük zararlar verdi.

Sadece gezegenimiz ve hayatta kalmamız için değil, aynı zamanda yeni sömürgeciliğin zincirlerinden kurtulmak için de Fosil Yakıtlar Çağını sona erdirmeliyiz!

Mücadelemiz, fosil yakıt endüstrisine, çevreyi ve hayatlarımızı hiçe sayan bu şirketlere ve hepimizi süründürmeye ant içmiş gibi devam etmeye çalışan tüm bu açgözlüleri besleyip büyüten siyasi iktidarlara karşıdır!

Kapitalizmi yeşile boyayıp satmaya çalışanlara da tahammülümüz kalmadı!

Sizin sahte çözümlerinizi istemiyoruz!

Bizler, her yıl olduğu gibi bu yıl da Küresel Eylem Günü’nde bir araya gelen iklim ve çevre aktivistleri olarak, işlerin böyle devam etmesine karşı çıkıyor, herkesi Fosil Yakıtlar Çağını sona erdirmek ve Adil Geçiş sürecini başlatmak için, bizimle birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz:

- Fosil Finansmanına son vermek, tüm eski ve yeni fosil yakıt projelerini iptal etmek zorundasınız!

- Fosil yakmaya hızlı, adil ve hakkaniyetli bir şekilde son vermek için; yenilenebilir enerji sistemlerine küresel ölçekli bir geçiş, yani Acil ve Adil Geçiş istiyoruz!

Bu, günbegün büyümesi gereken kitlesel bir eylemin çağrısıdır!

Bu mücadeleyi kazanmak için hepinize ihtiyacımız var! Fosil yakıtlara son ver!"