Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Sevin Coşkun, 87 gün boyunca işkenceye maruz kalan ve sahte tutanakla Muş’ta yakalandığı iddia edilen Savaş Çelik’in durumunu Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sordu. Bozdağ tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Coşkun, “Savaş Çelik’in 87 gün boyunca alıkonulduğuna, ağır işkence ve insanlık dışı muamelelere maruz kaldığına dair bilginiz var mıdır?” diye sordu.

‘MUŞ’TA GÖZALTINA ALINMIŞ GİBİ GÖSTERİLDİ’

İçişleri Bakanlığı’nın Temmuz  022’de Çelik’in MİT operasyonu ile yurtdışından Türkiye’ye getirildiğine yönelik açıklamalarını anımsatan Coşkun, ailesi ve avukatlarının Çelik’in yakalanma tutanağının sahte bir şekilde düzenlendiğini, Çelik’in işkence gördüğünü ve suç duyurusunda bulunduklarını belirterek şunları söyledi: “Çelik, 7 yıl önce eşi ve çocukları ile birlikte kaçak yollardan Türkiye’den çıkmış ve 2022 yılının Nisan ayında Lübnan polisi tarafından yakalanmış, 24 Nisan 2022’de Türkiye’ye getirilmek üzere Türkiye’nin ilgili görevlilerine teslim edilmiştir. Çelik, aynı gün hava yolu ile Türkiye'ye getirilmiş, gözleri bağlanmış halde bilmediği bir yere götürülmüştür. Savaş Çelik avukatlarına; Lübnan'dan uçağa bindirilmesinden itibaren işkenceye maruz kaldığını, 24 Nisan 2022 ile 20 Temmuz 2022 tarihleri arasında 87 gün boyunca sistematik işkenceye tabii tutulmuştur. Ayrıca avukatları tarafından yapılan suç duyurusunda; Savaş Çelik, Anayasa ile yasaların izin vermediği uzunluktaki bu süre içinde hâkim kararı olmaksızın alıkonulduğu, aslı Muş Cumhuriyet Savcılığı dosyasında yer alan gerçeğe aykırı ‘Yakalama Tutanağı’ düzenlendiği, Savaş Çelik'i 20 Temmuz 2022 tarihinde Muş'ta yol kontrolünde yakalanmış gibi gösterildiği belirtilmiştir.”

FİZİKSEL VE PİSİKOLOJİK ŞİDDET

Çelik’in maruz kaldığı fiziki ve psikolojik şiddete yer verilen önergede, “Çelik’in bayılıncaya kadar şiddet gördüğü, oturma alanının olmadığı karanlık ve dar bir alanda elleri ve gözleri bağlı şekilde tutulduğunu, işkence için odadan çıkarıldığında ise duvardaki zincirlere elleri ve ayaklarının bağlandığını, el, ayak uçları, böbrek ve cinsel organına elektrik verildiği, yabancı cisimlerle cinsel şiddete maruz kaldığı, tazyikli suyla şiddete maruz kaldığı ve eş ve çocuklarıyla tehdit edildiği, sınırlı yemek, ekmek ve su verildiği tuvalete götürülmediği, bulunduğu odaya tuvaletini yapmak zorunda bırakıldığı, bu süre zarfında 71 kilodan 49 kiloya düşürüldüğü ve gördüğü işkence nedeniyle çeşitli sağlık sorunları yaşadığı aktarılan Önergede, “Çelik, avukatlarına nerede olduğunu bilmediği bu süre zarfında sürekli olarak birçok suçu üstlenmesi istediklerini söylemiştir. Savaş Çelik, bu insanlık dışı işlemlerden sonra 20 Temmuz 2022 günü Muş ilçe Jandarma Komutanlığına teslim edilmiş ve ardından tutuklanmıştır” denildi.

'GEREKLİ İŞLEMLER NE ZAMAN YAPILACAK?'

Çelik’e yönelik hak ihlallerine değinilen önergede, Adalet Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle şu sorular soruldu:

“Çelik’in Muş'ta yol kontrolü sırasında yakalandığına yönelik düzenlenen yakalama tutanağı gerçeği yansıtmakta mıdır, söz konusu yakalanma tutanağının sahte olduğuna dair iddialar doğru mudur?

* Avukatları tarafından belirtilen sahte yakalama tutanağı, 87 gün boyunca Savaş Çelik'in alıkoyması ve ağır işkence maruz kalmasının üstünü örtmeye dönük olduğu iddiaları doğru mudur? Doğru ise gerekçesi nedir? Savaş Çelik'e hürriyetinden alıkoyarak işkence eden, insanlık dışı muamele eden ve tecavüz edenler hakkında bir soruşturma yürütülecek midir?

*Söz konusu yakalama tutanağında sicil numaraları yazılan 9 kolluk görevlisi hakkında herhangi bir soruşturma açılacak mıdır?

*Savaş Çelik’in maruz kaldığı işkencenin izlerinin halen sürdüğü, önemli ölçüde kilo kaybettiği, sağlığını yitirdiği beyanlar nedeniyle uzman bir heyetin görevlendirilmesi ne zaman olacaktır?

* Avukatlarının işkence, kötü muamele ve hukuksal usulsüzlüklere ilişkin yaptıkları suç duyurusu ihbar kaydı numarasıyla neden bekletilmektedir? Gerekli işlemler ne zaman başlatılacaktır?”