ERDOĞAN'DAN 'YENİ ANAYASA' MESAJI 

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nahçıvan ziyaretinin dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. 'Yeni anayasa' düzenlemesine ilişkin de konuşan Erdoğan, "Hedefimiz tüm vatandaşlarımızın 'Benim Anayasam' diyeceği bir anayasa ortaya koymaktır. Kabul ederler etmezler, ama biz şu anda kapıları çalacağız. Kim çalacak Ak Parti’nin Meclis Grubu. Bundan dolayı da herhangi bir nazlanmaya filan gerek yok" dedi.

CHP PARTİ MECLİSİ TARTIŞMALI GEÇTİ

CHP PM'de tartışma çıktı. 'Değişimciler', Afyonkarahisar İl Kongresi'nde Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı ile tartışan ve "Beni Afyon'dan AKP kazıyamadı, sen kazıyamazsın" diyen CHP Grup Başkanvekili Burcu Köksal'ın disipline sevk edilmesini istedi. Diğer yandan Parti Meclisi, CHP Kurultayı’nın 4-5 Kasım’da, Tüzük Kurultayı’nın da 25-26 Kasım’da yapılmasına resmen karar verdi.

CHP'NİN YEREL SEÇİM ROTASI ŞANLIURFA'DA BELİRLENECEK

CHP yerel seçim rotasını Şanlıurfa'da belirleyecek. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 30 Eylül’de 18 ili kapsayan Yerel Yönetimler Şanlıurfa Bölge Toplantısı’na başkanlık edecek. Toplantıda, CHP’nin 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan yerel seçimlere ilişkin yol haritası da belirlenecek.

CHP LİDERİ İSTANBUL İL BAŞKANI ADAYLARIYLA BULUŞTU 

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, CHP İstanbul İl Başkanlığı'na adaylıklarını duyuran Özgür Çelik ve Cemal Canpolat ile görüştü. Çelik, "Adaylık açıklamamda da, belirttiğim gibi kararlılıkla yoluma devam ediyorum" derken, Canpolat ise, "Sayın Genel Başkanımızın yanındayız" mesajını verdi.

DİYANET'TE FISILTILAR BAŞLADI: ERBAŞ GÖREVDEN AFFINI MI İSTEYECEK? 

Diyanet koridorlarında Ali Erbaş’ın istifa edeceği konuşuluyor. İstifa dedik çok pardon son 20 yıl içinde yapılan değişikliğe uygun olarak düzeltelim; “affını istemesi” bekleniyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Tunç'un Diyanet'te çalışan görevli eniştesi Fatih Kurt'a kadar uzanan iddialar ile ilgili olarak Diyanet, AKP’li Metin Külünk hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Ankara'da ifade veren Külünk 60 sayfalık ifadesinin yanı sıra yetkililere çok sayıda belge de sundu. Özellikle belgelerin “Erbaş’ı çok rahatsız ettiği, konunun daha fazla dallanıp budaklanmasının ve büyümesinin istenmediği” ifade ediliyor.

MİLLETVEKİLİ MAAŞINI YETERSİZ BULDU

Ne yapsak yine de doyuramadıklarımızda bugün... AKP Sakarya Milletvekili Lütfi Bayraktar, Hizmet İş Sendikası Sakarya Şubesi’nde düzenlenen bir toplantıya katıldı. Programda konuşan Bayraktar, milletvekili maaşlarının yapılan işe göre az olduğunu ifade etti. 73 bin liralık milletvekili maaşının 'çok gündeme geldiğini' belirten Bayraktar, "Bir vekilin masrafları çok ciddi arkadaşlar. Her yaptığımız masraf bize ait ve vekil maaşı dışında bir şeyimiz yok. Bu maaşlarla vekillerin bu çalışmayı yapabilme imkanı yok. Az demiyorum çok iyi para ama yapılan işe göre az." dedi.

