Bugün 22 Ocak Cuma. ABD’de değişim rüzgârlarının estiği bir haftayı geride bıraktık. Bazen umutlu, bazen karamsar haberleriyle pandemi gündemdeki ağırlığını korurken, siyasetin gündeminde yine yargı ve reform tartışmaları vardı. İstanbullulara ucuz ve sağlıklı ekmek verilen mücadeleden, direniş ve anmalara pek çok gündem de Ocak ayının son haftasına devroldu.

İşte geçtiğimiz haftanın öne çıkan başlıkları...

ABD’DE KÜRESEL MASAYA DÖNDÜ

Joe Biden 20 Ocak’ta yapılan törenle ABD’nin 46. Başkanı oldu. Masaya oturur oturmaz 17 kararname imzalayan Biden, ABD’yi Paris İklim Anlaşması ve Dünya Sağlık Örgütü’ne döndürdü. Meksika sınırındaki duvar durdu, seyahat yasakları kalktı, pandemi önlemleri artırıldı. Beyaz Saray Sözcüsü, ilk basın toplantısında “ABD küresel masaya dönüyor” mesajı verdi. Dokuz8Haber, bu önemli gelişmeyi hafta boyu yakından izledi, eski başkan Trump’ın vedası, yeni başkan Joe Biden’ın ajandası ile ilgili özel dosyalar hazırladı, farklı programlar yaptı. Gazeteci Mustafa Kara ve Gürkan Özturan'ın katıldığı Günden Kalan programı ile Amed Radyo-TV Genel Yayın Yönetmeni Ferat Memetoğlu'nun konuk olduğu dokuz8GÜNDEM Diyarbakır programında konunun farklı boyutları ele alındı. Gazeteci Ceyda Karan ve Dokuz8Haber Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici’nin katıldığı özel bir program yayınladı. https://www.youtube.com/watch?v=XGt9b1pYLeo

AŞILAR YOLDA, AŞILAMA SÜRÜYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin’den gelecek ikinci parti aşının onayının çıktığını, bu hafta sonuna kadar 10 milyon adet aşının gelebileceğini söyledi. Aşılama ise yaygın ve etkili biçimde devam ediyor. Sağlık çalışanları, eczane çalışanları ve huzurevlerinde kalanların ardından 85 yaş üzeri yurttaşların aşılanmasına başlandı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk okullarda yüz yüze eğitim için tarih verdi ve 15 Şubat’ta okulların mümkün olan en yüksek kapasite ile açılmasını istediklerini söyledi.

PAKETLER, ZİYARETLER, GÖRÜŞMELER...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Brüksel’de yoğun temaslarda bulunarak, Avrupa Birliği’ni ikna etmeye çalıştı. Çavuşoğlu ilişkilerde yeni bir sayfa açmaktan söz ederken, Avrupa Birliği somut adım görmek istediklerini duyurdu. Avrupa Parlamentosu ise net bir dille hukuksuz tutuklamalara son verilmesini istedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önce duyurduğu reform paketi ise kamuoyuna sunma noktasına geldi. Henüz detayları açıklanmayan paket 26 Ocak’ta AKP MYK’da ele alınacak. Reform paketi gündemdeyken İçişleri ve Adalet bakanları arasında polemik patlak verdi. İçişleri Bakanı Soylu, annesine hakaret eden kişinin serbest kalmasını eleştirdi, Adalet Bakanı Gül “Yargı sıfata bakmaz” diye yanıt verdi. İyi Parti Genel Başkanı Akşener ise ironik bir açıklamayla “Soylu bizim kulübe hoş geldi” dedi. Anayasa Mahkemesi’nin CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun başvurusuna ikinci kez ihlal kararı vermesi, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün AYM kararlarının herşeyin üstünde olduğunu açıklaması da haftanın önemli olayları arasında yer aldı.

İSTANBUL’UN BİTMEYEN EKMEK DAVASI

Geçen yıldan bugüne devredilen ve yılın ilk günlerinde önemli gelişmelere sahne olan Halk Ekmek krizi devam ediyor.hafta boyu sürdü. Gazeteci Hrant Dink katledilişinin 14. Yılında; gazeteci Uğur Mumcu katledilişinin 28. yılında özel etkinliklerle anıldı. Ekonomi gündeminde ise Para Politikası Kurulu’nun faizlerle ilgili toplantısı vardı. Merkez Bankası toplantı sonrası yaptığı açıklamada Aralık ayında yüzde 17’ye yükselttiği politika faizini sabit tuttuğunu duyurdu. Haftanın güzel haberi yoğun kar yağışı sonrası barajlarda gözlenen doluluk artışı oldu. Otlağa dönüşen alanlar suyla doldu, ölçülen doluluk oranı yüzde 11.8 arttı. Dokuz8Haber haftayı İstanbul'daki ekmek kavgası başta olmak üzere haftanın önemli gelişmelerinin ve Alevi köylerinin kırmızıyla işaretlenmesi skandalının konuşulacağı Haftadan Kalan programıyla kapatıyor. HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu ve Dokuz8Haber Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici'nin katıldığı program saat 18.00'de... https://www.youtube.com/watch?v=m0rAiVtcjZM