İSRAİL İLE FİLİSTİN ARASINDA GEÇİCİ ATEŞKES 

Tel Aviv yönetimi ile Hamas arasında varılan esir takası konusundaki anlaşma, Aksa Tufanı operasyonunun ardından başlayan İsrail'in saldırılarının 49. gününde aktif hale geldi. 4 günlük geçici ateşkes Türkiye saati ile bugün 08.00 itibarıyla başladı. Uzlaşıya göre, Hamas ve İsrail arasındaki mutabakatla Gazze’ye saldırılar geçici olarak durdurulacak, esir takası ve insani yardıma imkan sağlanacak. Geçici ateşkesin yürürlüğe girmesiyle birlikte Mısır’dan Gazze'ye yakıt yüklü tırlar da giriş yaptı. Ateşkes süresince Gazze'ye 130 bin litre dizel yakıt ile 4 tır gaz getirilmesi bekleniyor. Cuma günü boyunca da Gazze'ye gıda, insani yardım ve tıbbi malzeme yüklü 230 yardım tırı ulaştırılacak.

İMAMOĞLU İLE AKŞENER ARASINDA UZUN ZAMANDAN SONRA İLK GÖRÜŞME

Sözcü yazarı İsmail Saymaz, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile İYİ Parti lideri Meral Akşener’in geçen pazartesi günü telefonda görüştüklerini yazdı. Saymaz’ın haberine göre, uzun bir zaman sonra görüşen İmamoğlu ile Akşener yaklaşık 10 dakika konuştu. Görüşme olumlu bir havada geçti. Ancak CHP ile İYİ Parti arasındaki ittifak tartışmasına girilmedi.

AKŞENER'DEN MANSUR YAVAŞ İLE GÖRÜŞMESİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, dün Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın kendisini ziyaret etmesiyle ilgili kısa bir açıklama yaptı. İYİ Parti Çanakkale İl Başkanlığı'nda açıklama yapan Akşener, Yavaş'la görüşmesinin, 'nezaket ziyareti' olduğunu belirterek başka bir şey konuşulmadığını ifade etti.  Ziyaretin ardından dün konuşan Mansur Yavaş da benzer şeyler söylemiş, Yavaş, "Bugün sayın Genel Başkanımızın (Özgür Özel), İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e selamlarını getirdim. Bu kadar. Bundan sonrası için bir gelişme olur mu, olmaz mı bilmiyorum. İçerik olarak ben bir şey iletme durumunda değilim. Çünkü iki partinin de yetkili kurulları var. Sadece onu ilettim ve şimdi ayrılıyorum. Daha sonrasını gerek görürlerse parti kurulları bir açıklama yaparlar" demişti.

İMAMOĞLU'NDAN BİR KEZ DAHA ADAYLIK MESAJI

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Küçük Ölçekli Balıkçılara Koruyucu Donanım Malzemesi Dağıtımı Töreni"nde bir kez daha yeniden aday olacağı mesajını verdi. İmamoğlu, "Hedefimiz 5 yıl daha yetki almak" ifadesini kullandı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesine de değinen İmamoğlu, her an bir görüşme gerçekleştirebileceklerini söyledi. ABB Başkanı Mansur Yavaş'ın Akşener'i ziyaret etmesi hakkında ise "Mansur Yavaş başkanımızın da Meral Akşener'i ziyaret etmesi kadar da doğru ve güzel bir şey yok" yorumunda bulundu.

HEDEP'TEN İSİM KARARI: KISALTILMIŞ HALİ DEĞİŞECEK

HEDEP Sözcüsü Ayşegül Dooğan, Yargıtay'ın verdiği karara ilişkin basın toplantısı düzenledi. Doğan, partinin uzun isminin (Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi) aynı kalacağını ancak kısa isminin değişeceğini açıkladı. Yargıtay, dün verdiği kararda HEDEP'in daha önce kapatılan Halkın Demokrasi Partisi’ni (HADEP) andırdığı gerekçesiyle kısaltmayı reddetmişti.

