İSRAİL İLE FİLİSTİN ARASINDA YAŞANAN SON GELİŞMELER

Aksa Tufanı operasyonunun ardından başlayan çatışmalar 48. gününde de devam ederken İsrail, gece boyunca Gazze Şeridi'nin birçok bölgesinde sivil yerleşim yerlerini bombaladı. İsrail, Hamas ile çatışmalara insani ara verilmesi kapsamında bugün uygulamaya gireceği belirtilen esir takası sürecinin cuma gününden önce başlamayacağını açıkladı. Öte yandan İsrail güçleri'nin Gazze’deki Şifa Hastanesi'nin Müdürünü alıkoyduğu öğrenildi.

İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI, HİZBULLAH LİDERİ NASRALLAH İLE GÖRÜŞTÜ

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Beyrut'ta Hizbullah lideri Nasrallah ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, Filistin ve Lübnan'daki son gelişmelerin değerlendirildiği görüşmede, bölgedeki durum ele alındı.

ÜMİT ÖZDAĞ, KILIÇDAROĞLU İLE İMZALADIĞI 'GİZLİ PROTOKOLÜ' YAYIMLADI

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı ve eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile imzaladığı gizli protokolü paylaştı. Protokolde, Zafer Partisi'ne İçişleri Bakanlığı ve iki bakanlık olmak üzere toplam üç bakanlık verileceği yer aldı. Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turu öncesi 24 Mayıs'ta Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile bir araya gelmişti. İki isim Cumhurbaşkanı Seçimi için protokol imzalamış ve ardından Zafer Partisi seçimde Kemal Kılıçdaroğlu'nu desteklediğini duyurmuştu. İlerleyen günlerde Kılıçdaroğlu ile Özdağ arasında gizli bir protokol imzalandığı ortaya çıkmıştı.

YARGITAY'DAN HEDEP KARARI

Yargıtay, Yeşil Sol Parti'nin isminin Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) olarak değiştirmesini kabul etmedi. Parti isminin kısaltması olan HEDEP'in daha önce kapatılan Halkın Demokrasi Partisi’ni (HADEP) andırdığı gerekçesiyle reddeden Yargıtay, bu benzerliğin Siyasi Partiler Yasası'na aykırı olduğunu ileri sürdü. HEDEP'e gönderilen yazıda HEDEP, kısaltmasının değiştirilmesi istendi.

ÖZGÜR ÖZEL'DEN HEDEP DEĞERLENDİRMESİ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. CHP'nin sağcılarla düşman olmadığını ancak sağa açılma yönteminin hatalı olduğunu belirten Özel, bunu sol politikalarla yapacaklarını söyledi. Küskün CHP seçmeninin değişime kredi açtığını ifade eden Özel, HEDEP ve İYİ Parti ile yapılacak görüşmeler ve Pervin Chakar konseri hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Gazete Duvar'a konuşan Özgür Özel, duygusal kopuş meselesinin parti yönetiminin değişmesiyle hallolduğunu vurguladı.

AKP'Lİ METİN KÜLÜNK, İBB BAŞKANLIĞINA ADAY ADAYI OLDU

Eski AKP milletvekili Metin Külünk, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) başkanlığı için aday adayı olduğunu açıkladı. Külünk, aday adaylığı açıklamasında "Yola çıkmakla emr olundum" ifadesini kullandı. 31 Mart 2024'te yapılacak yerel seçimlerde AKP'den İBB Başkan aday adaylığı başvurusu yaptığını duyuran Külünk, "Neden aday oldum?" başlıklı bir açıklamayı da kamuoyu ile paylaştı. Külünk, ayrıca sosyal medya platformu X üzerinden bir de video yayınladı.

CEMEVİ BAŞKANI, AKP'DEN ADAY ADAYI OLACAK

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi 14 Kasım 2022 tarihinde ziyaret ederek zülfikar hediye eden Tunceli Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt, AKP'den Dersim Belediye Başkan aday adayı olmak için başvuruda bulundu. Aile Sosyal Politikalar Tunceli İl Müdürü olarak da görev yapan Yurt, kurumundaki personele mobbing uyguladığı iddiasıyla görevden alınmıştı.

ÖZGÜR ÖZEL, ADD BAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Hüsnü Bozkurt ile bir araya geldi. CHP Genel Merkezi'nde görüşmeye ADD Yönetim Kurulu üyeleri de katıldı. Görüşmenin ardından açıklama yapılmadı. 

MANSUR YAVAŞ, MERAL AKŞENER'İ ZİYARET ETTİ

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'i ziyaret etti. İki isim arasındaki görüşmede yerel seçimlerin de gündeme gelmesi bekleniyor. İYİ Parti, Genel İdare Kurulu'nda alınan kararla yerel seçimlere 81 ilde kendi adaylarıyla gireceğini açıklamıştı. 

