İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMASINDA 6. GÜN... 

İsrail ile Filistin arasında 7 Ekim günü başlayan çatışmalar altıncı günde de devam etti. İsrail, Hamas öncülüğündeki Filistinli grupların saldırısı sonucu ülkede ölenlerin sayısının 1300'e yükseldiğini duyurdu. İsrail saldırılarında Gazze'de öldürülenlerin sayısı ise 1200'ü geçti. Çatışmalar bugün Suriye’ye de sıçradı. Şam yönetiminin haber ajansı SANA'nın askeri kaynağa dayandırdığı haberine göre, İsrail ordusu, yerel saatle 13.50'de Şam ve Halep uluslararası havalimanlarına hava saldırısı düzenledi. Haberde, "Pistler zarar gördü. İki havalimanı da hizmet dışı kaldı" ifadesi yer aldı.

GAZZE'DE İNSANİ ŞARTLAR GİDEREK ZORLAŞIYOR

İsrail Sağlık Bakanı Moshe Arbel, İsrail’e saldırı düzenlerken yaralı halde ele geçirilen Filistinlilerin tedavisinin yapılmayacağını bildirdi. Öte yandan Gazze’deki insani kriz giderek derinleşiyor. Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref El Kudra, İsrail'in Gazze saldırıları nedeniyle sağlık sisteminin çöktüğünü ifade ederek yoğun bakım ünitelerinde yaralılar için yer kalmadığını açıkladı. Birleşmiş Milletler Filistin Özel Raportörü'nden de konuyla ilintili bir açıklama geldi. Gazze halkının elektrik ve gıda kaynaklarının kesilmesine ilişkin konuşan raportör, "Abluka altındaki Gazze halkının kaynaklarını kesmek ve aç bırakmak, savaş suçudur ve eğer kasıtlıysa bu insanlık suçudur" dedi. Birleşmiş Milletler verilerine göre 2 milyondan fazla insanın yaşadığı "dünyanın en büyük açık hava cezaevi" olarak nitelenen Gazze'de saldırılar sonucu 338 binden fazla kişi yerinden edilmiş durumda. Filistinlilerin çoğu hastanelere ve Birleşmiş Milletler okullarına sığınıyor. Rehinlerin bırakılması için uluslararası görüşmeler ise sürüyor.

ABD'Lİ BAKAN BLİNKEN İSRAİL'E GİTTİ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinkenİsrail’e gitti. Blinken, ziyareti ‘İsrail’e desteği göstermek için' yaptığını belirtti. İsrail Dışişleri Bakanı Elie Cohen tarafından karşılanan Amerikan Bakan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bugün İsrail'e bir hususu açıklığa kavuşturmak için geldim; Amerika Birleşik Devletleri İsrail'in ve halkının yanındadır ve her zaman kararlı bir şekilde terörizme karşı duracaktır” dedi. Blinken’in yarın Filistin Devlet Başkanı Mahmoud Abbas ile görüşmesi bekleniyor. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in de, yarın İsrail'i ziyaret edeceği öğrenildi.

ÖZGÜR ÖZEL'DEN CHP İSTANBUL İŞ BAŞKANI ÖZGÜR ÇELİK'E ZİYARET

Dönelim Türkiye’de siyasetin gündem maddelerine. CHP içerisinde bugün ziyaret trafiği yoğundu. Önce partinin yeni İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik'e ziyarette bulunan CHP Genel Başkan adayı Özgür Özel, "Delegelerimizin CHP üzerinden bütün Türkiye'ye verdiği bir mesaj var. 40'lı yaşlarında, partide yetişmiş, daha önceki görevinde başarıyla yapmış, kongre sırasında İstanbul'u daha iyi nasıl yöneteceğini anlatan ve bunun dışında bir başka tartışmayla meşgul olmayan bir adaya görevi verdi delegelerimiz" dedi. Ardından yeni il başkanına bir ziyaret de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan geldi.