ERDOĞAN: DONANIMLI GENÇLERİMİZ GELECEĞİNİ TÜRKİYE'DE GÖRÜYOR

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde Türkiye İnovasyon Haftası kapsamında konuştu. Erdoğan, "Türkiye zor zamanlarda sığınılacak güvenli yuva demektir. Donanımlı gençlerimiz, geleceklerini yurtdışında değil Türkiye’de görüyor" dedi.

HEDEP'Lİ GERGERLİOĞLU'NA SALDIRI GİRİŞİMİNE SORUŞTURMA

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, HEDEP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun İzmit'in Kuruçeşme Mahallesi’nde genel seçim çalışmaları sırasında uğradığı saldırı girişimiyle ilgili soruşturma başlatıldığını belirtti.

ÜMİT DİKBAYIR KRİZİ BÜYÜYOR

İYİ Parti’de Ümit Dikbayır krizi büyüyor. Sakarya Milletvekili Dikbayır, partinin Mali İşler Başkanı Sedat Aksakallı ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Dikbayır, "Ben Sedat Aksakallı’ya dedim ki benim belediyelerle işim yok, olamaz, uğraşmam da varsa çıkarın ortaya ben gereğini yapayım. Yine söylüyorum benim, ailemin, sülalemin bir kuruşluk işini, ticari ilişkisini çıkarsınlar belediyelerle ben bugün milletvekilliğinden istifa edeceğim. Sonra dedi ki 'Ben de iş adamlarından para topluyorum getiriyorum, bunda bir şey yok’ dedi. Nasıl yani ben bu partinin mali işler başkanıyım senden bana para gelmedi dedim. 'Ben Esma Hanıma, Esma Hanımın kocasına verdim' dedi." Meral Akşener'in özel kalemi Esma Bekar, Dikbayır’ın açıklamalarına yanıt verdi. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Bekar, iddiaların asılsız olduğunu söylerken buna ilişkin hukuki süreç başlatacaklarını açıkladı.

AKP ÇALIŞAN EMEKLİLER İÇİN DE İKRAMİYE ÇALIŞMALARINA BAŞLADI

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, yurttaşların ve muhalefetin tepkisine neden olan emekli ikramiyesinin çalışan emeklilere verilmemesine ilişkin açıklama yaptı. Güler, "Çalışan emeklilere de verilmesi için Cumhurbaşkanımız, Bakanlara ayrıntılı çalışma talimatı verdi" dedi.

SİNAN ATEŞ CİNAYETİNE İLİŞKİN ÖNEMLİ GELİŞMELER

Sinan Ateş cinayetine ilişkin yürütülen soruşturmada iki önemli gelişme yaşandı. DW Türkçe'de yer alan Alican Uludağ imzalı habere göre, Ateş cinayeti soruşturmasında şüpheli olan dönemin MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz'un cinayet sonrası yaptığı şüpheli arama ortaya çıktı. Şüpheli Tolgahan Demirbaş'ın MHP'li Olcay Kılavuz'u cinayetten sonra aradığı ortaya çıktı. Öte yandan Ankara Başsavcısı ve soruşturma savcısının 'Orhun Haber' üzerinden tehdit edilmesine ilişkin gözaltına alınanlardan birinin Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Mert Kerim Ejder olduğu öğrenildi.

SOYLU HABERLERDEN RAHATSIZ: FAHRETTİN ALTUN'DAN YARDIM İSTEDİ

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye’de cirit atan suç örgütlerine ilişkin haberleri hedef alarak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’a ‘şikayette’ bulundu. Soylu, bu sabah X hesabından yaptığı paylaşıma, suç örgütleri ve bunlara yönelik operasyonlara dair 4 haber ve yazı kupürünü ekledi. BirGün yazarı Timur Soykan’ın bugünkü “Baron vatandaş skandalı” yazısı ile gazeteciler Tolga Şardan, Orhan Bursalı ve Orhan Uğuroğlu’nun yazılarını paylaşan Soylu, haberlerin ‘organize’ olduğunu öne sürdü. Bu haberlerin devleti töhmet altında bıraktığını savunan Soylu, “Gazetecilerin tüm detaylarını elde ettiği! kamuoyuna manipüle ederek servis ettiği bu haberlerin doğru bilgilerini herkesin öğrenme hakkı var” ifadelerini kullandı.

