ANKARA (AA) - Hindistan Spor Bakanlığı, güreş federasyonunun yönetiminde yapısal hatalar olduğunu kabul etmesine rağmen, cinsel istismar iddialarıyla ilgili açıklama yapmadı.

BBC’nin haberine göre, bakanlık, Hindistan Güreş Federasyonu Başkanı Brij Bhushan Singh ve yönetim kadrosunun cinsel istismarda bulunduğu iddialarına yönelik mektubu Hindistan Olimpiyat Komitesine gönderdi.

Mektupta federasyon yönetiminde yapısal hatalar olduğu kabul edildi. Fakat güreşçilerin söz konusu cinsel istismar iddialarına ilişkin bir açıklama yapılmadı.

Komitenin iddiaları soruşturulması amacıyla oluşturduğu heyetin hazırladığı raporun incelendiği belirtilen mektupta, bazı önemli bulguların işaretlendiğini vurgulandı.

Mektupta, federasyon bünyesinde cinsel istismar iddialarını soruşturmak için bir komitenin olmadığına dikkati çekilerek, federasyon ile sporcular arasında daha verimli iletişime ve daha fazla şeffaflığa ihtiyaç olduğu ifade edildi.

Bu arada, kadın güreşçiler, federasyon başkanı Singh’i cinsel istismar suçlamasıyla polise şikayet etmelerine rağmen, polisin şikayetlerini kayda geçmediğini belirtti. Güreşçiler, bu nedenle, Singh’e yönelik dava açmak için yüksek mahkemeye dilekçe verdi.

Yüksek mahkeme, dava dilekçesindeki iddiaların çok ciddi olduğunu açıkladı ve Delhi polisine şikayetleri kayda geçmemelerinin sebebini sordu.

Hindistan Olimpiyat Komitesi Başkanı PT Usha ise konuyu görüştüklerini, federasyondaki mevcut çıkmaza uygulanabilir çözümler sağlayacaklarını söyledi.

Hint güreşçilerin, federasyon başkanı ve aynı zamanda iktidardaki Bharatiya Janata Partisinin de üyesi hukukçu Singh ve diğer yetkililerin, kadınlara yönelik yıllarca süren cinsel istismar iddialarını gerekçe göstererek Delhi'de düzenlediği gösteriler devam ediyor.

Güreşçiler, Singh tarafından cinsel istismara uğrayan 7 kadın sporcunun da polise suç duyurusunda bulunduğunu kaydetmişti.

İki kez dünya şampiyonu olan güreşçi Vinesh Phogat, Twitter'dan protestocuların açık havada uyudukları bir fotoğrafı paylaşarak "Zafer kürsülerinden yollara, gece açık gökyüzünün altında adalet umuduyla." ifadesini kullanmıştı.

Phogat kendisinin de cinsel istismara uğradığını ve konuyla ilgili polise şikayette bulunduğunu söylemişti.

- Singh’in tutuklanması için ocakta da gösteri düzenlenmişti

Ocak ayında, Singh ve diğer yetkililer hakkında soruşturma başlatılması için uluslararası medyada gündem olan bir protestolar düzenlenmişti.

Dünya şampiyonu güreşçi Phogat, protestolar sürerken, 10 kadın güreşçinin Singh'in kendilerine de cinsel istismarda bulunduğunu itiraf ettiğini söylemişti. Phogat, Singh görevinden alınmadıkça güreşçilerin uluslararası turnuvalarda yarışmayacaklarını da sözlerine eklemişti.

Hükümetin iddiaları soruşturacağına dair söz vermesinin ardından protestolar durdurulmuştu.

Hindistan Olimpiyat Komitesi iddiaların soruşturulması amacıyla bir heyet oluşturmuştu. Heyet iddiaları soruşturarak elde ettikleri bulguları komiteye bu ay teslim etti ancak rapor henüz açıklanmadı.

Halihazırda görevini sürdüren Güreş Federasyonu Başkanı Singh ise güreşçilerin iddialarını reddediyor.