İMAMOĞLU: SON ANA KADAR BİR İTTİFAK KURULABİLİR İNANCINDAYIM

Ziyaretler bu kadarla da kalmadı. Öğle saatlerinde bir görüşme de Özgür Özel ile İmamoğlu’ndan geldi. Özel, İmamoğlu’nu makamında ziyaret etti. Görüşmenin ardından basının karşısına geçen ikili gazetecilerin sorularını yanıtladı. İmamoğlu’na, İstanbul İl Kongresi’nde kendisini hedef alan Cemal Canpolat soruldu. İmamoğlu, "Sayın Cemal Canpolat ve ben haziran ayının ortasından itibaren belki 30'a yakın görüşme gerçekleştirdik. O mikrofonda dile getirdiklerinin binde birini bana söyleseydi, belki kongrede söylediklerini ya zaten söylemişti diye makul karşılardım” dedi. İmamoğlu, yerel seçimlerde olası bir ittifak söz konusu olur mu sorusuna ise, "Tabii ki bugün siyasi partilerin kendi iç mekanizmalarını nasıl işleteceği yönünde benim buradan yorum yapmam asla yakışmaz.  Ama son ana kadar bir ittifak kurulabilir inancını tekrar dile getiriyorum” dedi.

BAKAN YERLİKAYA: AYHAN BORA KAPLAN SORUŞTURMASI KAPSAMINDA 9 POLİS GÖREVDEN ALINDI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yurtdışına çıkmaya çalışırken yakalandıktan sonra suç örgütü lideri olduğu gerekçesiyle tutuklanan Ayhan Bora Kaplan soruşturmasıyla ilgili konuştu. Yerlikaya, geçtiğimiz günlerde Ankara Emniyeti’nde eski bakan Soylu’ya yakınlığıyla bilinen Kaplan dosyasıyla bağlantılı 9 polisin açığa alındığı haberini doğruladı. Yerlikaya, Meclis’in ilk mesai gününde Ankara’da düzenlenen saldırı girişimine ilişkin de konuştu. Bakan, saldırıyı gerçekleştirenlerin Suriye'den girişleri ile ilgili "Çok güçlü bir ihtimal paramotorla geldikleri görülüyor" yorumunu yaptı.

"İYİ PARTİ YENİ ANAYASA KONUSUNDA CHP'DEN FARKLI BİR TUTUM İZLEYEBİLİR"

Sözcü yazarı Aytunç Erkin, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz gün, "Katılmak isteyen herkese kapımız açık. İYİ Parti de olabilir” sözleriyle Akşener’e yaptığı ittifak çağrısının ardından önemli bir kulis bilgisi paylaştı. Erkin, “İYİ Parti'nin yeni anayasa konusunda da CHP'den farklı bir tutum izleyebileceği konuşulanlar arasında" diye yazdı.

AYM, CAN ATALAY GÖRÜŞMESİNİ ERTELEDİ

Anayasa Mahkemesi, Gezi davasında aldığı 18 yıl hapis cezası Yargıtay tarafından onanan Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay'ın ‘bireysel hak ihlali’ başvurusunun görüşmesini, ileri bir tarihe erteledi.

GEZİ TUTUKLUSU ÇİĞDEM MATER CEZAEVİNDEN SESLENDİ

Gezi Davası kapsamında hiç çekmediği bir filmi çekmekle suçlanan ve hakkındaki 18 yıl hapis cezası geçtiğimiz haftalarda Yargıtay tarafından onanan Çiğdem Mater T24'ten Gökçer Tahincioğlu'na konuştu. Hiç çekilmemiş bir film nedeniyle yargılanıp cezalandırıldığını söyleyen Mater, “2019-2020 arasını, mahkemenin ‘çekildiğini’ iddia ettiği filmi çekmediğimi anlatmaya çalışarak geçirdim. Sonrasında da ‘Gezi başarısız oldu, o yüzden filmden vazgeçtikleri değerlendirilmiştir’ tespitiyle uğraştım. Çekilmemiş bir filmin ‘yokluğunu’ kanıtlamak epey zor oldu. Çekilmeyen filmden 18 yıl almayı da kendime anlatmam epey zor tabii” dedi.

FAZIL SAY'DAN ERDOĞAN'A DESTEK 

Partili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Gazze'deki saldırılar için "Filistin" demeden itidal çağrısı yapmasına bir destek de ünlü piyanist Fazıl Say'dan geldi. Say, Erdoğan için, "En doğru açıklamaları yapan lider" değerlendirmesinde bulundu.

AKP VE MHP ARASINDA GERGİNLİK: NE ANLATIYORSUNUZ BİZE, PARALAR NE OLDU? 

