Akar, ayrıca Yunanistan ile ilgili, “Beklentimiz, bu Yunan siyasilerin ve askeri şahısların iç politik amaçlarla uzlaşmaz ve kışkırtıcı tavırlarından derhal vazgeçmeleri, problemlerin diyalog yoluyla çözümüne odaklanmaları ve tarihten, özellikle de 9 Eylül 1922'de yaşananlardan ders almalarıdır” diye konuştu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bugün bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında 2022 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Akar’ın açıklamaları özetle şöyle:

“1 OCAK’TAN BU YANA HUDUTLARIMIZDA 256 BİN 199 KİŞİNİN GEÇİŞİ ENGELLENMİŞTİR”

“1 Ocak 2022 tarihinden itibaren bugüne kadar hudutlarımızda, 256 bin 199 kişinin geçişi engellenmiş, yakalanan 8 bine yakın düzensiz göçmen ile 820 terörist kolluk kuvvetlerine teslim edilmiş; etkili operasyonlar sonucu 3 bin 500 kilogramdan fazla uyuşturucu vesaire, sigara gibi kaçak malzemeler de başarıyla ele geçirilmiştir.

Tüm bu üst düzey tedbirlere, personelimizin olağanüstü fedakârlık ve kahramanlıklarına rağmen maalesef, milli bir mesele olan hudut güvenliği zaman zaman siyasi mülahazalar, şahsi ihtiraslarla polemik konusu yapılmakta, resmî açıklamalar ve yapılan bilgilendirmeler dikkate alınmadan gerçek dışı, abartılı ve yanıltıcı bazı söylemler ortaya konulmaktadır. Bu konuda haddini ve hududunu aşanlara gerekli cevaplar verilmiştir, verilmeye de devam edilecektir.

“ÇÖZÜM SÜRECİNİN BİTMESİNDEN BU YANA IRAK VE SURİYE’NİN KUZEYİNDE TOPLAM 37 BİN 285 TERÖRİST ETKİSİZ HÂLE GETİRİLDİ”

Çözüm sürecinin bittiği tarihten, yani Temmuz 2015’ten bugüne kadar yurt içinde, Irak ve Suriye’nin kuzeyinde toplam 37 bin 285, bu yılın başından itibaren ise 3 bin 982, 4 bine yakın terörist etkisiz hâle getirilmiştir. Yine bu yıl 100 büyük, 453 orta çaplı olmak üzere toplam 553 operasyon icra edilmiştir.

Özellikle ifade etmek isterim ki, icra edilen tüm bu operasyonlarımız, komşularımızın toprak bütünlüğüne ve egemenlik haklarına saygılı, sadece ve sadece terör unsurları hedef alınarak, terör unsurlarını hedef aldığımızı tekrar tekrar söylememize rağmen maalesef içimizde ve çoğunlukla dışarıdaki bazı siyasi ve medya mensupları, ‘Türklerin Kürtlere karşı operasyonu’ şeklinde, bizim teröristlere karşı yaptığımız operasyonları tarif etmekte, bu tamamen yanlıştır. Gerçekten büyük bir alçaklıktır. Tarihi, dini, kültürel dokular, sivil altyapı ve çevre ile koalisyon unsurlarının güvenliğine ve korunmasına hiçbir ordunun göstermediği kadar azami dikkat, hassasiyet göstererek ve Birleşmiş Milletler Şartı'nın 51'inci maddesinde belirtilen meşru müdafaa hakkı kapsamında ve uluslararası hukuka uygun olarak icra edilmektedir.

