GAZZE ŞERİDİ'NDE 2 BİN 360 ÇOCUK YAŞAMINI YİTİRDİ...

İsrail’in Filistin’e yönelik bombalı saldırıları bugün de devam etti. Açıklanan veriler bölgede krizin özellikle Gazze Şeridi’nde giderek derinleştiğini gözler önüne seriyor. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF’in yaptığı açıklamaya göre, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda şu ana kadar 2 bin 360 çocuk hayatını kaybetti. Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam ise, açlığın, Gazze'deki Filistinlilere karşı İsrail tarafından 'savaş silahı' olarak kullanıldığını duyurdu. Bölgede gıda, su, elektrik gibi temel ihtiyaçlar konusunda büyük güçlük yaşanıyor. İsrail Maliye Bakanı tarafından yapılan açıklamaya göre ise İsrail, saldırılar için yoğun bir kaynak harcıyor. İsrailli Bakan, Gazze’ye yönelik saldırıların günlük maliyetinin 246 milyon dolar olduğunu belirtti. Bu rakam başta ABD, İngiltere gibi çok sayıda ülkenin İsrail’e açıktan verdiği destek düşünüldüğünde şaşırtıcı değil. Ancak İsrailli Bakan aynı açıklamada yine de yıllık bütçede değişikliğe gidileceğini de sözlerine ekledi.

BM TOPLANTISINA İSRAİL GERİLİMİ DAMGA VURDU

Birleşmiş Milletler toplantısına İsrailli yetkililerle BM Genel Sekreteri Guterres arasında yaşanan gerilim damga vurdu. İsrail, "Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısı bütün Filistinlilerin cezalandırılmasını meşrulaştırmaz. Şu an Gazze'de uluslararası insancıl hukukun açıkça ihlal edildiğine tanık oluyoruz" diyen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in istifa etmesini istedi. Guterres ise, “Sözlerimin yanlış yorumlanması karşısında şoke oldum” yanıtını verdi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un ise bölgedeki ziyaretleri bugün de devam etti. Macron, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştü. Filistin'de yaşananların sorumlusunun İsrail olduğunu belirten Abbas, aynı sorumluluğu, İsrail'in saldırganlığını derinleştirmeye teşvik eden dünya ülkelerinin de paylaştığını vurguladı. Bölgede yaşanan çatışmalara dair bir açıklama da Beyaz Saray’dan geldi. Bizzat ABD Başkanı Biden’ın bölgeye giderek İsrail’e açıktan desteğini iletmesine karşın Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, 7 Ekim'den bu yana yakıt sokulamayan Gazze Şeridi'ne akaryakıt sevkiyatına izin verilmesi gerektiği bildirdi.

ERDOĞAN: HAMAS BİR TERÖR ÖRGÜTÜ DEĞİL

Bölgede yaşanan çatışmalar, Türkiye gündeminde de üst sıralardaki yerini koruyor. AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin grup toplantısında, “Hamas bir terör örgütü değil, topraklarını ve vatandaşlarını koruma mücadelesi veren bir kurtuluş ve mücahitler grubudur" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Ben hayatımda bir kere bu Netanyahu denilen adamın elini sıktım. Tabi iyi niyetimiz vardı suistimal ettiler. İsrail'e gitme projemiz vardı iptal ettik. İyi niyetimizi suistimal ettiler" dedi. Erdoğan’ın bu sözlerine İsrail Kültür ve Spor Bakanı Miki Zohar’dan açıklama geldi. Türkiye ile ilişkileri gözden geçirme çağrısı yapan İsrailli Bakan, "Erdoğan terörü destekliyor, nokta" ifadesini kullandı. Erdoğan’ın İsrail’i hedef alan  sözlerine İtalya Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini’den de tepki geldi. Salvini, Erdoğan’ın Hamas hakkında kullandığı ifadeler için "Mide bulandırıcı" dedi.

