İNCE'DEN "İYİ PARTİ'NİN İBB BAŞKANI OLACAK" İDDİALARINA YANIT 

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, İYİ Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye adayı olacağına yönelik iddialara ilişkin açıklama yaptı. Bizim TV Genel Yayın Yönetmeni Şaban Sevinç’e konuşan İnce, “İddialar gerçekdışı” dedi. Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce geçtiğimiz günlerde İYİ Parti lideri Meral Akşener ile görüşmüş, görüşme sonrası açıklama yapan eski CHP Milletvekili Mehmet Sevigen, İnce’nin, İYİ Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı olacağını öne sürmüştü.

CHP İSTANBUL İL BAŞKANLIĞINA BİR ADAY DAHA 

Kurultay sürecinin devam ettiği CHP'de, İstanbul İl Başkanlığı için bir aday daha belli oldu. Özgür Çelik'in ardından Cemal Canpolat da CHP İstanbul İl Başkanlığı için adaylığını açıkladı. Genel Merkez tarafından desteklendiği belirtilen eski İl Başkanı Cemal Canpolat, 27 Eylül Çarşamba günü saat 18.00’de CHP İstanbul İl Başkanlığı'na adaylığını açıklayacağını bildirdi. Canpolat, "Kuruluşunun 100. Yılında, 100 yıllık çınarın İstanbul İl Başkanlığına adayım" dedi.

"OKAN KONURALP İLE EREN ERDEM MAHKEMELİK OLDU"

CHP Medya, Planlama ve Sosyal Medya politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem ile CHP Ankara Milletvekili Okan Konuralp'in mahkemelik olduğu öne sürüldü. Sözcü yazarı İsmail Saymaz'ın aktardığına göre Konuralp, Erdem'e hakaret etti, ancak CHP yönetimi Konuralp'in kesin ihracı yönünde herhangi bir adım atmayınca Eren Erdem, hakaret iddiasıyla şikayetçi oldu. 

YEŞİL SOL PARTİ'NİN YENİ İSMİ BELLİ OLDU 

Gerçekleşen MYK toplantısında Yeşil Sol Parti’nin yeni ismi netleştirildi. Edinilen bilgiye göre YSP yola Demokratik Halklar Partisi ismi ile devam edecek.

BAHÇELİ'DEN SOYLU'YA DESTEK AÇIKLAMASI 

MHP lideri Devlet Bahçeli, ismi son dönemde suç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan’la anılan eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya destek açıklaması yaptı. Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Bahçeli, “Sayın Soylu 2016 yılından 2023 yılına kadar üstlendiği bakanlık sorumluluğunu layıkıyla yerine getirmiş bir devlet ve siyaset insanıdır. Milliyetçi Hareket Partisi vefanın ve siyasi ahlakın bir gereği olarak Sayın Süleyman Soylu'nun sonuna kadar arkasındadır” dedi.

MECLİS BAŞKANI KURTULMUŞ'TAN 'YENİ ANAYASA' MESAJI

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, 28. Yasama Dönemi’nin başlamasına kısa bir süre kala basın kuruluşlarının Ankara Temsilcileri ile bir araya geldi. Son günlerde AKP'li isimler tarafından sık sık gündeme getirilen 'yeni anayasa' başlığına ilişkin açıklamalarda bulunan Kurtulmuş, “Yeni bir anayasa yapmak, Türkiye’nin boynunun borcudur. Muhalefete de tavsiyem ön yargısız, reddetmeksizin bu çalışmalara olumlu ve pozitif destek vermeleridir. Anayasa bir siyasi gündem değil, bir Türkiye gündemi olarak gündeme gelmeli, tartışılmalı” dedi.

KABİNE YARIN TOPLANIYOR 

Kabine toplantısı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında yarın Külliye'de toplanıyor. Masada ekonomik gelişmeler başta olmak üzere, üniversite öğrencilerine vergisiz telefon ve bilgisayar projesinin detayları ve ev hanımlarına emeklilik, evlilik kredisi ve emekli maaş zammı gibi konular yer alacak.

