İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMASINDA 14.GÜN GERİDE KALDI

İsrail ile Filistin arasındaki çatışmalarda 14. Gün geride kaldı. İsrail’in gece saatlerinde Gazze’de bulunan Rum Ortodoks Kilisesi’ne saldırısı sabah da Gazze’nin farklı kesimlerinde devam etti. Kudüs Ortodoks Patrikliği, İsrail’in hava saldırısıyla Ortodoks Kilisesi’nin vurulmasını kınayarak kiliseleri ve kurumlarını hedef almanın savaş suçu teşkil ettiğini vurguladı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ise, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile Kahire'de düzenlenen basın toplantısında konuştu. Guterres, "İsrail ile yan yana, karşılıklı güvenlik garantisi altında, uluslararası kararlar ve iki taraf arasında varılan anlaşmalar doğrultusunda bağımsız bir Filistin devleti kurulmadan, hiçbir çözüm mümkün değildir" dedi. Öte yandan Gazze’ye dünyanın pek çok noktasından gönderilen yardımlar da hala ulaşabilmiş değil. Refah Sınır Kapısı da düzenli olarak açık kalmadığı için Birleşmiş Milletler tarafından gönderilen yardımlar da Gazze’ye giriş yapamıyor. Konuyla ilgili BM tarafından yapılan açıklamaya göre, insani yardımlar birkaç gün içinde Gazze’ye girmiş olacak.

İSRAİL SAVUNMA BAKANI, PLANI ANLATTI

İsrail Savunma Bakanı, ülkesinin Hamas'ı 'yok ettikten sonra' Gazze'deki gündelik hayatı kontrol etmeyi planlamadığını söyledi. Bakan, savaşın üç aşamaya bölüneceğini, bunlardan ilkinin "Hamas'ı yok etmek için ateşle ve daha sonra taktik manevralarla askerî bir operasyon olacağını, amacın militanları öldürmek ve örgütü güçlendiren altyapıya zarar vermek olacağını" ifade etti. ABD Başkanı Joe Biden ise, Oval Ofis'ten yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında ABD'nin ulusal güvenlik ihtiyaçları çerçevesinde İsrail ve Ukrayna'ya destek için Kongre'ye 'acil bütçe' talebinde bulunacağını belirterek, "Hamas gibi teröristler ile Putin gibi diktatörlerin kazanmasına izin veremeyiz" dedi. Rusya’dan ABD Başkanı’na yanıt geldi. Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, Biden’a, “Hamas ve Putin’in aynı kefeye konulması kabul edilemez” yanıtını verdi. Kremlin cephesinden tek gelişme bu da değildi. Bir açıklama da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan geldi. Lavrov’un gündeminde ise İsrail’in geçtiğimiz günlerde Gazze’de düzenlediği ve kabul etmediği hastane saldırısı vardı. Lavrov, ABD'ye, çarşamba akşamı gerçekleşen Gazze'deki hastane katliamının uydu görüntülerini açıklama çağrısı yaptı. Lavrov, "Bu bölgeyi uydularla mutlaka izliyorlar" dedi. Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Safedi de çatışmalara ilişkin konuştu. İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nde sivillerin gıda ve ilaçtan mahrum bırakılmasının Ukrayna'daki gibi savaş suçu görülmemesine dikkat çekti. Safedi, "Basit bir mantıkla konuşalım, 4 bin Filistinlinin öldürülmesi ve 98 bin evin yıkılması meşru müdafaa mıdır?" dedi.

ERDOĞAN, GAZZE ZİRVESİ İÇİN MISIR'A GİDİYOR

Mısır basını, 21 Ekim “Uluslararası Gazze Barış Zirvesi” düzenleneceğini, zirveye AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da katılacağını yazdı.

ÖZGÜR ÖZEL: ERDOĞAN'IN DAYATTIĞI SİYASETİ REDDETMELİYİZ

Partisinin Kütahya İl Başkanlığı'nı ziyaret eden CHP Genel Başkan Adayı Özgür Özel, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Parti tabanına seslenen Özel, “Tayyip Erdoğan'ın bize dayattığı siyaseti reddeden bir anlayışa geçmemiz lazım" dedi.

