MERDAN YANARDAĞ ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞTU

Gelişmeleri aktarmaya bizden haberlerle başlayalım. Biliyorsunuz Türkiye’de basın çalışanı olmak demek adliye koridorları ve hatta cezaevlerine pek bir aşina olmayı gerektiriyor. İşte o isimlerden biri de  canlı yayında kullandığı ifadeler nedeniyle 101 gündür tutuklu bulunan TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ olmultu. Neyse ki güzel haber geldi ve Yanardağ, İstanbul Adalet Sarayı'nda gerçekleşen ilk duruşmada tahliye edildi. Mahkeme heyeti Yanardağ hakkında, “suçu ve suçluyu övmek”ten 2 yıl 6 ay hapis cezası vererek Yanardağ’ın tahliyesine hükmetti. Duruşmayı CHP Grup Başkanı Özgür Özel, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, çok sayıda milletvekili ve basın meslek örgütü takip etti. 

TÜRKİYE İNTERNETTE ÖZGÜRLÜK KONUSUNDA YİNE GERİLEDİ

ABD merkezli düşünce kuruluşu Freedom House, İnternette Özgürlük Raporu'nu yayımladı. Rapora göre, Türkiye'de internet özgürlüğü bu yıl da geriledi. Türkiye, 70 ülke arasında Libya, Irak, Sudan gibi ülkelerin gerisinde kalarak 55'inci sırada yer aldı.

RTÜK'ÜN HALK TV'YE AYŞENUR ARSLAN CEZASI BELLİ OLDU

Ankara’da düzenlenen bombalı saldırı girişimine ilişkin canlı yayındaki değerlendirmeleri nedeniyle gazeteci Ayşenur Arslan’ın Halk TV’de sunduğu Medya Mahallesi programı yayından kaldırılmış, RTÜK program hakkında inceleme başlatmıştı. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, kararını açıkladı. Halk TV’ye 5 kez program durdurma ve üst sınırdan idari para cezası verildi.

KIRMIZI BÜLTEN'LE ARANAN IŞİD'Lİ ANKARA'DAN ÇIKTI

Mesele gazeteciler olunca süratle hareket eden yargı mekanizması anladığımız kadarıyla bu hızı her konuda gösteremiyor. Sırada ‘şaka gibi ancak gerçek’ diyebileceğimiz bir haber. Interpol tarafından Kırmızı Bülten’le aranan IŞİD üyesi Ankara’dan çıktı. Kazakistan'da IŞİD üyesi olduğu gerekçesiyle aranan D.K. isimli şahsın Suriye’den kaçak yollarla Türkiye’ye girerek sahte kimlikle Ankara'nın Polatlı ilçesinde ikamet ettiği ortaya çıktı. Artı Gerçek’ten Hale Gönültaş’ın haberine göre, söz konusu şahıs Sincan Cezaevi’nde 29 ay tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılmış.

ERDOĞAN'IN 'YENİ ANAYASA' ŞERHİ NE?

Gelelim siyasetin gündemi. Siyaset son günlerde Cumhur İttifakı mensuplarının sık sık gündeme taşımasıyla birlikte ‘yeni anayasa’yı tartışıyor. Konuyla ilgili çarpıcı bir iddia gündeme geldi. Buna göre, partili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'yeni Anayasa' çağrısını gündemde tutmasının arka planında, cumhurbaşkanı seçilmek için gerekli olan yüzde 50+1 oy kuralını değiştirme isteği olduğu ileri sürüldü. Gazeteci Deniz Zeyrek, pazartesi günü yayımlanan 'Yeni Anayasa ne için' başlıklı yazısının ardından iktidara yakın bir ismin kendisini aradığını yazdı. Zeyrek o görüşmeyi ise şöyle aktardı: "Aktardığına göre, Cumhurbaşkanı'nın Anayasa işiyle de uğraşan hukukçu danışmanları bir araya gelmiş. O toplantıya katılan hukukçulardan biri de kendisine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni Anayasa konusunda iki isteği olduğunu anlatmış. Güya Cumhurbaşkanı Erdoğan ekibine “Bu iki değişiklik olsun, gerisini muhalefetin taleplerini dikkate alarak yapabilirsiniz” demiş.

