HABER: ESRA TOKAT

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, önlenilebilir olmasına rağmen ücretli olarak yaptırılan rahim ağzı kanseri (HPV) aşısında ücret iadesi için aşı olan kadınlarla birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) yaptıkları başvurunun reddedilmesi üzerine SGK hakkında dava açmıştı. Ankara Adliyesi Balgat Ek Hizmet binası 61’inci İş Mahkemesi’nde gerçekleşen ilk duruşmada eksikliklerin giderilmesi için bilirkişi atanmasına karar verildi. 

"HPV AŞISI HERKES İÇİN ÜCRETSİZ OLMALI"

Duruşmanın ardından dokuz8HABER'e konuşan Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği avukatlarından Nilda Baltalı, "Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği olarak kadınların yaşam hakkını savunurken bu hakkın çok yönlü olduğunu, kadın sağlığını bu denli etkileyen HPV’yi duyurmaya çalıştık çevremizde.  Zira bundan ve bağlı gelişen kanserlerden korunmanın yolu aşı olmak sizlerin de bildiği gibi. Bizim çağrımız, HPV aşısının ulusal bağışıklama programına dahil edilmesi ve HPV aşısının herkes için ücretsiz olmasının sağlanması oldu" dedi.

"AŞININ FİYATINDA İNDİRİM YAPMAK ZORUNDA KALDILAR"

Aşı bursu ile başlayan, Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nin hukuk ve farkındalık mücadelesi ile devam eden kampanyaların epey ses getirmeye başladığının altını çizen av. Baltalı, "Hatta içinden geçtiğimiz günlerde aşının fiyatında indirim yapmak zorunda kaldılar. Çünkü aşıya talep çok arttı ve 3 doz aşının 2 bin lirayı geçmesi sürekli olarak dillendirildi. Geçtiğimiz günlerde de başlattığımız kampanyaya başta Türk Eczacıları Birliği, Türk Tabipler Birliği ve birçok baromuz olmak üzere ülkemizin birçok kurumundan bu konuya dair harika bir destek geldi" ifadelerini kullandı.

"VİRÜSTEN YÜZDE 100 KORUYAN HPV AŞISININ ÜCRETSİZ AŞI TAKVİMİNE ALINMASINI TALEP EDİYORUZ"

"Bu sağlık hakkı konusu artık topluma mal olmuş bir konudur" diyen Baltalı, sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Biz bu mücadeleyi bireysel olarak veremeyiz diye düşünüyoruz. Bu nedenle farkındalık muazzam derecede önemlidir. Aşı bedelini kendi karşılayan arkadaşlarımızla beraber bu bedelin kendilerine iadesini talep ettik. Ülkemizde bu hedefle bir adım attık. Virüsten %100 oranında koruyan HPV aşısının ücretsiz aşı takvimine alınmasını talep ediyoruz. HPV aşısının ücretsiz olması eşit ve parasız sağlık hakkımızın, güvenli ve özgür bir cinsel yaşamın gereğidir. Çabamız, yaşam hakkı mücadelemizin bir parçasıdır. Aşımızı istiyoruz. Eşitlik ve özgürlük için mücadele ediyoruz."