GELECEK PARTİSİ VE SAADET PARTİSİ TEMSİLCİLERİ GAZZE'YE GİDECEK

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu’nun Gazze’ye heyet gönderecekleri açıklandı. Konuyla ilgili açıklama yapan Davutoğlu, "Meclis komisyonunun ne zaman gideceği belli değil ama biraz önce grup başkanvekillerimizle, Sayın Karamollaoğlu'yla konuştuk, 5 arkadaşımız dün itibarıyla Mısır büyükelçiliğine başvurarak Gazze'ye gitmek üzere müracaatta bulundu" dedi. "Bugün Kudüs'e sahip çıkmak demek emin olun Ankara'ya sahip çıkmak demektir" diyen Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu ise Ankara'yı gelişmeler karşısında pasif kalmakla suçladı. İYİ Parti lideri Meral Akşener’in gündeminde de İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları vardı. Akşener partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, "Gazze'de, savaş suçu işleniyor ve bu devlet terörüne karşı en büyük tepkiyi vermesi gereken ABD Başkanı, 'büyük demokrat' Biden, Netanyahu'ya, destek üzerine destek yağdırıyor. Gerçekten ibretlik" ifadelerini kullandı. MHP lideri Bahçeli'nin Gazze açıklamalarına da tepki gösteren Akşener, "Mehmetçik Gazze’ye diye slogan atan bir şuursuz zihniyetin dolduruşuna gelenler var. Gazze'yi vatan parçası görenler buyursunlar gitsinler. Buyursunlar görevlerinden istifa edip Gazze'ye gitsinler" ifadelerini kullandı.

TUNÇ SOYER, AVRUPA KONSEYİ BÖLGELER MECLİSİ BAŞKANI OLDU 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Bölgeler Meclisi Başkanlığı’na seçildi. Sosyalist Grubu’nun ortak kararıyla Bölgeler Meclisi Başkanlığına aday gösterilen Soyer, oy birliğiyle Avrupa’nın en önemli siyasi makamlarından birinin başkanlık görevine getirilmiş oldu.

KILIÇDAROĞLU İLE GÖRÜŞMÜŞLERDİ: DEVA PARTİSİ'NDE İSTİFA DEPREMİ 

Siyasetin gündemi CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile DEVA Partili 13 ilçe başkanı arasında İstanbul’da yapılan görüşme oldu ve bu görüşme DEVA Partisi’nde istifa depremini de beraberinde getirdi. Görüşmeden kısa bir süre sonra DEVA Partili 13 ilçe başkanı partilerinden istifa ederek CHP’ye katılacaklarını açıkladı. Görüşmenin gerçekleştiği doğrulandı ancak iddialardan biri de bu görüşmede Kılıçdaroğlu’nun DEVA Partisi Esenyurt İlçe Başkanı Halis Kahirman’a belediye başkanlığı teklif ettiği yönündeydi. Bu iddia henüz yanıt bulmadı. Konuyla ilgili açıklama yapan DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin, “Biz önce habere inanmadık. Fotoğraflar ortaya çıkınca gördük. Cumartesi sabahı kahvaltı yapmışlar” dedi. DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen de konuyla ilgili Dokuz8 Haber’e konuştu. Ekmen, “Üzücü, şaşırtıcı ve hayret verici bir şekilde izliyoruz. Yakışık bir durum olmadı. Herhangi bir birimimizin ne öncesinde ne de sonrasında hiçbir bilgisi olmadı” dedi.

AYM, CAN ATALAY HAKKINDA HAK İHLALİ KARARI VERDİ

Gezi Davası kapsamında tutuklu olarak yargılanan ve milletvekili seçildiği halde tahliye edilmeyen TİP Milletvekili Can Atalay'ın Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı bireysel başvuru karara bağlandı. AYM, Can Atalay’ın seçilme hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı yönlerinden hak ihlaline uğradığına hükmetti. Atalay'ın avukatı Deniz Özen, bundan sonra işlemesi beklenen süreçle ilgili Dokuz8 Haber'e konuştu. Özen, "Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar bağlayıcı. Hukuken 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bu konuda takdir yetkisi de yok. Karar, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaştığı an itibariyle Can Atalay tahliye olmalı” dedi. Kararı değerlendiren bir diğer isim ise Adalet Bakanı Yılmaz Tunç oldu. Henüz gerekçeli kararın açıklanmadığını ifade eden Tunç, “Gerekçeli kararı gördükten sonra bir açıklama yapmak gerekir” dedi.

