İSRAİL'İN GAZZE'YE YÖNELİK SALDIRILARINDA 32. GÜN GERİDE KALDI

İsrail, 7 Ekim'den bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de Hamas'a ait yerleşkelerin kontrol altına alındığını ve çeşitli istihbarat malzemelerine el konulduğunu açıkladı. Filistin Sağlık Bakanlığına göre, şu ana dek İsrail'in saldırılarında 4 bin 104'ü çocuk, 2 bin 641'si kadın olmak üzere 10 bin 22 Filistinli öldürüldü, en az 25 bin kişi yaralandı. İsrail basını ise, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 345’i asker 1400'den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

PESKOV: ÇATIŞMALARA İNSANİ ARA VERİLMELİ

İsrail ordusunun, Gazze'de devam ettiği saldırılara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kremlin Sözcüsü Peskov, bölgedeki durum için "Son derece gergin ve insani açıdan felaket niteliğinde" ifadelerini kullandı. Peskov, çatışmalara "insani ara" verilmesi gerektiğini söyledi.

HAMAS'IN SALDIRISINA 'TERÖRİST EYLEM' DEMİŞTİ

Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Yeşilkaya, Hamas öncülüğündeki Filistinli grupların 7 Ekim'deki saldırısı için 'terörist eylem' diyen dış haberler editörü Saime Toktaş'ı sahadan çektiklerini açıkladı.

ÖZGÜR ÖZEL'DEN KURULTAY AÇIKLAMALARI

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Sözcü yazarı İsmail Saymaz’a konuştu. Kurultay sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özel, Seçimlerin ilk turu ardından Kemal Kılıçdaroğlu’nun kararı verdiğini, elini kaldırmak için salona döndüğünü ancak odada bulunduğu sırada danışmanları tarafından etrafı sarılarak vazgeçirildiğini söyleyen Özel, "Kemal bey kendi hissiyle bunu yapmaya geldi ama engellediler” dedi. Özel, şu ifadeleri kullandı: “Kemal Beyi, elimi kaldırmış kabul ediyorum. Çünkü o niyetle geldi. Kemal Bey, kurmay aklından yoksun­du. Kurmay dediğin, lider ve partinin faydasını birlikte gözetir. Bunu yapa­bilecek bir ya da iki kişi vardı yanında. O gece o arkadaşları göremedim. Kur­may aklından yoksun olunca öyle bir sonuç çıkıyor. Gerçek bir kurmay, lider birinci turda salt çoğunluğun altında kaldıysa rakibin elini kaldırtır. Kemal bey kendi hissiyle bunu yapmaya geldi ama engellediler.”

ÖZEL'İN İLK DURAĞI MANİSA OLDU

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin 8. genel başkanı olarak seçilmesinin ardından ilk ziyaretini memleketi Manisa'ya gerçekleştirdi. Partililere seslenen Özel, yerel seçimlere işaret ederek iktidar mesajı verdi. "Yerel seçimler iktidarın anahtarı olacak" diyen Özel, üye kampanyası başlatılması için talimat verdi.

İYİ PARTİ'DEN İSTİFA EDEN NEBİ HATİPOĞLU AKP'YE GEÇTİ

Partisinin AKP’yle ittifak yapması gerektiğini söyleyen ve yakın zamanda istifa eden eski İYİ Parti Eskişehir Milletvekili İdris Nebi Hatipoğlu AKP'ye katıldı. Hatipoğlu'na parti rozetini, parti genel merkezindeki Merkez Karar ve Yönetim Kurulu toplantısı öncesi AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan taktı.

ALİ BABACAN'IN BABASI SONSUZLUĞA UĞURLANDI

Demokrasi ve Atılım Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın dün hayatını kaybeden babası Hilmi Babacan'ın cenazesi, Ankara Hacı Bayram Veli Camii’nde düzenlenen törenle toprağa verildi. Cenaze törenine 7. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski AYM Başkanı Haşim Kılıç, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ve Mustafa Sarıgül'ün yanı sıra çok sayıda siyasetçi katıldı. 

