HABER: FATOŞ ERDOĞAN

Basın açıklamasına HDP Sözcüsü Ebru Günay, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Milletvekili Oya Ersoy, HDP İstanbul İl eş başkanı İlknur Birol ve acıyı ve öfkeyi yüreğinde hisseden çok sayıda kadın katıldı.

Basın açıklaması Maraş merkezli depremde kaybettiğimiz yurttaşlar anısına saygı duruşu ile başladı.

Basın açıklamasında konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran deprem sonrasında günlerce devletin müdahalede bulunmadığın ve yardım ulaştırmadığını söyledi. Ortaya çıkan dayanışmaya da dikkat çeken Başaran, “Bu süreçte de yalnız olmadığımızı, birlikte öz gücümüzle ayağa kalkacağımızı ve örgütlülüğümüzle 8 Mart’ta alanlarda olacağız. Bütün toplum bu süreçten etkilendi. Ama her defasında olduğu gibi bu kriz anından da en fazla kadınların, çocukların ve diğer dezavantajlı grupların etkilendiğini gördük. Kadınlar, bir taraftan bu felaketin karşısında ayakta durmaya çalışırken bir taraftan yakınlarını enkaz altından çıkartıp yaşam mücadelesi verirken bir taraftan da iktidarın barınma, hijyen, su, ısınma ve gıda sorununu çözemediği için büyük zorluklar yaşadı” dedi.

‘YARALARI SARACAĞIZ’

Kadınların en temel ihtiyaçlarına ulaşamadığını belirten Başaran, “On binlerce kadın doğum yapacak ama şu anda enkaz alanlarında kadınlar için hazırladığı bir proje yok. Ne var ama! Çocukların teslim edildiği tarikatlar var. Kadınlar, şiddetle yüz yüze bırakılıyor. Kadınlar, toplu yaşam alanlarında taciz ve tecavüz riskiyle karşı karşıya kalıyor. Çünkü kadınları için herhangi bir güvenli alan oluşturulmamış.  Altını ısrarla çiziyorum; hala tuvalet, banyo ihtiyaçları karşılanmamış. Bunun faturası kadınlara çıkartılacak. Tam da bu nedenle dayanışmamızı büyüteceğimiz bir 8 Mart ilan ettik. Kapitalist erkek egemen sisteme karşı öz gücümüzü örgütleyeceğimiz kadın dayanışmasını büyüteceğimiz tıpkı ‘yalnız değiliz, birlikteyiz ve birlikte güçlüyüz’ yolla çıktığımız gibi bu süreçte de birbirilerimizin yaralarını saracağız” diye konuştu.

‘HESAP SORACAĞIZ’

8 Mart’ta giderken deprem bölgesine gidip kadınlarla dayanışacaklarını belirten Başaran, “Adıyaman’dan Maraş’a, Antep’ten Hatay’a ve oradan ise Malatya’ya kadar her yerde yer kadın arkadaşımızın elini tutarak, orada yalnız olmadıklarını ve bu iktidarın insafına hiç kimseyi terk etmeyeceğimizi ifade edeceğiz. Kimse umutsuz olmasın. En güçlü örgütlülüğümüzle alanda olacağız. Bunun ilanını tekrar yapıyoruz. Bu çürümüş düzene kadınların ortak mücadelesi son verecek. Bu büyük yıkımın hesabını vermemek için ayak diretenler mutlaka ama mutlaka hesap verecekler. Hiç kadere, asrın felaketi söylemine sığınmasınlar. Bu yaratığı büyük felaketin hesabını verecek. Hesap soranların en başında da kadınlar olacak. Tıpkı dayanışmamızı büyüttüğümüz gibi hesap soranlar da bizler olacağız” dedi.  

Başaran’ın konuşması ardından etkinlik son buldu.