LÜBNAN HİZBULLAH LİDERİ NASRALLAH, 7 EKİM'DEN BU YANA İLK KEZ KONUŞTU

İzzeddin El Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'deki İsrail'e yönelik operasyonunun ardından dördüncü cuma günü de Mescid-i Aksa çevresinde İsrail polisi Filistinlilere müdahale etti. Lübnan Hizbullah’ı lideri Hasan Nasrallah ise 7 Ekim saldırılarından bu yana ilk kez konuştu. Nasrallah’ın konuşması başladığı sırada İsrail tarafından Lübnan’a bombardıman gerçekleşti. Nasrallah konuşmasında, “Aksa Tufanı Harekatı birçok cepheye yayıldı. Gazze ve Batı Şeria halkının büyüklüğünü ve sebatını açıklayabilecek bir kelime yok. Hiçbir Amerikan veya İsrail baskısı irademizi kıramaz. İsrail ilk günden beri ABD’den yardım istedi. Biz daha başlamadık. Savaşın sonu Gazze’nin zaferi, düşmanın hezimeti olacaktır” dedi.

ERDOĞAN'DAN GAZZE MESAJI

Kazakistan’da katıldığı zirvede konuşan partili Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları hakkında açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "7 Ekim'den beri şahit olduklarımızı mazur gösterecek, bu vahşeti anlatacak hiçbir kavram yoktur. Gazze'de tam 28 gündür insanlığa karşı suç işlenmektedir" ifadelerini kullandı.

SAADET-GELECEK GRUBU MISIR'DA 

Saadet Partisi ve Gelecek Partisi milletvekillerinden oluşan 4 kişilik heyet, bombardıman ve abluka altındaki Gazze'ye yapılan insani yardım çalışmalarını desteklemek ve yerinde incelemek amacıyla Mısır'a gitti. Uçağın hareketinden önce heyet adına basın mensuplarına açıklama yapan Mesut Doğan, Filistin'e 25 gündür bomba yağdığını belirterek, "Sadece şehre değil hastanelere, okullara, sivil insanların yaşadığı alanlara bomba yağıyor" dedi.

GAZETECİ CENGİZ ERDİNÇ SERBEST BIRAKILDI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlamasıyla gözaltına alınan gazeteci Cengiz Erdinç, yurtdışı çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Erdinç’in sosyal medya hesabından bir kitapta geçen “MİT’in organize suçlarla ilgili bir birim kurduğuna ilişkin” bilgiyi paylaşması gerekçesiyle gözaltına alındığı ortaya çıktı. Erdinç, serbest bırakılmasının ardından bir video mesaj yayınladı. Yayınladığı mesajda, “Haftada bir imza vereceğim ve yurt dışına çıkmam yasak. Zaten böyle bir niyetim de yok, bu ülkede gazetecilik yapmaya devam edeceğim. Evet, ben serbest bırakıldım ama gazeteci Tolga Şardan hala hapiste. Ben 4 metrekare bir yerde bunun ne olduğunu biliyorum. O, eşinden ve çocuklarından uzakta. Sadece gazetecilik yaptığı için hapiste. Bu kabul edilemez bir durum. Tolga Şardan’ın tutukluğunun kaldırılması için herkesi asla pes etmemeye, mücadeleye devam etmeye davet ediyorum” dedi.

TOLGA ŞARDAN SİLİVRİ'YE SEVK EDİLDİ

Ankara’daki evinden gözaltına alınan ve ardından tutuklanarak cezaevine gönderilen T24 yazarı Tolga Şardan, kimsenin haberi olmadan İstanbul’da bulunan Silivri Cezaevi’ne getirildi. Bilgisayar ve cep telefonuna el konulan Şardan’ın Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre zorunlu olmasına rağmen cihazlarına yedekleme işlemi yapılmadı. Söz konusu düzenleme, el konulan bilgisayar, telefon gibi dijital malzemelere sonradan ekleme yapılmasının önlenmesi amacını taşıyor. Daha önce de birçok soruşturmada polisin bu işlemi yapmadan dijital materyallere el koyması eleştirilmişti. Bazı davalarda, dijital verilerle oynandığı ortaya çıkmıştı.

