dokuz8HABER olarak haftanın önemli gelişmelerini derledik. İşçiler düşük ücretlere karşı eylemlerini sürdürürken, elektrik faturalarına yapılan zamlar ve gelen fahiş faturalar nedeniyle halk da sokağa döküldü.

ELEKTRİK ZAMLARINA KARŞI EYLEMLER SÜRÜYOR

Elektrik faturalarına yüzde 120’yi aşan zamlara karşı yurttaşların tepkisi sürüyor. Yurt genelinde birçok kentte protesto eylemleri düzenleyen halk, elektrik zamlarının geri alımasını talep etti.

Elektrik zamları protesto etmek için Diyarbakır ve Mardin’de sokağa dökülen halka, polis  biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, "Elektrik zamları geri alınsın. Kiradan çok elektrik ve doğal gaz faturası geliyor. Esnafımız artık ödeyemez hale geldi. Esnafa özel bir tarife uygulanmalı" dedi.

İŞÇİLER ZAM ORANLARINDA ARTIŞ İSTİYOR

Açlık sınırının 4 bin 253 TL olarak asgari ücret seviyesine gelmesi, zamların artarak devam etmesi nedeniyle işçiler, düşük ücretlere karşı direnişe geçti.

Ülkenin dört bir yanında 40’ı aşkın noktada süren direnişlerde işçilerin başlıca talebi; insanca yaşam için ücret talebi.

ISPARTA'DA GÜNLER SÜREN ELEKTRİK KESİNTİSİ

Kar kalınlığının yer yer neredeyse bir metreye ulaştığı, hava sıcaklığının ise eksi 11 derecelere kadar indiği Isparta'da, 72 saati aşan elektrik kesintisi hala bazı bölgelerde devam ediyor.

Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş.’den önceki gün yapılan açıklamada, kesintilerin başladığı ilk anda Isparta ili, ilçe ve köylerinde 113 bin aboneye elektrik verilemediği belirtilmişti. Kimi bölgelerde ise bazı binalarda elektrik olduğu bazılarında ise kesinti yaşandığı öğrenildi. Kesintilerin yaşandığı bölgelerde ise soğuk ve kar yağışı nedeniyle Ispartalılar yetkililere tepki gösterdi.

Gaz lambası ve mum ışığında aydınlanmaya çalışan Isparta halkı, çocukların hasta olduğunu, evdeki hastaların da sorun yaşadığını belirterek sorunun bir an evvel çözülmesini istedi.

İKİNCİ DÖNEM DERS ZİLİ ÇALDI

2021-2022 eğitim öğretim yılının ikinci dönem ders zili bugün çaldı. 

Koronavirüs vakalarındaki artış nedeniyle birçok yurttaş yarıyıl tatilinin uzatılmasını talep etmişti, ancak Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yüz yüze eğitimin devamı yönünde karar aldı.

TBMM TATİLE GİRDİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), artan koronavirüs vakaları nedneiyle 15 Şubat'a kadar tatile girdi.

TBMM Genel Kurulu, Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi ve Türkiye ile Azerbaycan ilişkilerinin resmen müttefiklik düzeyine çıkarılmasını öngören Şuşa Beyannamesi'ni içeren kanun teklifinin görüşülerek kabul edilmesinin ardından çalışmalarına ara verdi.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Covid-19'a yakalanırken, bu hafta Kabine toplantısı da yapılmayacak.

BAKAN NEBATİ LONDRA'YA GİDECEK

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yarın Londra'da fon yöneticileri, iş insanları ve yatırımcılar ile bir araya gelecek.

Bu toplantıda Türkiye'nin son dönemde uyguladığı ekonomi modelini anlatacak.

Nebati, "Takvimimizde bir faiz artışı olmadığını yatırımcılara anlatacağız" açıklamasında bulunmuştu. Görüşmede ana mesajın, bu açıklama üzerinden kurgulanması bekleniyor.

İŞSİZLİK VERİLERİ AÇIKLANACAK

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 10 Şubat'ta Aralık ayı işsizlik rakamlarını açıklayacak.

Kasım ayında işsizlik oranı yüzde 11,2, işsiz sayısı ise 3 milyon 777 bin olarak açıklanmıştı.

CARİ DENGE RAKAMLARI 

11 Şubat'ta da hem sanayi üretim endeksi hem de cari dengede Aralık döneminin rakamları açıklanacak.

Sanayi üretimi Kasım ayında aylık bazda yüzde 3,3, yıllık bazda da yüzde 11,4 olarak açıklanmıştı.

Cari denge Kasım ayında aylık bazda 2 milyar 681 milyon dolarlık açık olduğu kaydedilmişti. Yıllık bazda ise 14,3 milyar dolar olarak açıklanmıştı.

ŞENYAŞAR AİLESİ'NİN ADALET NÖBETİ SÜRÜYOR

Şenyaşar Ailesi'nin 9 Mart 2021'de Şanlıurfa Adliyesi önünde başlattığı Adalet Nöbeti 336'ncı gününde devam edecek.