EN ÇOK ÇOCUKLAR ÖLDÜ...

İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları devam ediyor. 7-26 Ekim tarihleri arasında Gazze'ye yönelik saldırılarda, Filistin Sağlık Bakanlığı verilerine göre şu ana dek bir yaşını doldurmamış 133, toplamda ise 444 bebek hayatını kaybetti. Saldırılarda, ilköğretim çağındaki 1527, lise çağındaki 523 çocuk yaşamını yitirdi. Kassam Tugayları ise, Gazze'de İsrail'e ait 3 askeri aracını imha ettiklerini ve çıkan çatışmada 1 İsrail askerinin öldüğünü bildirdi.

UNICEF: FELAKETİN EŞİĞİNDEYİZ

Bir kritik açıklama da UNICEF’ten geldi. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu İcra Direktörü yaptığı açıklamada, “Temiz su ve güvenli sanitasyon eksikliği bir felakete dönüşmenin eşiğinde. Temiz suya erişim acilen sağlanmadığı takdirde, daha fazla sivil susuzluktan ya da suyla bulaşan hastalıklardan hastalanacak ya da ölecektir” dedi.

KYK YURTLARI KABUSA DÖNDÜ

Barınmak için kullanacakları alanlardı resmen bir cehenneme dönüştü. Henüz günler önce Aydın’daki bir KYK yurdunda yaşanan faciada Zeren Ertaş isimli öğrenci, asansör zemine çakıldığı için yaşamını yitirdi, öfkeler daha tazeleğini korurken KYK yurtlarından gelen skandalların ardı arkası kesilmiyor. Bu kez Ordu’da bulunan KYK Fatsa Öğrenci Yurdu’ndaki asansör beşinci kattan üçüncü kata düştü. Bu kez neyse ki olayda yaşamını yitiren olmadı. Asansörde bulunan 4 öğrenci tedbir amaçlı hastaneye kaldırıldı. Ancak Birgün’den Onur Durmuş’un haberi, resmen bir faciadan dönüldüğünü ortaya koydu. Asansörün düşmesinin ardından hazırlanan polis tutanağına göre, yurt müdürü Salim Sadan olay esnasında güvenlik görevlilerinin yerinde olmadığını aktardı. Aynı saatlerde bir başka skandalın adresi ise İstanbul oldu. Küçükcekmece’de bulunan Fatma Refet Angın Öğrenci Yurdu’nda kalan yaklaşık 60 öğrenci yedikleri yemekten zehirlendi. Öğrenciler ambulanslarla hastaneye kaldırıldı. Polis olayla ilgili soruşturma başlattı.

HUKUK GARABETİ SÜRÜYOR: CAN ATALAY, HALA TAHLİYE EDİLMEDİ

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Can Atalay hakkındaki AYM kararını tanımadı, dosyayı Yargıtay’a yolladı. TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararına ilişkin, "Anayasa Mahkemesi kararını, başka bir merciye "gereği için" göndermesinin açık hukuka aykırılığının HSK tarafından soruşturulmasını talep ediyorum" dedi. Meclis’e çağrıda bulunan Atalay, "TBMM'yi yargının yerine geçerek karar verenlerin kim olduğunu araştırmaya ve Anayasal düzeni askıya almaya teşebbüs edenleri tespit etmeye davet ediyorum" ifadelerini kullandı. Öte yandan dosyaya bakan hakim Mesut Özdemir de tanıdık çıktı. Sözcü’den İsmail Saymaz’ın haberine göre Özdemir, 3 yıl önce CHP'li Enis Berberoğlu hakkında verilen AYM kararını uygulamayan mahkeme heyetinde de yer alıyordu. O mahkemenin başkanı Akın Gürlek ise bugün Adalet Bakan Yardımcısı.

ÖZGÜR ÖZEL: SOL KİMLİĞE SAHİP ÇIKAN BİR CHP GÖRECEKSİNİZ

CHP Genel Başkan Adayı Özgür Özel, partisinin 38. Olağan Büyük Kurultayı öncesi yaptığı açıklamada, genel başkanlığı kazanması halinde CHP'de yaşanacak dönüşüme ilişkin, "Şimdi sokaktan, eylemden uzak duran bir CHP var, biz gelirsek meydanlardan, sokaklardan kaçmayacağız. Sağ-sol kavramları 18'inci yüzyılda kaldı” diyen bir CHP yerine, sol kimliğe sahip çıkan bir CHP göreceksiniz" dedi.

KILIÇDAROĞLU'NDAN KURULTAY MESAJI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu. Kılıçdaroğlu, 4-5 Kasım tarihinde gerçekleştirilecek 38. Olağan Kurultayı'na ilişkin, "Güzel ve keyifli bir kurultay yapacağız, barış içinde bir kurultay yapacağız, birlikte, bayram havası içinde bir kurultay yapacağız" dedi.

