EN ÇOK ÇOCUKLAR ÖLDÜ: İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMASINDA 21. GÜN 

İsrail ile Filistin arasında süren çatışmalar bugün de devam etti. 7 Ekim’den bu yana Gazze’de ölenlerin sayısı 7 bin 326’ya yükseldi. Ölümlerin 3 bin 38’ini çocuklar, 1726’sını kadınlar ve 414’ünü yaşlılar oluşturdu. Moskova'yı ziyaret eden bir Hamas yetkilisi, çeşitli Filistinli gruplar tarafından Gazze'ye götürülen rehinelerin tamamının yerinin belirlenmesi için zamana ihtiyaç olduğunu belirtirken ateşkes sağlanmadığı sürece rehineleri serbest bırakamayacaklarını açıkladı. İsrail ise, 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria'da 1030 Filistinlinin gözaltına alındığını açıkladı. Dikkat çeken bir açıklama Londra Belediye Başkanı Sadık Khan’dan geldi. Khan, "İsrail dahil hiçbir ulusun uluslararası hukuku delme hakkı yoktur" diyerek Gazze halkına yardım ulaşması için ateşkes çağrısı yaptı. Khan’ın İngiltaere Başbakanı Rishi Sunak’la çelişen tutumu dikkat çekti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise, Danimarkalı mevkidaşı Lars Lökke Rasmussen ile basın toplantısı düzenledi. Fidan, "Filistin devletinin bir parçası ve devlet sisteminde siyasal parti olan Hamas'ı terör örgütü olarak tanımadığımızı kendilerine söyledik" dedi.

NEW YORK TIMES DA "HASTANE SALDIRISINI İSRAİL YAPTI" DEDİ

New York Times Gazetesi, dikkat çeken bir habere imza attı. Yapılan habere göre, 17 Ekim gecesi el Ehli Hastanesi'ndeki kanlı saldırıya, Gazze'den fırlatılan bir füzenin neden olmadığı ifade edildi. Gazete, patlayıcının İsrail'in Nahal Oz kasabasından fırlatılmış olabileceğini yazdı. Hastane saldırısı olarak kamuoyuna yansıyan saldırıda çok sayıda sivil yaşamını yitirmiş, İsrail ve ABD yaptıkları ortak açıklamada, sorumlunun İsrail tarafı olmadığını açıklamıştı.

ÜNİVERSİTELİ ZEREN ERTAŞ'IN HAYATI ÇALINDI... YİNE İHMAL, YİNE PİŞKİNLİK

Türkiye, Aydın’daki Kredi Yurtlar Kurumu Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’ndaki asansör katliamını konuşuyor. Arızalanan asansörün düşmesi sonucu yaşamını yitiren 22 yaşındaki Aydın Menderes Üniversitesi öğrencisi Zeren Ertaş, son yolculuğuna uğurlandı. Ertaş’ın cenaze törenine CHP Grup Başkanı ve Genel Başkan Adayı Özgür Özel ve İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik de katıldı. Öte yandan Ertaş’ın ölümünün ardından ilk gözaltı haberi de geldi. Asansör firmasının yetkilisi M.B. il jandarma komutanlığınca gözaltına alındı. Şüpheli adliyeye sevk edildi ve ifadesi alındı.