ADALET BAKANI TUNÇ'TAN TOLGA ŞARDAN AÇIKLAMASI 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hürriyet Gazetesi’ne gündeme ilişkin açıklamalar yaptı. Tutuklanan T24 yazarı Tolga Şardan’ın yazısıyla ilgili, "Ortada böyle bir rapor olmadığına göre bu bir dezenformasyon ve yalan haber" dedi. Tunç, hiçbir gazetecinin tutuklanmasına 'gönlünün razı olmadığını' öne sürerken "Herkes istediğini yazabilir. Olmayan bir MİT raporuna var demek doğru mu? TCK’da halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçu var. Bir algı yaratılmak isteniyor.  Açıp bir sor doğru mu? Ama dertleri haber değil algı oluşturmak. Burada iyi niyetten bahsedebilir miyiz? Bunlara müsaade edelim mi?" dedi.

TGC'DEN TEPKİ

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), son bir haftada 7 gazeteciye yönelik soruşturma, gözaltı ve tutuklamalara ilişkin açıklama yaptı. TGC tarafından yapılan açıklamada, “Gazeteci tutuklayarak gerçeği karartmaya çalışmaktan vazgeçilmelidir" denildi.

İKTİDAR, YARGI İLE İLGİLİ HABERLERDE 'HASSASLAŞMIŞ'

Halk TV'den Seyhan Avşar'ın haberine göre, yargı hakkında haber yapılmaya devam edildiği sürece bu tip operasyonlar da sürecek. Avşar, konuyla ilgili yaptığı sosyal medya paylaşımında, “Aldığım bilgilere göre yargı konusunda iktidar aşısı hassas davranma kararı almış. Her kim güzide yargı sistemimizi eleştirirse gözaltına alınacakmış. Talimat bu yöndeymiş. Yargı sistemini önce tarikatlara, sonra rüşvete teslim ettiler. İşin içinden çıkamadınız. Belki de çıkmak istemediniz. Şimdi ise gazetecileri gözaltı ile sindireceğinizi mi sanıyorsunuz? Korkmuyoruz. Yazmaya devam” ifadelerini kullandı.

GAZETECİLERE ARTAN BASKI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI

Gazetecilere yönelik artan baskı, Meclis’in gündemine de taşındı. EMEP Milletvekili Sevda Karaca, konuyla ilgili Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Karaca yaptığı açıklamada, “Sadece 2 günde, aynı suçtan ve yalnızca gazetecilik yaptıkları için 6 gazeteci hakkında ceza soruşturması başlatıldı ve üstelik biri tutuklandı” ifadelerini kullandı.

CHP'DE SON KURULTAY HAZIRLIKLARI

CHP'de 1368 kurultay delegesi, yeni genel başkanı belirlemek için yarın sandık başına gidecek. Divan başkanlığını Ekrem İmamoğlu'nun yapacağı kurultayda 13 yıldır genel başkanlık görevini sürdüren Kemal Kılıçdaroğlu ile Manisa Milletvekili Özgür Özel yarışacak. CHP Genel Başkanlığına aday olabilmek için 65, Parti Meclisi üyeliğine aday olabilmek için ise 10 delegenin imzası gerekecek. Özgür Özel'in kendisine destek için il başkanlarıyla görüşmelerini sürdürdüğü öğrenilirken, Kemal Kılıçdaroğlu'nun ise bugün Ankara'da bulunan kurultay delegeleriyle yemekte bir araya gelmesi bekleniyor.

İMAMOĞLU'NDAN KURULTAY ÖNCESİ AÇIKLAMA

Kurultayda Divan Başkanı olarak görev yapacak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, hazırlıklara ilişkin açıklamalarda bulundu. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda İmamoğlu, "Cumhuriyet Halk Partisi 38. Olağan Kurultayımızın hazırlıklarını, görevli milletvekili arkadaşlarımızla birlikte inceledik" dedi. İmamoğlu, "Demokrasi şöleni halinde geçecek kurultayımızın en sağlıklı ve disiplinli şekilde sürmesi için çaba harcayan herkese teşekkür eder, partimize ve ülkemize hayırlı olmasını dilerim" ifadelerini kullandı.

KURULTAY SALONUNDA PANKART KRİZİ

CHP’nin Kurultay salonuna; üzerinde “Oyunun farkındayız, liderimizin yanındayız” ifadelerinin yazılı olduğu bir pankartın asıldığı görüldü. Kurultay Hazırlık Komitesi adına CHP Elâzığ Milletvekili Gürsel Erol, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü. Kılıçdaroğlu’nun, Erol’a pankartın kaldırılması yönünde talimat verdiği öğrenildi. Ardından pankart kaldırıldı.

