Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve beraberindeki heyet, 59’uncu ulusal, 33’üncü uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri’ne katıldı. Dergâh ziyaretinden sonra Sancar, halk buluşması ve esnaf ziyareti gerçekleştirdi. Hacıbektaş esnafının sorunlarını dinleyen Sancar, çevredeki yurttaşlar tarafından sıcak karşılanırken, Sancar, çözümün HDP’de olduğuna işaret etti.  Esnaf ziyaretinin ardından Hacıbektaş Veli Derneği’ni ziyaret eden Sancar, Alevi örgüt temsilcileriyle kısa bir sohbet gerçekleştirdi. Sancar, “Bu ülke insanının nefes almaya ihtiyacı var” mesajı verdi.

‘BİRLİK OLACAĞIZ’

Sancar, konuşmasında şunlara değindi: “Birlik olacağız ve bu zalim iktidarı değiştireceğiz. Yapmamız gereken ise bu iktidarı gönderdikten sonra düzeni değiştirmenin yolunu açmaktır. Bu ülkenin temel sorunu eşit yurttaşlıktır. Emeğin, emekçinin, kadının ve yoksulun eşit ve özgür bir geleceğini kurma hedefimiz var. Samimiyetimize inanmanızı isteriz.”

Sohbette söz alan Alevi örgüt yöneticileri, HDP’nin Alevileri temsil eden tek parti olduğuna vurgu yaptı. Hacı Bektaş Derneği Başkanı Mustafa Özcivan, “Hacıbektaş’ın HDP’ye büyük oranda destek verilebileceğini 7 Haziran sürecinde gördük” dedi. Özcivan, eşit yurttaşlık taleplerinin yükseltilmesi gerektiğine değindi.

‘TÜRKİYE’NİN DEMOKRASİ SORUNU VAR’ 

Son olarak konuşan Hacıbektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez ise ülkedeki ekonomik krize atıfta bulunurken, “Bu koşullarda herkese dokunmak lazım. Alevi örgütleri toplumsal yüzleşmeyi savunur. Türkiye’nin demokrasi ve insanlık hakkı sorunu var. Bunları dile getirmek lazım. İnsanlar anadilinde eğitim istiyor diye uğramadıkları haksızlık kalmadı. Milliyetçiliği ne olursa olsun bitirmek lazım” diye belirtti.

LOKMA İKRAMI

Sancar, sonrasında Hünkâr Hacı Bektaş Veli Derneği’ni ziyaret etti. Dernek Başkanı Recai Aksu ile Türkiye siyasetine dair sohbet gerçekleştirdi. Hacıbektaş buluşmasına Garipdede Cemevi Misafirhanesi’nde ziyaretlerine devam eden Sancar ve beraberindeki heyete lokma ikram edildi.

Lokma payı sırasında konuşan Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat, HDP’nin Hacıbektaş’ta olmasını değerli bulduklarını söyledi. Fırat, “Dergahlarımızı işgal ettiler ve bu nedenle girerken izinle giriyoruz. Ama dergâhın içindeki cami 24 saat açık. Bu da Alevilerin ne kadar ötekileştirdiğini gösteriyor. Türkiye’de bu zulümleri yapanlar gün gelecek utanacaklar” şeklinde konuştu.

Öte yandan Sancar, programı kapsamında Hacıbektaş Belediyesi Başkanı Arif Yoldaş Altıoku’u makamında ziyaret etti. 

Sancar ve beraberindeki heyet, programına Kadıncık Ana Evi ziyareti ile son verdi.