KYK YURTLARI AYAKTA: ÇOK SAYIDA YURTTAN BENZER ŞİKAYETLER GELMİŞ

Zeren Ertaş’ın ölümünün ardından Türkiye’nin pek çok noktasında öğrenciler harekete geçti. KYK yurtlarında yapılan protestolarda ise yurt yöneticileri ile öğrenciler arasında çirkin diyaloglar yaşandı. KYK Sinop Seyyid İbrahim Bilal Öğrenci Yurdu'ndaki eylemler sırasında yurt müdürü akıllara zarar bir 'nasihat' verdi. Öğrencilerin hayatını hiçe sayan yurt müdürü, "Korkuyorsan, çakılacağını düşünüyorsan binme o zaman asansöre" diye konuştu. Öğrencilerden "Ne demek binme" sözleriyle tepki alan müdür yuhalandı. Bu akılalmaz açıklamaya bir tepki de CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’ndan geldi. Kılıçdaroğlu, "Bu kibir, bu küstahlık bir evladımızın canına mal oldu” dedi. Diğer yandan yaşanan bu facia başka facia ihtimallerinin olduğunu da gündeme taşıdı. İstanbul Avcılar’da bulunan Prof. Dr. Halil İnalcık KYK Yurdu’nda da, Aydın’daki korkunç olayın yaşandığı gün bir asansörün arıza yaptığı, bir öğrencinin arkadaşlarının yardımı ile kurtarıldığı iddia edildi. Benzer bir iddia yine Aydın'da bulunan KYK Adnan Menderes Erkek Öğrenci Yurdu’ndan da geldi. Yurtta kalan öğrencilerin asansörler arızalı olduğu için CİMER’e başvuru yaptığı ancak hiçbir yanıt alamadıkları ortaya çıktı.

ZEREN ERTAŞ'IN ÖLÜMÜ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI

22 yaşındaki Zeren Ertaş'ın ölümü Meclis gündemine de taşındı. CHP'li vekil Gökçe Gökçen, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'ın yanıtlaması talebiyle bir soru önergesi verdi. Yaşanan ihmale tepki gösteren Gökçen, durumun kaza değil 'cinayet' olduğuna vurgu yaparak "Hiçbir öğrenciyi sizin karanlığınıza mahkûm bırakmayacağız. İhmallerinizin daha fazla gencin ölümüne sebep olmasına göz yummayacağız" dedi.

CUMHURİYET'İN 50. YILI ANISINA DİKİLMİŞTİ: 100. YILA POLİS ABLUKASINDA GİRİYOR...

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl kutlamaları Gazze saldırılarının gölgesinde kalırken, Cumhurbaşkanlığı sarayında siyasetçi, bürokrat, sanatçı, STK temsilcileri ve gazetecilerin davet edildiği Cumhuriyet resepsiyonunun yapılmayacağı anlaşıldı. Genel olarak 100. Yıl kutlamalarının sönük olmasına dönük eleştiriler ise giderek katlanıyor. Tüm bunların yanı sıra ortaya çıkan bir kare, eleştirilenleri doğrular nitelikte oldu. İstanbul Beyoğlu’ndaki İstiklal Caddesi’nde bulunan “Cumhuriyet’in 50. Yılı Anıtı”, Cumhuriyet’in 100. yılına polis ablukası altında giriyor. Galatasaray Meydanı’nda bulunan heykel, Cumhuriyet’in 50. yılı anısına heykeltraş Şadi Çalık tarafından yapılmıştı.

ALİ ERBAŞ, MUSTAFA KEMAL ATATÜRK DEMEDEN CUMHURİYET HUTBESİ VERDİ

Diyanet İşleri Başkanlığı, Cumhuriyet'in 100'üncü yılını kutladığı cuma hutbesinde Mustafa Kemal Atatürk'ün adını anmadan 100. Yıl mesajı verdi. Hutbede "Milli mücadelemize önderlik eden devlet büyüklerimiz" ifadesi kullanıldı.

AKP'Lİ YAYMAN ŞİRAZEYİ KAYDIRDI: ERDOĞAN, İKİNCİ ATATÜRK'TÜR

AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, bu kadarı da olmaz dedirten bir açıklamaya imza attı. Yayman, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, “Recep Tayyip Erdoğan ikinci Atatürk’tür ve Türkiye’nin 2053 hedeflerine varması, 2071 hedeflerine varması için her geçen gün daha fazla çalışmaktadır, çalışmaya devam edecektir” dedi.

İSTANBUL'DA HAFTA SONU TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ OLACAK 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhuriyetin 100. yılı dolayısıyla hafta sonu kentte toplu taşımanın ücretsiz olacağını duyurdu. İmamoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Cumhuriyet'imizin 100. yılı onuruna, 28-29 Ekim günleri İstanbul'da toplu taşıma ücretsiz olacaktır. Nice 100 yıllara, hep birlikte" ifadelerini kullandı.

