İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMASINDA 10. GÜN... 

Hamas tarafından başlatılan Aksa Tufanı operasyonunun ardından çatışmalar 10. gününde de devam etti. İsrail, Gazze'de yoğun nüfusa sahip Nusayrat Mülteci Kampı'na hava saldırısı düzenledi. Saldırıda ölü ve yaralılar olduğu öğrenildi. Görgü tanıkları ise İsrail saldırısının, bitişik evlerin bulunduğu bölgede geniş çaplı bir yıkıma neden olduğunu ifade etti.

BM'DEN KRİTİK AÇIKLAMALAR

Birleşmiş Milletler’den yapılan açıklamalar endişeleri artırdı. BM'den yapılan açıklamada Gazze’ye artık insani yardım yapılamadığı belirtildi. Yakında bölgede yiyecek ve ilaç da kalmayacağı ifade edildi. Yine Birleşmiş Milletler’e bağlı Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı da bir açıklama yaptı. Açıklamada çatışmaların ardından yaşanan su krizine işaret edilerek, “Gazze Şeridi’nde yaşayanlar kirli su içiyor. Bu durum ölüm kalım meselesine dönüştü” denildi.

ABBAS: HAMAS'IN EYLEMLERİ FİLİSTİN HALKINI TEMSİL ETMİYOR

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbass, dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Abbas, Filistin halkının tek meşru temsilcisinin Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) olduğu, başka herhangi bir örgütün Filistin halkını temsil etmediğini söyleyerek hedef aldığı Hamas’ın eylem ve politikalarını eleştirdi. Abbas, “Hamas’ın eylemleri Filistin halkını temsil etmiyor” dedi.

ERDOĞAN İLE İRAN CUMHURBAŞKANI REİSİ TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın da Filistin-İsrail çatışmasına dönük temasları sürüyor. Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile telefonda görüştü. İki ismin İsrail-Filistin çatışmasını konuştukları aktarıldı. Erdoğan’ın yanı sıra bir görüşme de Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov arasında geçti. Türkiye'den Gazze'ye gönderilen insanî yardımların ulaştığı Mısır'a üç gün önce giden Hakan Fidan, burada da temaslarda bulunmuştu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise İsrail'in Gazze'ye kara harekatı başlatmasının her şeyi daha kötüye götüreceğini söylemiş ve 'iki devletli çözüm' çağrısı yapmıştı. 

BAKAN YERLİKAYA: İKİ SUÇ ÖRGÜTÜ ÇÖKERTİLDİ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Sinop ve İstanbul merkezli düzenlenen operasyonlarda “Uzuner” ve “Pelit” çetesi olarak bilinen 2 örgütün daha çökertildiğini duyurdu.

ÖZGÜR ÖZEL, KILIÇDAROĞLU'NUN O SÖZLERİNE YANIT VERDİ

CHP Genel Başkan Adayı Özgür Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Kim kongrelerden sonra parti aleyhine konuşursa, partiyi televizyonlarda tartışılır hale getirirse, kimse kusura bakmasın onu partiden ayıracağım" sözlerini eleştirdi. Özel, "Daha yapılmamış kurultaydan, kurultay sonrası kapı önüne koymaları değil, babaevinin kapılarını açmayı vadediyorum" dedi.

KÜRŞAD ZORLU: CHP KURULTAYINDAN ÇIKACAK SONUÇLA İLGİLENMİYORUZ

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Yerel seçimlerde 81 ilde aday çıkarma kararlarının kesin olduğunu belirten Zorlu, önümüzdeki ay CHP kongresinden çıkacak sonuçla ilgilenmediklerini ifade etti.

ASAL ARAŞTIRMA'DAN ÇARPICI ANKET: MUHALEFETTE DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

Asal Araştırma, 5-10 Ekim tarihleri arasında yaptığı genel seçim anketinin sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Sonuçlara göre AKP, CHP ve İYİ Parti oy kaybederken MHP ve yeni ismi Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) olan Yeşil Sol Parti, oylarını artırdı. 26 ilde 2 bin 600 kişi ile görüşülerek yapılan ankete göre Zafer Partisi, Yeniden Refah Partisi ve Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) oyları da arttı.

