CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ve CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, afet bölgelerinden Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesini ziyaret etti. Hayvancılık yapan depremzede İsmail Güngör, “Yeteri kadar yem dağıtmadılar. Benim hayvanlarıma 8 torba yem verdi. Sabah akşam hayvanlara yem versem 8 gün eder. Verilen yem yazı çıkaramaz ki” diye dert yandı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ve CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, afet bölgelerinden Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesine ziyaret etti. Gürer ve Tanal burada hayvancılık ile geçimini sağlayan depremzede İsmail Güngör ile görüşerek sorunlarını dinledi.

Mahmut Tanal, depremin meydana geldiği köyleri daha önce de ziyaret ettiğini belirterek “Burada hayvancılık yapanlar kendi çadırlarını kendilerini oluşturuyorlar” dedi.

Ömer Fethi Gürer ise depremzede Güngör’e “Eviniz göçtü, hayvanları buraya getirdiniz. Çadırı kendiniz mi yaptınız” diye sordu. Güngör ise, “Kendi imkanlarımız ile getirdik bu çadırı. Devlet değil, bunu Kayseri’de sanayide yaptırdım. Daha çıkaramadığım hayvanlarım var. Yem ihtiyacımız da var. Hayvanlar bağrışıyor” yanıtını verdi.

“YETERİ KADAR YEM DAĞITMADILAR”

Tanal’ın “Normalde koyun insanlardan kaçar, bunlar bize doğru geliyor. Açlıktan dolayı mı geliyor” sorusu üzerine Güngör, “Bıraksam şimdi yem arayacak” diye yanıt verdi.

Tanal’ın “Yem dağıtıldığı söyleniyor, yeterli yem geldi mi” sorusu üzerine ise Güngör, “Yeteri kadar yem dağıtmadılar. Benim hayvanlarıma 8 torba yem verdi. Sabah akşam hayvanlara yem versem 8 gün eder. Verilen yem yazı çıkaramaz ki” dedi.

“HER GİTTİĞİMİZ KÖYDE ÖNCELİKLİ OLARAK YEM SORUNU VAR”

Gürer, bunun üzerine “Hayvanların beslenmesi gerekiyor ki gelişebilsinler. Biz bazı yerlerde oğlakların ya da kuzuların doğum sonrası stresten atıldığını ve artık onların yaşayamayacağını da yerinde gördük. Burada hayvancılık yapan arkadaşımızın yaşadığı mağduriyet var. Yem sorunu mutlak suretle çözülmeli. Her gittiğimiz köyde öncelikli olarak yem sorunu var. Canlar gitti, acılar da var ama yaşam sürüyor. Yaşam sürünce hayvancılarımız ayakta kalalım diye uğraşıyorlar. Bu köy de önemli ölçüde kaybı olan bir köy, 200’ün üzerinde vefatın olduğu bir köydeyiz” diye konuştu.

“HAYVANCILIK EĞER DESTEKLENMEZSE BU İNSANLAR BURADA KALMAZ”

Tanal ise, “Ayrıca insanlarımızın bu köylerden göç etmemesi için burada hayvancılık ve çiftçilik ile uğraşan insanlara daha fazla devletin destek vermesi lazım. İnsanların göç etmemesi lazım. Yani, bu göç bir çözüm değil. Bir çare değil bu. Çare, buradaki vatandaşımıza yardımcı olmak, imkanlar dahilinde destekleri sunabilmek. Burada hayvancılık eğer desteklenmezse bu insanlar burada kalmaz. Bu insanlar hayvanları nedeniyle burada kalmışlar” diye konuştu.

“SÜTTE DE KESİLME VAR”       

İsmail Güngör ise “Bunların yavrularını doğurabilmesi için yem verilmesi lazım. Yavruları bunlardan süt içemiyor. Bunların annelerine biz destekleyip bakacağız ki o yavruları gelişecek. Depremden etkilenmişler, bazıları yavrularına sahip çıkmıyor. Sütte de kesilme var.”       

Gürer son olarak, “Bu hayvanlara yem vererek, besleyerek sizin zararınız karşılana kadar bölgeden göçün önlenmesi lazım, hayvancılığın desteklenmesi lazım” dedi.