RÜŞVET İDDİALARININ ODAĞINDAYDI: O HAKİM GÖREVDEN ALINDI

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın, Anadolu Adliyesi’ndeki rüşvet ve usulsüzlük iddialarında ismi geçen İstanbul Anadolu 21. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olan Sidar Demiroğlu görevden uzaklaştırıldı. Başsavcı Uçar, Hakimler ve Savcılar Kurulu'na gönderdiği dilekçede daha önce sulh ceza hakimi olarak görev yapan Demiroğlu’nun da aralarında bulunduğu bazı isimlerin bir dizi usulsüz işleme imza attığını öne sürmüştü. Söz konusu iddiaların ortaya atılmasından üç gün sonra ise Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Başsavcı İsmail Uçar'ın gönderdiği ihbar dilekçesi kapsamında soruşturma başlatıldığını duyurmuştu. 

YARGITAY 4. CEZA DAİRESİ'NİN CAN ATALAY KARARININ GEREKÇESİ BELLİ OLDU

Yargıtay 4. Ceza Dairesi’nin, cezaevinde tutulan TİP Milletvekili Can Atalay hakkındaki AYM kararına uyulmamasına ilişkin Yargıtay 3. Ceza Dairesi kararına yapılan itirazla ilgili kararının gerekçesi belli oldu. T24'ün haberine göre kararda, itiraza konu bir mahkeme kararı bulunmaması nedeniyle 'karar verilmesine yer olmadığına' hükmedildi. Dairenin 2 üyesi ise bu karara “Yargıtay 3. Ceza Dairesinin Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda yeniden yargılama yapılması için dosyayı ilk derece mahkemesi olan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine göndermesi gerekirdi” diyerek muhalefet şerhi düştü. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Atalay dosyasında AYM’nin ihlal kararına uyulmamasına karar vermiş ve AYM üyeleri hakkında da suç duyurusunda bulunmuştu.

ÇORLU TREN KATLİAMI DAVASI ERTELENDİ

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 2018’de 7’si çocuk 25 kişinin yaşamını yitirdiği Çorlu tren katliamına ilişkin davanın 17’nci duruşması bugün görüldü Dava 24 Ocak 2024'e ertelendi. Duruşma öncesinde Tren katliamında hayatını kaybedenlerin aileleri duruşma öncesinde yürüyüş yaptı. Faciada oğlu Oğuz Arda Sel ile eski eşi Hakan Sel’i kaybeden Mısra Öz, "Çorlu’nun katilleri belli, katiller buraya getirilmiyor" dedi.

AYHAN BORA KAPLAN İLE İLGİLİ DİKKAT ÇEKEN İDDİA

İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, suç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan'ın sahip olduğu Vakıfbank'tan 600 milyon TL kredi verildiğini öne sürdü. Çömez'in iddiasına göre Ayhan Bora Kaplan'a verilen kredi teminatsız olarak verildi. Çömez ayrıca Kaplan'a ait şirketlerin kredi değerlendirme notlarının yetersiz olmasına rağmen söz konusu kredinin verildiğini savundu. 

MERKEZ BANKASI'NDAN FAİZ KARARI

Merkez Bankası, Haftalık Para ve Banka İstatistikleri raporunu yayımlandı. Yayımlanan rapora göre, Merkez Bankası'nın brüt döviz rezervleri, 4 milyar 582 milyon dolar artışla 89 milyar 226 milyon dolara yükseldi. Toplam rezervler ise son 9 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

YİNE KYK YURDU, YİNE SKANDAL

KYK yurtlarındaki skandallar bitmek bilmiyor. Diyarbakır’da KYK'ye bağlı kız öğrenci yurdunda yemeğin içinden sigara izmariti ve paketi çıktı. Kentteki bazı hastane yemeklerinde de benzer sıkıntılar yaşanmış, öğrenciler fotoğraflarla yemekleri sosyal medya hesaplarından paylaşmıştı.

BATAN GEMİDEN BİR KİŞİNİN DAHA CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI

Zonguldak açıklarında 19 Kasım'da fırtına nedeniyle mendireğe çarptıktan sonra batan Türk bayraklı "Kafkametler" isimli gemideki kayıp 11 gemiciyi arama çalışmaları 5. gününde devam ederken 1 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı. Öte yandan Sabah gazetesinin haberine göre, gemi ihmaller yüzünden ikiye bölündü. 88 metre uzunluğu ve 12 metre genişliği olan Kafkametler gemisinin nehir için tasarlandığı, okyanus ve denizde kullanılmasının büyük risk taşıdığı, fırtınalı denizde bu nedenle ikiye ayrıldığı ortaya çıktı. 1992 yapımı olan geminin 31 yaşında olduğu, metal yorgunluğu bulunduğu ve 30 yaş üzeri gemilerin denize açılmadan önce saç değişimi yapılarak ağır bir bakımdan geçirilmesi gerektiği öğrenildi.

