İSRAİL GAZZE'YE SALDIRMAYA DEVAM EDİYOR

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları 45. Gününde artarak devam ediyor. Amerikan basını tarafların çatışmalara 5 günlük ara verilmesini öngören anlaşmaya çok yakın olduğunu yazdı. Müzakerelerde arabuluculuk yapan Katar’dan da benzer bir açıklama geldi. Açıklamada, ‘ateşkes için küçüjk anlaşmazlıkların kaldığı’ belirtildi. İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında en az 5 bin 500’ü çocuk olmak üzere 13 bin kişi yaşamını yitirdi.

İYİ PARTİ'DE KRİZ DERİNLEŞİYOR

İYİ Parti içerisinde, 'parti gelir giderleri' ve 'banka hesapları' üzerinden yaşanan tartışmaya ilişkin partinin Mali İşler Başkanı Sedat Aksakallı açıklama yaptı. Aksakallı, 2023 mali bilançoyu açıklayarak "2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’na uygun" dedi. Öte yandan partide bir istifa daha yaşandı. Merkez Disiplin Kurulu Üyesi Çağdaş Çelik, parti yönetimine eleştirilerde bulunarak istifa ettiğini duyurdu. Çelik, "İYİ Parti, siyasi bir parti olmaktan çok, Genel Başkanın kapısının önünde dönen ikili ilişkilerle yönetilen, Meral Akşener'i sevenler derneği halini almıştır" dedi.

İYİ PARTİLİ ÜMİT DİKBAYIR HAKKINDA KESİN İHRAÇ TALEBİ 

İYİ Parti'de istifaların yaşandığı kriz giderek büyüyor. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile ilgili iddialarda ismi gündeme gelen Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır'ın kesin ihraç istemiyle disiplin kuruluna sevk edildi açıklandı. Dikbayır karardan birkaç saat sonra sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. Paylaşımda, “Bazen istenilenleri yapmazsanız, istenmez olursunuz. Allah büyük” dedi.

ÜMİT ÖZDAĞ'DAN İYİ PARTİ AÇIKLAMASI

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, İzmir’de düzenlenen bir konferansta konuştu. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile parti kurmanın hayatındaki en kötü iş olduğunu söyleyen Özdağ, Eskişehir Milletvekili İdris Nebi Hatipoğlu'nun AKP'ye geçmesini de eleştirdi.

ADALET BAKANI TUNÇ'TAN 'YÜZDE 50+1' AÇIKLAMASI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "50+1 şartının değişmesi isabetli olur" açıklamasına ilişkin konuştu. Tunç, "Bu konuda takdir tabii ki Türkiye Büyük Millet Meclisi'nindir. Yeni anayasa hedefi doğrultusunda bunların hepsi konuşulup tartışılabilir" dedi.

'ERDOĞAN'IN ASIL RAHATSIZ OLDUĞU ADRES MHP'

Gazeteciler Fatih Altaylı ve Mehmet Yılmaz, Erdoğan'ın yüzde 50+1 eleştirisiyle altılı masayı kast ediyor gibi konuşsa da, asıl rahatsız olduğu adresin MHP olduğunu yazdı. Altaylı, kişisel blokundaki yazısında, AKP'nin kurulduğu ilk günden beri hayalinin iki partili bir sistem olduğunu, ancak MHP ve HDP'nin varlığının bu duruma engel olduğunu belirtti. T24 yazarı Mehmet M. Yılmaz ise 'Erdoğan, Bahçeli’den sıkılmış!' başlıklı köşesinde, cumhurbaşkanı seçilmek için yüzde 50 1 şartına ilişkin sorunun sorulmasının, Erdoğan tarafından özellikle istendiğini yazdı.

CHP ESKİ GENEL BAŞKANI HİKMET ÇETİN MYK'YA KATILDI

CHP MYK, Genel Başkan Özgür Özel başkanlığında toplandı. Özgür Özel, eski CHP Genel Başkanı Hikmet Çetin ile birlikte MYK toplantısının açılışını yaptı. Hikmet Çetin, MYK üyelerine hitap etti. Toplantıda yerel seçimler de gündeme geldi. Parti Sözcüsü Deniz Yücel, "CHP 81 vilayette ve tüm ilçelerde kendi adaylarıyla seçimi kazanacak şekilde seçimlere hazırlanmaktadır" açıklamasını yaptı. AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 50+1 açıklamasını değerlendiren Yücel, "Sayın Erdoğan'ın derdi koltuğunu koruyabilmek... Konumunu korumak için bir pozisyon değişikliği içine girmişler" ifadelerini kullandı.

TUNÇ SOYER: NET OLARAK ADAY ADAYIYIM

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, FOX TV'deki Çalar Saat programında İlker Karagöz'ün sorularını yanıtladı. Soyer, "İzmir Büyükşehir Belediye Başkan aday adayı mısınız?" şeklindeki soruya, "Net olarak aday adayıyım" yanıtını verdi. Tunç Soyer, "Çünkü biz geçen 5 yıl içinde mutfağı toparladık. Şimdi salonda yemek vermek istiyoruz, o noktaya geldik. Bunu yapacak bütün hazırlıklarımızı da tamamladık” dedi.

