Bir besici, Gökçel’e yaşadıkları sorunları anlatırken, “Depolar da çöktü, biz yemsiz kaldık. Elimizde kalan yemlerle hayvanları canlı tutmaya çalıştık. Bu sırada elektrikler olmadığı için de süt firması da süt alımını durdurdu. Biz de sütü ya vatandaşa dağıttık ya da döktük. Kendi çabamızla dışarıdan yem tedarik etmeye çalıştık. Onu da AFAD, önünü kesip İl Tarım Müdürlüğü’ne teslim etti” dedi.

Cengiz Gökçel’in Defne ilçesinde ziyaret ettiği bir süt üreticisi, “Bizim büyük depolarımız yok. Bu bölgede 2-3 tane süt üreticisiyiz. Dışarıdan aldığımız yemleri buralarda biriktiriyoruz, oradan yavaş yavaş kullanıyoruz. Bu depolar da çöktü, biz yemsiz kaldık. Elimizde kalan yemlerle hayvanları canlı tutmaya çalıştık. Bu sırada elektrikler olmadığı için de süt firması da süt alımını durdurdu. Biz de sütü ya vatandaşa dağıttık ya da döktük. Kendi çabamızla dışarıdan yem tedarik etmeye çalıştık. Onu da AFAD, önünü kesip İl Tarım Müdürlüğü’ne teslim etti” diye dert yandı.

“2 AY ÖNCE 48 BİN LİRAYA ALDIĞIM İNEĞİ MAALESEF 21 BİN LİRAYA SATTIM”

Depremzede çiftçi, maddi sıkıntı yaşadıklarını, ellerindeki yemleri korumak için ineklerini satmak zorunda kaldıklarını belirterek, “Gebelere kıyamadık, içinde yavru olduğu için ciddi süt veren ve 2 ay önce 48 bin liraya aldığım ineği maalesef 21 bin liraya sattım. Süt veren inek zaten zayıf olur. Ondan da ciddi sıkıntılar yaşadık. 16 tane ineği kesmek zorunda kaldım, bu çiftliği ayakta tutmak için. O da bitti. Dün zar zor, kavgayla 30-35 çuval yem alabildik; o da besi yemi, süt yemi değil. Yemler de bir hafta on günde biter. İnekleri kestireceğiz artık” diye konuştu.

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, depremzede çiftçileri dinledikten sonra şunları söyledi:

“10 ilimizi vuran büyük bir deprem afeti yaşadık. Ölenlere Allah’tan rahmet diliyoruz. Yaralılara da acil şifalar diliyoruz. Tabii ki bugün depremin üstünden tam 11 gün geçti, 12’nci gündeyiz. Elbette ki depremin yaralarını el birliğiyle sarmaya çalışıyoruz. Depremin olduğu günden bu tarafa biz de deprem bölgesindeyiz. Çeşitli sıkıntılar tespit ettik ama gerçekten köylerimizde üretim yapmaya çalışan sizin gibi çiftçiler, üreticiler bu depremden hem yıkılarak binaları etkilendiler hem de hayvanlarıyla, tarımsal arazileriyle ilgili birtakım sıkıntılar yaşadığı da gerçek.”

Gökçel, depremzede çiftçilerin zararlarının karşılanması için Tarım Bakanlığı’na çağrı yaptı. Gökçel, şöyle konuştu:

"10 İLDE DEPREMDEN ZARAR GÖREN KÖYLERE YEM DESTEĞİ SAĞLAYIN"

“Buradan Tarım Bakanlığı yetkililerine sesleniyorum; mutlaka köylerimize, depremde zarar gören 10 ilimizin köylerine hayvan yemi dağıtın. Bir an önce bu mağduriyeti giderin, süt ineklerinin kesilmesine mani olun. Süt üreticimizin zarar edeceği fiyatlarla hayvan satmasının önüne geçin. Buradan öncelikle Tarım Bakanlığı’na sesleniyorum, süt üreticisi için ayrı yem, etlik sığır besleyen çiftçilerimiz için hayvanlarına ayrı yem, küçükbaş hayvan besleyenlere de ayrı yem olmak üzere mutlaka 10 ilde depremden zarar gören illerimizin köylerine yem desteği sağlayın. Belediyelerimiz destek olmaya çalışıyor yem ile ilgili ama AFAD yem kamyonlarının da önüne geçiyor. Çiftçilerimize yemlerin ulaştırılmasında sıkıntı yaşatıyor. Eğer AFAD yemlerin çiftçiye ulaşmasında sıkıntı yaşatıyorsa mutlaka Tarım Bakanlığı kendi, bu çiftçilere, üreticilere yemi ulaştırmalı ki ne süt üreticimiz ne etlik sığır yetiştiren çiftçilerimiz zarar etmesinler. Bir de şu sıkıntı var; zarar eden çiftçimiz, elinden hayvanını çıkartmaya çalışıyor. Satacak, Et Süt Kurumu devreye girmiyor, özel sektör de fırsatçılık yapıp yarı fiyatına süt ineğini üreticiden almaya çalışıyor. İnsanlar hem depremde hayatlarını kaybettiler, yaralandılar, bir de şimdi ekonomik olarak bu insanları sıkıntıya sokmanın kimsenin hakkı olmadığını düşünüyorum.”