SİYASET

HDP'den KESK'e bütçe ziyareti

HDP, "Bütçe buluşmaları" kapsamında KESK'e ziyarette bulundu. Görüşmede, bütçenin barış ve emekten yana oluşturulması gerektiğini vurgulayarak, mücadele çağrısında bulundu.

Abone Ol

Halkların Demokratik Partisi (HDP) “Bütçe buluşmaları” kapsamında Kamu Emekçiler Sendikası Konfederasyonu'na (KESK) ziyaret gerçekleştirdi. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan’ı KESK Yürütme Kurulu Genel Sekreteri Şenol Köksal,  KESK Mali Sekreteri Gönül Kural Şimşek, Basın Yayın ve Eğitimden Sorumlu Sekreter Varol Öztorun'dan oluşan heyet karşıladı.

‘GEÇİM KAYNAKLARINI KAYBETTİLER’

HDP Emek Komisyonu'ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, uzun bir süredir HDP olarak bütçe buluşmaları gerçekleştirdiklerini belirtti. Köse, “Heyetler olarak bütün kesimlere ulaşma gayretindeyiz. Bütçe buluşmalarımızı Ağrı’da başlattık. Ağrı’da yaptığımız buluşmalarda diz boyu yoksulluk söz konusu. İnsanların tamamıyla geçim kaynaklarını kaybettiklerini ve bir sınırda olduklarını açlığın ve yoksulluğun çok bariz bir biçimde ortaya çıktığını gördük. Ağrı'dan sonra İstanbul’da bir çeşit çalışmalar gerçekleştirdik. İstanbul’daki buluşmalarımızda, kağıt işçilerle, barınma hakkı üzerinden öğrencilerle, emeklilerle konuşmalar gerçekleştirdik. Orada da DİSK genel merkez buluşma gerçekleştirdik. Emeğin bütçesi boyutunda DİSK’in önerilerini almış olduk” dedi. 

‘BARIŞ’IN BÜTÇESİ’

İstanbul’dan sonra Mardin’e geçtiklerini söyleyen Köse, şöyle devam etti: “Mardin’de ‘barışın bütçesini’ konuştuk.  Çünkü barış olmadığında bütçelerin en iyi neye ayrıldığını KESK bilir. KESK uzun yıllardır bütçenin ‘savaş bütçesi’ olduğunu tanımlar ve oradan bütçeyi tanımlar. Mardin’de yaptığımız buluşmalarda, esnafın nasıl zora sokulduğunu iflas ettirildiğini, DEDAŞ sorununda köylülerin topraklarını tarım yapmaktan alı koyduğunu bunları tespit etmiş olduk. Kadın buluşmaları gerçekleştirdik, ve toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçe nasıl oluşturabiliriz diye konuştuk.”

Ardından söz alan KESK Yürütme Kurulu Genel Sekreteri Şenol Köksal, siyasi partilerden randevu talep edeceklerini belirterek, bu ziyaretlerde taleplerini somut bir şekilde dile getireceklerini kaydetti.

‘FARKINDALIK YARATMASI LAZIM’

Bütçe hazırlanma ve Meclis'e geliş süreçlerinde bütçenin içerisinde olması gereken toplumun olmadığını dile getiren Meral Danış Beştaş ise asıl bütçe ayrılması gereken, kadınlar, gençler, emekçilerin bütçede olmadığına dikkat çekti. Beştaş, “HDP olarak emek, ekoloji komisyonlarımız ortak bir çalışma yürütüyor. Halkın taleplerini önerilerini aldılar. Halkın talep ve önerilerini bütçe görüşmelerinde çok güçlü bir şekilde kurulda dile getireceğiz. Bu bütçenin halkın bütçesi olmadığını sarayın yandaşın savaşın talanın rantın bütçesi olduğunu söyleyeceğiz. Bütçe dönemlerinde toplumda ‘duyarsızlık’ oluşturuldu. Burada bilinçli bir politika sonucunda oluştu sanki halkın söz söyle hakkı yokmuş gibi bir durum oluşturdular. Toplumun kendilerinin olduğu bütçenin ‘nasıl, nereye’ harcandığı konusunda farkındalığın artması şeklinde bir amacımız var. KESK’de dahil görüştüğümüz kurularla toplumsal kesimlerle öneri ve katılım bekliyoruz. HDP olarak tüm gücümüz ile çalışacağız” diye ifade etti. 

‘ÇARKI KIRMANIN YOLU TEPKİ GÖSTERMEK’

Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan da bütçenin sarayda hazırlandığına vurgu yaparak şöyle devam etti: “Sizlerin de, toplumun da görüşü alınmadı. Pandemi sürecinde iktidar bir korku iklimi yarattı. Bu kaynakların hepsi savaşa gidiyor. Yandaşlara para aktaran mekanizma iyi işliyor. Bu çarkı kırmanın yolu tepki göstermekten geçiyor. Bütün sendikalara çağrımız; bu çarka tepki göstermektir. Bütçe görüşmeleri sırasında, ‘pandemi’ gerekçe gösterilerek sizleri de meclise almayacaklar. Sendikalarında bütçe görüşmelerine katılmasını talep ediyoruz ama almayacaklar. Halkın tepkisini göstermesi gerekiyor bu tepkiyi gösterdiğimiz de sarayın duvarı titreyecektir. Bu soygunun emekçinin hakkından çalınan düzene tepki gösterilmesi gerekiyor.  Bu mücadeleyi büyütme çağrısı yapalım.”

‘AÇLIK SINIRINA MAHKUM EDİLDİK’

10 milyondan fazla gencin ve kadının işsiz olduğuna işaret eden KESK Hukuk ve TİS sekreteri Zeynep Erkan Korkmaz, “Pandemi sürecinde sosyal yardımlarla ayakta durduğu bir süreç yaşandı. KESK olarak, yoksulluk sınırını dile getirirken, açlık sınırına mahkum edildik. Geçilmeyen yolların yatılmayan hastanelerin bütçesi olmamalı. Bu bütçe halktan emekten yana halkın vergileri olan bütçe halka çevirmeli” ifadelerini kullandı.

‘SÜREÇ EMEKÇİLERİN LEYHİNE İŞLEMELİ’

Siyasi partilere çok fazla iş düştüğünü dile getiren KESK Mali Sekreteri Gönül Kural Şimşek ise “Bu süreçler sadece parlamento ile bitmiyor. Bu dönemde AKP’ye dönük çok ciddi rahatsızlıklar var. Bütün emekçi kesimleri birleştirecek bir yol yöntem örmeliyiz. Bunları mecliste dile getirerek emekçilerin lehine çevirerek bir süreç işletebiliriz” diye konuştu.

Son olarak konuşan HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, bütçenin Türkiye’nin zaaflarını gösterdiğini kaydetti. Bu zaaflardan bir tanesinin bütçenin meclisin ve komisyona dair olduğuna vurgu yapan Katırcıoğlu, “Meclis’in ya da kurulda çok fazla bir rolü yok. Bütçe dediğimiz şey halkın vergileri ve kaynağı oluşturulan bir durum ise bu lafta kalmamalı. Bütçenin halka ait olduğunu kavratmamız lazım” dedi.