KILIÇDAROĞLU, MANSUR YAVAŞ VE EKREM İMAMOĞLU İLE GÖRÜŞECEK

CHP'de 4-5 Kasım'da yapılacak 38. Olağan Kurultay'da, Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel, genel başkanlık yarışında delegelerle görüşme trafiğini artırdı. CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun, yarın Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu ile görüşmesi bekleniyor. Görüşmenin ana gündem maddesi ise kurultay olacak. Bir diğer yandan 4-5 kasım tarihlerinde gerçekleşecek kurultay öncesinde son Parti Meclisi toplantısı da CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında yapıldı. Toplantı yaklaşık 2 saat sürdü. Toplantıda, 38. Olağan Kurultay için hazırlanan MYK Çalışma Raporu onaylanırken, iki ilde yönetim kurulu üyesi sayılarının artırılması da kararlaştırıldı. Giresun ve Bolu'nun yönetim kurulu üyesi sayısı 20'ye çıkarıldı.

'KOMÜNİST BAŞKAN'DAN DOKUZ8 HABER'E ÖZEL AÇIKLAMALAR

‘Komünist Başkan’ olarak adlandırılan Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, yerel seçimler yaklaşırken çok merak edilen adaylığı konusuyla ilgili Dokuz8 Haber’den Selma Kara’ya açıklamalarda bulundu. Maçoğlu, “Sonuçta bu bir tüzük meselesidir, karar alırsınız ona göre başka bir şey uygularsınız. Ancak bu karar alınırken Ovacık Belediyesinde başkan idim. Benim de altına imza attığım karara ters davranırsam kendimle çelişmiş olurum, bununla ilgili konuşmam doğru olmaz.” dedi.

HEDEP PARTİ SÖZCÜSÜ DEĞİŞTİ

HEDEP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin görev dağılımı belli oldu. Ayşegül Doğan Dağlı Parti Sözcüsü olarak görevlendirildi. Açılan kapatma davası nedeniyle HDP’nin seçimlere çatısı altında girdiği Yeşil Sol Parti, 15 Ekim’de Ankara’da düzenlenen 4. Olağan Büyük Kongre’de adını HEDEP olarak değiştirmişti. Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları Oruç, kongrede eş genel başkan seçilmişti.

ERDOĞAN KONUŞTU, BORSADA KAYIPLAR BAŞLADI

Borsada işlemler, Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi'nin çalışması ile geçici olarak durduruldu. İşlemler 17.19’da yeniden başladı. Ancak kayıplar devam edince Borsa ikinci kez devre kesti ve alım satım işlemeleri durduruldu. Borsada yaşanan tüm bu gelişmelerin partili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sert İsrail açıklamalarının ardından yaşanması dikkat çekti.

ÖNCE ZAM YAPTILAR SONRA GERİ ALDILAR

Zam bir vardı, sonra yok oldu. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın , köprü ve otoyol ücretlerine yıl boyunca zam yapılmayacağına dair vaadine rağmen önce köprü ve otoyol ücretlerine fahiş zam açıklandı. Ancak daha sonra gelen tepkilerin ardından 24 saat bile geçmeden söz konusu zammın Ocak 2024'e ertelendiği açıklandı. Kararı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun duyurdu. Altun, bugün alınan zamlı geçiş ücretlerinin iade edileceğini bildirdi.

MUTFAKYA YANGIN SÜRÜYOR

ASAL Araştırma ve Danışmanlık Şirketi, Türkiye genelinde 26 ilde 2 bin 600 kişiyle yaptığı 'ekonomi' anketi sonuçlarını paylaştı. Ankette yurttaşlara, "Sizce şu anda Türkiye ekonomisinin en önemli sorunu nedir?" sorusu yöneltildi. Sonuçlara göre, yüzde 30,5 ile "Gıda ürünleri fiyatlarındaki artış" ilk sırada yer aldı. Gıda ürünlerini yüzde 14,7 ile doğalgaz, elektrik ve su fiyatlarındaki artış ile yüzde 12 ile kira, ev, araç fiyatlarındaki artışlar takip etti. 