İYİ PARTİLİ ÜMİT ÖZLALE GÖREVİNDEN İSTİFA ETTİ

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, 31 Mart 2024'te yapılacak olan yerel seçimlerde İYİ Parti'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak ilan edilen Ümit Özlale'nin partideki Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa ettiğini duyurdu. Zorlu, Ümit Özlale'nin yerel seçim çalışmalarına odaklanacağını belirtti.

BTP GENEL BAŞKANI HÜSEYİN BAŞ'A BEKİR BOZDAĞ'A HAKARET DAVASI  

Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Hüseyin Baş hakkında, Ocak 2022’de yaptığı konuşmada, dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a hakaret ettiği gerekçesiyle dava açıldı. Baş, “Nedir hukuken, bu kamu görevlisine hakaret suçu? Sizi siyasi yasaklı haline getiriyorlar. Onlara 50 sene serbest bize 3 sene yasak. Niye? Biz, çünkü doğruyu konuşuyoruz. Ama benim hiç korkum yok” dedi.

BAHÇELİ KÜFÜR EDEN MECLİS BAŞKANVEKİLİNE SAHİP ÇIKTI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Meclis Başkanvekili Celal Adan'ın, HEDEP'li Sırrık Sakık'ın konuşmasının ardından küfretmesini de sahiplendi. Bahçeli, "TBMM'de haince konuşma yapan tescilli bir bölücüye hakettiği cevabı yüreklice veren Meclis Başkanvekilimiz ve İstanbul Milletvekilimiz sayın Celal Adan'ın isabetli sözleri bizim sözümüzdür" dedi.

İYİ PARTİ GAZİANTEP İL BAŞKANI İSTİFA ETTİ

İlçe başkanlarının genel merkez kararıyla istifa etmesinin ardından İYİ Parti Gaziantep İl Başkanı Mehmet Başaran da 10 aylık görevinden istifa ettiğini açıkladı. Başaran’dan boşalan koltuğa kimin geleceği bilinmiyor.

DİLAN-ENGİN POLAT ÇİFTİYLE İLGİLİ ÖNEMLİ DETAY

Dilan Polat ve Engin Polat çiftinin soruşturmasında önemli bir detay ortaya çıktı. Dilan Polat ve ailesinin soruşturulduğu inceleme kapsamında, şirketlerinin aranacağı sabah, soruşturma savcısına bir ihbar yapıldı. İhbarda, Polat çiftinin bazı evrakları şirketlerden kaçırdığı ve Dilan Polat'ın kayınpederinin yaşadığı villaya saklandığı iddia edildi. Polis, villanın bahçesini kazarak toprak altında evrak aradı.

YOKSULLUĞUN İSTİSMARI... 

Yoksulluğun da istismarı olur mu demeyin çünkü ne yazık ki oluyor. Urfa’da, muhtarlık yaptığı belirtilen ve çevresinde, "köy ağası" olarak bilinen 70 yaşındaki Nihat Y, maddi yoksunluk çeken bir ailenin 14 yaşındaki çocuğunu defalarca istismar ettiği iddiasıyla yargılanıyor. Birgün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre, mahkeme, "Erkekliğim bitti" savunması ile suçlamaları reddeden Nihat Y’nin tutuksuz yargılanmasına karar verdi.

MENZİL CEMAATİ YENİ BİR ŞİRKET KURDU 

Özellikle son yıllarda kamuda hızla örgütlendiğini bilinen ve pek şirketi olan Menzil Cemaati bir yeni şirket daha kurdu. Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nin 14 Eylül tarihli sayısında, Menzil’in “Kasri Arifan Turizm” adıyla bir şirket daha kurduğu belirtildi. “Hac ve Umre” turları düzenleyeceği açıklanan şirket 1 milyon TL sermaye ile Menzil’i yöneten Elhüseyni ailesi tarafında kuruldu. Şirketin resmi sahipleri ise Abdulhamid Elhüseyni, Muhammed Şirin Elhüseyni.

YİNE BİR İSTEK ŞARKI CİNAYETİ

Kadıköy’de istek şarkıyı çalmadığı gerekçesiyle Cihan Aymaz'ı öldüren Mehmet Caymaz'ın 'kasten öldürme' suçundan müebbet hapis cezasıyla cezalandırılması istendi. İddianame şüphelinin savunmasına itibar edilmemesi ve haksız tahrik hükümlerinin uygulanmaması gerektiği değerlendirmesi yapıldı.