MADEN OCAĞINDA GÖÇÜK: 3 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Siirt'in Şirvan ilçesinde Cengiz Holding'e bağlı Etibakır arama şirketine ait bakır madeni ocağında göçük meydana geldi. Göçük altında kalan 2'si mühendis 1 maden işçisi olmak üzere 3 kişi hayatını kaybetti, 2 işçi yaralandı. Şirvan Cumhuriyet Başsavcılığınca maden ocağında meydana gelen göçüğe ilişkin soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında 3 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin jandarmadaki işlemleri sürüyor.

İŞ CİNAYETİ: İNŞAATTAN DÜŞEN ENVER DOĞRU YAŞAMINI YİTİRDİ

Ordu'da 4 katlı inşaatın en üst katından düşen işçi Enver Doğru (54), hayatını kaybetti. Olay, Kumru ilçesi Demircili Mahallesi'nde meydana geldi. 4 katlı bir inşaatın en üst katında dış cephe kaplaması yapan Enver Doğru, zemine düştü. İhbarla bölgeye çok sayıda ekip gönderildi. Sağlık ekiplerince Kumru Devlet Hastanesi'ne kaldırılan evli ve 2 çocuk babası Doğru, kurtarılamadı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

UYUŞTURUCU OPERASYONLARI: 156 ŞÜPHELİ YAKALANDI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya süren operasyonlara ilişkin yeni bir açıklama yaptı. Yerlikaya sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "İstanbul ve Bursa’da “Sokak Satıcısı” olarak tabir edilen uyuşturucu ve uyarıcı madde satıcılarına yönelik yapılan "NARKOGÜÇ-37 Operasyonu"nda 156 şüpheli şahıs yakalandı" diye yazdı.

METRUK BİNA ÇÖKTÜ, 2 KİŞİ ENKAZ ALTINDA KALDI

Edirne'de Meydan Mahallesi Su Terazi Sokak’ta tek katlı kullanılmayan bir bina henüz belirlenemeyen nedenle çöktü. Çökme sırasında hurda toplamak amacıyla binada olan 2 kişi enkaz altından çıkarılarak hastaneye kaldırıldı.

İSRAİL İSTİHBARATI ADINA CASUSLKTAN 2 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI

Türkiye'de yaşayan Filistinli yazılımcı Omar A. ile iş yapma bahanesiyle iletişime geçerek İsrail istihbaratı adına casusluk yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 2 şüpheli tutuklandı.

ARJANTİN'İN YENİ LİDERİ: FAZLA HARCAMA YAPAN BAKANI GÖREVDEN ALACAĞIM

Arjantin'de devlet başkanlığı seçimini kazanan aşırı sağcı Javier Milei, ekonomi politikaları hakkında konuştu. Vergileri artırmak yerine harcamaları kısacaklarını belirten Milei, "Para yok, çok fazla harcama yapan bakanı görevden alacağım" dedi.

SYRIZA'DA KRİZ: 9 VEKİL İSTİFA ETTİ

Yunanistan'da ana muhalefet partisi SYRIZA'da genel başkan adayı Efi Ahçioğlu'nun da bulunduğu 9 vekil istifa etti. Yapılan açıklamada, SYRIZA'nın yeni lideri Stefanos Kaselakis için "Partiyi parçalıyor" denildi. Milletvekilleri yaptıkları açıklamada, mayıs ve hazirandaki genel seçimlerin Yeni Demokrasi Partisi'ni güçlü şekilde iktidara getirdiğine dikkati çekerek, ülkedeki siyasi eksenin sağa ve aşırı sağa kaydığı uyarısında bulundu.

ALMANYA'DA DARBE SORUŞTURMASI: 280 YERE BASKIN DÜZENLENDİ

Almanya'da darbe planı yaptıkları iddia edilen "İmparatorluk Vatandaşları" (Reichsbürger) üyelerine yönelik soruşturma kapsamında, 280 yere baskın düzenlendiği bildirildi. Darbe planı yaptıkları iddiasıyla soruşturulan sanıkların, suç örgütü kurduklarından şüpheleniliyor. Aralık 2022'deki operasyonla yakalanan ve halen tutuklu bulunan sanıkların, "terör örgütü üyesi olmak" ya da "terör örgütünü desteklemek" suçlamasıyla yargılanması bekleniyor.