'HEDEP' YARGITAY'DAN ONAY BEKLİYOR

Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, partinin isminin 4. Olağan Büyük Kongre'de tüzük değişikliğiyle Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi olarak değiştirilmesine ilişkin Yargıtay onayının beklendiğini ifade etti. Oluç, bir iki gün içinde bu değişikliğin onaylanacağını tahmin ettiklerini kaydederek, "Bu değişiklik, Meclis'te de uygulanacak. Burada tamamen yasal bir prosedür işliyor" ifadelerini kullandı.

KILIÇDAROĞLU'NDAN GÜLDÜR GÜLDÜR EKİBİNE TELEFON

11. sezonuna CHP skeciyle başlayan Güldür Güldür ekibine, program yayınlandıktan sonra CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'ndan telefon geldi. CHP'deki değişimin ele alındığı skeçle ilgili olarak Kılıçdaroğlu, “Eskiden çok yapılıyordu bu şekilde mizah, siyasiler memnuniyetle ve hoşgörü ile karşılıyordu çok değer veriyordu. Şimdi de sizin bu tip hicivlere yer vermeniz çok değerli. Bu mizaha siyasetin, siyasilerin ve en önemlisi halkın ihtiyacı var” dedi.

İNDİRİM VAADİ BOŞ ÇIKTI 

Partili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın marketlerdeki yüksek fiyatlara karşı alışveriş yapılmasını sıklıkla tavsiye ettiği Tarım Kredi Kooperatifi marketleri, temel ürünlerinde yüzde 50'ye varan indirim yapacağını duyurmuştu. Ancak yeni fiyat listesinde hiçbir üründe yüzde 50 indirim yapılmadı. “Süt, peynir, pirinç, nohut, mercimek, salça, çay, un gibi temel ihtiyaç ile deterjan, sabun, kağıt peçete ve kağıt havlu" gibi ürünleri kapsayan temel gıda ve temizlik ürünlerinde indirimler, 2 TL ve 3 TL bandında kaldı.

DÜNYA GIDA: HER 10 KİŞİDEN 1'İ YATAĞA AÇ GİRİYOR

Bugün 16 Ekim Dünya Gıda Günü ve tam da bugün TMMOB tarafından yapılan açıklamaya göre, tırmanan gıda krizi sebebiyle dünyada her 10 kişiden 1'i yatağa aç giriyor. Dünya Gıda Günü, yeterli ve sağlıklı gıdaya erişimin giderek kısıtlandığı bir atmosferde geçiyor. 2023’ün “gıdaya ulaşmanın en zor yılı” olarak tanımlandığı açıklamada, “Pandemi döneminde bile bu kadar sıkıntılı günler yaşamamıştık. Yanlış ekonomi politikaları, tarım üretiminin hızla azalması, emekçi ve emekli ücretlerinin açlık sınırının altında kalması, bırakın sağlıklı beslenmeyi, karnımızı doyurmayı bile lüks haline getirmiştir” denildi.

CHP EKONOMİ RAPORUNU YAYINLADI

CHP, hazırladığı ekonomi raporunu paylaştı. Rapora göre vatandaşın gelir artışı harcamaların gerisinde kalırken faiz ve kâr payı elde edenlerin geliri katlandı.

BİSAM AÇLIK-YOKSULLUK VERİLERİNİ AÇIKLADI

Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Merkezi, "Açlık ve Yoksulluk sınırı Eylül 2023 Dönem Raporu"nu açıkladı. Buna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı eylül ayı için 12 bin 612 lira oldu. Yoksulluk sınırı 43 bin 623 lira olarak gerçekleşti.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİNİN ŞÜPHELİ ÖLÜMÜ

Eskişehir Anadolu Üniversitesi kampüsünde 21 yaşında bir öğrenci yaşamına son verdi. Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada olayla ilgili soruşturmanın sürdüğü, R.A.’nın intiharının ekonomik sebeplerle olmadığı ifade edildi. Eskisehir.net'in haberine göre olay, aynı fakültede okuyan bir öğrencinin sabah saatlerinde yemekhanenin üst katında yaşamına son veren genci görüp, sağlık personeli ve polise haber vermesiyle ortaya çıktı.

