ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

Ceplerimizin ekonomisini her ay gözler önüne seren enflasyon rakamları açıklandı. Verileriyle tartışma yaratan TÜİK ve bağımsız araştırma grubu ENAG arasındaki makas yine dikkat çekti. Yıllık enflasyon TÜİK'e göre yüzde 61,53' olurken, ENAG'a göre yüzde 130,13 oldu. Eylül ayı enlflasyonu ise TÜİK’e göre, yüzde 4,75, ENAG’a göre ise yüzde 6,24 oranında arttı.

CUMHURBAŞKANLIĞI OFİSLERİNDEN DEV HARCAMA

Kamunun parası yine Cumhurbaşkanlığı’na aktı. Sayıştay’ın ortaya koyduğu raporlara göre; Cumhurbaşkanlığı'na bağlı dört ofisin harcamaları 744 milyon 410 bin 544 TL'ye ulaştı. Birgün'den Mustafa Bildircin'in haberinde, Dijital Dönüşüm Ofisi, Finans Ofisi, İnsan Kaynakları Ofisi ve Yatırım Ofisi'in toplam harcamasının yüzde 88 arttığı görüldü. Bu dört ofis, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kararnamesi ile kurulmuş, ofislerin özel bütçeli, kamu tüzel kişiliğine haiz, idari ve mali özerkliğe sahip olduğu bildirimişti.

EKONOMİK SORUNLAR NEDENİYLE YAŞAMINA SON VERENLERİN SAYISI ARTTI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sakarya Milletvekili Ayça Taşkent, ekonomik sorunlar nedeniyle yaşamına son veren yurttaşların sayısında dikkat çekici bir artış olduğunu belirterek konuyu Meclis’e taşıdı. Taşkent, "AKP iktidarı boyunca, son 20 yılda geçim sıkıntısı nedeniyle yaşantısına son veren kişi sayısı 5 bin 712 kişiye ulaşmış durumda. Şu çok açık: İktidarın yanlış ekonomi politikalarının bedelini yurttaşlar canlarıyla ödüyor. Ölümü çaresizlik içerisinde çare olarak görüyorlar” dedi.

GAZETECİ AYŞENUR ARSLAN İFADESİNİN ARDINDAN SERBEST BIRAKILDI

Ankara'da gerçekleştirilen bombalı saldırıya ilişkin şüphelerini dile getiren Ayşenur Arslan, hakkında başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alındı. İfadesi alındıktan sonra serbest bırakılan Arslan, Halk TV Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Mahiroğlu ile birlikte gazetecilere açıklama yaptı. Arslan, uzun yıllardır hedef gösterildiğini belirterek, "Biz gazeteci olarak sorularımızı sorarız. Bazen de böyle o soruların niye sorulduğunu anlatmak zorunda kalabiliriz. Anlattığımı zannediyorum" dedi. Hakkında açılan soruşturmanın ardından Halk TV’deki programına son verilen Arslan’a bu konu da soruldu. Arslan, “Ayrılmadım. Ben sadece bir konuşma orucundayım. Ekran orucum var” şeklinde yanıt verdi. Aynı soru Mahiroğlu’na da soruldu. Mahiroğlu ise süreç hakkında şöyle konuştu. ''Gazetecilik yaparak ömrünü dolduran bir isimle bizim programını sonlandırmak gibi bir durumumuz asla söz konusu olamaz. Bu konu tamamen Ayşenur Aslan ile benim konuşmalarım sonucunda uygun gördüğümüz bir durumdur. Bizim yolları ayrımımız kesinlikle söz konusu değildir. Ben her zaman Ayşenur Aslan'ın fikirlerinden yararlandım, yararlanamaya da devam edeceğim.''

TGC, AYŞENUR ARSLAN'IN PROGRAMININ YAYINDAN KALDIRILMASINA TEPKİ GÖSTERDİ

Arslan’ın programının yayından kaldırılmasına Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden tepki geldi. TGC tarafından yapılan açıklamada, "Halk TV yönetimi tarafından programının kaldırılması basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne doğrudan müdahaledir" ifadelerine yer verildi.

MERDAN YANARDAĞ YARIN HAKİM KARŞISINA ÇIKACAK

Canlı yayında söylediği sözler çarpıtılarak 27 Haziran’da gözaltına alınan ve ardından tutuklanan TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, yarın hakim karşısına çıkacak. İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşma öncesinde, Silivri Cezaevi’nden tutuklu bulunan Yanardağ için adliye önünde saat 10.30'da basın açıklaması yapılacak.  