KARAMOLLAOĞLU 'YENİ ANAYASA' ÇAĞRILARI İÇİN NET KONUŞTU: KARNIMIZ TOK

İktidar ‘yeni anayasa’ için muhalefete de çağrısını sıklıkla dile getiriyor. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’ndan o çağrıya yanıt geldi. Partisinin grup toplantısında konuşan Karamollaoğlu, "Gel de gülme bu işe. İhtilal anayasasını değiştireceklermiş. İhtilal anayasası kalmadı ortada. Sizin getirdiğiniz birçok değişiklikle yamalı bohçaya döndü zaten. Şimdi bunu düzeltmek için 'Gerçekleri örtelim, anayasa maddelerini konuşalım ama milletin derdini dert edinmeden meseleleri gündeme getirelim' diyorlar. Bizim de buna karnımız tok. Böyle bir şeye rıza göstermeyiz” dedi.

MHP'Lİ FETİ YILDIZ'DAN KILIÇDAROĞLU'NA FEZLEKELİ TEHDİT 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yeni yasama yılının ilk grup toplantısında AKP ve MHP'ye ilişkin söylediği sözlere, MHP'li Feti Yıldız'dan yanıt geldi. Yıldız, Kılıçdaroğlu'nu fezleke ile tehdit etti. Kılıçdaroğlunun sözlerini alıntılayarak X hesabından açıklama yapan Yıldız, “Kılıçdaroğlu, Milli iradeye karşı hazımsızlığını dünya alem biliyor. Şu hususu unutma: Diğer dosyalarına ek olarak 322 Milletvekiline yaptığın bu hakaretlerin hesabını Türk yargısı önünde vereceksin" diyerek CHP liderini tehdit etti.

AKŞENER: İTTİFAK SİYASETİNİ REDDEDİYORUZ

Bir yandan da yerel seçimler yaklaşıyor. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin yeni yasama yılının ilk grup toplantısında konuştu. İttifak siyasetini reddettiklerini belirten Akşener, "Önümüzdeki yerel seçimlerde, 81 ilde, kendi adaylarımızla, hür ve müstakil siyasetimizle, tek başımıza aziz milletimizin huzuruna çıkacağız" dedi. Gezi Parkı davasında verilen kararı da değerlendiren Akşener, “"Gezi davası AK Partinin stres bozukluğunun bir neticesidir. Gezi Parkı onlar için bir travmadır” diye konuştu.

ÖZLALE'DEN TUNÇ SOYER'E YANIT: KENDİ TEMENNİSİ

İYİ Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ümit Özlale, Tunç Soyer’in kendisi hakkında söylediği "Adaylıktan çekilebilir" ifadesine ilişkin açıklama yaptı. Partisinin grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özlale, “Tunç Bey’in kendi temennisi o” dedi.

"ERDOĞAN SOYLU İLE GÖRÜŞTÜ" İDDİASI 

Sözcü gazetesi yazarı Aytunç Erkin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun talebi üzerine iki saate yakın bir görüşme gerçekleştiğini yazdı. Erkin, bugün yayımlanan yazısında, "Görüşmeyi önemli kılansa MHP lideri Devlet Bahçeli'nin, Erdoğan Azerbaycan'dayken yaptığı sosyal medya paylaşımı üzerine gelmesi" ifadelerini kullandı.

ANKARA SALDIRISININ ARDINDAN OPERASYONLAR SÜRÜYOR: 3 GÜNDE 112 GÖZALTI 

İçişleri Bakanlığı yerleşkesinde yer alan Emniyet Genel Müdürlüğü’ne dönük 1 Eylül'de gerçekleştirilen saldırı sonrası aralarında siyasetçi ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin de olduğu isimlere dönük gözaltı operasyonu sürüyor. Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, yapılan operasyonlarda bugün de 37 kişi gözaltına alındı. 3 günde gözaltına alınanların sayısı 112'ye çıktı.  