POLAT ÇİFTİ SORUŞTURMASINDA TUTUKLU SAYISI 16'YA YÜKSELDİ

Kara para aklama suçundan tutuklana Polat çifti hakkında yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan Engin Polat’ın muhasebecisi aynı zamanda akrabası olan Gökay Bekar, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Böylelikle Polatlara ilişkin soruşturmada tutuklananların sayısı 16’ya yükseldi.

GAZETECİ MURAT AĞIREL CANLI YAYINDA TEHDİT EDİLDİ

Gazeteci Murat Ağırel, Youtube kanalı Taktik Mania Plus’ın yayınında tehdit edildi. Nevzat Dindar ve Alper Mert’in sunuculuğunu yaptığı yayında Ağırel için “Ayağını denk al” ifadeleri kullanıldı. Kendisine yönelik tehditlere sosyal medya hesabı üzerinden yanıt veren Murat Ağırel, “Gördüğümü yazarım, araştırıp anladığımı anlatırım. Kimseye de sormam. Kovulurum yine yazarım, anlatırım. Kağıdım kalmaz duvara taşa yazarım. Ben gazetecilikten hiçbir güç karşısında boyun eğmeden gerçeği anlatmayı anlıyorum. Gel gör ki sonunda canlı yayında ölümle tehdit ediliyorum. Hodri meydan. Elinizden geleni ardınıza koymayın. Sizin bir hesabınız varsa milletin de hesabı var” dedi.

AYM'DEN VELİ SAÇILIK VE ANNESİ HAKKINDA HAK İHLALİ KARARI

AYM, 2017 KHK ile görevlerinden uzaklaştırıldıktan sonra açlık grevine başlayan eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'ya destek eyleminde darp edilerek gözaltına alınan Veli Saçılık ve polis tarafından yerde tekmelenen annesi Kezban Saçılık hakkında 'hak ihlali' kararı verdi.

CAN ATALAY İÇİN YÜRÜYÜŞ ÇAĞRISI

AYM'nin hak ihlali kararına ve milletvekili seçilip mazbatasını almasına rağmen cezaevinde tutulmaya devam edilen Can Atalay için yürüyüş çağrısı yapıldı. Gezi davasında 18 yıl hapis cezasına mahkum edilen TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için 'Can'ın arkadaşları' hesabından yapılan paylaşımda 28 Kasım Salı günü saat 19.00'da İstanbul Barosu önünde toplanma çağrısı yapıldı.

KADINLARIN ETEK ALTI FOTOĞRAFLARINI ÇEKMİŞTİ: KOMİSER HAKKINDA 6 YIL HAPİS CEZASI

İstanbul'un Kağıthane ilçesinde bulunan bir zincir markette kadınların etek altı görüntüsünü çektiği gerekçesiyle 17 yıla kadara hapis cezasıyla tutuksuz yargılanan komiser Serdar E'ye 6 yıl 3 ay hapis ve 16 bin lira adli para cezası verildi. Sanık komiserin telefonunda çok sayıda çocuğa ait müstehcen görüntüler bulundurduğu da öğrenildi.

RÜŞVET OPERASYONUNDA 25 POLİS HAKKINDA TUTUKLAMA TALEBİ

3 ayrı hafriyat firmasına ait yüksek tonajlı hafriyat kamyonları, eksik evraklı olmalarına rağmen denetimlerde idare edildiği yönünde gelen rüşvet ihbarı üzerine çalışma başlattı. Yapılan bu çalışmalar kapsamında toplamda 67 olayda, 46 polis memuru ve 62 sivilin rüşvete karıştığı tespit edildi. Gasp büro ekiplerince yapılan tespitlerin ardından 7 Kasım günü operasyon için düğmeye basıldı. İstanbul ve 5 başka ilde düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan 46 polisten 25'i tutuklama, 21'i adli kontrol şartıyla adliyeye sevk edildi.

