ÜÇÜNCÜ ESİR TAKASI DA GERÇEKLEŞTİ

Hamas ve İsrail arasında alınan geçici ateşkes kararıyla birlikte üçüncü rehine takası da gerçekleşti. Çatışmaların başından bu yana neredeyse hiç insani yardıma erişemeyen Gazze Şeridi’ne gece saatlerinden bu yana 100 yardım tırı Refah Sınır Kapısı’ndan geçerek ulaştı. İsminin açıklanmaması koşuluyla basına konuşan Hamas’a yakın bir kaynak, Hamas’ın Gazze Şeridi’nde yarın sona erecek olan insani arayı 2 ila 4 gün uzatmaya hazır olduğunu ifade etti. İsrail, esir takası anlaşması kapsamında insani aranın uzatılacağı her gün için ilave 10 Filistinli mahkumu bırakmayı kabul etmişti. Gazze Şeridi’ndeki insani aranın başladığı 24 Kasım’dan bu yana Hamas tarafından 40 İsrailli ile 18 yabancı uyruklu, İsrail tarafından ise 117 Filistinli tutuklu serbest bırakıldı.

ELON MUSK, İSRAİL'E GİTTİ

ABD'li milyarder Elon Musk, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile 7 Ekim'de saldırıya uğrayan Kfar Aza beldesini gezdi. Ziyaret kapsamında İsrailli yetkililer, Musk'a Hamas'ın askeri kanadı İzeddin el-Kassam Tugayları mensuplarınca 7 Ekim'de saldırıya uğrayan beldede yaşananlarla ilgili bilgi verdi.

FUTBOL DÜNYASI ÇALKALANIYOR: 'FATİH TERİM FONU' DOLANDIRICILIĞINDA YENİ DETAYLAR

Futbol dünyası ‘Fatih Terim Fonu’ olarak kamuoyuna yansıyan dolandırıcılık haberleriyle çalkalanıyor. Galatasaray’ın eski teknik direktörü Fatih Terim adına açılan fonla futbolcuları ve ünlü isimlerin dolandırıldığı skandalda yeni detaylar ortaya çıktı. Günübirlik birçok defa Bulgaristan'a giriş çıkış yapan ve soruşturma kapsamında tutuklu yargılanan Ali Yörük'ün bankacı Seçil Erzan’ın topladığı paraların bir kısmını yurt dışına çıkaran isim olduğu değerlendiriliyor. Hürriyet'ten Ali Rıza Akbulut'un haberine göre, ünlü futbolcuları dolandırdığı gerekçesiyle tutuklanan banka müdürü Seçil Erzan'ın memleketi Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde olduğu ihbarını yapan kişinin Arda Turan olduğu ortaya çıktı. Gelişmelerin ardından “Bu fonla alakalı Seçil Erzan’a hiç para vermedim. Bahsedilen fon ile yakından uzaktan ilgim yok” diyen Fatih Terim, Arda Turan ve Emre Belözoğlu'nun bankanın genel müdürlük binasına ziyaret gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Arda Turan ile Emre Belözoğlu, ‘Fatih Terim Fonu’ adı altında 30’a yakın kişinden 44 milyon dolar para toplamakla suçlanan Seçil Erzan’a en fazla para kaptıran isimlerdendi. Arda Turan, 7.5 milyon dolar para kaptırırken Emre Belözoğlu 4.2 milyon dolar para kaptırdı. Halk TV’den Dinçer Gökçe’nin haberine göre Belözoğlu, bu paranın 500 bin dolarını medya patronu Acun Ilıcalı’dan aldı.

