Genel Yayın Yönetmeni Ali Duran Topuz’un istifası sonrası peş peşe yazar istifalarının yaşandığı Gazete Duvar’ın başına getirilen isim Hakan Aksay oldu. “Yayın yönetmenliğini teklifini bir ay önce aldığını” ifade eden Aksay, “editöryal bağımsızlıktan milim taviz vermeyeceğini” ve “herhangi bir müdahalede görevi bırakacağını” söyledi. Aksay, “Elbette sessiz itirazlar, farklı görüşler ve kuşkular vardır. Beni yakından tanıyanları epeyce güldüren 'patronun adamı' türü iddiaların da bu kuşkuların arasında yer alması doğal.” dedi.

“KURUMSALLAŞMA ADIMLARI ATILMALI”

Gazete patronu ile gazete yönetimi ve çalışanları arasındaki ilişkileri, hak ve yükümlülükleri, olabildiğince net kurallar ile saptayıp kurumsallaşma yolunda adım atmaları gerektiğini vurgulayan Hakan Aksay sözlerini şöyle sürdürdü: “Uyulması gereken kurallar patronun ‘Parayı ben veriyorum, istediğimi yaparım ve yaptırırım’ tavrı ile gazete yönetiminin ‘Senin işin sadece parayı vermek, hiçbir şekilde hiçbir konuya karışamazsın’ tavrı arasındaki yelpazede aranmalı ve sorunlara her iki tarafın da haklarına saygı ve editöryal bağımsızlığı koruma temelinde çözüm bulunmalı. Bunun için icra kurulu ve yayın kurulu gibi mekanizmaları yeniden düzenleyip işlevsel kılacağız. Medyada kurumsallaşmayı güvence altına almak için bu tür çalışmalar zorunlu. Ayrıca biz bu konuda şeffaf davranacağız ve hem içerden hem de dışardan herkesin katkısına açık olacağız.”

“YEREL MUHABİRLER DAHA AKTİF YER ALMALI”

Hakan Aksay, “araştırmacı gazeteciliğe, görsel unsurlara verilen önemin artması” gerektiğini belirterek, yeni dönem önceliklerini şöyle özetledi: “Video söyleşiler çoğalmalı. Zaten Duvar’ın bir zenginliği olan yurt haberleri ve yerel muhabirler gazetede daha da aktif yer almalı, gazetecilik İstanbul ve Ankara dışındaki yerleri daha fazla gündeme taşımalı. Ayrıca ekonomik ve sosyal sorunlar, iklim ve ekoloji, doğa ve hayvan hakları, kültür ve sanat gibi alanların da güçlendirilmesi gerektiği izlenimini taşıyorum.”