İSRAİL'İN GAZZE'YE YÖNELİK SALDIRILARINDA 27. GÜN GERİDE KALDI

Aksa Tufanı operasyonunun ardından başlayan çatışmalar ne yazık ki 27. günde de devam etti. İsrail'in Cibaliya Mülteci Kampı'na saldırısında ölü, yaralı ve kayıp sayısının 1000'e yükseldiği bildirildi. Öte yandan Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında şu ana dek 3 bin 760'ı çocuk, 2 bin 326'sı kadın olmak üzere 9 bin 61 Filistinlinin öldürüldüğünü, 22 bin 219 kişinin yaralandığını açıkladı. İsrail basını ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 315’i asker 1400'den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

UNICEF: CİBALİYA MÜLTECİ KAMPINDA ÇOK SAYIDA ÇOCUK ÖLDÜ

İsrail'in Cibaliya mülteci kampına düzenlediği saldırıya ilişkin UNİCEF tarafından da bir açıklama yapıldı. Açıklamada, "Saldırıların çocuklar üzerindeki etkisine ilişkin henüz bir tahminimiz olmamakla birlikte, kayıplar arasında çok sayıda çocuk olduğu bildirilmektedir” denildi.

İSRAİL'DEN TÜRKİYE'YE BOYKOT

İsrail‘in en büyük süpermarket zincirleri, Erdoğan’ın Hamas’a yönelik açıklamaları sonrası Türkiye’den yapılan ithalatı durdurdu. Süpermarket zincirlerinin Türk mallarına yönelik boykotunda kamuoyu baskısının önemli bir rol oynadığı düşünülüyor. 

SAADET-GELECEK GRUBU, GAZZE'YE GİDİYOR

Saadet-Gelecek grubu, Gazze'ye yapılan insani yardım çalışmalarını desteklemek ve yerinde incelemek amacıyla Mısır'a hareket edeceğini duyurdu. Mısır'a hareket edecek olan heyette, Ankara Milletvekili Mesut Doğan, İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya, Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan, Deniz Milletvekili Sema Silkin Ün yer alacak. 3 Kasım sabahı saat 06.45'de İstanbul Havalimanından Mısır'a hareket edecek olan milletvekilleri, burada basın mensuplarına açıklamada bulunacak.

GAZETECİLERE DEZENFORMASYON OPERASYONU: CENGİZ ERDİNÇ GÖZALTINA ALINDI

Gazeteci Cengiz Erdinç, Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde bulunan evinden gözaltına alındı. Ankara’ya götürüldüğü öğrenilen Erdinç’in cep telefonu ve bilgisayarına el konuldu. Medyaya yönelik baskılar son günlerde hız kazandı. Dün T24 yazarı Tolga Şardan gözaltına alınıp tutuklanmıştı. Halk TV muhabiri Dinçer Gökçe ise gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

TOLGA ŞARDAN'IN TUTUKLANMASINA TEPKİLER ÇIĞ OLDU 

Gazetecilik meslek örgütleri, gazeteci Tolga Şardan'ın tutuklanmasına tepki göstermek için T24 Ankara Bürosu önünde bir araya geldi. Gazetecilik yapanlara gözdağı yönelik sistematik gözdağının kabul edilemeyeceği vurgulanan açıklamada, "Tolga Şardan’ın ve tüm tutuklu gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz" ifadeleri kullanıldı. Şardan’ın tutuklanmasına bir tepki de AKP cephesinden geldi. AKP’li Şamil Tayyar, konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Tayyar, “Canımızı yaksa, sinir uçlarımıza dokunsa bile bir köşe yazısından dolayı tutuklama kararı çok ağır bir karardır. Oysa tutuklama kararı, istisnai olarak uygulanması gereken bir tedbirdir, ceza değildir. Hukuk bir gün herkese lazım olur. Birlikte sahip çıkmalıyız” dedi. Şardan’ın tutukluluğuna sessizlikle tepkileri üzerine çeken yer ise Milliyet Gazetesi oldu. Tolga Şardan’ın tam 29 yıl boyunca bünyesinde gazetecilik yaptığı Milliyet Gazetesi, Şardan’ın tutuklandığına dair haberi internet sitesinde de basılı versiyonda da görmedi.

