Irak’ın devrik diktatörü Saddam Hüseyin’in Kürt soykırımı olarak tarihe geçen El-Enfal Harekatın (1986-1988'de) bir parçası olan 16 Mart Halepçe Katliamı, Abdullah Çatlı organizasyonundaki yapılanmanın 16 Mart 1978 tarihinde İstanbul Üniversitesinde yaptığı ve tarihe Beyazıt Katliamı olarak geçen 7 öğrencinin öldürülmesi ile Gazi Mahallesi’nde 12 Mart 1995 tarihinde devlet tarafından Alevilere yönelik yapılan ve 22 kişinin yaşamını yitirdiği Gazi Mahallesi Katliamı’nda yaşamını yitirenler birçok kentte düzenlenen çeşitli eylem ve etkinliklerle anıldı. 

İZMİR  

İzmir Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER) çağrısıyla Halepçe ve Beyazıt katliamlarına ilişkin DEM Parti İl binasında basın toplantısı düzenlendi. Açıklama yapılan salona Halepçe Katliamını hatırlatan elma ve karanfiller koyuldu. Anmaya ANYAKAY-DER Eşbaşkanı Rahime Turan, Barış Anneleri ve çok sayıda yurttaş katıldı. 

Katliamlarda hayatını kaybedenler anısına saygı duruşu ile başlayan açıklamada konuşan DEM Parti İl Eşbaşkanı Mehmet Kuruş, "16 Mart acıyı hatırlatan bir gün. Demokrasi mücadelesine önderlik etmek isteyen öğrenciler katledildi. Halepçe'de Kürt halkı yok edilmek istenildi. Buna dünya sessiz kalmıştır. Tarihin unutmayacağı anlardan biridir. Zulmün bu şekilde meşruiyet kazandırılmak istenmesi zihniyetini unutmayacağız. Katledilenlerin anısına mücadeleyi büyüteceğiz" diye konuştu. 

Konuşmaların ardından Avesta Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (Avesta) üyesi Ramazan Kaygısız, katledilenler anısına yazılan şiiri okudu. 

KESK'TEN AÇIKLAMA

Yazılı bir açıklama yapan KESK Şubeler Platformu da Halepçe, Beyazıt ve Gazi Mahallesi'nde yaşanılan katliamlara değinilerek, "Bütün bu katliam ve yıldırma politikalarına karşı mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğimizi bir kez daha ilan ediyor Halepçe ve Beyazıt Katliamında yaşamını yitirenleri saygıyla anıyoruz" denildi. 

ADANA 

DEM Parti Adana İl Örgütü, Halepçe Katliamı’na ilişkin İnönü Parkı'nda basın açıklaması yaptı. "Helebçe naye ji bir kirin" pankartının açıldığı açıklamaya, DEM Parti Adana Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayları Arife Çınar ve Mahfuz Güleryüz, Seyhan ve Yüreğir belediye eşbaşkan adayları, TJA, Barış Anneleri, DBP, AYKAY-DER, AATUHAY-DER ve İHD yöneticileri katıldı. 

Açıklama yapan DEM Parti Adana İl Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir, Halepçe ve Beyazit katliamlarında yaşamını yitirenleri andı. "Halepçe Katliamının failleri insanlık tarihinde lanetlenirken meşru ve insanı hak mücadelesini sürdüren Kürt halkı direnişiyle bütün ezilen halklara umut olmaya devam etmektedir" diyen Aydemir, "Bütün bu katliam ve yıldırma politikalarına karşı mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğimizi bir kez daha ilan ediyor" dedi.

Adana Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Mahfuz Güleryüz ise bu ülkeye barış getirmek için sonuna kadar mücadele edeceklerini söyledi.