İMAMOĞLU'NDAN İYİ PARTİLİ SUAT SARI'NIN ADAYLIĞINA İLK YORUM 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İYİ Parti'den İstanbul aday adayı olduğunu duyuran İBB İYİ Parti Grup Sözcüsü Suat Sarı hakkında konuştu. İmamoğlu, "Hayırlı olsun. Bir kişi aday adayıyım diyebilir ama en son karar verecek olan partilerdir" dedi. İttifak konusunda da mesaj veren İmamoğlu, "İttifak meselesi bir kişinin kararıyla değil, partilerle ilgili bir süreçtir" ifadelerini kullandı.

CHP "ADALET VE DEMOKRASİ NÖBETİ"NE DEVAM ETTİ

CHP İstanbul İl Başkanlığı'nın, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay ile ilgili "hak ihlali" kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasının ardından Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'nde başlattığı "Adalet ve Demokrasi Nöbeti"ne bugün ilçe örgütleri devam etti.

SAMAST HAKKINDA YAPILAN SUÇLAMADA ZAMANAŞIMI 

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i öldüren Ogün Samast, cezasının 16 yıl 10 aylık bölümünü doldurmasının ardından geçtiğimiz Çarşamba günü tahliye edilmişti. Samast hakkında örgüt üyeliği iddiasıyla yeni iddianame hazırlansa da Dink Ailesi avukatlarından Hülya Deveci, iddianamenin öngördüğü suç maddesinin zamanaşımı kapsamımda olduğuna çekti.

SEDAT PEKER TÜRKİYE'YE DÖNECEK Mİ? 

Birleşik Arap Emirlikleri'nde yaşayan suç örgütü lideri Sedat Peker, açıklamalarda bulundu. Sözcü yazarı İsmail Saymaz’a konuşan Peker, gazeteci Talat Atila'nın "Sedat Peker iki ay içerisinde Türkiye'ye dönecek" iddiasına yanıt verdi. Peker iddialara ilişkin, "Anlattığım birçok konunun son operasyonlarla doğruluğu kanıtlanıyor olsa da, çok istesem de şu an için Türkiye'ye dönmek gibi bir düşüncem yok" diye konuştu. "Abu Dabi'de yaşadığım aile hayatı ruh dünyama iyi geldi" diyen Peker, "Ayrıca üniversiteyi tamamlamadan dönmeyi düşünmüyorum" ifadelerini kullandı. Peker, "Bu tip haberlerin hangi sebeple çıktığını anlayabilmiş değilim. Gerilimlerle dolu yaşadığımız üç sene çocuklarımı da ailemi de çok yordu. Yeni bir maceraya gerek görmüyorum” dedi.

İÇİŞLERİ'NE BOMBALI SALDIRIDA 9 ASKER VE 2 POLİS HAKKINDA SORUŞTURMA TALEBİ

İçişleri Bakanlığı'nın Ankara'daki yerleşkesine gerçekleştirilen saldırıda ihmali olduğu değerlendirilen 9 asker ve 2 polis memuru hakkında adli soruşturma izni istendi. Gazete Duvar’dan Can Bursalı’nın haberine  göre, İçişleri Bakanlığı'nın Ankara'daki yerleşkesine düzenlenen saldırı ardından görevlendirilen Mülkiye müfettişlerinin incelemeleri sona erdi. Mülkiye müfettişleri tarafından hazırlanan raporda polis ve jandarmanın ihmalleriyle ilgili iki başlık belirlendi.

CANDAN KARDEŞLERE CEZAEVİNDE UYARI: "BURASI ETİLER DEĞİL"

Dolandırıcılık ve kara para aklama suçlamasıyla çıkarıldıkları mahkemece tutuklanan Bahar Candan ve Nihal Candan kardeşler, gönderildikleri cezaevinde infaz koruma memuruyla tartışınca uyarı aldı. T24'ün haberine göre; süreci takip eden gazeteci Emrullah Erdinç yaptığı sosyal medya yayınında, “Bahar sürekli ortamı şikayet ediyormuş, o yüzden memurlar bir iki yerde hafiften seslerini yükselttiler. Burası Etiler'deki lüks restoran değil uyarısında bulundu. Bahar Candan ilk sabah sayıma kalkmak istememiş o yüzden infaz koruma memurları orada da sayıma kaldırıp uyarmış. Bahar ve Nihal Candan yemekleri beğenmemiş en büyük şikayetleri buymuş” dedi.

MERİÇ DEMİR KAHRAMAN'DAN AÇIKLAMA

Meriç Demir Kahraman, Gezi Davası’ndan 18 yıl hapis cezasına çarptırılan eşi Tayfun Kahraman hakkında video yayımladı. Yargılamadaki dosyanın temelini FETÖ’cü polis ve savcılarca atıldığını belirten Kahraman, şehir plancısı eşinin Gezi Direnişi süresince iktidarla görüşen heyette yer aldığını belirterek, bu dönemdeki sağduyulu açıklamalarını hatırlattı.