'YENİ ANAYASA' TARTIŞMALARINA KILIÇDAROĞLU'NDAN TEPKİ GELDİ

Cumhur İttifakı mensupları tarafından sık sık gündeme getirilen ‘yeni anayasa’ tartışması sürüyor. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yeni yasama yılının ilk grup toplantısında konuştu. Kılıçdaroğlu, “Erdoğan samimi mi? Gerçekten ülkesini seviyor mu? Düşüncesini açıkladı diye hapishaneler dolu. Merdan Yanardağ neden içeride, avukatlar neden içeride, 85 yaşındaki emekli paşalar neden içeride? Demek ki Erdoğan gerçek anlamda bir sivil anayasa istemiyor. Onun kafasında başka şeyler var. Ama unutma biz diğer siyasi parti gibi senin önünde biat eden kişilerden değiliz. Biz Milliyetçi Hareket Partisi değiliz” dedi.

MECLİS BAŞKANI KURTULMUŞ: YENİ ANAYASA İÇİN TAKVİM VERMEK ZOR

TBMM Başkanı Kurtulmuş, yeni anayasa çalışmaları kapsamında MHP Genel Başkanı Bahçeli'yi Meclis'teki makamında ziyaret etti. Kurtulmuş, ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, yeni anayasa için bir takvim vermenin zor olduğunu söyledi.

ERDOĞAN: YENİ ANAYASAYA KİMSENİN KULAK TIKAMA LÜKSÜ YOK

AKPli Cumhurbaşkanı Erdoğan, Danıştay Eğitim Tesisi Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada 'Yeni Anayasa' çağrısını tekrarladı. Erdoğan, "Yeni anayasa talebine siyaset kurumu başta olmak üzere kimsenin kulak tıkama lüksü yoktur" ifadesini kullandı.

SIRA BAĞ-KUR'LULARA GELDİ

EYT'nin ardından şimdi sıra BAĞ-KUR’lulara geldi. Meclis’te gündeme gelmesi beklenen düzenlemeyle 9000 gün olan prim şartı 7200 güne inecek. Yani binlerce BAĞ-KUR’lu erken emekli olabilecek. Uygulamadan yaklaşık 1 milyon kişi yararlanacak. Gözler Meclis’te.

SOYLU'DAN YERLİKAYA'YA 'GEÇMİŞ OLSUN' ZİYARETİ

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 1 Ekim'de Ankara Emniyet Genel Müdürlüğü önünde meydana gelen bombalı saldırı nedeniyle Meclis İçişleri Komisyonu Üyeleri ile birlikte İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya 'geçmiş olsun' ziyaretinde bulundu.

İNCE'YE YÖNELİK KUMPASTA İLK DURUŞMANIN TARİHİ BELLİ OLDU

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'ye yönelik paylaşımlar yapan "Ankara Kuşu" adlı X platformundaki hesabın kullanıcısı Oktay Yaşar ile Veli Koçak hakkındaki, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma tamamlandı. Yaşar ve Koçak'ın "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte “örgüte yardım" suçundan cezalandırılması talebiyle düzenlenen iddianame 19. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. Mahkeme, davanın ilk duruşmasının 9 Kasım 2023'te görülmesini kararlaştırdı.

CHP'Lİ BELEDİYELERE OPERASYONDA TUTUKLAMA 

Adana’da CHP'li Seyhan ve Çukurova belediyelerinde ‘imar usulsüzlüğü’ yapıldığı iddiası üzerine düzenlenen operasyonda 13 kişi hakkında tutuklama kararı verildi. Gözaltına alınan 60 kişinin emniyetteki işlemleri tamamlandı. Şüphelilerden 26’sı savcılık talimatıyla serbest bırakıldı, 34’ü ise sağlık kontrolü için Adana Adli Tıp Birimi’ne sevk edildi. 3 kişiye ev hapsi verilirken diğerleri ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

MADEN OCAĞI GÖÇTÜ: 1 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde bir maden ocağında göçük meydana geldi. Göçükte yaralanan işçi hayatını kaybetti. Ölen işçinin evli ve bir çocuk babası olduğu öğrenildi.

MERSİN'DE İŞÇİ SERVİSİ DEVRİLDİ: 3'Ü AĞIR 10 İŞÇİ YARALANDI

Mersin’de narenciye hasadında çalışan Suriye uyruklu işçileri taşıyan midibüs, Kefeli Mahallesi'nde kontrolden çıkarak Devlet Su İşlerine ait sulama kanalına devrildi. Ağır yaralandığı belirlenen 3 işçi, ambulansla Tarsus Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Hafif yaralanan 7 işçiye ise kaza yerinde müdahale edildi.

