Yaz tatilinin ardından, milyonlarca öğrenci ve öğretmen için ilk ders zili bugün çaldı. 2023-2024 eğitim öğretim yılı çeşitli sorunların gölgesinde başladı.

Milli Eğitim Bakanlığı, 74 bin okulda ve 744 bin derslikte, 20 milyon 481 bin öğrenci ve 1 milyon 178 bin öğretmenin ders başı yaptığını duyurdu.

Ancak bu yıl eğitim ve öğretim yılı tarihin en ağırı olan ekonomik krizin gölgesine başladı.
Yeni eğitim ve öğretim yılına girerken yaşanan sorunları Yeni Yaşam’a değerlendiren Eğitim Sen Genel Başkanı Prof. Nejla Kurul, ‘Türkiye’yi şirket gibi, patron talimatlarına göre yöneteceğiz’ diyenler okullara da bu anlayışla yaklaşıyorlar.” dedi.

"Bir adet renkli kuru kalem kutusunun fiyatı geçen yıl 35 lira iken şimdi 105 liraya çıkmış durumda. Asgari ücretli bir veli maaşının en az 2 bin lirasını bu aylarda önlük, çanta, kırtasiye malzemelerine ayırmak zorunda kaldı.” sözleriyle ekonomik sorunların eğitim öğretim sürecine yönelik olumsuz etkilerini ifade eden Kurul, “Yeterli su içemeyen ve beslenemeyen yoksul aile çocukları başta bağ ağrısı gibi ciddi sorunlar yaşıyorlar, okullarda düşüp bayılan öğrencilerle karşılaşıyoruz” sözleriyle durumun vehametinin altını çizdi. Necla Kurul, “İyi bir öğrenme süreci için bu birincil gereksinme okullarda mutlaka karşılanmak zorunda. Bu yapılırsa öğrencilerin okula devamının artacağını ve okul terklerinin azalacağını düşünüyoruz.” dedi.  

Necla Kurul ayrıca özellikle küçük yaş gruplarının okullara ulaşmasının başlıca yolu olan pahalı “öğrenci servisi” uygulamasına da dikkat çekti ve “kamucu bir toplu taşıma sistemine olan ihtiyacı” vurguladı. Son olarak öğrenci yurtlarının yetersizliğinin yarattığı devasa barınma sorununu da hatırlatan Eğitim-Sen Genel Başkanı “Üniversite öğrencileri yeterli yurt olanağı sağlanmayarak özel yurtlara, özellikle dinci vakıf ve derneklerin işlettiği yurtlara yönlendiriliyorlar.” dedi.

---
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi’nde, okulların açılması nedeniyle izleme komitesi kuruldu.

Okulların açıldığı ilk günün en az sorunla geçirilmesi için çaba sarf edildiğini ifade eden İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, "Sabah 06.00 itibarıyla AKOM’da ilgili kurum, kuruluş ve temsilcilerimizle görevdeyiz. Emniyet, jandarma, AFAD, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ailesinin tüm birimleri bir yandan, trafikle ilgili herkes sahadaki ekiplerinin koordine ederken diğer taraftan da birbirleriyle irtibat halinde İstanbul trafiğinin okulun ilk günü olabilen en az sorunla insanların yaşamına etki etmesi için çaba sarf ediyor." şeklinde konuştu. Buna rağmen okulların açıldığ gün İstanbul’da trafik yoğunluğu yüzde 62’lere ulaştı.

---

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, kentte son günlerde toplu ulaşımda yürüyen merdivenlere yönelik sabotajlara dikkat çekti. "Tüm bu yatırımlar, İstanbulluya ait ve çok önemli" diyen İmamoğlu, "Bu tür uygulamaları yapan insanlarla ilgili yasal işlemlerimizi yürütüyoruz" ifadelerini kullandı. Alibeyköy - Eminönü tramvay hattında incelemelerde bulunduktan sonra açıklama yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, tramvaya binerek yurttaşlarla sohbet etti.

İmamoğlu şöyle konuştu: "İstanbul'da, raylı sistemlerde yüzde 40 seviyelerine geldik. Biz, burada yüzde 60'ları hedeflemeliyiz ki, İstanbul bu anlamda daha güçlü hale gelsin toplu taşımada. Bunun için raylı sistemler yatırımlarımız var. Bakanlığın yaptığı yatırımlar var. Tümünün ciddi bir kilometreye de erişmesi şart.”

---

CHP Diyarbakır Milletvekiil Sezgin Tanrıkulu’ya yönelik linç kampanyası Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan soruşturmaya neden oldu. Tv100 programına bağlanarak Türk Silahlı Kuvvetlerinin 12 Eylül, 15 Temmuz sürecindeki rolünü ve Güneydoğu’daki ihlallere kadar AİHM ve mahkeme kararlarıyla kanıtlanmış çeşitli ihlallerini hatırlatan Tanrıkulu bir anda iktidar yanlısı çevreler tarafından hedefe konuldu.

Hindistan dönüşü uçağındaki gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan Tanrıkulu’nu hedef göstererek, "Bu namertçe hakaret, iftiralar cezasız kalmayacaktır." dedi.