DİYARBAKIR

Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu, Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı'nda açıklama yaptı. Amed merkez ilçeleri belediye eşbaşkan adaylarının da katıldığı açıklamada, "Helebçe na ye ji bîrkirin /Halepçe unutulmayacak" yazılı pankart açıldı. Açıklama metnini okuyan Amed Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Baver Babur, bugünün insanlığın en büyük utançlarından birinin yıl dönümü olduğunu belirtti. Halepçe'nin yaralarının hala iyileşmediğini vurgulayan Babur, "Uluslararası anlaşmalara göre bu katliam soykırımdır. Bu soykırımın sorumluluğunun sadece Saddam Hüseyin olmadığını biliyoruz. Öncelikle bölge devletleri, Avrupa Birliği, Rusya, Amerika ve tüm uluslararası güçler katliamın sorumlusudur. Kürt sorunu bugün Irak'ta, İran'da, Suriye'de ve Türkiye'de devam ediyor. Çözüm, eşitlik ve adalet açısından, demokratik ve insani araçlarla barışçıl bir şekilde çözülmesi gerekiyor. Artık iyi bilinmelidir ki bir Kürt sorunu barışçıl bir yolla çözülmezse Ortadoğu'ya barış ve güvenlik gelmeyecektir. Halepçe katliamını unutmadık, unutmayacağız ve unutturmayacağız" diye aktardı.

DEM Parti Diyarbakır İl Eşbaşkanı Pınar Sakık Tekin ise "Biz beraber yaşama kültürünün kutsiyetini yaşarken yaşamadığımın zulüm kalmadı. Tüm bu zulümlere rağmen milyonlar olarak tanımlanan Kürtler, tüm dünyada siyaseti belirleyen bir aktör haline geldi. Biz Kürtler, hiçbir zaman acılarımıza ve değerlerimize sırtımızı dönmedik. Halepçe de bunlardan biri, her zaman anmaya ve anlatmaya devam edeceğiz" dedi.

SİİRT 

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve DEM Parti tarafından Halepçe Katliamı’na dair basın açıklaması yapıldı. DEM Parti İl Örgütü önünde yapılan açıklamada, “Em Komkujiya Helepçe ji bîr nakin/ Halepçe Katliamı’nı unutmayacağız” yazılı pankart açıldı. Açıklamaya il, ilçe örgütü yöneticileri DEM Parti Sêrt belediye eşbaşkan adayları Sofya Alağaş ve Mehmet Kaysi, Barış Anneleri Meclisi, Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad -TJA) aktivistleri katıldı. 

Basın açıklamasını okuyan DBP Siirt İl Eşbaşkanı Ferhat Bozkurt, “Bundan 36 yıl önce 16 Mart l988 tarihinde, Ortadoğu’nun kadim halklarından biri olan Kürtler, tarih boyunca maruz kaldığı vahşetlerden birini daha yaşadı. Irak Hava Kuvvetleri Kürt kasabası olan Halepçe’ye kimyasal silahlarla saldırdı ve bir günde 6 binden fazla Halepçeli katledildi” dedi. 

Kürtlere karşı işlenen bu suçla Saddam Hüseyin’in insanlığa karşı suç işleyen katliamcı iktidar olarak tarihe geçtiğine dikkat çeken Bozkurt, “Kürtler ise bu soykırım girişimine rağmen hiçbir zaman ne kendilerini yönetme ne de özgürlük taleplerinden vazgeçti. Baskı, katliam ve şiddet yöntemleri karşısında Kürtler barış, özgürlük ve demokrasi mücadelesini büyüterek Ortadoğu’da bir arada yaşamın imkânlarını yarattı. Halepçe Katliamını unutmuyoruz. Katliamın yıldönümünde, Kürt ve insanlık düşmanı bu katliamını düzenleyenleri lanetliyoruz” diye belirtti. 

URFA

Urfa Emek ve Demokrasi Platformu, Halepçe Katliamı’na ilişkin merkez Haliliye ilçesinde bulunan Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya platform birleşenlerinin yanı sıra DBP ile DEM Parti il örgütü temsilcileri, DEM Parti Riha Büyükşehir Belediyesi eşbaşkan adayları Celaleddin Erkmen ve Gülşen Özer, merkez ilçeler Haliliye, Eyyübiye ile Karaköprü DEM Parti belediye eşbaşkan adayları, Urfa Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı. "Halepçe katliamını unutmadık unutmayacağız" pankartının açıldığı açıklamada konuşan Platform Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen Urfa Şubesi Eşbaşkanı Özlem Ulutaş Şengül, katliamda yaşananları hatırlatarak, katliamın günümüzde farklı yöntemler ile sürdürüldüğünü kaydetti. 