AYM'DEN SÜRPRİZ BİR KARAR DAHA 

Anayasa Mahkemesi, sürpriz bir karara imza attı. AYM, CHP'nin, TCK'ya eklenen, "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçuna hapis cezası öngören 217/A maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle yaptığı başvuruyu 8 Kasım'da görüşerek karara bağlayacak. AYM’nin gazeteci Tolga Şardan'ın "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçundan tutuklanmasının hemen ardından söz konusu maddeyi görüşme kararı alması dikkat çekti.

İSTANBUL BAROSU'NDAN CAN ATALAY İÇİN EYLEM

İstanbul Barosu, AYM'nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararının ardından tahliye edilmemesine ilişkin basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, bağımsız ve tarafsız yargının olmadığı ülkede hukuktan ve demokrasiden söz edilemeyeceği ifade edilerek "Anayasa kararı uygulanmayarak hukukun üstünlüğü ayaklar altına alınmıştır" denildi. Açıklamada, dosyayı Yargıtay'a gönderen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı'nın HSK'ye şikayet edildiği belirtildi.

CHP KARAMAN "DEĞİŞİM" DEDİ

Cumhuriyet Halk Partisi Karaman İl Başkanı Recai Evcen, partisinin 38'inci Olağan Genel Kurultayı'nda Özgür Özel'i destekleyeceklerini açıkladı. Evcen sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ilçe başkanlıkları ile yaptıkları görüşmeler sonucunda "partide değişim olması" yönünde görüş birliğine vardıklarını kaydetti.

ERDOĞAN TOPRAK: OYUM KEMAL BEY'E

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, 38. Olağan CHP Kurultayı’na ilişkin açıklama yaptı. Toprak, Kılıçdaroğlu’na desteğini, “Yıllardır birlikte olduğu CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu için şunları söyledi: "Koltuk hırsı olmayan Kemal Bey'in, gerekli değişimleri yaptıktan sonra gitmesinden yanaydım. Kemal Bey yani o koltuk hırsı olmayan deneyimi olan bilge bir kişinin bunu yaparak gitmesinin daha doğru olacağını düşünüyorum. Oyum Kemal Beye" dedi.

İYİ PARTİ ESKİŞEHİR MİLLETVEKİLİ PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ

İYİ Parti Eskişehir Milletvekili İdris Nebi Hatipoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile partisinden istifa ettiğini duyurdu. Nebioğlu yaptığı paylaşımda, “ İyi Parti ile Genel Seçim sürecinden bu yana derin görüş ayrılıkları yaşamaktaydım. Parti içi istişare sürecimizin de sağlıklı yürümemesinden kaynaklı olarak, Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener'i de bilgilendirerek İyi Parti'den istifa ediyorum” dedi.

ERDOĞAN KAZAKİSTAN'A GİTTİ

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Türk Devletleri Teşkilatı 10'uncu Zirvesi'ne katılmak üzere Kazakistan'a gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Esenboğa Havalimanı'ndan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz uğurladı. Erdoğan ile birlikte Kazakistan'a giden heyette, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da yer aldı.

DİLAN-ENGİN POLAT ÇİFTİNİN SORUŞTURMASINDA SON GELİŞMELER

Suç işlemek maksadıyla örgüt kurmak, kara para aklamak ve vergi kanununa muhalefet suçlarıyla haklarında yakalama kararı çıkarılan Dilan-Engin Polat çiftine yönelik yapılan operasyonda 17 şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Engin Polat’ın anneannesi Zehra Yılmaz da vardı. Ancak Yılmaz’ın sağlık sorunları nedeniyle, emniyette ifadesi alındıktan sonra savcılık kararıyla serbest kaldığı öğrenildi. Haklarında yakalama kararı bulunan ancak firari olan 13 şüpheliden birinin daha yakalandığı açıklandı. Gözaltına alınan kişinin Polat çiftinin avukatı Haydar Enes Çetinkaya olduğu öğrenildi. Öte yandan, Polat çiftine yapılan operasyonun ardından, çiftin ev ve iş yerlerindeki araçları da sergilenmek üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