MOTORİNE ZAM YOLDA

Brent petrol ve dolar kurundaki hareketlilik ile KDV ve ÖTV oranlarında yapılan zamlar benzin ve motorin fiyatlarında da değişikliğe neden oluyor. Son olarak 7 Ekim'de 2 lira 92 kuruş indirim gelen motorin fiyatlarına bu geceden sonra geçerli olmak üzere 2 lira 23 kuruş zam gelmesi bekleniyor.

HAZİNE BAKANLIĞI BORÇLANMAYA GİTTİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün düzenlediği iki tahvil ihalesinde toplam 14 milyar 82,2 milyon lira borçlanmaya gitti. İhalelerde 12 ay (364 gün) vadeli, kuponsuz devlet tahvilinin yeniden ihracı yapıldı. İhalede basit faiz 26,35, bileşik faiz 26,35 oldu.

TÜİK: KONUT SATIŞI EYLÜL AYINDA DÜŞTÜ 

Türkiye İstatistik Kurumu, eylül ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Türkiye genelinde konut satış sayısı, eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9.5 azalarak 102 bin 656 oldu. Konut satışları ocak-eylül döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14.9 azalışla 900 bin 74 olarak gerçekleşti.

KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞKANLIĞI KURULDU

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kuruldu. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı kurulan Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’na 2665 kadro tahsis edildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, önceki gün yaptığı açıklamada Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurmak istediklerini belirterek, “Başkanlığın altında 3 tane genel müdürlük olacak. Birincisi sadece İstanbul'u takip edecek, ikincisi Türkiye'yi takip edecek, üçüncü genel müdürlük de kaynak oluşturacak” ifadesini kullanmıştı.

10 YAŞINDAKİ ÇOCUK İŞÇİNİN CESEDİ BULUNDU

Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde İbrahim A'ya ait kapya biber tarlasında işçi olarak çalışan ailenin 10 yaşındaki oğlu Mehmet Sıddık Gültekin tarlada ölü bulundu. Mehmet Sıddık Gültekin'in başından aldığı darbe sonucu hayatını kaybettiği belirlenirken savcılık soruşturma başlattı.

ŞEHİR HASTANESİ İŞÇİLERİNDEN EYLEM

İzmir’de Bayraklı Şehir Hastanesi bugün açıldı. Hastanenin inşaatında çalışan işçiler, kötü çalışma koşulları sebebiyle ve ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle çatıya çıkarak intihar girişiminde bulundu. Polis ekiplerinin işçileri ikna ettiği öğrenildi.

GÖÇMEN TEKNESİ BATTI 

Yunan Devlet Televizyonu, Simi Adası açıklarında göçmenleri taşıyan teknenin batması sonucu 3 göçmenin hayatını kaybettiğini, 8 göçmenin ise yaralandığını duyurdu.

GÜRCİSTAN CUMHURBAŞKANI ZURABİŞVİLİ SUÇLU BULUNDU

Gürcistan Anayasa Mahkemesi, hükümetin onayı olmadan yurt dışına çıkan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili'nin "anayasayı ihlal ettiği" sonucuna vardı. İktidardaki Gürcü Hayali Partisi ise Zurabişvili'nin azil sürecinin tamamlanması için harekete geçti. Gürcistan Meclisi'nde 84 koltuğa sahip olan Gürcü Hayali Partisi'nin, 150 koltuğun bulunduğu parlamentoda toplam 100 milletvekilinin desteğini alması gerekiyor..

FRANSA'DA BOMBA İHBARI 

Fransa'nın kuzeyindeki Arras kentinde bomba ihbarı yürekleri ağza getirdi. İhbar nedeniyle bir lisenin tahliye edildi. Tahliye sırasında bir kişinin fenalaştığı öğrenildi.