Ardından söz alan DEM Parti Urfa Büyükşehir Belediyesi eşbaşkan Adayı Celaledin Erkmen, katliamın uluslararası güçlerin denetiminde yapıldığını belirterek "Benzer katliamların bir daha olmaması için Kürt sorununun demokratik yöntemler ile çözümü zaruridir" dedi. 

DEM PARTİ'DEN 8 İLÇEDE AÇIKLAMA 

DEM Parti de Urfa'nın Siverek, Ceylanpınar, Viranşehir, Hilvan, Bozova, Suruç, Birecik ve Halfeti parti binaları önünde açıklama yaparak, katliamı kınadı. Açıklamalarda yaşamını yitirenler anılırken, ulusal birlik mesajları verildi. 

HAKKARİ

DEM Parti Colemêrg Seçim Bürosu önünde yapılan açıklamaya, DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Vezir Coşkun Parlak, DEM Parti Hakkari Belediyesi Eşbaşkan adayları, DEM Parti ve DBP İl Örgütü yöneticilerinin yanı sıra yüzlerce kişi katıldı. Burada yapılan açıklama metnini DEM Parti Colemêrg İl Eşbaşkanı Hümeyra Armut okudu.

Baas rejiminin, Irak'ta Kürt halkının hak eşitliği ve özgürlük taleplerini defalarca silahla, devlet terörü ve şiddetle bastırmayı denediğini belirten Armut, “Yapılan katliam ile Kürt halkının özgürlük ve eşitlik mücadelesini geriletemedi. Halepçe Katliamı’nın yıldönümünde, insanlık düşmanı bu kitle katliamını düzenleyenleri bir kez daha lanetliyoruz” dedi.

IĞDIR

TJA ile DBP ve DEM Parti Iğdır İl Örgütleri, Cumhuriyet Caddesi’nde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, DEM Parti Eşbaşkan adayları Nejla Kum ve Mehmet Nuri Güneş ile milletvekilli Yılmaz Hun da katıldı. Açıklama, katledilenlerin anısına yapılan saygı duruşu ile başladı.

Açıklamada söz alan DBP Iğdır İl Eşbaşkanı Mehmet Sekman, Kürt halkının uçak ve helikopterlerle bombalanarak katledildiğini anımsattı. Bu katliamın Araplaştırma politikaları kapsamında yapıldığını belirten Sekman, “Güney Kurdistan bölgesinde gelişen Kürt muhalefetini bastırmak, o bölge de yerleşik olan Kürtleri toplu katliamlara maruz bırakmak üzere planlanmış sistemli uygulamalardır. Bu yönüyle bakıldığında, bu operasyonlar Kürtlere dönük bir soykırım faaliyetidir. Enfal Hareketi süresince 4500 köy ya zehirli gaz atılarak veya dozerlerle evler yıkılarak insansızlaştırıldı ve yaklaşık 180 bin insan katledildi” dedi.

BİTLİS

DEM Parti Tatvan İlçe Örgütü, parti binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya çok sayıda yurttaşın yanı sıra DEM Parti Tatvan Belediye Eşbaşkanları Belkiza Beştaş Epözdemir, Mümin Erol ve DEM Parti Milletvekilleri Hüseyin Olan ile Saruhan Oluç katıldı.  “Halepçe insanlığın günahı vicdanın utancıdır” pankartının açıldığı açıklamada sık sık “Şehid namirin” sloganı atıldı.

Açıklamada basın metnini okuyan DEM Parti Bitlis İl Eşbaşkanı Fikret Birlik, “Baskı, katliam ve şiddet yöntemleri karşısında Kürtler barış, özgürlük ve demokrasi mücadelesini büyüterek, Ortadoğu’da bir arada yaşamın imkanlarını yarattı. Katliamın yıldönümünde, Kürt ve insanlık düşmanı bu katliamı düzenleyenleri lanetliyoruz” diye belirtti.

