'NAS'IN ESAMESİ OKUNMUYOR, FAİZ DÖRDÜNCÜ KEZ ARTIRILDI

Faizde ‘nas’ kararı ne olduysa oldu bir anda ortadan kayboldu. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 30’a yükseltti. Böyle Merkez Bankası üst üste dördüncü kez faiz artırımına gitmiş oldu. Kurul tarafından yapılan açıklamada, “Enflasyonun beklenin üzerine çıktığı" da ayrıca kaydedildi.

TÜKETİCİNİN GÜVENİ YERLERDE

Ekonomide gelişmeler bir öyle bir böyle olunca duyulan güven de haliyle azaldı. Türkiye İstatistik Kurumu tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan Tüketici Güven Endeksi’ni açıkladı. Buna göre, güven endeksi Eylül ayında yükselmesine rağmen yılın en düşük seviyesinde kaldı.

PEYNİR, YUMURTA REKORA KOŞUYOR. NEDEN Mİ? 

Yine TÜİK’le devam edelim... Güven endeksinin yerlerde olmasının nedenini şimdi daha iyi anlayacaksınız. TÜİK’in yayımladığı bir başka veriye göre tarımsal girdi enflasyonunda sert bir yükseliş yaşandı. Verilere göre; temmuz ayında tarımsal girdi fiyat endeksi, bir önceki aya göre yüzde 6,56, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 21,29, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 34,32 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 69,23 arttı. Yani peynirin, sütün, yumurtanın yanına yaklaşamaz hale gelişimiz, verilere de yansıdı..

'MÜHÜRSÜZ OYLAR' TARTIŞMASINA BİR İSİM DAHA KATILDI... 

Şimdi Dokuz8’in özel haberiyle devam ediyoruz. CHP eski milletvekili Atilla Kart'ın açıklamalarıyla başlayan 'mühürsüz oylar' tartışmasında bir isim daha konuştu. Tıpkı Kart gibi referandum sonuçlarının ardından hukuki mücadele için bireysel başvuru yapan isimlerden biri olan CHP eski milletvekili Musa Çam, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Çam, "Yaptığım bireysel başvuru Genel Merkez tarafından hoş karşılanmadı. Seçim gecesi çok sayıda milletvekili ile birlikte YSK önüne gitmeyi önerdik. Bu önerimiz de 'provokasyon olabilir' gerekçesi ile reddedildi" dedi. ‘Mühürsüz oy’ skandalını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşımasının ardından 2018’den sonra kendisine görev ve sorumluluk verilmediğini ifade eden Çam, “Anlıyorum ki bu referandum sürecinde yaptığım bireysel başvuru adımımın ardından bana bir fatura kesildi” açıklamasını yaptı.

YEREL SEÇİM KULİSLERİ HIZLANDI

31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimler yaklaşırken kulisler de hareketlendi. Kulis bilgisine göre, seçimlere Türkiye’nin dört bir noktasında kendi adaylarıyla gireceğini duyuran İyi Parti’nin Antalya adayı da belli oldu. Gazeteci Barış Terkoğlu, İYİ Parti’nin Antalya’da, bir dönem MHP’den milletvekili seçilen Nesrin Ünal’ı aday göstereceğini söyledi. İYİ Parti’nin aday göstereceği iddia edilen bir isim daha kulaktan kulağa yayılıyor. Şarkıcı Mustafa Sandal’ın Beşiktaş Belediye Başkanı adaylığı için İYİ Parti'den teklif aldığı öne sürüldü. Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Zeki Üçok, "Sayın Genel Başkanımız ile çok iyi ilişkileri var. Geçtiğimiz günlerde de genel merkezimize geldi. Burada belediye başkanlığına ilişkin görüş alışverişinde olduğunu değerlendiriyorum" dedi.

CHP'NİN ORDU'DA ADAYI CEMAL ENGİNYURT MU?

Yerel yönetim adayları iddialarına bir yenisi daha eklendi. Halk TV’den Fırat Fıstık’ın haberine göre, Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Cemal Enginyurt, CHP’nin Ordu Büyükşehir Belediye Başkan adayı olabilir. Konuyla ilgili konuşan Enginyurt, “Öyle bir imkan doğarsa, fırsat doğarsa, Ordulu da layık görürse aday olurum. Olmayı da isterim" dedi.

CHP'DEN İLK ÜMİT ÖZLALE YORUMU: UMARIM HESAP VERMEK ZORUNDA KALMAZLAR

İYİ Parti’nin yerel seçimlerde İzmir’den Ümit Özlale’yi aday göstermesine ilişkin CHP’den ilk açıklama geldi. Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, "Biz gidene 'kal' diyemeyiz, zorla ittifak yapacak halimiz de yok. Umarım seçim sonucunda bunun ülkeye, demokrasiye ve kazanılan illere bir zararı olmaz. Umarım hesap vermek zorunda da kalmazlar" dedi.

ÖZGÜR ÖZEL: ÇOK CİDDİ RAHATSIZLIK DUYUYORUZ

CHP Grup Başkanı ve Genel Başkan adayı Özgür Özel, partisinin devam eden kongre sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. Halk TV’de İsmail Küçükkaya’nın konuğu olan Özel, "Birçok ilde, birçok ilçede yapılmayan kongreler var ve sonuca etki edecek. Bundan çok ciddi rahatsızlık duyuyoruz" dedi. İstanbul İl Kongresi'nin hemen yapılacağının söylendiğini belirten Özel, "Belki 15 Ekim'e ertelenecek. Sebep ne, İstanbul kaybedilince bütün Anadolu İstanbul'u değişimcilerin kazandığını konuşmasın diye kongreyi kaçırıyorlar" ifadelerini kullandı.