İBB BAŞKANI EKREM İMAMOĞLU, CHP KURULTAYI'NDA DİVAN BAŞKANI OLACAK

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Genel Merkezi'nden gelen Kurultay Divan Başkanlığı teklifini kabul ettiğini doğruladı. "Teklifi kabul etmeniz değişim çağrınızdan vazgeçtiğiniz anlamına mı geliyor?" sorusuna İmamoğlu, "Hayır, hiç öyle bir durum yok" yanıtını verdi. İmamoğlu, "Bu konuda da sayın Özgür Özel'le tariflediğimiz yol yürüyüş biçiminde de aynı noktadayım" ifadelerini kullandı.

ÖZGÜR ÖZEL'DEN İLK DİVAN BAŞKANLIĞI YORUMU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, İmamoğlu'na CHP Olağan Kurultayı’nda Divan Başkanlığı teklif etmesini değerlendirdi. T24’ten Eray Görgülü’nün haberine göre, CHP Genel Başkan Adayı Özgür Özel, tekliften memnun olduklarını ancak söz konusu teklifin "Genel Merkez’in bütün yaz kimseye sormadan 81 ile divan başkanı yollamasını temize çekmeyeceğini" söyledi.

KILIÇDAROĞLU TEMASLARINI SÜRDÜRÜYOR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kurultay öncesinde son görüşmelerini yapıyor. Kılıçdaroğlu, partisinin Antalya İl Başkanı Nail Kamacı ile Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, ilçe başkanları, ilçe belediye başkanları ve kurultay delegeleri ile parti genel merkezinde görüştü.

SELİN SAYEK BÖKE: KAZANMAYA ÇOK YAKINIZ

CHP'de değişimin yanında tutum alan Parti Meclisi Üyesi Selin Sayek Böke, Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın sorularını yanıtladı. Böke, sahadaki tablonun nasıl olduğuna ilişkin soruya, "Kazanmaya çok yakınız, kazanıyoruz. Delege toplumla irtibata geçtiği her an değişime dair talebi duyuyor" cevabını verdi. Siyaset yapma biçimlerinin değişmesi gerektiğini kaydeden Böke, "Kendi varlığımı üstleneceğim yetki alanı üzerinden tarif etmedim. Değişimin parçasıyım" ifadelerini kullandı.

AYM KARARINA RAĞMEN CAN ATALAY'IN TUTUKLULUĞU DEVAM EDİYOR

Gezi tutuklusu TİP Milletvekili Can Atalay hakkında verilen hak ihlali kararının ardından tahliye bekleyişi sürüyor. Dün Çağlayan Adliyesi 13.Ağır Ceza Mahkemesi’ne Anayasa Mahkemesi’nin kısa kararı ulaşmış, mahkeme heyeti kararı görüşmeden adliyeden ayrılmıştı. Bugün gerekçeli karar Resmi Gazete'de de yayımlandı. 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde kararın görüşülmesi bekleniyor. TİP Genel Başkanı Erkan Baş ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında, 28 Ekim Cumartesi günü saat 16.00'da Ankara Anıtpark'ta Cumhuriyete Özgürlük buluşması düzenleyeceklerini belirtti.

ÜNSAL BAN TAHLİYE EDİLDİ

Can Atalay’ın AYM kararına rağmen tutukluluğu hala devam ederken, eski Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü ve eski AKP Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’nun eşi Ünsal Ban, kara para aklama suçundan yargılandığı davada serbest bırakıldı.

OLCAY KILAVUZ, DEVLET BAHÇELİ'NİN DANIŞMANI OLDU 

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş’in öldürülmesine ilişkin soruşturmada adı geçen Olcay Kılavuz, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi danışmanı oldu. Haberi gazeteci İsmail Saymaz duyurdu.

MHP'Lİ MECLİS BAŞKANVEKİLİ CELAL ADAN, KÜFÜR ETTİ

Meclis Başkanvekili Celal Adan, HEDEP Milletvekili Sırrı Sakık'ın konuşmasının ardından mikrofonunun açık olduğunu unutarak küfür etti. HEDEP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, MHP'li Meclis Başkanvekili Celal Adan'ı istifaya çağırdı.