MİT: İSTİKLAL SALDIRISININ PLANLAYICILARINDAN NABO KELE HAYRİ ÖLDÜRÜLDÜ

Milli İstihbarat Teşkilatı, İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım 2022'de 6 kişinin hayatını kaybettiği, 81 kişinin yaralandığı bombalı saldırının organizatörlerinden, Suriye'deki İstihbarat Yapılanması'ndan sorumlu 'Mazlum Afrin' kod adlı Nabo Kele Hayri'nin Suriye’de etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

AKŞENER'DEN MECLİS BAŞKANI KURTULMUŞ'A ZİYARET 

İYİ Parti lideri Meral Akşener, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’u ziyaret etti. Ziyarette Akşener’e, Oktay Vural, Kürşad Zorlu, Koray Aydın ve Müsavat Dervişoğlu eşlik etti.

KILIÇDAROĞLU EĞİTİM-SEN'E GİTTİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul'u sendika binasında ziyaret etti. Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, “Milli Eğitim Bakanlığı milli olmaktan çoktan çıkmış vaziyette. Milli Eğitim Bakanlığı eğer milliyse, bakandan bakana eğitim politikası değişmez” dedi. “Öğretmenlere önlük göndereceğinize, çocuklara bir öğün yemek verin” diyen Kılıçdaroğlu, iktidarın öğrencilere verilen ücretsiz yemeği kaldırma kararını da eleştirdi.

İSTANBUL'DA YAŞAMANIN MALİYETİ 44 BİN 561 LİRA OLDU

Türkiye'nin geçinmesi en zor illerinin başında gelen İstanbul'da yaşamanın maliyeti 44 bin 561 lira oldu. İstanbul Planlama Ajansı'nın araştırmasına göre, megakentte yaşam maliyeti eylül ayında, bir önceki aya göre yüzde 4,62, bir önceki yılın aralık ayına göre ise yüzde 61,47 oranında arttı. İstanbul'da yaşam maliyetinin yıllık artış oranı ise yüzde 79,42 olarak gerçekleşti. 

MB BAŞKANI ERKAN: GÜNDEMİMİZDE 500 LİRALIK BANKNOT BASMAK YOK

Enflasyonun artışıyla birlikte 500 liralık banknotların gerekliliği tartışma konusu olmuş ve bununla ilgili çalışmaların yapıldığı iddia edilmişti. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, iddiaları yalanladı. Erkan, "Şu an gündemimizde ne sıfır atma ne de 500 liralık banknot basma vardır" diye konuştu. Kredi kartlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Erkan, eldeki verilerin tersine, “İhtiyaç kredisi ve nakit kredi arasındaki fark kapandı, kredi kartı kullanımı azalıyor” dedi.

ÖZGÜR ÖZEL'DEN DİSK'E ZİYARET

CHP Grup Başkanı ve genel başkan adayı Özgür Özel, DİSK yöneticilerini ziyaret etti. Özel, "Sol ve sosyal demokrat partiler, emek mücadelesine yakın durmak zorundadırlar. Sendikal mücadelenin arkasında durmak, önündeki her türlü engelin aşılması için hem yasal hem de işçi sınıfının sokaktaki mücadelesine destek vermek durumundadırlar" dedi.

TİP'İN CAN ATALAY İÇİN ÖZGÜRLÜK YÜRÜYÜŞÜ SÜRÜYOR

Türkiye İşçi Partisi’nin tutuklu milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi talebiyle başlattığı Özgürük Yürüyüşü 4'üncü gününde de devam etti. Arsuz ilçe merkezinde açıklama yapan TİP Genel Başkanı Erkan Baş, "Bir avuç yandaşını ihya etme uğruna ülkeyi felakete sürükleme özgürlüğü istiyorlar. Halka karşı suç işlediler. Suç işliyorlar" dedi.

