Tunceli'de 5 Ocak 2020 tarihinde kaybolan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku'nun dosyasında, baş şüpheli Zeinal Abakarov'un polislikten ihraç edilen babası Engin Yücel'ee ait olan ve zorla bindirilmeye çalışıldığı belirtilen otomobilin, soruşturmanın başladığı 7 Ocak'ta il dışına çıkarıldığı ve bir hafta sonra tekrar kente getirildiği ortaya çıktı.

Gülistan'ın ailesi, aracın içinde DNA incelemesi yapılmasını ve aracın hareketlerinin PTS (Plaka Tanıma Sistemi) takibi ile izlenmesini talep etti. Ancak, bu taleplerin hiçbiri kabul edilmedi.

Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında, kaybolmadan önce son görüştüğü kişi olduğu belirtilen erkek arkadaşı Rusya doğumlu Abakarov'un yaklaşık 2 yıl sonra Antalya'nın Alanya ilçesinde gözaltına alındı. Zeinal Abakarov, 4 saat süren ifadenin ardından adli kontrolle serbest bırakıldı ve hakkında yurt dışı yasağı konuldu.

Abakarov'un babası Engin Yücel hakkında da Doku ile ilgili gizli kalması gereken kişisel bilgileri sosyal medyadan ifşa ettiği gerekçesiyle dava açıldı. Mahkeme, Yücel'i kişisel verileri ele geçirip, yaydığı gerekçesiyle 2,5 yıl hapse çarptırdı. Ayrıca sosyal medya hesaplarında yapılan inceleme ve araştırmalarda, E.Y.’nin, 2018 yılında Rize Emniyet Müdürü Altuğ Verdi’yi şehit eden polis memuru İsmail Hakkı Saraçoğlu hakkında da sosyal medya üzerinden olumlu ifadeler kullandığı tespit edildi. Tunceli Valiliği’nin önerisi üzerine İçişleri Bakanlığı tarafından Abakarov'un babası Engin Yücel, polislik mesleğinden ihraç edildi.

Gülistan'ın ablası Aygül Doku, Vali Bülent Tekbıyıkoğlu ve Emniyet Müdürü Hakan Duman ile görüştü. Görüşme sonucunda, dosyanın baştan sona kadar inceleneceği ve güvenlik güçlerinin özel bir ekip kuracağı belirtildi.

Ailenin avukatı Ali Çimen, Gülistan'ın kaybolmadan bir gün önce zorla bindirilmeye çalışıldığı beyaz renkli bir aracın, Abakarov'un polislikten ihraç edilen babasına ait olduğunu ifade etti. Ancak, soruşturma dosyasına bu detayların eklenmediğini ve taleplerinin kabul edilmediğini belirtti.

Gülistan'ın kaybolduğu gün, eski erkek arkadaşının babasının il dışına çıktığı ve aracın Elazığ istikametine doğru hareket ettiği tespit edildi. Ancak, PTS ve HTS (Hücresel Telekomünikasyon Sistemi) verileri dosyaya eklenmediği için bu bilgilerin yeterince değerlendirilemediği ifade edildi.

Dosyanın sürüncemede kaldığını dile getiren aile ve avukatı, Gülistan'ın akıbetine dair daha fazla bilgiye ulaşmak için taleplerinin karşılanmasını bekliyor.