Seçim sürecindeki montaj videolara dayanan söylemlerinin tekrar eden ve konuyu yerel seçimlere de getiren Erdoğan, “İnanıyorum ki bu seçimde benim vatandaşım artık bunlara yerel bazda yürü demeyecek. Bunların ipini kesecek diye inanıyorum.”  
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da “Bu soruşturma ile ilgili fezleke TBMM’nin gündemine geldi. Gerekli soruşturma süreci başlamıştır. Bundan sonraki süreç Meclis’in takdirindedir" ifadelerini kullandı.

 Bu hamleler karşısında geri adım atmayan Tanrıkulu, hakkında soruşturma başlatılmasına ilişkin "İnsan haklarını savunurken asla geri adım atmadım, atmam da" dedi. Konuyla ilgili CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Tanrıkulu'nun TSK ile ilgili sözlerinin kabul edilemeyeceğini ve konunun parti organlarında görüşüleceğini belirtmiş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da "TSK gözbebeğimizdir" açıklaması yapmıştı.

Öte yandan Sezgin’e önemli bir destek de Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’den geldi. Twitter hesabından Tanrıkulu için, "Yıllarca hak mücadelesi verdi. Mazlumların yanı başında durdu. Kardeşimizdir. #SezginTanrıkuluYalnızDeğildir" diye yazan Önder, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu hakkında başlatılan soruşturmaya tepki gösterdi.

Yeşil Sol Parti’den de kurumsal bir açıklama yapılarak "Biz hakikatin yanında durmaya her koşulda hakikati savunmaya devam edeceğiz" ifadeleri kullanıldı.

Yeşil Sol Parti açıklamasında Merdan Yanardağ da hatırlatılarak “Gazeteci Merdan Yanardağ’dan sonra CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu bu linç güruhunun hedefi haline geldi.” denildi.

Açıklama şöyle devam etti: “90’lı yıllarda devlet adına Kürtlere karşı işlenen suçlar günümüzde de devam ettiriliyor. AKP-MHP iktidarı, onun 'milli ve yerli muhalefeti' ise failleri koruyor.denilen YSP açıklamasında “Ermenilere, Kürtlere, Alevilere ve bütün ötekilere karşı işlenen suçları önce inkar edip sonra bunu dile getirenleri susturmaya çalışanlar hakikati gizleyemezler.” denildi.

---

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yakınlığıyla bilinen Ayhan Bora Kaplan soruşturması emniyete uzandı: Emniyet Müdürü gözaltına alındı. Kaplan’ın Esenboğa Havalimanı girişinde gözaltına alınmasının ardından genişletilen soruşturmada 2. sınıf Emniyet Müdürü N.A.Ç’nin de gözaltına alındığı ortaya çıktı. Gelişmeler bekleniyor.

---

Batman'ın Beşiri ilçesinde cinsel saldırıda bulunduğu İpek Er'i intihara sürükleyerek ölümüne sebep olduğu iddiasıyla yargılanan Uzman Çavuş Musa Orhan'a, sosyal medyadan hakaret ettiği suçlamasıyla para cezasına çarptırılan Ezgi Mola'ya destek için paylaşım yapan şarkıcı Tan Taşçı, Orhan'a hakaret ettiği gerekçesiyle para cezası aldı.

Savcı, Taşçı hakkında önce 2 yıl 4 aya kadar hapis isteminde bulunurken, mahkeme, Taşçı’ya uygulanan indirimlerle 65 gün adli para cezası karşılığında 1300 lira para cezası verip hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Mahkeme ayrıca Taşçı’nın 5 yıl denetim süresine tabi tutulmasına da hükmetti.

---

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nda cinsel istismara uğrayan 6 yaşındaki kız çocuğuyla ilgili görülen davada, 2012'de "sahte kemik yaşı raporu" alındığı gerekçesiyle yargılanan üçü doktor yedi sanık, hâkim karşısına çıktı. Mahkeme heyeti, davanın kapalı görülmesine ve davanın tek tutuklu sanığı olan Mehmet Emin Marankoz'un tahliyesine karar verdi.

---

Kim Milyoner Olmak İster yarışmasına katılan Rabia Birse Güvenli   Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, Kim Milyoner Olmak İster adlı yarışmada 1 milyon TL değerindeki soruya doğru cevap vererek büyük ödülü kazanan Rabia Birsen Güvercin'in devlete ödeyeceği vergiyi hesapladı. Ortaya çıkan tutar, enteresandı.

Vergi uzmanı Ozan Bingöl, büyük ödülle ilgili olarak yaptığı vergi hesaplamasını kişisel Twitter hesabında paylaştı.

Bingöl, Birsen'in eline net, 804 bin 677 lira geçeceğini söyledi:

"Bugünkü yarışmada 1 milyon liralık soruya doğru cevap veren yarışmacının eline net 23.387₺ istisna ve %20 İntikal Vergisi Kesintisi eklendiğinde 804.677 TL geçecektir. Bu nedenle yarışmanın adı da 'Kim vergiler dahil milyoner olmak ister?' olabilir."

---

Fas İçişleri Bakanlığı, 8 Eylül gecesi meydana gelen depremle ilgili güncel bilgileri paylaştı.

Tarihinin en büyük deprem felaketinin yaşayan Fas’ta ölüBakanlık açıklamasında, merkez üssü Marakeş'in El-Huz bölgesi olan 7 büyüklüğündeki depremde yaşamını yitirenlerin sayısının 2 bin 497'ye, yaralıların sayısının ise 2 bin 476'ya yükseldiğini belirtti.