DOKUZ8 ÖZEL: İKİ ADAYIN BİRLİKTE HAREKET EDECEĞİ SÖYLENMİŞTİ

Genel başkanlık yarışında adaylıklarını açıklayan Örsan Öymen ve İlhan Cihaner'in birleşme kararı aldığı ve iki grubun ortak aday olarak İlhan Cihaner'i destekleyeceği iddia edilmişti. Sosyal medya üzerinden yayılan iddiaya ilişkin CHP Genel Başkan Aday Adayı İlhan Cihaner, Dokuz8 Haber'e konuştu. Cihaner, "Şu anda böyle bir durum söz konusu değil. Süreç içerisinde Örsan Bey'le temaslarımız doğal olarak oldu. Olmaya da devam edecek" diyerek iddiaları yalanladı. 

DEVA LİDERİ BABACAN'DAN CAN ATALAY ÇAĞRISI 

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, sosyal medye hesabında yaptığı paylaşımda milletvekili seçilmesine ve AYM'nin 'hak ihlali' kararı vermesine rağmen cezaevinde tutulan Can Atalay'ın durumu hakkında konuştu. Hukuka uygun şekilde Can Atalay'ın serbest bırakılması gerektiğini vurgulayan Babacan, “Sayın Cumhurbaşkanı başta olmak üzere bu süreçte dahil olan herkesi derhâl hukuk devletinin gereğini yerine davet ediyorum ve Can Atalay’ın Meclis çatısı altındaki hak etmiş olduğu yerini bir saat dahi kaybetmeden almasını talep ediyorum” dedi.

DİLAN-ENGİN POLAT ÇİFTİ OPERASYONUNDA GÖZALTI SAYISI 24 OLDU

Dilan-Engin Polat çifti hakkında devam eden soruşturmada gözaltı sayısı arttı. Çifte ait 1 milyon 800 bin liralık parayı kendi ve çevrelerindeki kişilerin banka hesaplarına aktararak kaçırmaya çalıştıkları tespit edilen 4 kişi daha gözaltına alındı. Diğer taraftan İstanbul’da haklarında yakalama kararı bulunan 12 şüpheliden Nilgün Yılmaz, Metin Yılmaz ve Gürsel Yılmaz isimli 3 şüphelinin daha gözaltına alındığı aktarıldı. Ankara’daki 4 kişiyle beraber haklarında soruşturma yürütülen sayısı 34’e yükselirken gözaltı sayısı ise 24 olmuş oldu. Soruşturma çerçevesinde yakalanan şüphelilerden 8’inin polisteki ifade ifadelerinin tamamlandığı, diğer zanlıların ifade işlemlerinin ise ilerleyen saatlerde başlanacağı öğrenildi.

ENFLASYON VERİLERİ AÇIKLANDI, YOKSULLAŞMA GÖZLER ÖNÜNE SERİLDİ

Cüzdanlarımızdaki yoksullaşmayı her ay gözler önüne seren enflasyon rakamları açıklandı. Devletin resmi istatistik kurumu olarak bilinen ve paylaştığı tartışmalı verilerle her ay gündem olan TÜİK ile bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu ENAG’ın açıkladığı rakamlar arasındaki makas yine açıldı. TÜİK’e göre ekim ayı enflasyonu yüzde 3,43 olurken bu rakam ENAG’a göre yüzde 5,9 oldu. Yıllık enflasyona bakıldığında ise TÜİK’e göre 12 aylık enflasyon yüzde 61,36 olarak gerçekleşti. ENAG ise yıllık enflasyonu tam yüzde 126,18 olarak açıkladı. TÜİK’in verilerine göre ekim ayında fiyatı en fazla artan ürün ‘çocuk giyimi’ oldu.

YURT DIŞINDAN TELEFON GETİRMENİN BEDELİ DE UÇTU

Önceden Türkiye’de çok daha fazla para ödendiği için yurt dışından telefon almak yurttaşa makul geliyordu. Ancak yeniden değerleme oranının yüzde 58,46 olarak belirlenmesiyle yurt dışından getirilen telefonların kayıt ücretleri de uçtu. Belli olan 2024 tarifesine göre, yurt dışından getirilecek telefonların kayıt ücreti 31 bin 692 lira olacak.