İLAÇ FİYATLARININ YANINA YAKLAŞILMIYOR

Bir ağrı kesici  ya da ateş düşürücü ilaç dahi fahiş fiyatlara satılıyor. Kurdaki dalgalanmanın başladığı günden bu yana ilaçta yaşanan fiyat krizi giderek derinleşiyor. Konu Meclis gündemine de taşındı. CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş, düzenlediği basın toplantısında muayene ücreti, ilaç katkı payı ve fiyat farklarının ilaca erişimi gün geçtikçe daha çok zorlaştırdığını söyledi. Gezmiş, 7 bin 500 lira emekli maaşı alan vatandaşın durumu düşünüldüğünde, bir kutuda 500, üç aylık tedavide ise 3 bin liraya varan fiyat farkı çıkan kronik ilaçlar bulunduğuna dikkati çekerek, "Bir kutu ağrı kesici çocuk şurubunda bile 50 liraya varan fiyat farkı çıkmaya başladı. Reçeteye iki krem yazıldığında biri ödeniyor, biri ödenmiyor. Ayrıca yurt dışından temin edilen hayati önem taşıyan ilaçlardaki güncellenmeyen fiyatlardan dolayı hastalar ya ilacını bulamıyor ya da fark ödemek zorunda kalıyor. Vatandaşımız yıllarca çalışmış, pirim ödemiş, 'Hiç değilse sağlık güvencem olsun' istiyor ama gelin görün ki ilaca ulaşmak her geçen gün zorlaşıyor" diye konuştu.

YOKSULLUK EĞİTİMDEN VAZGEÇİRİYOR

İktidarın kemer sıkmaya eğitimden başlamasıyla birlikte eğitim maliyeti katlanıyor. Bu maliyet ise ailelerin sırtına yükleniyor. İstanbul Planlama Ajansı’nın araştırmasına göre, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı ile mücadele eden ailelerin temel ihtiyaçlarının yanı sıra eğitim ve sağlık harcamalarından vazgeçmek durumunda kalıyor.

KIVANÇ-BERİL TALU ÇİFTİNİN GÜRCİSTAN'A KAÇTIKLARI İDDİA EDİLDİ

'Var Böyle Tipler' sosyal medya hesabıyla tanınan Kıvanç Talu ve Beril Talu'nun, haklarındaki 100 milyon liralık dolandırıcılık iddialarının ardından Gürcistan’a kaçtıkları iddia edildi. Hürriyet Gazetesi yazarı Mehmet Üstündağ, Talu çiftinin 3 yaşındaki oğulları Noel’in pasaportu gecikince vizesiz gidebilecekleri Gürcistan’a kaçtıklarını yazdı.

DİLAN POLAT'IN ESKİ BAKAN SOYLU'YU ÖVDÜĞÜ VİDEO ORTAYA ÇIKTI

Kara para akladıkları iddiasıyla hakkında soruşturma yürütüle Dilan Polat’ın eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu övdüğü görüntüler ortaya çıktı. Videoda dönemin İçişleri Bakanı Soylu'yu aradığını ve işinin 3 saat içinde halledildiğini söyleyen Dilan Polat, "Allah başımızdan eksik etmesin bizimle öyle bir güzel ilgilenildi ki. 3 saatte işimiz halledildi. Allah bin kere razı olsun. Her şey için bakana yazamam. Bayramdan bayrama, kandilden kandile. İlk kez o zaman hakkımı kullanıp yardım istemiştim" diyerek Soylu'ya övgüler yağdırdı.

ADLİYEDE RÜŞVET İDDİALARI: BAŞSAVCI VEKİLİ BAYHAN TANIK OLARAK DİNLENDİ

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın 6 Ekim 2023'te Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Genel Sekreterliği'ne yazdığı mektupla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Sözcü yazarı Aytunç Erkin'in haberine göre, Uçar'ın adliyede "rüşvet, iş takibi, aracılık ve usulsüzlük" iddialarını konu alan yazıyı diğer savcılara hazırlama talimatı veren Başsavcı Vekili Mesut Erdinç Bayhan ve yine aynı içerikle tutanak hazırlayan başka savcıların tanık olarak dinlendiği ortaya çıktı. Uçar'ın kaleme aldığı tutanak, Birgün yazarı Timur Soykan'ın haberleştirmesiyle kamuoyuna yansımıştı. Soykan'ın söz konusu mektubu ve içinde yer alan iddiaları haberleştirmesinin ardından Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, konuyla ilgili müfettiş görevlendirildiğini açıklamıştı.  