ESKİ İYİ PARTİ ÜYESİNDEN ÇARPICI İDDİA

İYİ Parti’den istifa eden eski milletvekili Aytun Çıray, gazeteci Nevşin Mengü’nün Youtube kanalında yerel seçimlere ilişkin çarpıcı bir iddiada bulundu. Çıray, “İYİ Parti ile AKP anlaştı; AKP İzmir'de aday çıkarmayacak” dedi.

TİP'İN ÖZGÜRLÜK YÜRÜYÜŞÜ SÜRÜYOR

Türkiye İşçi Partisi'nin, tutuklu milletvekili Can Atalay için Hatay'dan başlattığı 'Özgürlük Yürüyüşü'nün 20'nci gününde partinin genel başkanı Erkan Baş, Alevilerin hakları için yürüdü. Baş yaptığı açıklamada, “Hoşgörüyü, kardeşçe yaşama arzusunu büyüteceğiz” dedi. TİP Genel Başkanı’na bugünkü yürüyüşünde çok sayıda alevi derneği temsilcisi eşlik etti.

KILIÇDAROĞLU, AHMET TANER KIŞLALI'NIN EŞİNİ ZİYARET ETTİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ziyaretlerini sürdürüyor. Kılıçdaroğlu bu kez, 24 sene önce uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden akademisyen ve yazar Ahmet Taner Kışlalı'nın eşi Nilüfer Kışlalı’yı ziyaret etti.

POLAT ÇİFTİNİN SORUŞTURMASI GÜRCİSTAN'A UZANDI

MASAK'ın 'kara para aklama' ve 'vergi kaçırma' iddialarıyla rapor düzenlediği ve ardından malvarlıklarına el konulan Dilan-Engin Polat çifti ile ilgili soruşturma sürüyor. Yurtdışına çıkış yasağı da getirilen ikili ile ilgili gazeteci Murat Ağırel tarafından, önemli bir iddia gündeme getirildi. Ağırel kaleme aldığı yazısında, Polat çifti hakkındaki soruşturmanın Gürcistan'a uzandığını ve oradaki bahis çetelerinin kara paralarının Polat çiftine ait şirketlerde aklandığını yazdı. 

BARIŞ PEHLİVAN'IN TAHLİYE TALEBİ REDDEDİLDİ

Gazetecilik yaptığı için 5. Kez cezaevine giren Barış Pehlivan’ın tahliye talebi reddedildi. Kararı, Pehlivan’ın avukatı Hüseyin Ersöz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla duyurdu. Pehlivan, 2024 Mart ayına kadar cezaevinde kalmaya devam edecek.

AYKIRI VE AJANS MUHBİR EDİTÖRLERİ TUTUKLANDI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Aykırı'nın editörleri Furkan Uludağ, Serkan Kafkas ve Ajans Muhbir'in editörleri Serdar Sönmez ve Ümit Yasin Perinçek tutuklandı.

TRT MUHABİRİ ELİF AKKUŞ TUTUKLANDI

TRT'nin gerekçe gösterilmeden işten uzaklaştırdığı ve 3 gün önce gözaltına alındıktan sonra hastaneye kaldırılan gazeteci Elif Akkuş, Ankara 2 Nolu Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı. 

ULUSLARARASI KOMÜNİST VE İŞÇİ PARTİLERİ TOPLANTISI BAŞLADI 

TKP’nin ev sahipliğini yaptığı, 54 ülkeden 68 parti ve örgütten delegenin katıldığı Uluslararası Komünist ve İşçi Partileri Toplantısı İzmir’de başladı. TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan açılış konuşmasında İsrail’in katliamları karşısında Filistin halkının meşru direnişini desteklediklerini söyledi.

ÖĞRENCİLERİN TUVALETİNE KAMERA KOYDUĞU İDDİA EDİLDİ

Aydın'da Kuşadası Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde bir hizmetlinin tuvalete kamera koyduğu iddia edildi. C.İ., hakkındaki iddiaların ardından görevden uzaklaştırılarak gözaltına alınırken olaya ilişkin adli soruşturma başlatıldı. Şüpheli çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

TAG OTOYOLU'NDA KAZA

TAG Otoyolu'nun Gaziantep-Şanlıurfa arasındaki bölümünde trafik kazası meydana geldi. Yolcu minibüsünün devrildiği kazada 5 kişi öldü, 5 kişi de yaralandı.

