Akademisyenlerin hazırladığı rapor, pandemi nedeniyle hava kalitesi nispeten düzelmesine rağmen, duman, buhar, toz ve polen gibi kirleticilerin bir karışımı olan partikül kirliliği yine yüksek seviyede kaldı.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre hava kirliliğinin neden olduğu rahatsızlıklar arasında felç, kalp ve damar hastalıkları, akciğer kanseri ve solunum yolu hastalıkları da var. Bu da ortalama yaşam süresini 2,2 yıl azaltıyor.

GÜNEY ASYA'DA NEFES ALMAK BİLE TEHLİKELİ

Sigara içmek yaşam beklentisini yaklaşık 1,8 yıl azaltırken, alkolde etki 0,7 yıla düşüyor. Temiz olmayan su ve sanitasyon, yaşam süresini 0,6 yıl geri çekiyor. Çatışma ve terör ise sadece 9 günlük azalma yaratıyor.

Rapora göre, dünyada nefes almanın en zor olduğu yer güney Asya. Bu bölgede nefes almak bile ölümcül. En büyüğk etken ise fosil yakıt kullanımının yoğunluğu. Bangladeş havası en kirli ülke. İkinci sırada Hindistan yer alıyor.

TÜRKİYE'DE EN KİRLİ BURSA

Türkiye için de veriler pek iç açıcı değil. Türkiye'de normal hava solusaydık, ortalama yaşam süremiz 1,5 yıl uzayacaktı. Türkiye'nin en kirli havasına sahip Bursa'da hava temiz olsaydı, ortalama yaşama katkısı 1,75 yıl olacaktı.