dokuz8HABER olarak haftanın önemli gelişmelerini derledik. Türkiye geçtiğimiz hafta adeta her gün bir 'yasak' haberi aldı.

CHP İstanbul İl Başkanı Kaftancıoğlu'na siyasi yasak getirilirken, Kürt sanatçı Aynur Doğan'ın konseri AKP'li Derince Belediyesi tarafından iptal edildi. İBB tarafından açılan Müze Gazhane’deki bir resim ise, muhafazakarların hedef göstermesi sonucu bulunduğu yerden kaldırıldı.

MUHAFAZAKARLARIN HEDEF GÖSTERDİĞİ RESİM KALDIRILDI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından geçen yıl Kadıköy’de açılan Müze Gazhane’de bulunan resim hedef alındı.

Sosyal medyada muhafazakar hesaplarda yapılan tepki paylaşımlarının ardından AKP İstanbul Milletvekili Rümeysa Kadak, eserin kaldırıldığını  duyurdu: “Kamuya açık, çocukların da girdiği alanda sergilenen malum rezil çizim bugüne kadar Müze Gazhane’deydi. Az önce yerinde kontrol ettik, ‘tepkiler üzerine’ çizimi kaldırmışlar. Darısı kirli zihniyetlerinin başına…”

AYNUR DOĞAN'IN KONSERİ İPTAL EDİLDİ

Kocaeli'nin AKP’li Derince Belediyesi, Kürt sanatçı Aynur Doğan'ın 20 Mayıs’ta ilçede vereceği konseri iptal etti. Belediyenin konseri iptal ettiğini duyurması üzerine sosyal medya kullanıcıları, sanatçılar, yazarlar, siyasetçiler olmak üzere birçok kişi tepki gösterdi. Bunun üzerine Derince Belediyesi bir duyuru daha yaptı.

Derince Belediyesi tepkiler üzerine 'gerekçe' olarak, gerekli izinlerin alınmadığını ve resmi işlemlerin yapılmadığını öne sürdü.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, Derince Belediyesi'nin Aynur Doğan konserini iptal etmesine tepki olarak sanatçının yorumladığı "Dar Hejiroke" adlı parçayı Twitter hesabından paylaştı. 

Kılıçdaroğlu paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"Gece müzik yasak. Gençler KPOP seviyor, yasak. AKP belediyesinde Kürtçe müzik yasak. Eğlenmeyi yasaklayan bir anayasa değişikliği getirsinler, yakışır onlara. Özgür doğduk, özgür öleceğiz bu vatanda. Bunu kafana sok AKP. Geceye Dar Hejiroke iyi gider…"

KAFTANCIOĞLU'NA HAPİS CEZASI VE SİYASİ YASAK

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, CHP İstanbul İl Başkanı Kaftancıoğlu'na “kamu görevlisine hakaret”, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni alenen aşağılamak” ve “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla verilen 4 yıl 11 ay 20 gün hapis cezasını onadı.

Hapis cezasının yanı sıra Kaftancıoğlu'na siyasi yasak kararı uygulanmasına karar verildiği bildirildi. Kararın ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tüm milletvekilleri ile partililere CHP İstanbul İl Başkanlığı'nın önüne gitme çağrısı yaptı. Kılıçdaroğlu mitinginde, Kaftancıoğlu'nun yalnız olmadığını vurguladı, karara tepki gösterdi.

TBMM GÜNDEMİ: KAZANÇLARDAN KURUM VERGİSİ ALINMAYACAK

Haftalık çalışmasına 17 Mayıs Salı başlayacak Genel Kurulda, Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 655 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ele alınacak. Teklife göre, bilançolarında yer alan yabancı paralarını, bu yılın sonuna kadar dönüşüm kuru üzerinden Türk Lirası’na çevirerek en az 3 ay vadeli Türk Lirası mevduat ve katılma hesaplarında değerlendiren şirketlerin, vade sonunda elde ettiği faiz ve kâr payları ile diğer kazançlarından Kurumlar Vergisi alınmayacak. 

Resmi kuruluşlar, kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlara ait olanlar dışındaki tüm ticari mevduat ve katılım fonu, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından sigorta edilecek.

AVUKATLIK KANUNU GÜNDEME ALINACAK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca yapımı tamamlanarak büyükşehir belediyelerine devredilen metro projeleri için merkezi yönetim bütçesinden harcanan tutarlar, belediyelerin genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden ayrılacak paylarının azami yüzde 5’i oranında tahsil edilecek. Genel Kurulda daha sonra Avukatlık Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülecek. 

Teklife göre, avukatlık stajına fiilen engel olmamak şartıyla herhangi bir işte sigortalı olarak çalışılması avukatlık stajının yapılmasına engel olmayacak. Birden fazla baronun bulunduğu illerde her bir baro tarafından adli yardım bürosu oluşturulacak.

KOMİSYONLARIN GÜNDEMİ

KİT Komisyonu, denetim programını sürdürecek. Komisyon, Salı günü Posta ve Telgraf Teşkilatı AŞ ile bağlı ortaklıkları, Çarşamba günü ise Elektrik Üretim AŞ, Türkiye Elektromekanik Sanayi AŞ ile Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ’nin 2019-2020 yılı hesaplarını inceleyecek. 

Bu arada TBMM’de siyasi partilerin haftalık düzenledikleri grup toplantıları da yapılacak.

NEBATİ İŞ İNSANLARIYLA GÖRÜŞECEK

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde "Enflasyonla Mücadele Birlikten Berekete" Programı kapsamında konut ve temizlik sektörü temsilcileriyle bir araya gelecek. 

Bakan Nebati, geçen hafta da hazır giyim, mobilya, beyaz eşya ve küçük ev aletleri ile çimento, seramik ve yapı malzemeleri sektörlerinde faaliyet gösteren iş dünyası temsilcileriyle bir araya gelmiş ve "Enflasyonla mücadelemizden asla taviz vermeyeceğiz" demişti.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI 82. GÜNÜNDE

Rusya’nın 24 Şubat günü Ukrayna topraklarına yönelik başlattığı askeri harekatında 82. güne girildi.Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, resmi olarak NATO üyeliğine başvuracaklarını duyurdu. İsveç'te de iktidardaki Sosyal Demokratlar, ülkenin NATO'ya katılmasını destekleyeceklerini bildirdi.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üye olmalarına her fırsatta karşı çıkan Rusya'nın bu gelişmelere tepkisi sert oldu.

Kremlin'in kontrolündeki Rus devlet televizyonu, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katıldıktan sonra topraklarında askeri üslere izin vermesi halinde Moskova'nın Avrupa sınırlarına taktik nükleer silah konuşlandırabileceğini söyledi. Askeri uzmanlar bunun Rusya'nın en net uyarısı olduğunun altını çizdi ve bu açıklamaları Moskova'nın alacağı 'önlemler' konusunda ilk adımı atması olarak nitelendirdi.

Rossiya One kanalında konuşan bir askeri uzman "Resmi sebepleri korku. Ama NATO'da daha çok korkacaklar. İsveç ve Finlandiya'da NATO üsleri göründüğünde, Rusya'nın taktik nükleer silahları konuşlandırarak dengesizliği ve yeni tehdidi etkisiz hale getirmekten başka seçeneği kalmayacak" diye konuştu.

ŞENYAŞAR AİLESİ'NİN ADALET NÖBETİ SÜRÜYOR

Şenyaşar Ailesi'nin 9 Mart 2021'de Şanlıurfa Adliyesi önünde başlattığı Adalet Nöbeti 434. gününde devam edecek.