FATİH TERİM'E CANLI YAYIN DAVETİ 

44 milyon dolarlık futbolda dolandırıcılık hikayesinde yaşanan gelişmeler bu kadarla da sınırlı değildi. Seçil Erzan ile Arda Turan arasında yaşanan telefon görüşmesinin kayıtları da ortaya çıktı. Arda Turan konuşma sırasında Seçil Erzan'dan “fon için para aldığı isimlerin ve onların kâr-zarar durumlarının tam listesini” istiyor. Ertesi sabah, yani 8 Nisan sabahı Fatih Terim liderliğinde bir grup futbolcu mağdur olarak Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş'le görüşeceklerini, söz konusu listeye bu görüşme için ihtiyacı olduğunu söylen Turan, Seçil Erzan'a ve ısrarla toplam zararı öğrenmeye çalışıyor. Seçil Erzan ise ona “20 milyon dolara bu iş kapanır” diyor. Tüm bu gelişmelerin odağında olan ve hatta söz konusu fona kendi ismi verilen Fatih Terim ise sessizliğine devam ediyor. Hazırlanan iddianamede Terim’in ismi dahi geçmiyor. Terim’in söz konusu operasyonla ilgili yaşananları ‘mizansen’ olarak nitelediği ve ‘herkesin eteğindeki taşları dökmesini beklediği’ öne sürüldü. Terim ise yaptığı iddia edilen açıklamaları reddetti. Gazeteci Candaş Tolga Işık, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, merak edilen soruları sormak için Fatih Terim’i arayarak TV 100’de hazırlayıp sunduğu “Az Önce Konuştum” adlı programına davet ettiğini söyledi. “Terim, şu an için böyle bir yayının gündemlerinde olmadığını ancak talebimi tekrar ekibiyle değerlendireceklerini söyledi” diyen Candaş Tolga Işık, yanıtı beklediklerini belirtti.

CHP'NİN TANJU ÖZCAN KARARI BELLİ OLDU

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Özgür Özel başkanlığında bugün saat 11.00'de toplandı. Toplantıda daha önce partiden ilişiği kesilenlerin af talepleri ele alındı. MYK, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın "bağışlanma" talebini oy çokluğu ile kabul etti. Ardından toplanan Parti Meclisi’nden de benzer bir karar çıktı. Özcan’ın talebi burada da kabul edildi. Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, CHP’nin kararının ardından açıklama yaptı. Özcan, "Az önce güzel haberi Bolu İl Başkanımız Tahsin Mert Karagöz'den aldım. Baba Evi’ne döndüm. Başta Sayın Genel Başkanımız Özgür Özel ve CHP'nin Parti Meclisi üyelerine şükranlarımız sunarım. Atatürk’ün partisinde ve onun ilkeleri çerçevesinde siyaset yapmaya devam edeceğim. Her şey çok daha güzel olacak" dedi.

'UYUŞTURUCU BARONUNA VATANDAŞLIK' MECLİS'E TAŞINDI

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, BirGün yazarı Timur Soykan'ın ortaya çıkardığı Hırvat uyuşturucu baronu Nenad Petrak'a Türk vatandaşlığı verilmesiyle ilgili İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. 

TMMOB VE TTB'DEN HEDEP'E ZİYARET

Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Genel Merkezi'nde partinin yeni eş genel başkanlarını ziyaret etti. TMMOB heyetinde; TMMOB Başkanı Emin Koramaz ile yöneticiler Dersim Gül, Selçuk Uluata, Orhan Sarıaltun ve Özden Güngör yer aldı. TMMOB ziyaretinde, gündemdeki gelişmelere ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu. TTB heyetinde ise TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Genel Sekreter Vedat Bulut ve Merkez Konseyi Üyesi Onur Naci Karahancı yer aldı.

OGÜN SAMAST HAKKINDA AÇILAN 2 DAVA BİRLEŞTİRİLDİ

Hrant Dink'in katili Ogün Samast hakkında İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan dava dosyası, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 11 sanıklı davayla birleştirildi. Samast'ın 6 Aralık'ta görülecek davanın duruşmasında hakim karşısına çıkması bekleniyor.

GAZETECİ TOLGA ŞARDAN HAKKINDAKİ ADLİ KONTROL ŞARTI KALDIRILDI

“MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na sunduğu ‘yargı raporu’nda neler var?” başlıklı yazısı nedeniyle sansür yasasına dayanarak tutuklandıktan sonra tahliye edilen gazeteci Tolga Şardan hakkındaki adli kontrol şartı kaldırıldı.

ÜLKÜ OCAKLARI GENEL BAŞKAN YARDIMCISI TUTUKLANDI

Sinan Ateş cinayetine ilişkin olarak yürütülen soruşturmanın dosya savcısı ile Ankara Başsavcısı Ahmet Akça’yı Orhun Haber isimli sosyal medya hesabını üzerinden hedef gösteren Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Mert Kerim Ejder ve kardeşi Servet Ejder tutuklandı.