ÜNİVERSİTELİNİN YÜZDE 60'SI YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA 

Milletvekilleri 73 bin lira civarındaki maaşlarını az bulurken öğrenciler geçim mücadelesinde. CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi tarafından yapılan araştırma, gençlerin ekonomideki kötü gidaşattan nasıl etkilendiğini gözler önüne serdi. ‘Genç Yoksulluğu Dosyası’na göre üniversitelinin yüzde 60'ı yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Ekonomik sıkıntılardan dolayı okulu dondurmaya çalışanların sayısı da giderek artıyor. Raporda, okulların yemek ücretlerine yaptıkları zam oranları, öğrencilerin beslenmede yaşadığı zorluklar ve barınmada yaşanan kriz dikkat çekiyor. Yani öğrenciler bir insan için zorunlu olan en temel ihtiyaçlarını karşılayamaz durumda. 

AGROBAY İŞVERENİ AYARI KAÇIRDI

Agrobay Seracılık'ta işten çıkarılan tarım işçilerinin başlattığı direniş 35 gündür devam ediyor. Agrobay yetkilisi Arzu Şentürk Salık, skandal bir açıklamaya imza attı. Toplu işten çıkarmaların sendikal faaliyetlerle ilgisi olmadığını savunan Salık, "Burada birileri kahraman olmak, birileri de kolaydan para almak istiyor. Hak bu şekilde aranmaz, yargıya gidilir. Hepimiz biliyoruz ki işçi zaten bu ülkede 1-0 önde başlıyor" dedi. 

THK 6 AY DAHA KAYYUMUN ELİNDE

Ankara 9. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından 2019’da kayyum atanan Türk Hava Kurumu'nda kayyum dönemi uzatıldı. Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre, Kayyum Heyeti’nin diğer üyeleri ile birlikte mahkemeye başvuran THK Kayyum Heyeti Başkanı Ali Yüksel, “18 Kasım’da gelecek yönetimin kurumun sorunlarını çözemeyeceğini, kayyum dönemindeki kazanımların heba olacağını” iddia ederek genel kurulu ertelemesini talep etti.  Kayyumun talebini kabul eden mahkeme, “THK Büyük Genel Kurulu’nun 6 ayı geçmemek şartı” ile ertelenmesine karar verdi.

DAHA ÖNCE DE YEMİŞLERDİ: AYASOFYA'NIN BİR KAPISI DAHA KIRILDI

Sürekli aldığı hasarlarla gündeme gelen ve bir süre önce iktidar tarafından camiye dönüştürülen Ayasofya'nın bir kapısının daha kırıldığı ortaya çıktı. Gazete Duvar'dan Ferhat Yaşar'ın haberine göre, bugün İstanbul 12’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde Ayasofya'nın bir kapısının daha kırılarak tahrip edilmesiyle ilgili açılan dava görüldü. İstanbul Vakıflar Birinci Bölge Müdürlüğü ve Ayasofya Camii Sorumlu Müdürü Tuncay Ramazan, kameralarda inceleme yaptıklarını, kapıyı kıranın Atif Kasar olduğunun tespit edildiğini bildirdi. Kasar hakkında kurum adına şikayetçi olundu. Kapıyı kırarak içeri giren Atif Kasar isimli kişiyse, "Sadece ittirdim" dedi.

DEPREM ÇÖKEN BİNANIN ZEMİN ETÜDÜ BİLE YAPILMAMIŞ

Sırada göz göre göre öldük dedirten bir haber daha. Gaziantep'te, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerde yıkılan Zaman Apartmanı'na ilişkin iddianame hazırlandı. Binanın statik proje müellifi, fenni mesulü ve teknik uygulama sorumlusu tutuklu Abdil Göğebakan hakkında 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep edilirken binanın yapımındaki eksiklere de dikkat çekildi. Buna göre, binanın proje aşamasında zemin etüdü raporu bulunmadığı ve statik proje olmaması nedeniyle proje içeriğinin uyumlu ya da yeterli olup olmadığının tespit edilemediği yer aldı.