BİR TEPKİ DE KILIÇDAROĞLU'NDAN GELDİ

Atatürk’ün resmine saygısızlık yapan 17 yaşındaki çocuğun tutuklanmasına bir tepki de CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’ndan geldi. Kılıçdaroğlu, “Maharet böyle eğitilen, böyle kandırılan, böyle beyni yıkanan bir çocuğu cezalandırmak değildir” dedi.

MÜJDE(!): AVRUPA'NIN EN İYİ ÜNİVERSİTELERİ LİSTESİNDE İLK 100'E GİREMEDİK

Eğitim politikalarının yap-boz haline geldiği ülkemiz Avrupa’nın en iyi üniversitelerinin açıklandığı listede ilk 100’e giremedi. "Dünya Üniversite Sıralaması: Avrupa 2024" listesine göre, "Avrupa Geneli" sıralamasında ODTÜ 124'üncü, İTÜ 138'inci, Koç Üniversitesi 174'üncü, Bilkent Üniversitesi 178'inci, Boğaziçi Üniversitesi 199'uncu sırada yer aldı.

SAYIŞTAY RAPORLARI BİR BİR YAYIMLANIYOR: BAKIN NASIL YOKSULLAŞTIK

Sayıştay, devletin neredeyse güvenilecek tek kurumu haline geldi. Yaşanan liyakatsizlikler tüm kadroları yandaş hale getirince Sayıştay’ın raporları da doldu taştı. Şimdi o raporlara hızlıca bir göz atalım. Atalım da nasıl yoksullaştığımızı, vergilerimizin nereye gittiğini daha net anlayalım..

DEVLETİN KASASI GÜNDEN GÜNE ERİYOR

Sayıştay 2022 Yılı Genel Uygunluk Bildirimi Raporu’na göre devlet borçları yüzde 46 artarak 4 Trilyon TL’yi aştı. Hazine garantilerinin tutarı ise 35 milyon asgari ücrete denk düşen 402 milyar TL oldu. Yani rapora göre kamu kurumları ekonomik sorunlarla boğuşuyor. Devletin kasası günden güne eriyor.

KARA DELİK KOCAMAN OLDU, ŞEHİR HASTANELERİ DEVLET SIRRINA DÖNDÜ

Yine Sayıştay’a takılan bir koca mesele; şehir hastaneleri. Sayıştay denetimleri, Şehir Hastaneleri’nin bütçede oluşturduğu karadeliğin gizlendiğini ve bakanlığın halk sağlığını tehlikeye atan uygulamalarını açığa çıkardı. Bakanlığın, şehir hastanelerine yönelik garanti ve mali yükümlülüklerine mali raporlarda yer vermediği, özel hastaneleri denetlemediği ve ruhsatsız 5 sağlık tesisine izin verdiği ortaya çıktı. Yani anlayacağınız şehir hastaneleri de artık bir devlet sırrı..

SARAY REKOR TAZELEDİ... 

Ankara’da bulunan Beştepe Sarayı, siz yumurtayı, peyniri taneyle-gramla alırken günlük harcama rekorunun bir yenisini daha kırdı. Verilere göre, Saray’ın sadece 1 günlük masrafı 15 milyon lirayı aştı. 2022 yılı olumsuz faaliyet sonucu is 5 milyar 545 milyon lira olarak kayıtlara geçti.

İMAMOĞLU DUYURDU

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İstanbul'un bu sene susuzluk ile karşı karşıya olmadığını” söyledi. İmamoğlu, "Her birey suda tasarrufa dikkat etmelidir, bir damla su bile çok önemlidir" dedi.

MANİSA'DA KAZA: 1'İ AĞIR, 23 YARALI 

Manisa’nın Salihli ilçesinde seyir halinde bulunan domates yüklü TIR ile bir işçi servisi çarpıştı. Kazada TIR şoförü ağır olmak üzere 23 kişi yaralandı. Kazanın nasıl gerçekleştiği henüz bilinmezken, ekipler inceleme başlattı.

CHP'Lİ MECLİS ÜYESİNİN ARACINA SALDIRI 

Elazığ Belediyesi CHP’li Meclis Üyesi Cafer Yeşil'in park halindeki otomobiline kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından ateş açıldı. Polis şüpheli ya da şüphelilerin yakalanması için çalışma başlattı.

16 KİŞİNİN YAŞAMINI YİTİRDİĞİ KAZANIN DAVASINDA KARAR AÇIKLANDI

Gaziantep'te, 20 Ağustos 2022 tarihinde, kaza yapan araca müdahale eden vatandaşlara yolcu otobüsünün çarpması sonucu 16 kişinin hayatını kaybettiği trafik kazasına ilişkin davada karar açıklandı. Yargılanan şoför Abdülkadir Memiş, 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

ALİYEV PUTİN'DEN ÖZÜR DİLEDİ

Yaklaşık iki gün süren ve Ermenistan ile Azerbaycan arasında gerilimi tırmandıran operasyonun son ermesinin ardından Azerbaycan cumhurbaşkanı Aliyev Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den Karabağ’da olan Rus askerleri için özür diledi. 

TRUMP'IN HAYALLERİ... 

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2024 başkanlık seçimlerini kazanması durumunda başkanlık döneminde Müslüman ülkelere uygulanan seyahat yasağını tekrar yürürlüğe koyup kapsamı genişletileceğini ve Meksika sınırına da federal kolluk birlikleri yerleştireceğini bildirdi. Trump, “Tekrar seçilirsem ‘Eisenhower Modeli’ni benimseyeceğim” derken "ABD tarihindeki en büyük sınır dışı operasyonu başlatacağını” duyurdu.