İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMASINDA SON GELİŞMELER

7 Ekim günü Hamas güçleri tarafından başlatılan saldırının ardından İsrail ve Filistin arasında çatışmalar bugün de devam etti. İsrail ordusu Gazze'deki sivillerden 1,1 milyonunun yerlerinden ayrılarak bölgenin güneyine geçmelerini talep etti. Gazzelilerin gidecek güvenli bir yeri olmadığı için İsrail’in bu talebine tepki yağdı. Tepkilerden biri de Türkiye’den geldi. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "İsrail ordusunun Gazze'nin kuzeyinde yaşayan Filistinli nüfusun 24 saat içinde Gazze'nin güneyine çekilmesi yönündeki duyurusu hiçbir şekilde kabul edilemez" denildi.

ERDOĞAN: TARAFLARI AKLI SELİME DAVET EDİYORUZ

İsrail ile Filistin arasındaki çatışmalar partili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da gündemindeydi. Erdoğan, Tüm tarafları aklı selime davet ederek, kalıcı barışı görüşmeye davet ediyoruz. Gerek bakanım, gerekse MİT başkanım temaslarımızı yoğun bir şekilde sürüyor. Özellikle bir konuyu ifade etmem lazım Gazze şu an itibarıyla mazlumdur, mağdurdur. Ama İsrail'in böyle bir mazlum durumu söz konusu değil” dedi. Bugün bir açıklama da Lübnan Hizbullahı’ndan geldi. Filistin-İsrail arasında devam eden çatışmalara ilişkin Beyrut’un Dahiye bölgesinde düzenlenen Gazze ile dayanışma gösterisinde yapılan açıklamada Hizbullah, "Eylem zamanı geldiğinde harekete geçeceklerini" söyledi.

ERDOĞAN İLE MACRON TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, İsrail-Filistin arasında devam eden çatışmaların son bulması için 'iki devletli çözüm' konusu ele alındı.

FOSFOR BOMBASI KULLANILMIŞ 

Uluslararası Af Örgütü, Gazze'yi vuran İsrail askeri birliklerinin beyaz fosforlu top mermileriyle donatıldığını doğruladı. Londra merkezli örgüt, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Uluslararası Af Örgütü Kriz Kanıt Laboratuvarı'nın Gazze'yi vuran İsrail askeri birliklerinin beyaz fosforlu top mermileriyle donatıldığını doğruladığını belirtti. Uluslararası hukuka göre sivil popülasyonun yoğun olduğu bölgelerde kullanımı kesinlikle yasak olan Fosfor bombası, insan sağlığı için ciddi tehdit içeriyor.

KILIÇDAROĞLU'NDAN YEREL SEÇİM TALİMATI 

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu yerel seçimler için son 3 gündür partisinin genel merkezinde milletvekilleriyle görüşüyor. Kılıçdaroğlu’nun görüşmelerde milletvekillerine “Herkes kendi bölgesinde çalışsın. Artık hazırlıklar başlasın. Hangi bölgelerde kimlerle seçime gidilebilir, bunları çalışmaya başlayalım” dediği öğrenildi. Cumhuriyet'ten Sarp Sağkal'ın haberine göre CHP lideri, aday gösterilecekler isimler için, “bölgeye uygun, sevilen adaylar” olsun şerhi düştü.

HBS ARAŞTIRMA'DAN ÇARPICI SEÇİM ANKETİ

Yerel seçim takvimi daraldıkça anket şirketleri de çalışmalarını hızlandırdı. HBS Araştırma, son yaptığı seçim anketinin sonuçlarını paylaştı. Ankette katılımcılara, "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tekrar aday olsa oy verir misiniz?" sorusu yöneltildi. Katılımcıların %41,9’u oy veririm, %40,4’ü oy vermem, %17,7’si ise kararsızım dedi. Aynı soru Ankara’da Mansur Yavaş için de soruldu. Bu soruya ise katılımcıların %39,2’si oy veririm, %44,8’i oy vermem, %16,sı ise kararsızım yanıtını verdi.