ESKİ RİZE VALİSİ ESEN HAKKINDA YAKALAMA, DANIŞTAY ÜYESİ EŞİ HAKKINDA HAPİS KARARI

Eski Rize Valisi Kasım Esen’e, yargılandığı FETÖ davasında 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Halk TV'de yer alan habere göre, Esen’e yönelik hapis cezası kararı kesinleşti. 4.5 yıl daha tutuklu kalması beklenen Vali Esen için önceki gün yakalama kararı çıkarıldı. Esen’in eski Danıştay üyesi eşi Halide Esen’e FETÖ üyeliğinden 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Esen çiftinin, bir dönem Dışişleri Bakanlığı’nda çalışan oğlu ve gelini ise hala firari.

MHP'Lİ BELEDİYE MECLİSİ ÜYESİ, CHP'Lİ BELEDİYE MECLİSİ ÜYESİNİN BURNUNU KIRDI

Zonguldak'da Ereğli Belediye Meclisi üyeleri arasında çıkan kavgada MHP'li Sertan Kuzu kafa attığı CHP'li Gökhan Günay'ın burnunu kırdı. Ereğli Belediye Meclisi Ekim ayı Olağan Toplantısı’nda yaşanan olayda daha önce aralarında gerginlik olduğu bilinen MHP'li Kuzu ile CHP'li Günay arasında yeniden kavga çıktı. Kavgada, MHP'li meclis üyesi Sertan Kuzu, CHP'li üye Gökhan Günay'a kafa attı. Kavga, zabıta ve diğer meclis üyelerinin araya girmesiyle sonlandırıldı. Gökhan Günay'ın burnu kırılırken, Sertan Kuzu'nun da alnı kanadı. Toplantı, tarafların salondan çıkarılmasıyla başladı. Burnu kırılan Günay, hastanede tedaviye alındı. 

SANCAKTEPE'DE BULUNAN 3 KARDEŞİN CENAZELERİ AİLEYE TESLİM EDİLDİ

Sancaktepe’de bulunan Hilal Mahallesi Gülpembe Sokak'taki cemevi inşaatının yağmur suyuyla dolu temelinde, gece saatlerinde cansız bedenleri bulunan 7 yaşındaki Berat, 9 yaşındaki Baran ve 11 yaşındaki Batuhan Sağın'ın, Adli Tıp Kurumu morgundaki otopsi işlemleri tamamlandı. 3 kardeşin cenazeleri, otopsi işlemlerinin ardından ailesine teslim edildi.

VATİKAN'DAN KADINLAR İÇİN TARİHİ KARAR 

Vatikan'da, kadınlar için tarihi bir karar alındı. The Guardian'da yer alan habere göre, Papa Francis, kadınların Piskoposlar Meclisi'ndeki 365 oydan 54'üne sahip olmasının yolunu açtı. Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus, kadınlara oy kullanma hakkı tanıdı. İtalyan basınında, bu değişikliklerin Vatikan için "tarihi bir dönüm noktası" olduğu ve "Katolik Kilisesi'nde emsali olmayan bir yenilik" olduğu ifade edildi.

"İRAN'DA 16 YAŞINDAKİ KIZ ÇOCUĞU AHLAK POLİSİ TARAFINDAN SALDIRIYA UĞRADI"

İran'ın başkenti Tahran'da, 16 yaşındaki bir kız çocuğunun hastaneye kaldırıldığı aktarıldı. Çocuğun ismi, Hengaw İnsan Hakları Örgütü tarafından Armita Garawand olarak duyuruldu. Çocuğun metroda ahlak polisinin saldırısına uğradığı iddia edildi. Bilinci kapalı bir şekilde arkadaşları tarafından metrodan indirilen çocuğun görüntüleri, güvenlik kamerasına yansıdı.