KHK'LI AKADEMİSYEN GÖREVE İADE EDİLDİ

Eğitim-Sen Ankara 5 No'lu Üniversiteler Şubesi'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, KHK ile 2017 yılında ihraç edilen Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Barış Ünlü'nün göreve iade edildiği belirtildi.

ENFLASYON ARTACAK

AA Finans'ın, TÜİK tarafından 3 Kasım Cuma günü açıklanacak ekim ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 15 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, ekim ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 4,08 artmasını bekliyor.

MOTORİNE İNDİRİM GELDİ

Brent petrol fiyatları ve dövizdeki değişikliklerle birlikte vatandaşlar benzin ve motorin fiyatlarını takibe devam ediyor. Gece yarısı itibarıyla motorine 1 lira 57 kuruşluk indirim geldi. Benzin fiyatlarında ise herhangi bir değişiklik olmadı. Güncel akaryakıt pompa fiyatlarına göre; İstanbul'da motorin litre fiyatı 38,06 liradan satılıyor. Benzinin litresi ise ortalama 35,09 satılıyor.

REKABET KURUMU'NDAN YUMURTA SEKTÖRÜNE OPERASYON

Rekabet Kurumu tarafından yapılan yazılı açıklamada, 2022 yılının mayıs ayında, yumurta sektöründe fiyat tespiti, bölge paylaşımı ve arz miktarının kısıtlandığı iddialarıyla başlatılan 2 ayrı soruşturma kapsamında 98 milyon lira ceza verildiği belirtildi.

GAZETECİ OSMAN SAFFET AROLAT'I KAYBETTİK...

Gazeteci Osman Saffet Arolat, 22 Ekim'den bu yana tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Üniversite yıllarında gençlik hareketlerinin içinde aktif olarak yer alan Arolat, 1968'de "parasız eğitim ve demokratik üniversite" talebiyle İstanbul Üniversitesi'ni işgal eden 68'liler arasında yer almıştı.

T24'ÜN BÜTÜN İÇERİKLERİNE ERİŞİM ENGELLENDİ

Microsoft, Beşiktaş'ın geçici teknik direktörü Burak Yılmaz'ın, eşine "şiddet uyguladığı" iddialarına verdiği yanıtı içeren haberi nedeniyle T24'ün bütün içeriklerine erişimi engelledi. Microsoft'un Türkiye Genel Müdürü Levent Özbilgin, onlarca haber sitesinde halen yayında olan haber için bütün içeriklerin engellendiğini bildiren T24'e, "Beni bu saatte niye rahatsız ediyorsunuz, siz kim oluyorsunuz ulan! Beni bir daha aramayın" karşılığını verdi.

AYASOFYA YABANCI ZİYARETÇİLERE ÜCRETLİ OLACAK

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ayasofya'da 15 Ocak 2024 tarihinden itibaren UNESCO'nun tavsiyesi ile ziyaretçi yönetim planı uygulamasına geçeceklerini açıkladı. Ersoy, 15 Ocak’tan itibaren Ayasofya'nın yabancı ziyaretçilere ücretli olacağını ancak ibadet için ücretsiz olacağını söyledi.

ERDOĞAN DUYURDU: HEPATİT A AŞISI TÜRKİYE'DE ÜRETİLECEK 

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, KeyVac Aşı Üretim Merkezi Açılış Töreni'nde konuştu. Daha çok yurt dışından tedarik edilen Hepatit A aşısının artık Türkiye'de de üretileceğini aktaran Erdoğan, Türkiye'nin bu aşıyı en üst standartta üreten 4. ülke olacağı iddiasında bulundu.

İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI TÜRKİYE'YE GELİYOR

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, yarın Türkiye'ye gelecek. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Abdullahiyan ile mevkidaşı Hakan Fidan'ın başta İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılar olmak üzere bölgesel konuları ele alacakları aktarıldı.

LOS ANGELES'TA YANGIN: 4 BİN BÖLGE SAKİNİ TAHLİYE EDİLDİ

ABD’nin Los Angeles şehrinin güneydoğusunda çıkan yangın nedeniyle yaklaşık 4 bin bölge sakininin tahliyesine karar verildi. Yangının yaklaşık 5 kilometrekarelik bir alana yayıldığı bilgisini veren yetkililer, 3 binanın tamamen yıkıldığı ve 6 binanın yangın sebebiyle zarar gördüğünü belirtti.

FRIENDS OYUNCULARINDAN ROL ARKADAŞLARINA VEDA...

Tüm zamanların en çok izlenen dizilerinden Friends'te canlandırdığı karakterle ünlenen Matthew Perry'nin hayatını kaybetmesinin ardından Perry'nin dizideki 'arkadaşları' ortak bir başsağlığı mesajı yayımladı. Yapılan açıklamada, “Rol arkadaşından daha fazlasıydık” denildi.