Halkevleri Dikmen Şubesi’nin yaptığı araştırmaya göre; Ankara’nın Dikmen semtinde yaşayan dört kişilik bir ailenin açlık sınırı, ekim ayında 7 bin 503 liraya yükseldi.

Halkevleri Dikmen Şubesi, Dikmen’de yaşayan dört kişilik bir ailenin açlık sınırını belirlemek için yaptığı araştırmanın ekim ayı sonuçlarını bugün açıkladı. Buna göre; Dikmen’de turan dört kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenmesi için harcaması gereken asgari tutar, bu ay 7 bin 503 TL’ye çıktı. Açlık sınırı, bir önceki aya göre yüzde 4,52 oranında arttı. Dikmen’de beslenebilmenin günlük maliyeti, ekim ayında 250 TL oldu.

KURU BAKLİYATTA FİYATI EN ÇOK ARTAN PİRİNÇ OLDU

Araştırmaya göre; pilavlık bulgur, pirinç, mercimek, nohut, kuru fasulye gibi temel bakliyat fiyatlarında, ekim ayında bir önceki aya göre ortalama fiyatlarında en çok artış pirinçte meydana geldi. Eylül ayında ortalama 28,90 TL olarak hesaplanan 1 kilo pirinç fiyatı, ekim ayında 34,70 TL oldu. Pirinç fiyatındaki artış oranı yüzde 20’yi buldu. Bulgur, mercimek, nohut, kuru fasulye gibi diğer temel bakliyat ürünlerinde yaşanan artış, yüzde 7 ila 12 arasında kaydedildi.

Beyaz peynir, zeytin, kahvaltılık yağ (tereyağı ya da diğer yağlar), yumurta, bal, reçel, şeker ve çaydan oluşan teme kahvaltı maddelerinde en fazla artış, süt ve süt ürünleri ile yumurtada oldu. Türkiye’de tarımsal girdi maliyetlerindeki artış ile süt ve süt ürünlerine gelen yeni zamlar ekim ayında raflara yansıdı. Süt, süt ürünleri ve yumurtada bir önceki aya göre ortalama artış oranı, yüzde 6,2 olarak kayıtlara geçti. Yumurtanın tane fiyatı 2,10 TL’ye kadar çıktı. En çok tüketilen beyaz peynir markalarının ortalama fiyatı, ekim ayında 79 TL’ye kadar yükseldi.

YAĞ FİYATLARI AYLIK YÜZDE 1,2 ARTTI

Sıvı yağ, zeytinyağı, katı yağlarda aylık artış oranları ise bir önceki aya göre daha düşük seyretti. Bu gruplarda ortalama artış oranı, aylık yüzde 1,2 olarak hesaplandı. Ekim ayında 1 litre sıvı yağın ortalama fiyatının 41,70 TL olduğu vurgulandı.

Makarna ve makarna ürünlerin de aylık artış oranı, yüzde 4,51 olarak gerçekleşti. Bir paket makarnanın fiyatı 12 TL’ye kadar yükseldi.

SEBZE VE MEYVE FİYATLARI

Ortalama kuru soğan fiyatı 8-10 TL arasında iken domates fiyatının 13 ila 17 TL arasında olduğu belirtildi. Açıklamada, “Bu fiyatlar asgari fiyatlar olup artan maliyetler neticesinde gelecek aylarda çok daha fazla artacaktır. Ekim ayında bir önceki aya göre tüm sebze ve meyve gruplarında yaşanan artış oranı yüzde 18,90’dır” denildi.

TAVUK 30 LİRA OLDU

Bir kilo dana kıyma fiyatı 122 TL’yken eylül ayına göre et ürünlerinde en çok artış, tavuk ve tavuk eti ürünlerinde görüldü. Bir önceki aya göre tavuk ve tavuk ürünlerinde yaşana fiyat artışı yüzde 5,4 olarak hesaplandı. 1 kilo tavuk etinin fiyatı 39 TL oldu. 

Ekim ayında Dikmen halkının aylık kira maliyeti 6 bin 703 TL hesaplandı. Bir önceki aya göre ortalama 338 TL olan elektrik faturası tutarı bu ay 403 TL’ye yükselirken doğal gaz faturası ise aylık ortalama 176 TL’ye çıktı. Dört kişilik bir ailenin ortalama su faturası ise geçen aya göre azalarak 164 TL olarak hesaplandı.