BİLECİK'TE ÖLÜ BULUNAN KÖPEKLERLE İLGİLİ 4 GÖZALTI

Bilecik merkeze bağlı Vezirhan beldesinde 14 köpeğin ölü, bir köpeğin yaralı bulunmasına ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında belediyenin hayvan barınağında görevli 4 şüpheli gözaltına alındı. Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada ise soruşturmanın titizlikle yürütüldüğü ifade edildi.

3 ÇOCUK ATIKLARIN ARASINDA BULUNMUŞTU

Eyüpsultan’da çöp ve artıklarla dolu evde 3 çocuğun bulunmasına ilişkin anne ve babanın yargılandığı dava karara bağlandı. Mahkeme, sanıkların kendilerini idare edemeyecek çocuklara karşı koruma ve gözetim yükümlülüklerini ihlal ettiğini belirterek ‘terk etme’ suçundan 1’er yıl 15’er gün hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti. Eyüpsultan'da 20 Ocak'ta, 3 çocuğun Rami Mahallesi Havuzbaşı Sokak'ta bir evde atıklar arasında yalnız kaldığı ihbarı üzerine Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ekipleri, polis eşliğinde adrese gitmiş, anneleri evi terk eden ve babalarının zaman zaman uğradığı atıklarla dolu evde yalnız kaldıkları tespit edilen 2, 3 ve 5 yaşlarındaki 3 kardeş, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce koruma altına alınmıştı.

ZONGULDAK'TA BATAN GEMİDEN BİR KİŞİNİN DAHA CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI

AFAD, 19 Kasım'da Zonguldak'ta meydana gelen fırtınada batan yük gemisinde üç kişinin daha cansız bedenine ulaşıldığını duyurdu. AFAD tarafından yapılan açıklamada kayıp olan 7 kişiyi arama çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

TOBB VERİLERİ: KAPANAN ŞİRKET SAYISI YÜZDE 12,3 ARTTI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, ekim ayına ilişkin verilerini açıkladı. Buna ggöre, Türkiye'de kurulan şirket sayısı, ekimde bir önceki aya göre yüzde 1,3 artarak 11 bin 124'e yükseldi. kapanan şirket sayısı yüzde 12,3 artışla 2 bin 246 oldu.

TÜİK DÖRT SEKTÖRE İLİŞKİN TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ VERİLERİNİ AÇIKLADI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kasım 2023 dönemine ilişkin, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörleri güven endekslerini açıkladı. Buna göre, güven endeksi kasım ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe yüzde 2,4 oranında azalarak 110,9 değerini, perakende ticaret sektöründe yüzde 1,9 oranında azalarak 111,7 değerini ve inşaat sektöründe yüzde 2,2 oranında artarak 91,0 değerini aldı.

AKOM'DAN UYARI: SOĞUK VE YAĞIŞLI HAVA GELİYOR

İstanbul'da olumsuz hava koşulları nedeniyle Bostancı-Moda-Kadıköy-Kabataş Hattı'nda seferler Moda İskelesi'ne uğramadan gerçekleştiriliyor. Çanakkale'de ise yarın Geyikli-Bozcaada ve Kabatepe-Gökçeada hatlarında yapılması planlanan feribot seferlerinin tümü fırtına beklentisi nedeniyle iptal edildi. Ayrıca AKOM’dan da uyarı geldi. AKOM, kentte hafta sonu soğuk ve yağışlı hava beklendiğini, sıcaklıkların 8-10 derecelere kadar düşeceğini duyurdu. Şehrin yüksek kesimlerinde karla karışık yağmur ve kar yağışının görülebileceği kaydedilirken, pazar günü ilk saatlerden itibaren ise kısa süreli hamlelerle tam fırtına beklendiği bildirildi.