NACİ GÖRÜR'DEN İSTANBUL DEPREMİ İÇİN KRİTİK UYARI

İşte bunca habere, 6 Şubat’ta yaşanan yıkıma rağmen Marmara bölgesinde beklenen büyük deprem için yapılması gerekenlerin hiçbiri göz önünde bulundurulmuyor. Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, beklenen büyük İstanbul depremine ilişkin araştırmaları hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı. Görür, "Kumburgaz ya da Adalar fayının kırılmasını bekliyoruz" dedi. Marmara fayına bağlı kollarda stres biriktiğine işaret eden Görür, "Depremin büyüklüğünün 7,2 ile 7,6 arasında olmasını bekliyoruz" açıklamasında bulundu.

AKŞENER FETÖ DAVASI İÇİN BİREYSEL BAŞVURU YAPTI

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, hakkında "kovuşturmaya yer olmadığı" kararı verilen "Fetullahçı Terör Örgütü'ne üyelik" soruşturması sürecinde hak ihlallerine uğradığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yaptı.

AKP DİYARBAKIR İL BAŞKANI İSTİFA ETTİ

Daha önce 6 ilçe başkanının istifa ettiği Diyarbakır'da partinin il başkanı da 3 yıldır sürdürdüğü görevinden ayrıldı. AKP Diyarbakır İl Başkanı Muhammet Şerif Aydın, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla görevinden istifa ettiğini duyurdu.

YÜKSEL KOCAMAN 17 HABERE DAHA ERİŞİM ENGELİ GETİRTTİ

Suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla tutuklanan Ayhan Bora Kaplan’ın iddialarındaki isim Yargıtay üyesi Yüksel Kocaman, hakkında çıkan 17 habere daha erişim engeli kararı aldırdı. Yüksel Kocaman’ın erişim engeli kararı aldırdığı içerikler arasında Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan’ın ve Sözcü yazarı İsmail Saymaz’ın da birer yazısının yanı sıra BirGün, Gazete Duvar, T24 ve Gazete Pencere gibi yayınların haberleri de bulunuyor.

DEMİR DİREKLERİN ALTINDA KALAN İŞÇİ AĞIR YARALANDI

Bursa'nın İnegöl ilçesinde demir iskele direklerinin altında kalan 62 yaşındaki işçi ağır yaralandı. Edinilen bilgiye göre, Yeniceköy Mahallesi'nde vinçle malzeme taşındığı sırada demir iskele direkleri Osman Çankaya isimli işçinin üzerine devrildi. Olay yerine gelen sağlık ekiplerince ağı yaralanan işçi İnegöl Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

BİNANIN DIŞ CEPHESİ UÇTU

İstanbul'un Esenler ilçesinde 16 katlı binanın dış cephesinin bir kısmı şiddetli rüzgarın etkisiyle çöktü. Çökmeyle birlikte ortalığı toz bulutu kaplarken, apartmanda oturanlar deprem olduğunu sanarak dışarıya çıktı. Yol kenarında bulunan park halindeki araçlar ise beton parçalarının üzerlerine düşmesi sonucu hasar gördü. İhbar üzerine olay yerine itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. Ekipler, caddeyi önlem olarak trafiğe kapattı. Olayda ölen ya da yaralanan olmadığı öğrenildi.

İKİ ÖZEL UÇAK ÇARPIŞTI

Meksika'da iki özel yolcu uçağının çarpışması sonucu biri çocuk 5 kişi yaşamını yitirdi. Uçakların ikisinin de Cessna marka hafif uçak olduğu kaydedildi. Kazayla ilgili soruşturma sürüyor.

GAZETECİ-YAZAR HIFZI TOPUZ'U KAYBETTİK... 

Gazeteci-yazar Hıfzı Topuz 100 yaşında yaşamını yitirdi. Topuz'un vefat haberini üyesi olduğu Türkiye Gazeteciler Cemiyeti paylaştı. Hıfzı Topuz, 100 yıllık yaşamına sayısız araştırma, onlarca ödül ve 51 kitap sığdırdı.