BİRLEŞİK KAMU İŞ: AÇLIK SINIRI 14 BİN 542 LİRA OLDU 

Derinleşen yoksullaşma her yeni açıklanan veriyle bir kez daha ortaya çıkıyor. Birleşik Kamu-İş Sendikası’nın açıkladığı verilere göre, açlık sınırı 14 bin 542 liraya yükseldi. Bir başka deyişe açlık sınırı ile asgari ücret arasındaki fark  3 bin lira oldu. Yoksulluk sınırı ise tam 41 bin 651 liraya yükseldi.

SAYIŞTAY DA SAY SAY BİTİREMEDİ... 

Sayıştay denetçileri, cebimizden çıkan paraların nerelere harcandığını gözler önüne sermeye devam ediyor. Ne deniyordu? İtibardan tasarruf olmaz. Vatandaşa sık sık tasarruf tavsiyesi veren Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2019-2022 döneminde elde ettiği vergi geliri öğrenildi. Buna göre 3 yılda toplanan vergi 3 milyar liraya dayandı. Başkanlığın yalnızca 2022 yılına ait vergi geliri ise yarım milyar liraya yaklaştı. Birgün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre kurumun, 2019-2022 döneminde yurttaşın ödediği vergilerden oluşan toplam geliri 2 milyar 874 milyon 833 bin lira olarak hesaplandı. 

DAĞ GİBİ İCRA DOSYALARI, HACİZ KONAN ARAÇLAR... 

Sayıştay, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 2022 yılına ait verilerini inceledi. Hazırlanan denetim raporuna göre, 2016- 2022 yılları arasında icra dosya sayısı 6 milyon 255 bin 482’ye, alacak miktarı ise 112 milyar 413 milyon 996 bin 782 liraya ulaştı. Sayıştay, SGK’nın haciz işlemi başlattığı araç sayısını da açıkladı. Sayıştay’ın raporuna göre, SGK 781 bin 956 araca haciz işlemi başlattı.

KKM'DE YENİ KARAR 

Türk lirası dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat hesaplarında asgari faiz zorunluluğu kaldırıldı. Böylece bankaların TL dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz verebilmesinin önü açıldı.

26 KİŞİYE MEZAR OLMUŞTU

6 Şubat'ta yaşanan depremlerde 26 kişinin hayatını kaybettiği Kahramanmaraş’ta bulunan Said Bey Sitesi'nin A bloğuyla ilgili iddianame hazırlandı. 4'ü tutuklu 5 şüphelinin 2 yıl 8 aydan 22,5 yıla kadar hapsi istendi. Kahramanmaraş 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianamenin kabul edilmesinin ardından şüphelilerin yargılanmalarına ilerleyen günlerde başlanacak. Öte yandan soruşturma savcısı, binanın yıkılmasıyla ilgili kusurları bulunan kamu görevlilerinin dosyasını da ayırdı.

İBB İLE BAKANLIK KARŞI KARŞIYA GELDİ

Çözümün böylesi görülmedi.. İktidar, İstanbul'daki ‘deprem riskini’ ileri sürerek ‘imara kapalı’ alanlardaki evleri yıkmaya hazırlanıyor. Birgün'den İlayda Kaya'nın haberine göre iktidar, İstanbul’da imara kapalı alanlarda arsa ve evi olanlara yeni rezerv alanlar göstermeyi de kapsayan bir plan hazırlığı içinde. 1 Ekim’de mesaisine başlayacak TBMM'nin gündemine gelmesi beklenen ‘İstanbul Yasası’na ilişkin Şehir Plancıları Odası “Keyfi kararlarla gerçek anlamda bir dönüşüm değil, bir inşaat projesi yaratmaya çalışıyorlar” dedi.

İSTİKLAL CADDESİ'NDEKİ PATLAMA DAVASINDA 3 TAHLİYE KARARI 

13 Kasım 2022 tarihinde İstiklal Caddesi'nde düzenlenen bombalı saldırıya ilişkin davada 3 sanık hakkında tahliye kararı verildi. 27'si tutuklu 36 sanığın yargılandığı davada, sanıklar Mesut Hesso, Muhammed Şiho ve Zekeriya Muhammed Şemmuni suçlarının vasfı değiştiği gerekçesiyle yurt dışına çıkış yasağı konularak tahliye edildi. Davada toplam 24 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildi. 