BAHÇELİ: KILIÇDAROĞLU'NUN SÖZLERİ, GECİKMİŞ BİR İTİRAFTIR

Partisinin grup toplantısında konuşan MHP lideri Bahçeli, Türk siyasetinde bir reforma, toparlanmaya ihtiyaç olduğunu söyledi. Konuşmasında bir bölümünde CHP'de genel başkan değişikliğinin yaşandığı kurultaya değinen Bahçeli, "Kılıçdaroğlu'nun 'sırtımdaki hançerle seçime girmek zorunda kaldım' açıklamaları, gecikmiş bir itiraf, beyhude bir sızlanmadır" ifadelerini kullandı.

"'İZİN VERMİYORUZ' DEDİĞİM KİŞİ KEMAL BEY DEĞİLDİ"

CHP Kurultayı’nda birinci tur oylamasından sonra Kemal Kılıçdaroğlu’nun çekilmesiyle ilgili tartışmalar sırasında “İzin vermiyoruz. Mücadele edeceğiz, kaybedeceğiz” diye bağırdığı anlar ortaya çıkan İmambakır Üküş, “izin vermiyoruz” diye bağırdığı kişinin Kemal Kılıçdaroğlu olmadığını söyledi. Enver Aysever'in sorularını yanıtlayan Üküş," ‘İzin vermiyoruz’ dediğim kişi Kemal Bey değil, bu işi tezgahlayan kişilerdi” diye konuştu. Üküş, CHP içerisinde resmi bir görevinin olmadığını gönüllü olduğunu söyledi. 

HEDEP: DEMİRTAŞ BİZİM ONURUMUZ VE GURURUMUZDUR

HEDEP Eş Genel Başkanı Tülay Hatımoğulları Oruç, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Selahattin Demirtaş teröristtir" sözlerine yanıt vererek, "Demirtaş bu coğrafyanın onurudur, sevgili Demirtaş bizim onurumuz ve gururumuzdur" dedi. Yerel seçimlere ilişkin mesaj veren Oruç, "Kayyumlara feleğin tokadını vuracağız bu seçimlerde" ifadelerini kullandı.

KILIÇDAROĞLU BİYOGRAFİ BÖLÜMÜNÜ DEĞİŞTİRDİ

CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'nda genel başkanlık koltuğunu Özgür Özel'e devreden Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabında "Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı" olarak yazan biyografisini, "Cumhuriyet Halk Partisi 7. Genel Başkanı" olarak düzeltti.

ALİ MAHİR BAŞARIR, KEMAL KILIÇDAROĞLU'NA TEŞEKKÜR ETTİ

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, hafta sonu yapılan 38. Olağan Kurultay'da Genel Başkan seçilen Özgür Özel'i tebrik etti. Kurultayın demokratik teamüller içerisinde büyük coşku ve kıran kırana bir seçimle yapıldığını belirten Başarır, "Partimize büyük hizmetler veren, dürüstlüğü, uzlaştırıcı kimliği, onurlu duruşuyla Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'na teşekkür ediyorum. Ona olan vefamız dün de bugün de yarın da devam edecek. Yeni Genel Başkanımızı CHP grubu adına kutluyorum. Hepimiz mutluyuz, umutluyuz" ifadelerini kullandı.

YARGITAY CAN ATALAY HAKKINDA MÜTALAASINI SUNDU

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Anayasa Mahkemesi'nin Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay'ın başvurusu üzerine verdiği kararla ilgili mütalaasını sundu. Yargıtay Başsavcılığına göre hapisteki Atalay hakkında 'hak ihlali' kararı veren Anayasa Mahkemesi yetkisini aştı. Mütalaada, tahliye kararının Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin takdirinde olduğu savunuldu.

ADALET BAKANI TUNÇ: YARGITAY 3. CEZA DAİRESİ'NİN KARARINI BEKLEYECEĞİZ

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Çocuk Teslimi ve Çocukla Kişisel İlişki Kurulması İşlemleri Değerlendirme Çalıştayı"nın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Tunç, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Can Atalay konusundaki mütalaasına ilişkin soru üzerine, bunun da yargının önündeki bir konu olduğunu ifade ederek, yargı kararının beklenmesini istedi. Tunç, "Can Atalay ile ilgili verilen ihlal kararı birinci dereceye gönderildi. İlk derece mahkemesi de konunun Yargıtay'da görülmekte olduğunu gerekçe göstererek Yargıtay'ın bir değerlendirme yapması gerektiği gerekçesiyle dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi'ne gönderdi. Şimdi Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin kararını bekleyeceğiz" diye konuştu.

