Huggy Wuggy peluş oyuncaklarının çocuklar için boğulma riski nedeniyle toplatma kararı aldığı belirtildi.

Ticaret Bakanlığı piyasaya arz edilmiş ürünleri kontrol ediyor. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri sebebiyle gündeme gelen video oyun karakteri "Huggy Wuggy"nin oyuncaklarının da piyasaya arz edilmesiyle konu incelemeye alındı.

Bakanlık tarafından "Huggy Wuggy" karakterinin oyuncaklarına yönelik denetimler gerçekleştirilirken riskli olduğu değerlendirilen ürünlerden numune alındı. Yapılan testler sonucu “Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği” gerekliliklerini karşılamadığı tespit edilen 2 ürün için 10 Kasım'da Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu uyarınca piyasaya arzının yasaklanması, piyasadan toplatılması ve tüketicilerden geri çağırılması amacıyla duyuru yapılması, ürünleri piyasaya arz eden firmalara da toplam 123 bin lira idari para cezası uygulanmasına karar verildi. Söz konusu ürünlerin bilgileri GÜBİS'te paylaşıldı.

Bakanlık, toplatma kararının Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği'nin 5. kısmına dayandırarak, "Oyuncağın bacak arası dikişlerinin test metodunda uygulanan kuvetle açılması sonucu iç malzemeye kolay ulaşılması" olarak açıkladı.

Oyuncağın taşıdığı riskleri ise ağız ve burunun dışından solunum yolunun tıkanması, dışarıdan akciğerlere doğru olan hava akışının mekanik şekilde engellenmesi. suda boğulma olarak sıraladı.