Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Kandıra 1 Nolu F tipi Cezaevinde tutulan Garibe Gezer’in maruz kaldığı şiddet ve cinsel saldırıya ilişkin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi. 

Züleyha Gülüm konuyla ilgili şu açıklamayı gerçekleştirdi;

Basında yer alan haberlere göre; Kandıra 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde tutulan Garibe Gezer’e yönelik ‘süngerli oda’ denilen yerde gardiyanlar tarafından cinsel saldırı ve işkencede bulunulmuştur. 15 Mart 2021 tarihinde Kayseri Ceza İnfaz Kurumu’ndan Kandıra Ceza İnfaz Kurumuna sevk edilen Garibe Gezen; 22 gün hücrede tutulmuş ardından 2 kişilik hücreye alınmış ve buradan tekrar tek kişilik hücreye götürülmek istenmiştir. Bu duruma itiraz ettiği için gardiyanlar Gezer’i saçlarından ve kollarından tutarak yerde sürüklemiş, üzerindeki şalvarı çıkararak yarı çıplak bir halde erkek gardiyanların bulunduğu yerlerden geçirilerek hücreye atmışlardır. Durumu protesto edip hücre kapısını yumrukladığı için gardiyanlar hücreye gelerek Garibe Gezer’i tekme ve tokatlarla darp etmiştir.

Ardından 24 Mayıs 2021’de erkek ve kadın gardiyanlardan oluşan 8 kişi, hücreye gelerek Gezer’i ağır şekilde yeniden darp etmiş, erkek gardiyanlar postallarıyla Gezer’in boynuna basarak işkence etmişler ve onu ‘süngerli oda’ diye bilenen odaya götürmüşlerdir. Burada gardiyanlar Gezer’in kıyafetlerini kaldırıp üst araması yapmış ve ardından Gezer’e cinsel saldırıda bulunmuşlardır. Bir süre burada tutulan Gezer, süngerli odanın süngerlerini sökmeye çalıştığı gerekçesiyle gardiyanlar tarafından yeniden ağır bir şekilde darp edilmiş ve baygınlık geçirmiştir. Elleri arkadan kelepçelenmiş ve 3-4 saat boyunca bu şekilde tutulmuştur. Cinsel şiddetle baş edemeyen Garibe Gezer aynı gece hücresinde kendini çarşafla asarak intihar etmeye çalışmış, çarşafın kopmasıyla düşüp kafasını çarpmıştır. Kafa bölgesinde kanama olmasına rağmen saatlerce müdahale edilmemiş ve yerde bekletilmiştir.

Revirdeki doktorun ayrımcı tavırları ve uzun süre kendisine tedavi uygulamaması sebebiyle tedaviyi reddeden Gezer’in kanaması ertesi güne kadar devam etmiştir. Maruz kaldığı işkence ve kötü muameleye ilişkin avukatı ve ailesine mektup yazmak istemiş ancak bir kısım mektupları gönderilmemiş, bir kısmı ise mektup okuma komisyonunca sansürlenmiştir. Hapishane İdaresi intihar girişiminde bulunan Garibe Gezer’in tekrar intihar etme olasılığına rağmen Gezer’i tek kişilik odada tutmaya devam etmiştir.

Cinsel saldırı ve işkencenin psikolojik etkilerini atlamayan Gezer, 7 Haziran’da tek başına tutulduğu hücresini yakmıştır. Tekrar süngerli odaya atılan Gezer, burada 24 saat tutulmuş ve bu süre boyunca havalandırmadan soğuk hava verilerek işkence edilmiştir. Yaklaşık 2-3 metrelik bir alana sahip, 24 saat kamerayla izlenen, tamamen deri ile kaplı, sidik ve dışkı kokusunun dayanılamayacak derecede olduğu, tuvalet olarak sadece odanın içinde bir deliğin kullanıldığı ve buranın da kameradan göründüğü ‘süngerli oda’ bir işkence alanı olarak kullanılmıştır. 

Garibe Gezer, kardeşi Asya Gezer ile yaptığı görüşmede yaşadıklarını anlatmış, bu kez de bunları anlattığı için hakkında disiplin soruşturması açılmıştır.

Bu bağlamda;
1.  Kandıra 1 No’lu F Tipi’nde tutulan Garibe Gezer’e yönelik cinsel saldırı ve işkenceden haberdar mısınız?
2.  Garibe Gezer’e yönelik cinsel saldırıda bulunan ve işkence suçu işleyen gardiyanlar ve hapishane idaresi hakkında soruşturma açılmış mıdır?
3.  Cinsel saldırı ve işkenceye katlanamayarak intihara etmeye çalışan ve bunun sonucunda yaralanan Garibe Gezer’e niçin saatlerce tıbbi müdahalede bulunulmamıştır?
4.  Garibe Gezer’i uzun süre tedavi etmeyen ve ayrımcı bir tutumda bulunan doktor hakkında idari ve cezai bir işlem başlatılmış mıdır?
5.  İntihar girişiminde bulunan Garibe Gezer’in yeniden intihar etme ihtimali ortadayken niçin tek kişilik hücreye konmuştur?
6.  Garibe Gezer’in avukatları ve ailesine yazdığı mektuplar niçin gönderilmemiştir? Cinsel şiddeti ve işkenceyi örtbas etmeye çalışan Mektup Okuma Komisyonu hakkında idari bir işlem başlatılacak mıdır?

7.  Garibe Gezer’in yaşadıklarını kardeşine anlattığı gerekçesiyle hakkında disiplin soruşturması açıldığı doğru mudur?
8.  Mahpuslara işkence etmek için kullanılan Kandıra 1 No’lu F Tipi’ndeki ‘Süngerli Oda’dan haberdar mısınız? Bu konuda bir araştırma ve denetiminiz olacak mı?