‘MÜCADELE DEVAM ETTİ’

Ardından konuşan DEM Parti Milletvekili Saruhan Oluç, katliamın Kürt halkının kendi kaderini tayin etme mücadelesini engellemek amaçlı olduğunu belirtti. Katliamla tarihin akışının değiştirilemediğini ifade eden Oluç, “Tarih aktı ve mücadele devam etti. Özgürlük mücadelesinde Irak Kurdistan’ındaki Kürt halkı önemli bir mevzi kazandı. Irak Kurdistan’ı dışında yaşan Suriye, İran ve Türkiye Kurdistanlarında yaşayanların özgürlük özlemini ortadan kaldırdı mı? Hayır, bunu da yapamadılar. Bu aslında Kürt halkına karşı düşmanlık politikalarının sürdüren herkese önemli bir tarihsel ders olmalıdır” ifadelerini kullandı.

VAN

Van Demokrasi ve Emek Platformu da, Aydın Perihan İş Merkezi önünde açıklama yaptı. Açıklamayı KESK Dönem Sözcüsü Ekrem Pala okudu. Pala, “Kürt toplumu uluslararası hukukun en ağır suçlar olarak düzenlediği savaş suçu, soykırım suçu ve insanlığa karşı suçların tümüne maruz kalmıştır. Bir kez daha Halepçe, Gazi ve Beyazıt özelinde insanlığa bu acıları yaşatanları kınıyoruz. Bütün insanlık tarafından lanetlenmesi gereken Halepçe Soykırımını, Beyazıt ve Gazi Katliamını unutmayacağız, unutturmayacağız” dedi. 

BATMAN 

DBP Batman İl Örgütü, Halepçe Katliamı’nın yıldönümüne elişkin parti binası önünde açıklama yaptı.  Açıklamaya  DEM Parti Batman Milletvekilli Mehmet Rüştü Tiryaki, DEM Parti Belediye Eşbaşkan Adayı Gülistan Sönük, TJA, Barış Anneleri Meclisi, Emek ve Demokrasi Platformu, DEM Parti, DBP, ÖHD, Batman Barosu yöneticileri ile çok sayıda yurttaş katıldı.

“Komkujiya Halepçe sûcê mirovahiyê ye, em şermezar dikin, daye bêhna sêva tê / Halepçe Katliamı insanlık suçudur, kınıyoruz. Anne elma kokusu geliyor” pankartının açıldığı açıklamada, DBP Batman İl Örgütü Eşbaşkanı Resul Çetin basın metnini okudu. Yaşanan katliamı hatırlatan Çetin, Kürtlerin katliamlara uğramaması için birliklerini sağlaması gerektiğinin altını çizdi. 

Halepçe Katliamının hala Kürtlerin hafızasında olduğunun altını çizen DEM Partili Mehmet Rüştü Tiryaki ise, “Kürt halkı hiç bir zaman başka halklara kin beslemedi. Ama diktatörler fırsat buldukça Kürtleri katletmeye çalıştı. Ama bizi yok edemezler, biz dostça diğer halklara birlikte yaşamayı seçtik. Yaşadığımız sürece katledilen halkımızı anmaya, anılarını yaşatmaya devam edeceğiz” dedi. 

Grup, yapılan açıklamanın ardından DBP binasına geçerek katliamı anlatan belgeseli izledi. 

ŞIRNAK

DBP ve DEM Parti Şırnak İl Örgütü, Halepçe ve Beyazıt katliamının yıl dönümüne ilişkin basın açıklaması yaptı. Gazapi Paşa Mahallesinde bulunan Yeni Çarşı’da yapılan basın açıklamasına DEM Parti Şırnak Milletvekilleri Nevroz Uysal Aslan, Zeki İrmez, DEM Parti Şırnak Belediyesi Eşbaşkan adayları Berivan Kutlu, Turan Saltan, Belediye Eşbaşkan Adayları Gülsün Atak, Ferit Artuç, Barış Anneleri Meclisi, Özgür Kadın Hareketi (TJA) temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı. 

Açıklama yapan DEM Parti Şırnak İl Eşbaşkanı Nurcan Altürk, “Bütün bu katliam ve yıldırma politikalarına karşı mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğimizi bir kez daha ilan ediyor Halepçe ve Beyazıt Katliamında yaşamını yitirenleri saygıyla anıyoruz” dedi.

Şırnak’ın İdi, Cizre ve Silopi ilçelerinde de açıklamalar yapıldı.