MERKEZ BANKASI, YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİNİ YÜKSELTTİ

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, yılın son enflasyon raporunu açıkladı. Erkan, 2023 yıl sonu enflasyon tahminlerini yüzde 58'den yüzde 65'e, 2024 sonu için yüzde 33'ten yüzde 36'ya çıkarttıklarını duyurdu. Enflasyonun Mayıs 2024'te yüzde 70-75 arasında zirveyi göreceğini belirten Erkan, sonrasında dezenflasyon sürecinin başlayacağını söyledi.

BAKAN IŞIKHAN TARİH VERDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Ay başında 2024 yılı asgari ücretini belirlemek için komisyonumuz toplanacaktır" dedi. Işıkhan, ayrıca, birinci dereceye yükselen memurlar için 3600 ek gösterge düzenlemesinin hayata geçirileceğini ifade etti.

KÖPRÜ VE OTOYOLLAR SATILACAK MI? 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, basında yer alan 'otoyol ve köprülerin satılacağı' yönündeki iddialara ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, söz konusu haberde yer alan 'satış' ifadesinin, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in değil, haberi yapan gazetenin yorumu olduğu ifade edildi. 

COMANCHERO SUÇ ÖRGÜTÜ ÇÖKERTİLDİ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul’da düzenlenen Kafes Operasyonu ile Avusturalya merkezli olarak küresel çapta faaliyet gösteren ve liderliğini 'reis' lakaplı Hakan Ayık'ın yaptığı uluslararası silahlı organize suç örgütü 'Comanchero'nun çökertildiğini açıkladı.

BOŞANMA AŞAMASINDA OLDUĞU KADINI AĞIR YARALADI

Seferihisar Adliyesi önünde, iki çocuk annesi N.K. ile boşanma aşamasındaki A.K. arasında tartışma çıktı. A.K'nın yanındaki bıçakla saldırdığı N.K, göğsünden ağır yaralandı. Kadının hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenildi.Polis ekiplerinin müdahalesiyle yakalanan A.K, gözaltına alındı.

3 HAFTADIR HABER ALINAMIYORDU

Büyükçekmece'de 3 haftadır kendisinden haber alınamayan Fikret Aydın, bir yakını tarafından bazanın altında ölü bulundu. Polis ekipleri, Aydın'ın ateşli aletle öldürüldüğünü tespit etti. Olayla ilgili eve sık sık geldiği öğrenilen T.Y. isimli kişi için arama çalışmaları başlatıldı.

YİNE BİR İŞÇİ ÖLDÜ...

Kastamonu'da Kuzeykent Mahallesi Kamil Demircioğlu Caddesi'nde bulunan bir inşaatta çalışan Alparslan Çelik isimli işçi, iskeleden beton zemine düştü. Olay yerine gelen ambulansla hastaneye kaldırılan Çelik, hayatını kaybetti.

İMAMOĞLU'NDAN SU TASARRUFU ÇAĞRISI 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbullulara uyarıda bulunarak, şehirde yaşanan kuraklık sorununa dikkat çekti. Sosyal medya hesabı üzerinden videolu açıklamada bulunan İmamoğlu, "İstanbul ciddi bir kuraklıkla baş başa. İSKİ su kayıp ve kaçağını önlemede ciddi sonuçlar elde etti. İstanbulluları hem bu mücadelede yanımızda olmaya hem de su tasarrufunu ciddiyetle uygulamaya davet ediyorum" dedi. 

ARNAVUTLUK MECLİSİ KARIŞTI

Arnavutluk Meclisinde, muhalefet milletvekilleri bazı yasa değişikliklerinin görüşülmesinin planlandığı meclis oturumunu engelledi. Milletvekilleri sandalyeleri kürsünün önüne yerleştirerek meclise sis bombası attı.