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN FOTOĞRAFINI YAKMIŞLARDI... 

Kayseri'de, Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğrafının yakılmasına ilişkin gözaltına alınan 4 kişi çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı. Kayseri Valiliği, olaya ilişkin adli ve idari sürecin başlatıldığını kaydetti.

BAKAN YERLİKAYA, ARTAN OPERASYONLARA DAİR KONUŞTU

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Konya Büyükşehir Belediyesi Taş Bina'da düzenlenen toplantıda açıklamalarda bulundu. Yerlikaya, Konya'da son 120 gün içinde organize suç örgütlerine yönelik 12 operasyonda 60 şüphelinin gözaltına alındığını belirterek, "Bir tane çetenin bile nefes almasını istemiyoruz" dedi.

MERSİN'DE DEV UYUŞTURUCU OPERASYONU

Mersin Limanı'nda 610 kilogram kokain ele geçirildi. Olayla ilgili 3 şüpheli ise gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada Mersin Limanı'nda yapılan uyuşturucu operasyonunun detaylarını paylaştı. 

GAZETECİ BATUHAN ÇOLAK TAHLİYE EDİLDİ

Aykırı Haber web sitesinin Genel Yayın Yönetmeni Batuhan Çolak, tutukluluğuna yapılan itiraz üzerine mahkeme tarafından tahliye edildi. Mahkemenin tahliye kararı verdiğini gazeteci İsmail Saymaz sosyal medya hesabından paylaştı.

MSB ASKERLİK YERLERİNİ DUYURDU

Milli Savunma Bakanlığı askerlik yerlerinin belli olduğunu duyurdu. Askerlik yerlerine yönelik bakanlıktan "Kasım/Aralık 2023 ve Ocak 2024 döneminde silahaltına alınacak yedek subay/astsubay adayları ile erlerin sınıflandırma sonuçları belirlenmiştir" açıklaması yapıldı.

BAĞCILAR'DA PATLAMA: 5 İŞÇİ YARALANDI

İstanbul'un Bağcılar ilçesinde 3 katlı binanın bodrum katında bulunan hurdacıda saat 11.00 sıralarında patlama meydana geldi. Patlamanın ardından yangın çıktığı belirtilirken olay yerine itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Patlama nedeniyle vücutlarının çeşitli yerlerinde yanık oluşan 5 işçi yaralandı.

HATAY'DA SALGIN ALARMI: OKULLARDA UYUZ VAKASI GÖRÜLÜYOR

Kahramanmaraş merkezli depremde ağır hasar alan Hatay'da, bazı okullarda uyuz salgını başladı. Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası, tedbir alınmasını istedi. Sendika Başkanı Deniz Ezer, Hatay'ın Antakya ilçesine bağlı Ovakent'te Yıldırım Beyazit Ortaokulu ve Hoca Ahmet Yesevi İmam Hatip Lisesi'nde öğrenciler arasında uyuz vakalarının görüldüğünü açıkladı.

BAKAN IŞIKHAN DUYURDU: 44 İLAÇ BEDELİ ÖDENECEK İLAÇLAR LİSTESİNE ALINDI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, SGK tarafından 38'i yerli üretim olmak üzere toplam 44 ilacın 'bedeli ödenecek ilaçlar listesi'ne alındığını duyurdu. Listeye alınanlar arasında başta kanser, diyabet, kalp damar ve hipertansiyon hastalıkları gibi çok sayıda ilaç yer aldı.

İRAN'DA DEPREM

İran'ın Güney Horasan eyaletine bağlı Şusif ilçesinde 5,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Tahran Üniversitesi Sismoloji Merkezinden yapılan açıklamaya göre, merkez üssü Güney Horasan eyaletine bağlı Şusif ilçesi olan 5,3 büyüklüğündeki deprem, yerel saatle 04.11'de kaydedildi. Deprem, yerin 10 kilometre derinliğinde gerçekleşirken, can kaybı olup olmadığına ilişkin henüz açıklama yapılmadı.