TÜRK ŞİRKETLER MISIR'A YATIRIM YAPMAYA BAŞLADI

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu bünyesindeki Türkiye-Mısır İş Konseyi Başkanı Mustafa Denizer, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesiyle, enflasyondan bunalan Türk şirketlerinin Mısır’a yatırım yapmaya başladığını bildirdi. DW Türkçe'den Aram Ekin Duran’a konuşan Denizer, Nisan 2023'te Mısır'ın Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamasını kaldırdığını da hatırlatarak şunları kaydetti: "Türkiye'de üretim maliyetlerinin enflasyon nedeni ile çok artmış olması şirketleri Mısır'da üretime yönlendiriyor. Dış ticarette rakip ülkeler ile uluslararası piyasalarda rekabet edebilmek için pek çok sektörden Türk şirketler, Mısır'da üretim yapmayı tercih ediyor.”

DEPREM BAĞIŞLARI NEREDE? 

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç'un soru önergesini yanıtladı. Yerlikaya, televizyon kanallarının ortak yayınında toplanan deprem bağışlarıyla ilgili olarak toplam paranın 85 milyar 697 milyon lira olduğu bilgisini verdi. Ancak söz konusu bağış miktarı ilk açıklandığında 115 milyar 146 milyon lira olarak duyurulmuştu. CHP'li Ali Öztunç, "Bakan Yerlikaya’nın verdiği cevaptan anlıyoruz ki 29 milyar 449 milyon liradan fazla bir tutar ortada yok. Nerede bu para" dedi. Yerlikaya, 85 milyar 697 milyon 129 bin lira bağış toplandığını ve bu tutarın 57 milyar 553 milyon 23 bin lirasının deprem bölgesindeki afetzedelere hane başı ödeme, vefat yardımı, taşınma, kira ödemesi, çadır, konteyner, tuvalet, gıda ve hijyen kolisi alımları için kullanıldığını bildirdi. 

BATMAN'DA SEL FELAKETİ

Batman’da gece saatlerinden itibaren etkili olan sağanak yağmur sonrası sel meydana geldi. 7 kişilik aile sel sularına kapıldı. Biri kadın 3’ü çocuk 4 kişi yaşamını yitirdi.

YHT'NİN ÇARPTIĞI VATANDAŞ YAŞAMINI YİTİRDİ

İstanbul-Ankara seferini yapan Yüksek Hızlı Tren, Dilovası bölgesinde raylarda yürüyen Sedat Göremen'e çarptı. İhbar üzerine kaza yerine polis, itfaiye, 112 Acil Servis, AFAD ve UMKE ekipleri sevk edildi. Ekipler, D-100 kara yolu ile yaklaşık 15 metre kot farkı bulunan tren yoluna seyyar merdiven yardımıyla indi. Trenin çarptığı Sedat Göremen isimli kişi kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

YİNE BİR KADIN KATLEDİLDİ...

Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde 42 yaşındaki kadın, boşandığı erkeğin evinde vurulmuş halde ölü bulundu. Olayın ardından gözaltına alınan Hüseyin U. polis sorgusunda cinayeti itiraf etti.

ASANSÖRDE ÖLÜ BULUNMUŞLARDI

Manisa'nın Salihli ilçesinde oturdukları binanın asansöründe ölü bulunan Devrim Güler ile kızı Doğa Etyemez'in yapılan ön otopsilerinde iple boğuldukları ortaya çıktı. Olayla ilgili gözaltına alınan komşuları Atalay Yüksel, cinayeti itiraf etti. Yüksel tutuklanarak cezaevine gönderildi.

FIRTINA HAMSİ FİYATLARINI UÇURDU

Özellikle Karadeniz Bölgesi'ni etkisi altına alan fırtına başta hamsi olmak üzere diğer balık çeşitlerinin avlanmasını olumsuz etkiledi. Trabzon Balık Hali’nde son günlerde 3 kilogramı 100 TL’ye satılan hamsi bugün itibariyle kilosu 50 TL’den satılmaya başlandı.

ARJANTİN'NİN YENİ LİDERİ AŞIRI SAĞCI JAVİER MİLEİ OLDU

Arjantin'de devlet başkanlığı seçimini aşırı sağcı Javier Milei kazandı. Seçimin ardından Milei’nin vaatleri yeniden gündem oldu. Aşırı sağcı liderin seçim vaatleri arasında Arjantin Merkez Bankası'nı kapatmak, ulusal para birimi peso yerine dolara geçmek, bazı bakanlıkların kapatılması, ateşli silahlara erişim ve organ ticaretinin serbest bırakılması yer alıyor.

SHAKİRA HAKKINDAKİ VERGİ KAÇIRMA SUÇLAMALARINI KABUL ETTİ

Şarkıcı Shakira, İspanya'da hakkında 8 yıl 2 ay hapis cezası istenen vergi kaçırma iddiasıyla ilgili davada suçlamaları kabul etti. Shakira'nın, 2,9 milyon avroluk bir cezayı da ödemeyi kabul ederek, anlaştığı bildirildi.