MAERSK FİRMASINDA 3500 KİŞİNİN İŞİNE SON VERİLECEK 

Konteyner nakliye şirketi Maersk, ekonomik kriz ve kapasite fazlası nedeniyle 3 bin 500 kişinin işine son verileceğini duyurdu. Şirket, 2023 yılında 6 bin 500 kişiyi daha işten çıkartarak çalışan sayısını 110 binden 100 binin altına düşürmeyi planlandığını açıklamıştı.

KYK YURTLARINDA SKANDALLAR BİTMİYOR: BİR ASANSÖR KAZASI DAHA... 

Aydın'da KYK yurdunda yaşanan asansör faciasında Zeren Ertaş'ın hayatını kaybetmesinin ardından ülke genelinde asansörllere ilişkin kazalar yaşanmaya devam ediyor. Geçen günlerde Ordu Fatsa'da öğrencilerin şans eseri faciadan kurtulmasının ardından bir kaza da Konya'da yaşandı. Konya'da Kredi Yurtlar Kurumu'na ait Ilgın Meslek Yüksekokul Erkek Yurdu'nda arızalanan asansörde 6 öğrenci mahsur kaldı. Mahsur kalan öğrenciler, yurttaki diğer öğrenciler tarafından kurtarıldı. Asansör boşluğunda kalan öğrenciler, asansörün bozuk olduğuna dair birçok kez şikayette bulunduklarını ama dönüş alamadıklarını belirtti.

VAN VALİLİĞİ'NDEN YASAKLAMA KARARI 

Van Valiliği, kentte "Anayasa ve kanunlarda öngörülen sınırlandırma ve yasaklama şartlarını doğrudan ve açıkça oluşturduğu değerlendirilen eylem ve saldırıların önüne geçilmesi" gerekçesiyle gösteri yürüyüşü ve açık hava toplantılarının 4 ve 5 Kasım'da yasaklandığını duyurdu.

"ERDOĞAN OPERASYON GEÇİRDİ"

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen haftalarda İstanbul’da bulunduğu 10 günlük dönemde basit bir prostat operasyonu geçirdiği belirtildi. Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan, Erdoğan'ın küçük bir prostat operasyonu geçirdikten sonra 10 gün boyunca dinlendiğini, ‘Hamas terör örgütü değildir’ çıkışının bu dönem sonrasına geldiğini yazdı.

POLİS MEMURUNUN ARACINDA 52 KİLOLUK PATLAYICI BULUNMUŞTU

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde, 20 Mart'ta kullandığı araçta 52 kilo 500 gram patlayıcı bulunan polis memuru A.K ile olayla bağlantılı oldukları gerekçesiyle tutuklanan 4 sanığın yargılanmasına devam edildi. Polis memuru savunmasında, “Ben yıllarca terörle mücadele ettim” dedi. Araçta patlayıcı olduğunu bilmediğine ilişkin savunmasını tekrarlayan polis, savunma sırasında mahkeme başkanı ile yaşadığı tartışma sonrası salondan çıkarıldı. Mahkeme, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 20 Kasım'a erteledi.

ERDOĞAN'DAN MEVKİİDAŞINA TOGG JESTİ

Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Konseyi 10. Zirvesi için başkent Astana'da bulunan Erdoğan, zirvenin ardından Türkiye'ye dönmek üzere Nursultan Nazarbayev Uluslararası Havalimanı'na geçti. Erdoğan, havalimanında Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev'e "Oltu siyahı" rengindeki Togg hediye etti.

KEMAL YILMAZ HAKEMLİĞİ BIRAKTIĞINI AÇIKLADI

Fenerbahçe-Hatayspor maçının yardımcı hakemlerinden Kemal Yılmaz, hakemlik kariyerini sonlandırdığını duyurdu. Yılmaz, "Bu hafta yapılacak olan maçlarda görev beklentisi içinde olmam son derece doğalken; ne yazık ki bu gerçekleşmemiştir" açıklaması yaptı.

FRANSA'DA CİARAN FIRTINASI CAN ALDI: 2 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Fransa'da Ciaran Fırtınası nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 2'ye yükseldiği, 47 kişinin de yaralandığı bildirildi. Ülkenin elektrik hatlarından sorumlu kuruluş Enedis'in verilerine göre, 523 bin kişi elektrik kesintisi nedeniyle mağdur oldu. Meteoroloji servisinden yapılan açıklamaya göre ise 5 vilayette, yağmur, şiddetli rüzgar ve sel riski nedeniyle alarm seviyesi "turuncu"da olmaya devam ediyor.