DEPREMZEDENİN ÇADIRINA İSTİNAT DUVARI DÜŞTÜ

Hatay'ın Yayladağı'nda sağanak yağışın ardından istinat duvarı yaşadığı çadırın üzerine çöken depremzede Durmuş Kafa hayatını kaybetti. Gürültüyü duyan vatandaşlar durumu itfaiye ve jandarma ekiplerine bildirdi. Olay yerine gelen ekipler, düşen duvarın parçalarını kaldırdı. Durmuş Kafa'ya ulaşan ekipler, hayatını kaybettiğini belirledi. 

UZAKLAŞTIRMA KARARI BULUNAN ERKEK, EVLİ OLDUĞU KADINI KATLETTİ

Ne yazık ki yine bir kadın katledildi… Mardin’in Kızıltepe ilçesi Koçhisar Mahallesi’nde ‘şiddet uyguladığı’ gerekçesiyle hakkında uzaklaştırma kararı bulunan Ömer Durak, 2 çocuğuyla birlikte evine dönen 4 çocuk annesi eşi Semra Durak’la kapının önünde tartışmaya başladı. Durak, tartıştığını eşini çocuklarının önünde katletti.

TTB: HEKİMLER GÖÇÜYOR

Türk Tabipleri Birliği açıkladı. Sağlık emekçilerinin yurt dışına gidebilmek amacıyla aldığı 'iyi hal belgesi'ne başvuruların sayısı eylül ayında 321 oldu. Aylık başvuru sayısı ilk kez geçen ay 315 ile 300 barajını aşmıştı. Bu sayı yılın ilk dokuz ayında ise tam 2 bin 285 oldu. Yani ülkeyi terk etmek isteyen hekim sayısı gözle görülür şekilde katlandı.

YSP: ADİL BİR BARIŞA ŞANS TANIMA ZAMANI GELMİŞTİR

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, yeni yasama yılının ilk grup toplantısını yaptı. YSP Eş Sözcüsü İbrahim Akın, 1 Ekim'de Ankara'da meydana gelen bombalı saldırıyı anımsatarak başta Kürt sorunu olmak üzere toplumsal sorunların barışçıl ve demokratik siyaset zemininde çözülmesi gerektiğine vurgu yaparak "Artık onurlu ve adil bir barışa şans tanıma zamanı gelmiştir" dedi.

BABACAN: 3-5 BELEDİYE ALACAĞIZ DİYE KİMSENİN YANLIŞINA ORTAK OLMAYIZ

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, gazete, televizyon ve internet sitelerinin Ankara temsilcileri ile buluştu. Türkiye genelinde yerel seçime kendi adaylarıyla girme kararı aldıklarını açıklayan Babacan ittifak olasılıklarına dair, “Tertemiz adaylar istiyoruz’ dedik il başkanlarımıza. O yüzden 3-5 belediye alacağız diye kimsenin yanlışına ortak olmayız. ‘Kendimiz seçime gireceğiz’ deyip, İstanbul’da, Ankara’da adayımız olmayacak mı? Hiç konuşulmuyor, ama şu anda diğer siyasi partilerde de böyle bir iş birliğini kaldıracak iç psikoloji yok” dedi.

2023 NOBEL FİZİK ÖDÜLÜ'NÜN SAHİPLERİ BELLİ OLDU

2023 Nobel Fizik Ödülü’nü, maddedeki elektron dinamikleriyle ilgili çalışmalarından dolayı ABD'li fizikçi Pierre Agostini, Macar fizikçi Ferenc Krausz ve Fransız fizikçi Anne L'Huillier kazandı.

NİJERYA'DA TEKNE BATTI: 23 KİŞİ KAYIP

Nijerya’nın Kebbi eyaletinde, yolcu taşıyan teknenin alabora olması sonucu 7 kişinin sağ kurtulduğu olayda 23 kişinin kaybolduğu bildirildi.

HİNDİSTAN'DA ŞÜPHELİ ÖLÜMLER: 4 GÜNDE 31 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Hindistan'ın Maharaşta eyaletinde bulunan bir hastanede 4 günlük süreçte 16'sı bebek olmak üzere 31 kişi henüz belirlenemeyen nedenlerden dolayı hayatını kaybetti. Eyalet yetkilileri ölümlerin araştırılması için komite kurdu.