İYİ PARTİ SALİHLİ İLÇE BAŞKANI İSTİFA ETTİ

İYİ Parti Salihli İlçe Başkanı Ulvi Murat Tunca görevinden istifa etti. Tunca, partisinin yerel seçimlere daha güçlü girebilmesi adına istifa ettiğini açıkladı. Tunca, “Yerel seçimler öncesinde İYİ Parti Salihli İlçe Teşkilatının seçimlere daha iyi hazırlanması, yeni bir çalışma azmi ve heyecanı ile seçimlere daha güçlü girebilmesi için istifa ettim” dedi.

SIRRI SÜREYYA ÖNDER HAKKINDA YARGILAMANIN DURDURULMASINA KARAR VERİLDİ

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin Meclis Başkan Vekili Sırrı Süreyya Önder hakkında “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan davanın duruşması Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin Meclis Başkan Vekili Sırrı Süreyya Önder hakkında “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan davanın duruşması Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, yargılamanın durdurulmasına karar verdi.

ÇHD: TUTSAK AVUKATLARA ÖZGÜRLÜK

Çağdaş Hukukçular Derneği, aralarında Selçuk Kozağaçlı’nın da bulunduğu üye avukatlara verilen ceza hükmünün yıldönümünde “Tutsak avukatlara özgürlük” diyerek pek çok kentte eş zamanlı olarak eylemler gerçekleştirildi. 

DİLAN POLAT'IN YAPTIĞI SON TELEFON GÖRÜŞMELERİ ORTAYA ÇIKTI

Kurdukları paravan şirketler üzerinden kara para aklamakla suçlanan Engin-Dilan Polat çiftinin polis baskınları sırasında son yaptıkları telefon görüşmeleri ortaya çıktı. Milliyet’ten Damla Güler'in haberine göre; Dilan Polat’ın verdiği 31 sayfalık ifadede en dikkat çeken bölüm ise şirketlerine polis tarafından baskın yapıldığı an bir çalışanıyla yaptığı konuşma oldu. İfade tutanağına geçen konuşmada Dilan Polat çalışanı Burcu Gülen’e, “Grupları komple sil temizle hepsini” talimatını veriyor.

CHP KARTAL İLÇE BİNASINA SALDIRI 

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Kartal İlçe binasının saldırıya uğradığını bildirdi. Partinin ilçe binasının girişine “İsrail=CHP” yazılarının yazılı olduğu görselleri paylaşan Özgür Çelik, Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Filistin Davasını Sizden Öğrenecek Değiliz! Kartal İlçe binamız, kime hizmet ettiği belli olmayan, bölgesel savaşları içeriye taşımak isteyen güdümlü vandalların saldırısına uğramıştır. Kimse bu halkın güvenliği ve barışına kast edemez, kast edenler karşılarında CHP’yi bulur" ifadelerini kullandı.

MÜNEVVER KARABULUT'UN BABASI: MEZAR AÇILSIN, HUZUR BULALIM

İstanbul'da 13 yıl önce katledilen Münevver Karabulut'un katili Cem Garipoğlu'nun babası Mehmet Nida Garipoğlu'nun, Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak oğlunun mezarının açılması ve DNA eşleştirmesi yapılması için talepte bulunduğu ortaya çıktı. Garipoğlu'nun bu talebine Münevver Karabulut'un babasından yanıt geldi. Süreyya Karabulut, "Asıl huzuru kaçan biziz. O mezar açılsın huzur bulalım, rahat edelim" diye konuştu.

İMAMOĞLU'NDAN YEREL SEÇİM MESAJI 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB'nin 'Filenin Sultanları' Yükseköğrenim Öğrenci Yurdu Açılışı'na katıldı. Yerel seçimlere ilişkin ittifak mesajı veren İmamoğlu, "Yeni müzakerelerin, yeni buluşmaların söz konusu olduğunu düşünüyorum" dedi. AKP'de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı için 10 ismin geçtiğini sorulan İmamoğlu, "Ben rakibimin kim olduğunu biliyorum" cevabını verdi.

ANKARA'DA ULAŞIM KRİZİ ÇÖZÜLDÜ

Ankara Büyükşehir Belediyesi, özel halk otobüslerine gelir desteği verilmesini kararlaştırdı. Esnafa, 16 Haziran 2023 tarihinden başlamak üzere 31 Mart 2024'e kadar hizmet verdikleri bölgeler ve taşıdıkları ücretsiz yolcu oranları dikkate alınarak 2 ila 7 lira 30 kuruş arasında destek verilecek.