“TSK ENVANTERİNDE KİMYASAL SİLAH VE MÜHİMMAT BULUNMAMAKTADIR”

Bir kez daha hatırlatmak isterim ki, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) envanterinde kimyasal silah ve mühimmat bulunmamaktadır. Uluslararası hukuk ve anlaşmalarla yasaklanmış hiçbir silah ve mühimmat asla kullanılmamaktadır. TSK'nin kimyasal silah kullandığı iftirasını atanları, bunun yanında duranları, önüne kalkan olanları ve terörist elebaşlarının borazanlığını yapanları milletimiz asla affetmeyecektir. Diğer bir önemli husus ise karıştırılan ve karıştırılmak istenen fitne ve fesatla ortalığı karıştırmak isteyenlerin yaptığı bir çalışma var. O da Türkler ve Kürtler arasındaki münasebetler. Arkadaşlar, Türkler ve Kürtler kardeştir. Fitne ve fesat yuvaları çatlasalar da patlasalar da kardeş kalmaya devam edecekler. Bunun en açık teminatı ise vatan için, bayrak için, Cumhuriyet için omuz omuza mücadele ederken canlarını feda eden ve şehitliklerimizde yan yana yatan kahramanlarımızdır, şehitlerimizdir. PKK’dan hiçbir farkı olmayan YPG, PYD, adları ne olursa olsun, kim destek verirse versin, ülkemizi terör belasından kurtarmakta azimliyiz, kararlıyız.

17 Nisan'da başlatılan Pençe-Kilit Harekâtı ile kilit kapatılmış ve böylece Irak hududumuzun tamamının ileriden güvenlik ve kontrolü sağlanmıştır. Pençe-Kilit Harekâtı kapsamında 506 terörist etkisiz hale getirilmiş, diğer bölgelerden 5-6 kat daha fazla olmak üzere 2 bine yakın mayın, el yapımı patlayıcı, 600'e yakın mağara, sığınak, tünel imha edilmiştir.

Sağlanan huzur ve güvenlik ortamı sayesinde 538 bini Türkiye’den olmak üzere 1 milyondan fazla Suriyeli kardeşimiz gönüllü, güvenli ve saygın bir şekilde evlerine, topraklarına dönmüştür.

“BEKLENTİMİZ, YUNAN SİYASİLERİN VE ASKERİ ŞAHISLARIN KIŞKIRTICI TAVIRLARINDAN DERHAL VAZGEÇMELERİ”

Tüm iyi niyetli, gerçekçi ve samimi yaklaşımlarımıza rağmen Yunanistan, gerginliği tırmandırıcı tahriklere, saldırgan eylem ve söylemlere maalesef devam etmektedir. Yunanistan, planlı NATO tatbikatlarında görev yapan uçaklarımızı, önceden tüm müttefiklere bildirilmesine rağmen, son bir hafta içinde iki kez taciz etmiştir. Uçaklarımız her zamanki gibi gerekli karşılığı vermiş ve görevlerini başarıyla tamamlamıştır. Bu düşmanca tavır, Yunanistan'ın NATO'nun temel ilkelerini ve değerlerini hiçe sayacak boyutta küstahlaştığını göstermektedir. NATO'nun da bu şımarıklığa artık dur demesinin zamanı gelmiştir. Yunanistan'ın yaptığı her türlü haksız, hukuksuz eyleme diplomatik alanda ve sahada gerekli karşılık bugüne kadar verilmiştir, bundan sonra da verilecektir. Ülkesinin kaynaklarını ve halkının refahını başka ülkelerin çıkarlarına feda edenler, siyasi varlığını Türkiye düşmanlığı üzerine kuranlar, provokatif eylem ve söylemler ile yine sahnede. Komşumuz Yunan halkı da aklıselim sahibi Yunan halkı da biz de onları yakından tanıyoruz. Beklentimiz, bu Yunan siyasilerin ve askeri şahısların iç politik amaçlarla uzlaşmaz ve kışkırtıcı tavırlarından derhal vazgeçmeleri, problemlerin diyalog yoluyla çözümüne odaklanmaları ve tarihten, özellikle de 9 Eylül 1922'de yaşananlardan ders almalarıdır.