MENZİLCİ ÖĞRETMEN, DEVLET HASTANESİNDE MÜDÜR OLDU!

Onbinlerce sosyal bilgiler öğretmeni atama beklerken Menzil Cemaati mensubu sosyal bilgiler öğretmeni Ali Osman Aydın’ın Sağlık Bakanlığı’na bağlı devlet hastanesine müdür yapıldığı ortaya çıktı. Birgün’de yer alan habere göre, Kars Sarıkamış Devlet Hastanesi’nin İdari ve Mali İşler Müdürü olarak görev yapan Aydın, “Kadrom halen Milli Eğitim Bakanlığı’nda. Daha önce sınıf öğretmenliği yapıyordum. Ancak asıl branşım sosyal bilgiler öğretmenliği" dedi. Aydın açıklamasında, "Bu göreve de talip olduk, cemaat ile ilgisi yok” iddiasında bulundu.

ANKARA'DA DOLANDIRICILIK OPERASYONU

Ankara merkezli operasyonda, kendilerini polis, savcı ve asker olarak tanıtıp mağdurlardan para ve ziynet eşyası alarak dolandırıcılık yaptıkları iddiasıyla yakalanan 3 şüpheli tutuklandı. Operasyon kapsamında dolandırıcı olduğu tespit edilen 4 şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışmaların devam ettiği kaydedildi.

ONURSAL ADIGÜZEL İFADE VERDİ

CHP Parti Meclisi Üyesi Onursal Adıgüzel, 2017 yılında İstiklal Caddesi'nde düzenlenen Gezi Direnişi'nin 4. yılına ilişkin anma yürüyüşüne katılması nedeniyle ifade verdi. Adıgüzel, hakkında "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" gerekçesiyle açılan soruşturma kapsamında değerlendirildi.

TUNCELİ'DE EYLEM YASAĞI 

Tunceli Valiliği, 'kentte kamu güvenliğinin sağlanması' gerekçesiyle il genelinde sadece valilik ve kaymakamlıkların uygun göreceği etkinliklerin yapılmasına, diğer tüm etkinliklerin 24 Ekim günü saat 23.59’a kadar 5 gün süreyle mülki idare amirinin iznine bağlanmasını kararlaştırdı.

CEVDET YIILMAZ'DAN ENFLASYON AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyona ilişkin konuştu. Yılmaz, "2024 yılının ikinci yarısından itibaren kalıcı bir dezenflasyon sürecine girmeyi bekliyoruz" dedi.

TOBB: EYLÜL AYINDA KAPANAN ŞİRKET SAYISI YÜZDE 17 ARTTI 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği verilerine göre, Türkiye'de kapanan şirket sayısı, eylülde bir önceki aya göre yüzde 17 artarak 2 bin oldu. Eylülde kurulan şirket sayısı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,7 azalma gösterdi.

BENZİNE ZAM GELİYOR

Döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki hareketlilik akaryakıt fiyatlarına yansımaya devam ediyor. 21 Ekim'den itibaren geçerli olmak üzere benzinde 1 lira 48 kuruşluk yeni bir zam bekleniyor.

MARMARA DEPREMİ İÇİN TSUNAMİ UYARISI

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat, Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlenen sempozyumda konuştu. Marmara Bölgesi'nde meydana gelecek olası depremin 7 ili etkileyeceğini belirten Kalafat, "Marmara Denizi'nin dibinde 3 çukur var, yaklaşık 900-1200 metre civarında. Üzerinde 15-20 metreye yakın alüvyonlar var. Bunlar depremin sarsıntısıyla sallanacak, o heyelan kütleleri denize akacak ve dolayısıyla tsunami oluşacak" dedi.

İRAN'DA DEPREM

İran'ın güneyinde 4,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde en az yedi kişinin yaralandığı açıklandı.