DAVUTOĞLU'NDAN İTTİAK AÇIKLAMASI

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Cumhur İttifakı'nın kapısı açıktır” sözlerinin ardında 2024 yılında yapılacak olan yerel seçimlere ilişkin açıklamasında, "İyi bir aday etrafından şu veya bu parti ile anlaşabiliriz" diyerek AKP'ye yeşil ışık yaktı. Davutoğlu, ayrıca, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalarına ilişkin Erdoğan'ın yanında olduklarını vurguladı.

ASGARİ ÜCRETTE NE KADAR ARTIŞ OLACAK? 

Milyonlarca çalışan 2024 yılında asgari ücretin ne kadar olacağını merakla bekliyor. Konuyla ilgili Milliyet'te açıklamalarda bulunan Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, “Artışın yüzde 50 civarında olacağı düşüncesindeyiz” diyerek şunları söyledi: “Her ne kadar sayın Bakan Işıkhan’ın yüzde 38 civarında SSK ve Bağkur emeklilerine zam yapılacağını tahmin etse de bu oran verilecek enflasyon farkıdır. Bunun üzerine Cumhurbaşkanımızın mutlaka refah payı artışı yapacağını, SSK ve Bağkur emeklilerine yapılacak zammın, asgari ücretliye yapılacak zammın yüzde 50 civarında olacağı düşüncesindeyiz."

TÜİK: İÇME SÜTÜ ÜRETİMİ AZALDI

Özellikle belli bir yaşa kadar çocukların tüketmesi gereken süt üretiminde düşüş yaşanıyor. TÜİK verilerine göre, ağustosta ticari işletmelerin topladığı inek sütü miktarı bir önceki aya göre yüzde 1,4 azalarak 823 bin 967 ton oldu. Zincir marketlerde fiyatı 45 liraya kadar çıkan içme sütü üretimi de bir yılda yüzde 7,9 düştü.

MEHMET ŞİMŞEK: KKM'DEN ÇIKMAK İSTİYORUZ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomiye ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye'de mali konsolidasyonun sağlandığını savunan Şimşek, "Ekonomik programın sonuçlarını görmek için en azından 1 yıla ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı. İç talebi daha ılımlı hale getirmeyi hedeflediklerini belirten Şimşek, kur korumalı mevduat sisteminden de çıkmak istediklerini ekledi.

TİP'İN ÖZGÜRLÜK YÜRÜYÜŞÜ 13. GÜNÜNDE

Türkiye İşçi Partisi'nin, tutuklu milletvekili Can Atalay için Hatay'dan başlattığı 'Özgürlük Yürüyüşü, 13'üncü gününde de devam etti. Partinin genel başkanı Erkan Baş, barınma krizine karşı yürüdüklerini söyleyerek, "Çok evi olanlardan vergi alınsın” dedi.

CHP'Lİ KIŞ'TAN BARINMA KRİZİ İÇİN MECLİS'E ÇAĞRI

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, üniversite öğrencilerinin barınma sorununun çözülmesi için Meclis’e komisyon kurulması çağrısı yaptı. Kış, "KYK yurtları yetersiz, özel yurtlar ve ev kiraları çok yüksek. Barınma sorunu Meclis’te çözülmelidir" dedi.

16 YAŞINDA İKİ ÇOCUK TUTUKLANDI

Aydın'ın Nazilli ilçesinde sosyal medyada “dini değerleri aşağılayıcı” paylaşım yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan üç çocukla ilgili soruşturma tamamlandı. Buna göre 16 yaşındaki iki çocuk tutuklandı, diğer şüpheli ise serbest bırakıldı.

ATATÜRK'E HAKARET EDEN LİSELİ TAHLİYE OLDU

İstanbul’da, Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğrafına yönelik uygunsuz görüntüleri sosyal medyada yayılmasının ardından tutuklanan 17 yaşındaki lise hakkında mahkeme kararını açıkladı. Buna göre, lise öğrencisi A.E.S.'ye "Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret" suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Mahkeme, sanık hakkında verilen cezada hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına karar vererek sanığın tahliye edilmesine hükmetti. 