Kıbrıs bizim milli meselemizdir. Geçmişte olduğu gibi bugün de Kıbrıslı kardeşlerimizin yanındayız. Kıbrıs konusunda egemen eşit, bağımsız iki devletten bahsediyoruz. Artık mesele bu devletin kurulması değil, kurulmuş olan bu devletin tanınması meselesidir.

“BUGÜNE KADAR UKRAYNA LİMANLARINDAN TOPLAM YAKLAŞIK 15 MİLYON TON TAHILIN SEVKİ SAĞLANMIŞTIR”

Girişim kapsamında İstanbul'da kurulan Müşterek Koordinasyon Merkezi’nin çalışmaları ile bugüne kadar Ukrayna limanlarından toplam yaklaşık 15 milyon ton tahılın ihtiyaç sahibi ülkelere emniyetle sevki sağlanmış, bugüne kadar Ukrayna limanlarından 577 gemi çıkarken, 584 gemi de Ukrayna limanlarına ulaşmıştır.

İnsani yardım ve vatandaşlarımızın tahliyesi maksadıyla Ukrayna’ya giden, hava sahasının kapatılması nedeniyle Kiev’de Borispol Havaalanı’nda kalan iki adet A400M uçağımız da sayın Cumhurbaşkanımızın temaslarıyla dikkatli ve sabırlı tutumu sonucunda ve en uygun şartlar oluştuğunda ülkemize emniyetle döndürülmüştür.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine karşı değiliz. Ancak Madrid’de 28 Haziran’da imzaladıkları taahhütlerini yerine getirmelerini, yani teröristlerle ilişkilerini kesmelerini, desteklerini sonlandırmalarını ve ihraç listelerinde Türkiye’ye karşı uyguladıkları tahditleri kaldırmalarını bekliyoruz.

“F-16 UÇAKLARININ TEDARİKİ VE MODERNİZASYONU ÇALIŞMALARI DEVAM ETMEKTE”

Bu arada, 40 adet F-16 uçağının tedariki ve 79 uçağın modernizasyonu çalışmaları da devam etmekte ve yakından takip etmekteyiz. Konuya ilişkin başlangıçtan itibaren ABD'li muhataplarımızın tutumlarını olumlu olarak geliştirmeye çalışırken ve bunu bu şekilde ilerletirken diğer taraftan da bu çerçevede artık ABD tarafından konunun olumlu bir şekilde sonuçlandırılmasını bekliyoruz.

15 Temmuz 2016 tarihinden itibaren FETÖ iltisakı nedeniyle bugüne kadar 10 bin 5'i Bakan onayıyla olmak üzere toplam 24 bin 652 kişi ihraç edilmiştir Silahlı Kuvvetlerimizden.

“26 HAZİRAN 2019'DAN BUGÜNE 402 BİN 45 KİŞİ BEDELLİ ASKERLİKTEN YARARLANMIŞTIR”

Askeralma Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 26 Haziran 2019'dan bugüne kadar 402 bin 45 kişi bedelli askerlikten yararlanmıştır. Sadece 2022 yılında bedelli askerlik hizmetinden yararlanmak üzere 168 bin 713 vatandaşımız müracaat etmiştir. 2022 yılında dövizle askerlik hizmeti uygulamasından ise 8 bin 743 vatandaşımız yararlanmıştır.

Egemenliğimiz ve bağımsızlığımız için gözlerini kırpmadan hayatlarını feda eden tüm şehitlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet, hayatta olan gazilerimize sağlık ve esenlikler diliyorum. Şu anda dahi zorlu iklim ve arazi şartlarında kahramanlık ve fedakarlıkla görev yapan değerli silah arkadaşlarıma da kazasız ve belasız görevler diliyorum. Her birinin alınlarından öpüyorum.

Son olarak, yeni yılda asil milletimize, sizlere ve aile bireylerinize, tüm silah ve mesai arkadaşlarıma da sağlık, esenlik ve başarılar diliyorum. Ayrıca, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nüzü de en içten duygularla şimdiden kutluyorum.”