METRO HATTINDA İNTİHAR GİRİŞİMİ

Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı'ndaki 4.Levent istasyonunda bir kişi intihar girişiminde bulundu. İntihar girişiminde bulunan genç kadının İBB ekipleri tarafından yaralı şekilde kurtarılarak sağlık ekiplerine teslim edildiği aktarıldı. Yaşanan olay nedeniyle Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı geçici olarak seferlere kapatıldı.

BİR SİGARA GRUBUNA DAHA ZAM GELDİ

Philip Morris sigara grubuna 5 TL'lik zam geldi. Haberi, Türkiye Tekel Bayiler Başkanı Özgür Aybaş, sosyal medya hesabından duyurdu. Aybaş'ın paylaşımına göre, son zamla birlikte Philip Morris grubunda en ucuz sigaranın fiyatı 52 lira, en pahalı sigara ise 58 lira oldu. Aybaş, paylaşımında dün aldığı sigaranın zamlı fiyattan olduğunu aktararak yeni fiyatların ne zamandan itibaren geçerli olacağına ilişkin belirsizlik olduğunu aktardı.

AYDIN VALİLİĞİ'NDEN SEL AÇIKLAMASI

Aydın Valiliği kentte meydana gelen selde onlarca konut, ahır iş yerleri zarar gördüğü çok sayıda hayvanın öldüğünü belirterek "Hasar tespit çalışmaları kapsamında Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ve ilgili tüm kurumlar saha çalışmalarına devam etmektedir" açıklamasında bulundu. Aydın Valiliği, 3 kişinin hayatını kaybettiği, 1 kişinin de kaybolduğu sele ilişkin 64 konut, 20 ahır ile 11 iş yerinin zarar gördüğünü, toplamda 39 hayvanın da öldüğünü açıkladı.

ZAFER PARTİSİ İLÇE BAŞKANI ÖLÜ BULUNDU

Muğla'nın Dalaman ilçesinde, Zafer Partisi İlçe Başkanı Ramazan Şahin otomobilinin yanında ölü bulundu. Yakınları tarafından iki gündür haber alınamayan Şahin'in bulunması için çalışma başlatıldı. Şahin'in cep telefonunun Ortaca ilçesindeki Kocabel mevkisinde sinyal verdiği belirlendi. Şahin'in otomobilin yanında hareketsiz halde bulunması üzerine bölgeye sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yapılan incelemede Şahin’in hayatını kaybettiği tespit edildi. İncelemelerin ardından Şahin'in cenazesi, kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için Muğla Adli Tıp Kurumuna götürüldü.

ARAŞTIRMA: TÜRKİYE'DE DİNİ TARİKATLARA GÜVEN AZALDI 

İstanbul Politikalar Merkezi ve Ankara Enstitüsü'nün "Türkiye'de Dindarlık Algısı" araştırması yayımlandı. Hatem Ete ve Abdullah Yargı'nın yayına hazırladığı araştırmaya göre 21 yıldır eğitimi dinselleştiren, tarikatların önünü sonunu kadar açan iktidara rağmen yurttaşların büyük kısmı dindarlığın azaldığı görüşünü savunuyor ve dinî tarikatlara güvenmiyor.

AHMET NUR ÇEBİ ADAY OLMAYACAK 

Olağanüstü seçimli genel kurula hazırlanan Beşiktaş’ta başkan Ahmet Nur Çebi’nin kararı belli oldu. Çebi, olağanüstü seçimli genel kurulda başkan adayı olmayacağını açıkladı. 2018'de Fikret Orman yönetiminden ayrılan Ahmet Nur Çebi, 20 Ekim 2019'daki kongrede Beşiktaş başkanlığına aday olmuş ve 8644 oyun 5009'unu alarak başkan seçilmişti.

TRUMP HAKİMLE TARTIŞTI

ABD’nin eski başkanı Donald Trump, New York’ta görülen bir sivil dolandırıcılık davasında tanık kürsüsündeyken hakimle tartıştı. Hakim, Trump'ı 'bozuk plak' olarak niteledi. Savcı ise, “Abuk sabuk konuştu, hakaret etti ancak bunu bekliyorduk" dedi.