ZEREN ERTAŞ'IN ÖLDÜĞÜ ASANSÖRLE İLGİLİ İHMAL ÜSTÜNE İHMAL

Aydın’da üniversite öğrencisi Zeren Ertaş’ın ölümüne ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunda asansörün güvenlik ekipmanının devre dışı bırakıldığı ortaya çıktı. Raporda Ertaş'ın ölümünde firmanın asli kusurlu olduğu, asansörün yük dengesinin de hatalı hesaplandığı kaydedildi.

ÇOK SAYIDA KENTTE EV BASKINLARI

Birçok kentte yapılan eş zamanlı ev baskınlarında aralarında HEDEP'li yöneticilerinde bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Adana'nın Ceyhan ilçesinde bu sabah polisler çok sayıda eve baskın düzenledi. Ahmet ve Şerif Bahadır’ın da aralarında olduğu çok sayıda kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Osmaniye'de yapılan ev baskınlarında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Sözcüsü İsmail Esen ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) İl Eşbaşkanı Müslüm Çağan gözaltına alındı. Çağan ve Esen'in Osmaniye İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğü öğrenildi. Urfa merkez Eyyübiye ilçesine bağlı Yenice mahallesinde yapılan ev baskınında Mahmut İnanç (18) gözlatına alındı. İnanç, TEM Şube'ye götürüldü. İnanç'ın gözaltı gerekçesine dair ailesine bilgi verilmedi. Antep'in Şehitkamil ilçesine bağlı Karacaoğlan mahallesinde yapılan ev baskınlarında ise, HEDEP Gençlik Meclisi üyesi Abdurrahman Elmas (26) gözaltına alındı. Elmas'ın gözaltı gerekçesi de öğrenilemedi. 

TİKTOK YAYININDAN 100 BİN TL KAZANMIŞTI

Sosyal medya hesabından para karşılığı müstehcen içerikli canlı yayın yapıp 1 saatte 100 bin lira topladığı öne sürülen G.D. gözaltına alına alındıktan sonra serbest bırakıldı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da kadın hakkında suç duyurusunda bulunurken; içeriklerin kaldırılması için de harekete geçildi.

AGROBAY İŞÇİLERİ GÖZALTINA ALINDI

Agrobay Seracılık’ta sendikaya üye oldukları için işten çıkartılan 5 kadın emekçi, çatıya çıkarak eylem gerçekleştirdi. Polis, işçilere müdahale ederek gözaltına aldığı öğrenildi. Tarım Sen sendikası sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Yaşanabilecek tek bir olumsuzluğa tahammülümüz yok! İşçilerin saçının teline zarar gelirse bu dünyayı sorumluluk almayanlara dar ederiz. Yeter! Agrobay işçileri Bergama'da çatıda. Canına tak etmiş, kaybedecek hiçbir şeyi olmayan kadın işçilerin hakkını verin!” ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRET İÇİN İLK TOPLANTI TARİHİ BELLİ OLDU

Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise tüm yurttaşları ilgilendiren asgari ücret ile ilgili kritik tarih belli oldu. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni yılda geçerli olacak asgari ücret için ilk toplantıyı 1 Aralık'ta yapacak.

MEHMET ŞİMŞEK'TEN 'CARİ AÇIK' AÇIKLAMASI 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada cari açığı kalıcı olarak azaltmayı hedeflediklerini açıkladı. Şimşek, "Dış ticarette önemli payı olan yüksek teknoloji ürünlerin üretimine güçlü destek sağlayacağız" derken teknik yeterliliği Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın, finansal fizibiliteyi bankaların inceleyeceğini, nihai kararı Merkez Bankası'nın vereceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, asgari ücret zammı hakkında, “Sosyal diyalog mekanizması yürütülmeden perspektif belirtmek doğru olmaz” dedi.

'EFSANE CUMA' ALIŞVERİŞLERİNDE REKOR GIDA ÜRÜNLERİNDE

Markaların 'Efsane Cuma', 'Şahane Cuma' adıyla yaptığı kampanyalarda gıda alışverişi yapanlar geçen yıla göre yüzde 110 arttı. İyzico'nun 110 bin üye işyerinden derlediği verilere göre, bu yılki işlemlerde gıda kategorisi geçen yıla göre yüzde 110 arttı. İlk sırada giyim yer aldı. Giyim ve gıda kategorisini eğlence takip etti.