AYM'NİN CEMAL KAŞIKÇI HAKKINDAKİ GEREKÇELİ KARARI AÇIKLANDI

Anayasa Mahkemesi’nin, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda 2018 yılında öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı davasının Suudi Arabistan’a devrine ilişkin yapılan bireysel başvurunun reddetmesi hakkındaki gerekçeli kararı açıklandı. Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Demir’in yaptığı başvuru Resmi Gazete’de yayımlandı. AYM'nin kararında, Türk adli makamlarının etkili bir uluslararası iş birliği ve ceza muhakemesi yürütülmesi için gerekli bütün makul tedbirleri almaya ilişkin yaşam hakkı kapsamındaki anayasal yükümlülüklerini yerine getirdiği iddia edilerek, “Kaşıkçı davası kapsamında Suudi Arabistan’da yargılanan sanıkların, Türk Adli makamlarının çabası sayesinde ceza aldığı” savunuldu.

ATİLLA TAŞ'A HAPİS CEZASI 

FETÖ'nün medya yapılanmasında yer aldığı iddiasıyla hakkında verilen hapis cezasının Yargıtay'da bozulması nedeniyle yeniden yargılanan şarkıcı Atilla Taş, "Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret" ve "Askeri ve emniyet teşkilatını aşağılama" suçlarından toplam 2 yıl 2 ay 25 gün hapis cezasına çarptırıldı.

"HAMİLE OLDUĞUM İÇİN MİLLİ TAKIMDAN ÇIKARILDIM" DEMİŞTİ... 

Türkiye Satranç Federasyonu, satranç oyuncusu Kübra Öztürk Örenli'nin hamile olduğu gerekçesiyle milli takımdan çıkarıldığına ilişkin açıklamasını yalanladı. Açıklamada, Örenli'nin hala milli takım listesinde bulunduğu ve turnuvalara kendi tercihi doğrultusunda katılım göstermediği iddia edildi.

EMEKLİ POLİS ÖLÜ BULUNDU

Aydın'da emekli özel harekat polisi Şeref Taştan evinde ölü bulundu. Malulen emekli 58 yaşındaki özel harekat polisi Şeref Taştan'dan uzun süre haber alamayan komşuları, durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi. İhbar üzerine bölgeye sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen ekipler eve girdiklerinde Taştan'ı yerde hareketsiz yatar halde buldu. 30 yıl önce trafik kazası sonucu ölümden dönerek belden aşağısı felç kalan, anne ve babasının ölümünden sonra yalnız yaşayan Taştan'ın hayatını kaybetmesine ilişkin soruşturmanın sürdüğü aktarıldı.

8 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ: O ŞOFÖR TUTUKLANDI

Sivas’ta yolcu otobüsünün şarampole devrildiği 8 kişinin hayatını kaybettiği, 39 kişinin yaralandığı kazaya ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı. Soruşturma kapsamında şoför S.A. "birden fazla kişinin yaralanmasına ve ölümüne sebebiyet vermek" suçlamasıyla tutuklandı.

ÖĞRENCİYE  TEKNOLOJİK CİHAZ VE İNTERNET DESTEĞİ KARARI RESMİ GAZETE'DE

"Yükseköğretim Öğrencilerine Teknolojik Cihaz ve İnternet Desteği Verilmesine" ilişkin Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan karara göre, 9 bin 500 TL'ye ek olarak 26 yaş sınırı getirildi.

MİLLETVEKİLİ HER İSTEDİĞİNE ARAÇ KARTI VEREMEYECEK

Meclis Güvenlik Yönetmeliği'nde yapılacak güncelleme ile milletvekili araç kartlarına düzenleme gelecek. Buna göre; milletvekillerine verilen araç kartlarının sadece kendisi, birinci derece yakını ve noter kanalıyla kiraladığı araçlara tahsisi söz konusu olacak. İstediği kişiye istenilen şekilde verilmesi engellenecek.

ALMANYA, 3 ÜLKE İÇİN SINIR KONTROLLERİNE 20 GÜN DAHA DEVAM EDECEK

Almanya hükümeti, Polonya, Çekya ve İsviçre sınırlarında uyguladığı kontrolleri 20 gün daha uzatacağını açıkladı. Almanya İçişleri Bakanı, başkent Berlin’de yaptığı açıklamada, komşu ülkeler Polonya, Çekya ve İsviçre yetkilileriyle görüştüklerini bildirdi. Alman Bakan, sınırdaki kontrollerin şimdilik 20 gün uzatılacağını ifade etti.