8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Özgür Kadın Hareketi öncülüğünde Mardin’de açıklama yapıldı. Kadınların Karayolları Parkı’nda gerçekleştirmek istediği yürüyüşe Valiliğin kadın etkinliği olduğu gerekçesiyle izin verilmezken, kadınlar HDP İl binası önünde toplandı. HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay ve milletvekili Pero Dündar’ın da aralarında olduğu kadın, il binası önündeki yolu trafiğe kapatarak, pankart ve dövizler ile katledilen kadınların fotoğraflarını açtı. Kadınlar sık sık “Jin, jyan, azadî” ve “Bijî berxwedana zindana” sloganları attı. 
 
DAYANIŞMA ÇADIRINA KAYYIM ATANDI
 
TJA adına açıklama yapan Ayşe Bozan, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerle birlikte Kurdistan, Türkiye, Ortadoğu ve Avrupa ile dünyadaki örgütlü kadınların bir araya geldiğini, seferberlik ruhuyla hareket ettiğini söyledi. Devletin uyguladığı politikalarla kadınların mücadelesini engellemek istediğini kaydeden Bozan, depremzedelerle dayanışmaya dahi kayyım atandığını hatırlatarak, deprem bölgelerinde yaşayan halkın göçertilmek istendiğini söyledi. Kürtler ile Alevilerin yaşadıkları coğrafyada demografik değişimin amaçlandığını kaydeden Bozan, deprem bölgelerinde ailelerine ulaşılamayan çocukların cemaat ve tarikatlar eliyle istismara açık hale getirildiğini kaydetti. Kadınların mücadelesiyle iktidarın politikalarına son vereceklerini söyleyen Bozan, kadın mücadelesini büyüteceklerini söyledi. 
 
KIZILAY YOKTU, AFAD YOKTU
 
Ardından konuşan HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay, 8 Mart’ı deprem felaketinin gölgesinde karşıladıklarını ve bu nedenle hayatını kaybedenlere taziyelerini ileterek, “Deprem büyük bir felakete neden oldu. Ama bir kez daha gösterdi ki, bu toplum ve kadınlar, dayanışmayla ayaktalar. Toplum ve kadınlar, kadın dayanışmasıyla, kadın mücadelesiyle, yaralarını sarıyor ve yaralarını sarmaya devam ediyor. Günlerce enkazların olduğu her yerde devlet yoktu, Kızılay yoktu, AFAD yoktu ve insanların göz göre göre depremde enkaz altında ölmesine, soğuktan donarak ölmesine göz yumuldu. Devlet yoktu, Kızılay yoktu, AFAD yoktu ama kadınların dayanışması vardı. Ama kadınların mücadelesi vardı. Ve kadın dayanışması sınır tanımadığı gibi depremi de felaketi de tanımadı. Bizler depremin olduğu ilk andan itibaren sahadaydık ve mor tırlarımızla, deprem bölgesinde yaşayan her bir kadın arkadaşımızın ihtiyaçlarını karşıladık. Her bir kadın arkadaşımızla dayanıştık ve dayanışmaya da devam ediyoruz. Bundan sonra da böyle bilinsin. Biz kadın arkadaşlarımızı hiçbir şekilde erkek devlete muhtaç etmeyeceğiz. Her şekilde, her koşulda kadınlarla dayanışacağız. Çünkü mor dayanışmamız bizi ayakta tutuyor. Mor dayanışmamız bizi erkek devlet şiddetine karşı koruyor” dedi. 
 
BUGÜN BİR BAŞLANGIÇ
 
Jîna Emînî ve Nagihan Akarsel’in katledilmesine dikkat çeken Günay, “Jîna’nın mücadelesi, Nagihan Akarsel’in hakikat arayışı bize yol gösterdi ve yol göstermeye de devam ediyor. Bir felaketin gölgesinde 8 Mart’ı kutluyor olsak da biz mücadelemizi ve direniş ruhumuzu Jîna Emînî’den Nagihan Akarsel’den aldık. Bu yolda yürümeye devam ediyoruz” dedi. Direniş, mücadele ve dayanışmayla özgür kadın geleceğini yaratacaklarını kaydeden Günay, “Biliyoruz ki, zaman kadın özgürlük zamanıdır. Zaman Jin, jiyan, Azadî zamanıdır. Bu felsefeyle bugün 8 Mart bizim için bir başlangıç. Bizler TJA’lı ve HDP’li kadınlar olarak sesimizin yettiği, nefesimizin ulaştığı her yerde Jin, jiyan Azadî demeye, erkek devlet şiddetiyle mücadele etmeye ve direnişimizden bir adım bile geri durmadan kadın özgürlüğünü, kadın mücadelesini büyütmeye bir kez daha Mardin’den bunun sözünü veriyoruz. Çünkü zaman kadın özgürlük zamanı. Zaman şimdi jin, jiyan, azadî zamanı. Dem dema jina ye. Dem dema Jin jiyan Azadî ne” ifadelerini kullandı. 
 
Açıklama alkış ve sloganlarla sona erdi.