TÜRKİYE'DE YAŞAYAN YABANCI NÜFUS SAYISINDA ARTIŞ VAR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, "düzensiz göçmen sayısının tam olarak bilinmese de 2-3 milyon arasında olduğunu tahmin edildiğini" belirtti. Mevcut yabancı sayısı eklendiğinde yaklaşık 8 milyon yabancının Türkiye'de yaşadığını kaydeden Gökce, "Bir başka deyişle Türkiye'de yaşayan yabancı nüfusu Bulgaristan nüfusunun tamamını aşmış durumda" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE SOĞUK VE YAĞIŞLI HAVANIN ETKİSİ ALTINA GİRDİ

Türkiye’nin büyük bölümünü etkisi altına alan sağanak yağış ve fırtına birçok kentte hayatı olumsuz etkiledi. Yollar suyla doldu, ev ve iş yerleri zarar gördü. Bazı il ve ilçelerde de okullar tatil edildi. AFAD, yurt genelinde etkili olan fırtına nedeniyle 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 4'ü asker 10 kişinin de yaralandığını duyurdu.

SİVAS'TA 48 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPANDI

Sivas İl Özel İdaresi tarafından yapılan açıklamaya göre, kent genelinde yoğun kar, fırtına ve tipi nedeniyle 48 köy yolu ulaşıma kapandı. Ulaşım sağlanamayan köy yollarında ekipler çalışmalarını sürdürüyor. Yol açma çalışmalarında hastalık, doğum ve ölüm gibi vakaların görüldüğü yerlere öncelik veriliyor.

İSKİ BARAJLARDAKİ SON DURUMU AÇIKLADI

İstanbul'da birbiri ardına etkili olan yağışlı hava sistemlerinin ardından barajlardaki doluluk oranları yükselişe geçti. İSKİ verilerine göre, kentteki barajların doluluk oranı 14 gün içinde yüzde 17,08’den yüzde 25,44’e çıktı. Kuraklık nedeniyle büyük ölçüde su kaybeden Alibeyköy Barajı’nda ise yüzde 10’lara kadar düşen doluluk oranı yüzde 29,98’e yükseldi.

ETNA YANARDAĞI YENİDEN FAALİYETE GEÇTİ

İtalya'nın Sicilya Adası'ndaki Etna Yanardağı'ndaki volkanik hareketlilik devam ediyor. Yanardağın aktif güneydoğu krateri, geçen hafta sonu boyunca yeniden kül ve lav püskürttü.

BELÇİKA'DA BOMBA ALARMI: 27 OKUL BOŞALTILDI

Belçika'nın başkenti Brüksel ve Brabant bölgesinde, bomba alarmı nedeniyle 27 okul kapatıldı. Açıklamada, "ihtiyatlılık ilkesine sıkı sıkıya bağlı olarak" kapatma kararı alındığı ve kapatılan 27 okulun polis tarafından korunduğu aktarıldı.

JAPONYA'DA KUŞ GRİBİ ALARMI 

Japonya'nın İbaraki eyaletindeki bir çiftlikte görülen kuş gribinin H5 mutasyonu sebebiyle 72 bin kümes hayvanının öldürüleceği açıklandı. Japonya'da geçtiğimiz yıl kuş gribi 26 farklı eyalette görülmüş, 17 milyon kümes hayvanı itlaf edilmişti.

AVRUPA KOMİSYONU BAŞKAN YARDIMCISI: İSRAİL YASA DIŞI YERLEŞİM PLANI YAPIYOR

AB'nin hükümet organı Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell, İsrail hükümetinin savaşın ortasında yasa dışı yerleşim planı yaptığını belirterek bu durum karşısında dehşete düştüğünü söyledi.

MELİH CEVDET ANDAY'I SAYGIYLA ANIYORUZ... 

"Garip" şiir akımının son temsilcisi Melih Cevdet Anday'ın ölümünün üzerinden 21 yıl geçti. Usta edebiyatçı Anday; tiyatro oyunu, roman, deneme ve makaleler gibi çok sayıda eser kaleme aldı.