Elazığ Belediye Meclisi’nin ekim ayı toplantısında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın belediyeye kentsel dönüşümde kullanılmak üzere verdiği arazilerin satışından elde edilen gelirin kentsel dönüşüm hesabına konulmaması tartışma yarattı. MHP’li meclis üyesi Behçet Susmaz, AKP’li Belediye Başkavekiline, “2 milyar lira veya 1,5 milyar lira para koymanız lazım. 75 milyon TL para koymuşsunuz. Ne anlatıyorsunuz bize, diğer paralara ne oldu? Oradan gelen paralar ne oldu" diye sordu.

MASAK RAPORUNDAN DÖKÜLENLER: DİLAN POLAT'IN 3 ŞİRKETİ NAYLON ÇIKTI 

Sosyal medya fenomeni Dilan Polat ve eşi Engin Polat hakkındaki kara para aklama ve vergi kaçırma iddiaları üzerine MASAK'ın hazırladığı rapordan yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Buna göre, Polat’a ait Rise and Shine Kozmetik şirketinin sahte belge düzenlediği ifade edildi. Raporda üç şirketin ise naylon faturalar keserek vergi kaçırma amacı güttüğü tespit edildi.

MB BAŞKANI ERKAN, FED BAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜ

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, Fas'ın Marakeş kentindeki Dünya Bankası Grubu ve IMF Yıllık Toplantıları’na katıldı. Ziyaret kapsamında Erkan, Fed Başkanı Jerome Powell ile görüştü. İkili arasındaki görüşme yaklaşık 40 dakika sürdü.

ŞEHİR HASTANESİNDE 15 İŞLETME RUHSATSIZ ÇIKTI

Kocaeli Şehir Hastanesi'nde belediye ekipleri tarafından yapılan denetimlerde 15 işletmenin iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatlarının bulunmadığı tespit edildi. Denetimlerde, ayrıca, işletmelerin hastaneye ait yapı kullanma izin belgelerinin olmadığı da belirlendi.

"GİDERLERSE GİTSİNLER" DEMİŞTİ, GİTTİLER: BAKANLIK ATAYACAK HEKİM BULAMIYOR

Partili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'deki yoğun hekim göçü için sarf ettiği 'giderlerse gitsinler' sözü yerini buldu. Sağlık Bakanlığı’nın, boş olan 3 bin kişilik kadro açığını kapatamadığı ortaya çıktı. Cumhuriyet’ten Merve Kılıç'ın haberine göre, tercih sonuçlarına göre 31 branş için doluluk oranı yüzde 20- 50 arasında kalırken sadece 5 branşın doluluk oranı yüzde 50’nin üstünde. İki kez ilana çıkan Bakanlık, atayacak hekim bulamıyor.

VAN 4.7 İLE SALLANDI

Van 4.7 ile sarsıldı. AFAD tarafından yapılan açıklamada, saat 14.04’te Van'ın Tuşba ilçesinde bulunan Van Gölü’nde 4.7 büyüklüğünde deprem olduğu bildirildi. 

ROCK FESTİVALI YASAKLANDI 

Adana'da, 6’ncısı yapılması planlanan Çukurova Rock Festivali, valilik tarafından yasaklandı. Festivalin ancak “alkolsüz yapılması, 18 yaş altı katılımcıların etkinliğe alınmaması ve kamp olmaması halinde izin verileceği” öğrenildi. Şartları kabul ettiklerini belirten Milyon Yapım, "Valilik olumlu veya olumsuz bir yanıt vermedi" dedi.

ABD'DE ENFLASYON BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE GERÇEKLEŞTİ

ABD'de enflasyon eylülde yıllık yüzde 3,7 ile piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Amerikalı tüketicilerin yaşam maliyeti eylülde bir önceki aya kıyasla yüzde 0,4 arttı. Söz konusu dönemde barınma fiyatlarında yaşanan artış, enflasyondaki aylık yükselişte en etkili kalem olurken, benzin fiyatlarındaki artış da enflasyona önemli katkı yaptı.

ESKİ KKTC BAŞBAKANI GÖZALTINA ALINDI 

Eski KKTC Başbakanı ve Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber ‘sahte reçete soruşturması’ polis tarafından gözaltına alındı. Siber’in soruşturmaya dahil edilme gerekçesiyle ilgili bilgi verilmedi.

TRUMP, NETANYAHU'YA SİTEM ETTİ

Eski ABD Başkanı Donald Trump, eski Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani suikastı için düzenlenen operasyonda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun kendilerini yüzüstü bıraktığını belirterek, "Netanyahu'yu hiçbir zaman affetmeyeceğim" dedi.