ANKARA'DA OPERASYON: 20 KİŞİ GÖZALTINDA

Ankara'da aralarında Çağdaş Hukukçular Derneği avukatlarının da aralarında bulunduğu 20 kişi gözaltına alındı. Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, gözaltına alınanlar arasında ÇHD Ankara Şubesi Başkanı Bilgi Topçu ile üyeleri Ceren Yılmaz ve Fatih Gökçe de yer alıyor. 

PİR SULTAN ABDAL KÜLTÜR DERNEĞİ'NE OPERASYONA: ÇOK SAYIDA GÖZALTI VAR

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin Sarıyer Şubesi Zeynep Yıldırım Cemevi’ne polis baskın düzenledi. Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre içeride kimsenin bulumadığı saatte düzenlenen baskında derneğin kapısı kırıldı. Baskında cemevinde bulunan bazı evraklara el konulduğu bildirildi. Polis, eş zamanlı olarak başka adreslere de operasyon düzenledi. Aralarında cemevi yöneticisi Dursun Çiçek’in de olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NA DÖNÜK SALDIRIDA YENİ GELİŞME

1 Ekim'de İçişleri Bakanlığı’na düzenlenen, 2 polisin yaralandığı 2 saldırganın da öldüğü bombalı saldırıya ilişkin devam eden soruşturma kapsamında yeni detaylar ortaya çıktı. T24’ten gazeteci Tolga Şardan, olay yerinde ele geçirilen Glock marka silahın Kayseri'deki veteriner teknisyeni Mikail Bozloğan cinayetinde kullanılan silah olduğu bilgisini paylaştı.

'KEDİCİK' BELGESELİ YAYINDAN KALDIRILDI

140journos'un 8 bin 658 yıl hapse mahkum edilen Adnan Oktar’ın çetesini konu aldığı "kedicik" isimli belgesel, İhlas Haber Ajansı’nın telif hakkı itirazı nedeniyle yayından kaldırıldı.

GÜVENÇ DAĞÜSTÜN'E SALDIRI DAVASINDA KARAR ÇIKTI

BirGün Yazarı, Sanatçı Güvenç Dağüstün’ün, 2 yıl önce Kadıköy Özgürlük Parkı’ndaki 30 Ağustos Zafer Bayramı konser çıkışında saldırıya uğramasına ilişkin davada karar çıktı. Sanık Abdulkadir Tüysüz ve Onur Erdoğan, kasten yaralama ile basit yaralama suçlarından takdiri indirim uygulanarak 2 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

ONLARCA İNSAN ÖLMÜŞTÜ, TEK BİR TUTUKLU SANIK KALMADI

İzmir'de 30 Ekim 2020 yılında meydana gelen depremde 36 kişinin hayatını kaybettiği ve 17 kişinin yaralandığı Rıza Beyi Apartmanı ile ilgili davanın son duruşması tepkilerle sona erdi. Mahkeme tutuklu iki sanığı, adli kontrolü şartıyla serbest bıraktı. Bu kararla birlikte davada tutuklu sanık kalmadı. Depremzede aileler karara tepkili.

BAŞSAVCI YARGIDAKİ ÇÜRÜMEYİ TEK TEK ANLATTI 

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar, HSK'ya yazdığı yazı ile yargıdaki çürümüşlüğü tek tek anlattı. Serbestiyet’ten Onur Erkan’ın haberine göre, bazı yargı mensuplarının "kirli iş yapmayı kendine hak gördüğünü" söyleyen Uçar, bazı "yapıların" yargı mensupları üzerine "korku imparatorluğu" kurmaya kalkıştığını yazdı.

AFGANİSTAN'DA PATLAMA: EN AZ 17 ÖLÜ

Afganistan'da bombalı saldırı gerçekleşti. Ülkenin kuzeyindeki Baglan vilayetinin merkezinde Şiilere ait bir camide cuma namazı sırasında düzenlenen bombalı saldırıda en az 17 kişi öldü, çok sayıda kişi ise yaralandı.