HDP ve CHP'li Milletvekilleri deprem bölgesindeki son durumu dokuz8HABER'e değerlendirdi. 

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır'daki durumu, CHP Adana Milletvekili Muazzez Şevkin Adana'daki durumu ve HDP Milletvekili Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran ise Antep ve ilçeleri ile birlikte incelediği kentleri anlattı. 

Vekiller bölgedeki korkunç tablo ve ihmalin boyutuna dikkat çekti. 

Diyarbakır'da arama kurtarma çalışmalarını yakından takip eden Sezgin Tanrıkulu, arama kurtarma faaliyetlerinin devam ettiğini belirtti. Enkazlarda halla 60'a yakın kişinin olduğunun tahmin ettiklerini ifade eden Tanrıkulu, "Binden fazla yaralı var. 200 binden fazla vatandaşımız da binaları hasarlı olduğu için binalara giremiyor. Dışarıda ve barınma merkezlerinde ikame ediyorlar. Diyarbakır şuan için kendi ihtiyaçlarını karşılayabiliyor ama çadır ihtiyacı var ilerleyen günler için. 8. günde enkazların tamamen kaldırılmamış olması bekleyen yakınlarını haklı bir öfkeye sevk ediyor. Enkazlarda halla yaşayan insanların olduğunu umut ediyoruz." dedi. 

ADANA'DA ENKAZ ÇALIŞMALARI BİTTİ HASARLI BİNA TESPİTLERİ YAPILIYOR

Adana da depremden etkilenen kentlerden biri. Adana'da enkaz çalışmalarının tamamlandığını belirten Şevkin artık hasarlı bina tespitlerinin yapıldığını söyledi. 

Şevkin şunları söyledi: "Adana'da 11 bina tamamen yıkıldı. 545 vatandaşımız hayatını kaybetti. Hasarlı bina tespitleri yapılıyor. Artçı depremler devam ediyor. Çevre Şehircilik Bakanlığı ve İnşaat Mühendisleri Odası bu hasar tespit çalışmalarını yapıyor. Yaralar hızlıca sarılmaya çalışılıyor. Belediyelerimiz bütün okul, salon ve kapalı alanları barınma alanları olarak tahsis etmiş durumda. Sıcak yemek sürekli çıkıyor. Bugünleri dayanışma ile hep birlikte atlatacağız. Önemli olan güvenli binalarda oturmak. Yaralarımızı sardıktan sonra bunları konuşmaya devam edeceğiz."

BAŞARAN: ANTEP'TE DEVLET VE İKTİDAR İÇİN BİR UTANÇ TABLOSU VARDI 

HDP Batman Milletvekili ve Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran ise iktidar açısından utanç verici bir tablonun olduğunu söyledi. Barınma, ısınma ve kuru gıdanın en temel öncelikli ihtiyaç olduğunu belirten Başaran, şunları dile getirdi:

"Antep merkez dışında elektirik yoktu. İnsanların tuvalet ihtiyaçlarını giderebileceği bir yer yoktu. Evlerin yüzde 60'dan fazlası yıkılmış geriye kalanlar ise hasarlıydı. İnsanlar "devlet yok" diyorlardı. Enkazların üzerinde ağır iş makinaları ile enkaz kaldırma çalışmaları yapılıyordu. Köyleri ziyaret ettiğimizde durumun daha da vahim olduğunu gördük. Köylere ilk etapta yardım gitmemiş. Son güne kadar bile yetkililer köylere gitmemiş. Köylüler gönülülerin destekleri ile ayakta duruyordu. Bu devlet  ve iktidar için bir utanç tablosu. Şuan bütün bölgeler için en temel ihtiyaçlar barınma, ısınma, ekmek ve kuru gıda, kadın ve çocuklar için hijyen malzemeleri çok acil ihtiyaç. Halk ile birlikte bu yaraları sarabileceğimize inanıyoruz."