ADLİYE ÖNÜNDE ÇATIŞMA ÇIKTI: 1 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

İzmir bulunan Bayraklı Adliyesi’nin önünde silahlı çatışma çıktı. bir restoranın üst katında oturan ve bugün davaları olduğu öğrenilen bir gruba dışarıdaki başka bir grup tarafından ateş açması sonucunda yaşanan olayda 1 kişi yaşamını yitirdi, 3 kişi yaralandı. Silah seslerinin duyulmasının ardından bölgeye çok sayıda polis ve ambulans sevk edildi. Saldırganlardan birkaçının yakalandığı öğrenildi.

KUTLAMANIN BÖYLESİ(!) 

İşte “kutlamanın” böylesi dedirtecek bir haber… 28 Mayıs'ta yapılan Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci tur oylamasının ardından Cumhur İttifakı destekçilerinin tabanca ve tüfeklerle havaya ateş açarak yaptığı kutlamalarda yaralanan 15 yaşında Kübra Çoban, yoğun bakımdaki 4 aylık yaşam mücadelesini kaybetti. 4 aylık süreçte 3 kez ameliyat olan Kübra kurtarılamadığı gibi Çoban'ın ölümüne sebep olan magandalar da hala yakalanamadı. 

İŞYERİ ASANSÖRÜ ÇAKILDI: 7 İŞÇİ YARALANDI 

İstanbul Esenler Birlik Mahallesi’nde bulunan Akmercan İşmerkezi’nde içinde vatandaşların olduğu iş yeri asansörü düştü. İşçilerin eksi 2. kattan bindiği asansör, 2. kata geldiğinde zemine çakıldı. İlk belirlemelere göre 7 yaralının olduğu öğrenildi. Yaralılar ambulansla hastaneye kaldırıldı.

HAVALİMANINDA UYUŞTURUCU OPERASYONU: HALIYA EMDİRMİŞLER

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekipleri, İstanbul Havalimanı’nda halıya emdirilmiş 17 kilogram metamfetamin buldu. Değeri 18 milyon TL olan uyuşturucunun yurt dışına gönderilecekken yakalandığı bilgisine ulaşıldı.

İSKİ UYARDI: SU TASARRUFU ÖNEMLİ 

İstanbul'da barajlardaki doluluk oranı giderek azalmaya devam ediyor. İSKİ tarafından yapılan açıklamaya göre, su oranı düşen barajlardaki doluluk oranları yüzde 24'ün altına geriledi. Kurum, İstanbullulara su tasarrufu çağrısına bulundu.

ÇİN'DE MADEN YANGINI: 16 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Çin'in güneyinde bulunan bir kömür madeninde yangın çıktı. Devlete ait bir şirket tarafınan yönetilen madende çalışan 16 işçi yaşamını yitirdi. Yangının ocaktan kömür çıkaran platformun taşıma kayışının tutuşmasıyla başladığı, alevlerin girişi kapatmasıyla işçilerin içeride mahsur kaldığı kaydedildi.

ŞİLİ'DE TURUNCU ALARM: YANARDAĞ FAALİYETİNDE ARTIŞ 

Şili Ulusal Jeoloji ve Maden Servisi (Sernageomin), başkent Santiago'nun güneyindeki yanardağın faaliyetinde artış görülmesinin ardından alarm seviyesinin "sarı"dan "turuncu"ya yükseltildiğini duyurdu. Bölge sakinlerinden uyarıları dikkate almaları istendi.

ABD'DEKİ KÜBA BÜYÜKELÇİLİĞİ'NE SALDIRI 

Küba Dışişleri Bakanı Parrilla, pazar gecesi bir saldırganın, ABD'nin başkenti Washington'daki Küba Büyükelçiliği'ne iki molotof kokteyli ile saldırdığını duyurdu. Kimsenin yaralanmadığı saldırı ile ilgili açıklama yapan Küba Dışişleri Bakanı Parrilla, "Küba karşıtı gruplar cezasız kaldıklarını hissettiklerinde terörizme yöneliyorlar. Küba bu konuda ABD makamlarını defalarca uyarmıştır." dedi.